Előfizetés

Ebola: rossz hír, jó hír

Publikálás dátuma
2015.01.06. 09:44
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
A Nyugat-Afrikában immár csaknem egy éve pusztító Ebola-járvány áldozatainak száma 8 ezernél jár. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összegzése alapján a három leginkább sújtott országban elérte a 7989-et – tették közbe az intézmény genfi székhelyén. 

Libériában 3423, Sierra Leonében 2827, Guineában 1739 halt meg a betegségben. A három országban több mint 20 ezren fertőződtek meg. A megfeszített, nemzetközi segítséggel folyó orvosi és járványügyi erőfeszítések ellenére a megbetegedettek mintegy 50 százaléka veszti életét a megállapítások szerint állati eredetű, de emberről emberre is terjedő kórban.

A komor statisztikai adatok dacára a világszervezet illetékesei bizakodóak. „A járvány terjedését az év végéig megfékezzük” – jelentette ki tegnap Anthony Banbury, az ENSZ Ebola-csoportjának most leköszönő vezetője, bár elismerte, hogy a teljes győzelem „még távolabb” van. Ám a növekvő optimizmust támasztja alá az is, hogy Libériában az iskolák újbóli megnyitása mellett döntöttek. A tervek szerint az oktatási intézmények – melyek az elmúlt hat hónapban nem működtek – február elejétől fogadják újra a gyerekeket. Ellen Johnson Sirleaf államfő bejelentéséből egyelőre nem derült ki, hogy valamennyi iskola kinyitja-e kapuit, vagy pedig, mint arra az oktatási minisztérium közleménye utal, egyelőre csak 500 iskolát érint a rendelkezés.

Igaz, Sierra Leonében a hétvégén újra megszigorították az ellenőrzést a repülőtéren, miután két ottani dolgozó is megfertőződött. Ennek ellenére is javul a helyzet, szombaton 37, vasárnap csak 30 új esetet jelentettek.

Perel a fergusoni esküdt

A St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban lelőtt fegyvertelen fekete tizenéves ügyében összehívott nagyesküdtszék egyik tagja a nyilvánosság elé lépne, de tilos beszélnie arról, ami a zárt ajtók mögött történt. 

Az esküdt nevében az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szövetség pert indít, követelve, hogy mentsék fel a hallgatás alól.

Az esküdt vitatja az ügyben eljárt szövetségi ügyész, Bob McCulloch állítását, miszerint a testület teljes egyetértésben döntött arról, hogy nem emelnek vádat Darren Wilson rendőr ellen. Wilson volt az, aki hat lövéssel megölte a 18 éves Michael Brownt Fergusonban. Az esküdt szerint korántsem volt teljes egyetértés, s voltak olyan esküdtek, akik a vádemelést szorgalmazták. A meg nem nevezett nőnek az volt a benyomása, hogy a nyomozati anyagot, a bizonyítékokat tendenciózusan tárták a nagyesküdtszék elé, hogy az a benyomásuk keletkezzen, a fehér rendőr jogosan használta a fegyverét a bolti rablást elkövetett fekete tizenéves ellen.

Schetynát fogadja John Kerry

Publikálás dátuma
2015.01.06. 09:36
Wolfgang Schaeuble német belügyminiszter és Grzegorz Schetyna új lengyel külügyminiszter, aki washingtoni látogatásra indul. FOT
Washingtoni látogatásra indul az új lengyel külügyminiszter. Grzegorz Schetyna programjában több találkozó is szerepel John Kerry amerikai külügyminiszterrel, a lengyel diplomácia vezetőjét nem helyettes államtitkári szinten fogadják a State Departmentben. Tárgyalásaik során az ingatag ukrán helyzetet és az Iszlám Állam elleni harc problémáit is áttekintik.

Schetyna szeptemberben került a külügyi tárca élére, a Donald Tusk helyébe lépett Ewa Kopacz kabinetjében. Elődje, Radoslaw Sikorski nem került be az új kormányba, a szejm marsallja lett. A több nemzetközi közvetítő misszióban is részt vett diplomatától kínos kijelentések kerültek nyilvánosságra a tavaly nyári lengyel lehallgatási botrányban. A Wprost magazin által közzétett hangfelvételeken Sikorski egyebek mellett azt mondta, a lengyel-amerikai szövetség „semmit sem ér”, s hamis biztonságérzetet teremt Lengyelország számára.