Előfizetés

Ebola - Stabilizálódott a Londonban kezelt ápolónő állapota

Stabilizálódott az ebolafertőzéssel Londonban kezelt skót ápolónő állapota - közölte hétfőn a brit egészségügyi miniszter.

Jeremy Hunt a londoni parlament alsóházában kijelentette: Pauline Cafferkey továbbra is válságos, "de már stabil" állapotban van.

Az ápolónő december végén tért vissza casablancai és londoni átszállással Glasgowba az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból, ahol egy brit önkéntes csoport tagjaként segédkezett a járvány leküzdésében. Múlt hétfőn állapították meg, hogy ebolabetegségben szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál.
Ezután különleges biztonsági intézkedések közepette átszállították Glasgowból a londoni Royal Free kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.
A Royal Free szombaton bejelentette, hogy a beteg állapota válságosra fordult.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter az alsóházi képviselőket tájékoztatva hétfőn közölte: beszélt az ápolónőt kezelő orvoscsoport vezetőjével, aki elmondta neki, hogy bár Pauline Cafferkey állapota még mindig válságos, az elmúlt egy napban azonban stabilizálódott.

Hunt hozzátette: megerősítették a brit repülőtereken október óta működő szűrési rendszert, miután kiderült, hogy a nyugat-afrikai járványövezetből hazatérő ápolónő már a londoni Heathrow repülőtéren működő szűrőállomás személyzetének jelezte, hogy nem érzi jól magát, de többszöri lázmérés után továbbengedték a csatlakozó glasgow-i járatra.
A miniszter szerint ezután mindenkit, aki magas kockázati csoportba tartozik, és érkezése után rossz közérzetre panaszkodik, tüzetes kivizsgálásnak vetnek alá, és járványügyi szakértő tanácsát is kérik ilyen esetekben.
Jeremy Hunt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a beteggel egy repülőgépen utazókat nem fenyegette az ebolafertőzés kockázata.

Hároméves mélypontról fordult vissza a forint

Publikálás dátuma
2015.01.05. 18:41
Fotó: Thinkstock
A reggeli szintekhez képest kissé gyengült a forint hétfő délután a bankközi devizakereskedelemben a főbb devizákhoz képest , de a leggyengébb, 320 forint/euró feletti, napi szintről erősödött.

Az euró jegyzése a kora reggeli 318,52 forintról kilenc óra után egy rövid időre 320 forint fölé emelkedett - egészen a hároméves csúcsot jelentő 321,02 forintig - majd délután négy órára 318,68 forintra csökkent. Reggel 9-kor jelent meg a 2014. decemberi beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek értéke jelentősen, 50,7 pontra esett a megelőző havi 55 pontról.

A forint árfolyama 2012 januárjában érte el történelmi mélypontját az euróval szemben, akkor 324,27 forintig gyengült az IMF/EU tárgyalások lehetséges kimenetelével kapcsolatos piaci fenntartások nyomása alatt.

A dollár árfolyama a kora reggeli 266,87 forintról 267,17-re, a svájci franké 265,05 forintról 265,27 forintra változott. A japán jen árfolyama a kora reggeli 2,2143 forint után délután 2,2347 forint volt.

Az euró gyengült hétfőn, a kora reggeli 1,1937 dollár után délután 1,1901 dollár volt az árfolyama.

Nincs ideje a kormánynak - Már most kell a pénz az italkereskedőktől

Publikálás dátuma
2015.01.05. 18:12
Fotó: Thinkstock
Jövő január 1-je helyett már idén márciusban hatályba léphet az alkoholok jövedéki biztosítékának sávos megállapítása.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az idei költségvetést megalapozó törvénycsomag módosítására vonatkozó indítványát.

A kormánypárti politikus javaslata indoklásában emlékeztetett, hogy novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Azonban néhány héttel később - folytatta -, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét e termékeknél.

Gulyás Gergely most azt kezdeményezte, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba.