Előfizetés

Téboly a Fideszben, vissza az egész

Publikálás dátuma
2015.01.06. 16:57
Fotó: Vajda József/Népszava
A Miniszterelnökség nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség ezt kedden rövid közleményben tudatta az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy tavaly novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli.

Néhány héttel később azonban, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét.

Gulyás Gergely éppen ma jelentette be, hogy miként módosítják majd a törvényt

A február 16-ai héten módosítja az Országgyűlés az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényt, hogy a sávos rendszer már március 1-jétől hatályos legyen. Az érintett alkoholforgalmazóknak azonban addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot - jelentette ki Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke.

A képviselő kifejtette: hiba csúszott a jövedéki biztosítékot szabályozó törvénybe, ami azzal járna, hogy csak 2016. január 1-jén lépne hatályba a jövedéki biztosíték sávossága. Így idén ehelyett egy emelt jövedéki biztosíték terhelné a kereskedőket.
A hibát azonban az Országgyűlés a lehető leggyorsabban, kivételes eljárásban már a február 16-i héten orvosolja, megtárgyalja és elfogadja a törvénymódosítást, amely alapján március 1-jétől hatályos lesz a sávos rendszer - közölte Gulyás Gergely.

Elmondta azt is, hogy a cégeknek csak adminisztrációs kötelezettségük van február 1-jéig, de egyiküknek sem kell rendelkezésre bocsátaniuk az emelt jövedéki biztosítékot, mert azt a jelenlegi szabályok szerint csak április 30-ig kellene megtenniük, ám március 1-jétől már hatályos lesz a sávos szisztéma.

A politikus ismét elnézést kért az érintettektől a hiba miatt, hozzátette, a felelősség a jogszabályra igennel szavazó képviselőket és az összegző módosító indítványt előterjesztő, általa vezetett törvényalkotási bizottságot terheli.

A sajtótájékoztatón részt vevő Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti frakció nem tartotta helyesnek azt az elképzelést, amely alapján 22 millió forintról 150 millióra emelték volna a jövedéki biztosítékot, ezért javasolták a sávos rendszert, amely igen kedvező a kisebb forgalmazóknak.

Azt - folytatta -, hogy hiba csúszott a hatálybaléptetési szabályok közé, csak a törvény elfogadása után észlelték, de az év első munkanapján már be is terjesztették a 2016 helyett idén márciusi hatálybaléptetésre vonatkozó indítványukat.
Font Sándor egyúttal igaztalannak nevezte azokat a vádakat, hogy mindezek valakiknek az érdekében történtek volna.

Gulyás Gergely üdvözli, hogy a Miniszterelnökség fölülbírálta őt
A Fidesz szerint a jövedéki biztosíték mértékének megváltoztatására 2014-ről 2015-re a kormány tett javaslatot, de üdvözlik, ha attól a kormány eltér, és kedvezőbb helyzetet teremt az alkohol-kiskereskedőknek.
Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményével arra reagált, hogy a Miniszterelnökség korábban azt közölte: törvénymódosítást kezdeményeznek, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.
A fideszes bizottsági elnök szerint a kormány kezdeményezte a biztosíték mértékének megváltoztatását, de üdvözli, ha a kormány az ő, Font Sándorral közösen benyújtott javaslatánál is kedvezőbb helyzetet teremtene az alkohol-kiskereskedőknek, és ezt a javaslatot a Fidesz-frakció is támogatná.

MSZP: korrupciós belviszály zajlik a Fideszben 

Az MSZP véleménye szerint korrupciós belviszály zajlik a Fideszen belül az alkoholos italok nagykereskedelmi piacának megszerzéséért - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták frakcióvezető-helyettese. Tóth Bertalan az eseményen felszólította a fideszes Gulyás Gergelyt, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a kormánypárti politikusnak az ital-nagykereskedelem jövedéki biztosítékáról szóló módosító javaslatát tárgyalnák meg.

Az ellenzéki képviselő szerint minden azzal kezdődött, hogy a "korrupt kormány" olyan szabályt hozott, amelyik tönkreteszi az ital-nagykereskedők közel 97 százalékát, és a nekik beszállító cégek nagy részét. Hangsúlyozta, hogy az alkohollal foglalkozó nagykereskedőknek eddig 22 millió forintos jövedéki biztosítékot kellett bemutatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, de ez az összeg február 1-től 150 millió forintra emelkedik. Ezt a többség nem fogja tudni kifizetni, ezért tönkremegy - jelentette ki.
Úgy fogalmazott: nem kell "amerikai bizonyítékokra" várni, hogy mindenki lássa, "ez egy újabb kormányzati korrupció", mert a szocialisták úgy látják: a 150 milliós biztosítékot csak az indokolja, hogy ezáltal a piaci szereplők 97 százaléka eltűnjön és csak a Fideszhez közelálló cégek maradhassanak meg.

DK: A maffiakormány kivérezteti az italboltosokat

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "oligarchabarát maffiakormány" az ital-nagykereskedők 95 százalékának "kivéreztetésével" újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője mondta ezt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus rémálomszerűnek nevezte azt a törvényi rendelkezést, amely az idei évre valamennyi ital-nagykereskedőnek 22 millió forintról 150 millió forintra emeli a jövedéki biztosítékát. Ezt az összeget ugyanis csak öt, hat, jelenleg is piacvezető cég tudja majd kifizetni - fejtette ki Gréczy Zsolt, hangsúlyozva, hogy a kis- és középvállalkozások várhatóan nem élik majd túl ezt a szabályozást.

A szóvivő szerint a kormány ezzel ismét bebizonyította, hogy csak akkor van baja a multikkal és más nagyobb bevételű cégekkel, ha azok "nem a haveri körből kerülnek ki". A kedvezményezettek között ugyanis "megint ott vannak Lázár János barátai, pontosan, ahogy az a dohánymutyinál is történt" - fűzte hozzá.

Gréczy Zsolt a változtatást az EU versenyjogi elveivel ellentétesnek nevezte, ráadásul szerinte az a vasárnapi zárva tartással és "trafikmutyival" együtt több százezer család megélhetését veszélyezteti, így az Orbán-kormány hamarosan, annyi munkahelyet szüntet meg, amennyit korábban ígért. A DK-s politikus ezért az ital-nagykereskedőket érintő változtatás azonnali visszavonására szólította fel a kormányt.

Együtt: kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja szerint kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik, ezért le kell vonni a személyi konzekvenciákat - reagált az ellenzéki párt a fideszes Gulyás Gergely és Font Sándor keddi, az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényről szóló sajtótájékoztatójára.

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott: a kormányzati és törvényhozási munka színvonala - a Fidesz-KDNP tevékenységének köszönhetően - soha nem látott mélységekbe süllyedt. A kormány illetékes tárcáinál le kell vonni a személyi konzekvenciákat, mert nem maradhat következmények nélkül az, hogy egy egész ágazatot bizonytalanított el ez a jogszabály - jelentették ki.

A Duna TV lesz a nemzeti főadó

Publikálás dátuma
2015.01.06. 16:23
FOTÓ: Tóth Gergő
A Duna TV lesz a nemzeti főadó, az M1 pedig március 15-től a napi aktuális csatorna - közölte a Duna Televízió Zrt., a Magyar Televízió Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kedden.

Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejön a Petőfi TV és júliusban indul az M4 Sport csatorna - írták a hirado.hu-n közzétett közleményben.

Az eddig vegyes műsortartalmat sugárzó M1 teljes kínálatában megújul. A továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazin műsorokat sugároz. Az alkotóknak tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát - írták. A megújuló híradók mellett többek között napi tőzsdei, gazdasági, agrár, innovációs, kulturális híradók készülnek; dramaturgiájuk a BBC által már sikeresen alkalmazott formátumokra épül - közölték.

Újdonságként említették, hogy az M1 éjszakai adásának zárásaként egy új, angol nyelvű híradó jelentkezik majd.
Megújul, valamint - Kárpát-medencei és európai tartalommal - jelentősen bővül az időjárás-jelentés, valamint részletes és állandóan frissülő országos közlekedési jelentéseket tesznek közzé. Új - napi és heti - magazinműsorok is adásba kerülnek majd; a bel- és gazdaságpolitika mellett lesz világpolitikai, európai uniós, Kárpát-medencei, oktatási-, egészségügyi-, agrár-, kis- és középvállalkozói-, turisztikai, fogyasztóvédelmi, környezet- és klímavédelmi, technológiai és innovációs, egyházi, valamint a fogyatékkal élőknek szóló magazin is. A divat és az autós-motoros világ is önálló magazint kap - közölték.

Az M1 műsorszerkezete naponta öt, stúdióból közvetített élő műsorblokk (Ma reggel, Ma délelőtt, Ma délután, Ma este, Ma éjjel) sugárzására épül, amelyet egy-egy műsorvezető vezet, és amelyet a stúdióból vagy más helyszínről politikai, gazdasági, kulturális szakmai beszélgetések mellett híradók, magazinok és egyéb élő kapcsolások egészítenek ki az ország különböző pontjairól és a világ más résziről - áll a közleményben.

Arról is tájékoztattak, hogy az M1 új műsorszerkezethez új stúdió- és műsorarculattal is készül március közepére. Ennek megalkotására az MTVA 2014 októberében felkérte Simon Jago-t, a BBC World News, illetve az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió és más televíziók arculatát is készítő brit szakembert.

Az M1 napi aktuális blokkjainak műsorvezetőiről 2015. február 15-ig születik döntés, az azonban bizonyos, hogy az MTVA vezetése elsősorban az elmúlt években tapasztalatot szerzett, és a nézők által leginkább kedvelt televíziós személyiségek közül választ majd.

A három vezérigazgató közleménye megemlítette: azzal, hogy a digitális átállás révén mindenki számára fogható Magyarországon - az M1-hez hasonlóan - a Duna TV adása, megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV - amelyet korábban Európa legjobb kulturális televíziójává is választottak - a továbbiakban nemzeti főadóként tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, társadalmi, nézői elvárásoknak.

Ennek megfelelően a Duna TV a hazai nézők mellett az egész Kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni. Így még szélesebb közönség számára lesznek elérhetők a vallási- és egyházi tartalmak, a kisebbségi, esélyegyenlőségi műsorok is - írták.

A tájékoztatás szerint a közszolgálati tartalom mellett a Duna TV adásai közt megtalálhatók lesznek a közönség által kedvelt szórakoztató műsorok is. Itt lesznek láthatók mások mellett a Magyarország szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion, a Fapad című sorozatok és a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot, illetve Bábel is.
A közlemény szerint az M4 Sport csatorna indulásáig a kiemelkedő hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók. Így a labdarúgás, a kézilabda, az autós sport és más események szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvenc műsoraikról.

Megemlítik: a megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók, azaz az MTV Zrt. és Duna TV Zrt., látják el, a jogszabály által elrendelt átalakulásuk lezárultáig. Ezt követően a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át.

A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja, amely a tartalmak előállításához elegendő forrásnak tartja költségvetését, kiegészítő források bevonását nem látja indokoltnak - jegyezték meg. Jelezték azt is, hogy az MTVA az idén az M1 tartalmaihoz igazodóan meg kívánja újítani okostelefonos alkalmazásait és webes felületeit is. Ezekről az innovációkról folyamatos tájékoztatást ad.
Megemlítették, hogy a csatornák profiljainak változását követően az M1, az M2, a Duna csatornák továbbra is az úgynevezett alapcsomag részét képezik majd, és a médiatanács döntése értelmében az új M4 Sport csatorna is az alapcsomagba kerül, így a nézők díjmentesen juthatnak hozzá e közszolgálati csatornákhoz.

Korábban írtuk:

Konkurenciát építene a Hír Tv ellen a közmédia: az MTVA-nál ugyanis megkezdték egy önálló, egész napos műsorral sugárzó hírcsatorna kialakításának szervezését. A Népszabadság értesülései szerint a közmédia több vezető beosztású, hírkészítési, gyártási és műszaki területen dolgozó munkatársa dolgozott ki terveket a hírcsatornára; az eddigi elképzelések szerint a reggel 6 órától éjfélig sugárzó, „klasszikus” hírtévében híradók, háttérblokkok, stúdióbeszélgetések, gazdasági műsorok követnék egymást, ismeretterjesztő vagy szórakoztató műsorok pedig biztosan nem kapnának helyet benne. 

Amikor az MTVA-nál esedékes újabb elbocsátásokról érdeklődtünk a napokban, azt írták, „a médiatörvény módosításait követő szerkezetátalakítás előkészítése zajlik”, és további információkért a közmédia online felületeit keressük. Úgy tudni, ezúttal 300 közmédiás dolgozótól válhat meg az MTVA év elején.

Kapcsolódó
Hírgenerálásra fel!

Így kell szabályosan szemetelni

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A januártól hatályos jogszabály előírja azt is, hogy a szolgáltatónak - a vegyes hulladék mellett - a háztól kell elszállítania a műanyag-, a fém- és a papír hulladékot is. A műanyag flakonokat laposan - lehetőség szerint kupak nélkül -, az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell a gyűjtőedényben elhelyezni.

A kartonpapírból készült nagyméretű doboz nem helyezhető el a kukában, azt laposra hajtogatva és kötegelve kell a közszolgáltatónak átadni.

A zöldhulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyűjtőedényben, vagy pedig zsákban kell gyűjteni. A jövő év - tehát 2016 - első napjától a zsák csak lebomló anyagból készülhet.

Ha a december 25-e és január 31-e között képződött fenyőfa hulladék gyűjtőedényben nem helyezhető el, akkor azt hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyőfa hulladékot - a közszolgáltató által történő elszállításig - egy helyen kell gyűjteni.

Július 1-jétől a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott gyűjtőedény - kuka-edény - legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendő a legfeljebb 60 literes kuka is, feltéve, hogy a helyi önkormányzat igazolja: az illető egyedül és életvitelszerűen használja az ingatlant.