Előfizetés

Nincs ideje a kormánynak - Már most kell a pénz az italkereskedőktől

Publikálás dátuma
2015.01.05. 18:12
Fotó: Thinkstock
Jövő január 1-je helyett már idén márciusban hatályba léphet az alkoholok jövedéki biztosítékának sávos megállapítása.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az idei költségvetést megalapozó törvénycsomag módosítására vonatkozó indítványát.

A kormánypárti politikus javaslata indoklásában emlékeztetett, hogy novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Azonban néhány héttel később - folytatta -, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét e termékeknél.

Gulyás Gergely most azt kezdeményezte, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba.

Brit Munkáspárt - "Drámai hiba" lenne kilépni az EU-ból

"Drámai hiba" lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból - mondta hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

Ed Miliband Labour-aktivisták előtt tartott manchesteri beszédével hivatalosan megnyitotta pártja választási kampányát. Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat.

Miliband a rendezvényen kijelentette: 3 millió brit munkahely függ az EU-val folytatott kereskedelemtől. Hozzátette: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök - aki népszavazást tervez a brit EU-tagság sorsáról - hagyta, hogy pártja "elkezdjen sodródni az EU kijárati ajtaja felé", és ezzel "kockázatos, felelőtlen játszmába" kezdett.

Súlyos válság elé néz Horvátország

A Horvát Gazdasági Kamara (HGK) becslései szerint a külföldi adósság növekedése és a GDP csökkenése azzal a következménnyel járhat, hogy a külföldi adósság 2014 végére elérhette a bruttó hazai termék (GDP) 108 százalékát, így Horvátország továbbra is a súlyosan eladósodott országok közé tartozik majd.

A külföldi adósságnak a nyári, szokásos csökkenése után szeptemberben már 579 millió euró növekedést jegyeztek fel, így az adósság elérte a 46,5 milliárd eurót, ami 1,1 milliárd euróval, vagyis 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – állítja a gazdasági kamara.

A bruttó külföldi adósság a magas költségvetési hiány miatt nő, miközben a pénzintézetek tőkebevonása csökken. Az államháztartás bruttó külföldi adósága egy év alatt 2 milliárd euróval, 16,9 százalékkal nőtt tavaly szeptember végére, míg ezzel egy időben a pénzügyi intézetek adóssága 1,3 milliárd euróval, 13,6 százalékkal csökkent.

A kamara figyelmeztet, hogy a gazdasági helyzet miatt a kötelezettségek kifizetése körüli nehézségek egyre súlyosabbá válnak: a késedelmi díj és a kamat összege szeptemberben elérte a 252,1 millió eurót, ami 18,7 százalékkal több, mint 2013 szeptemberében volt. Horvátországban külső adóssága 2009 óta meghaladja az éves GDP-t.