Előfizetés

Ebola - Válságos állapotban a Londonban kezelt ápolónő

Válságosra fordult  az ebolafertőzéssel Londonban kezelt skót ápolónő állapota - közölte szombaton a kórház.

Pauline Cafferkey-ről, aki a múlt hét végén tért vissza Glasgowba az ebolajárvány sújtotta Sierra Leonéból, hétfőn állapították meg, hogy ebolabetegségben szenved, miután a fertőzés kezdeti tüneteivel jelentkezett a hatóságoknál. Kedden, különleges biztonsági intézkedések közepette átszállították a londoni Royal Free kórházba. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

A Royal Free szombati közleménye szerint a beteg állapota az elmúlt két napban fokozatosan romlott, és szombaton már válságos volt. Az ápolónőt egy kísérleti vírusellenes gyógyszerrel és a fertőzés túlélőitől származó vérplazmával kezelik.

Zeman megint megmondta

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök nem akar békés megoldást Kelet-Ukrajnában, s az ottani konfliktust erővel szeretné megoldani.

A Právo című cseh baloldali napilapban szombaton megjelent interjújában Zeman azt mondta, hogy a jelenlegi ukrán politika kétarcú, az egyik arcát Petro Porosenko államfő, a másikat Arszenyij Jacenyuk kormányfő képviseli.
Míg Porosenko "a béke embere lehet", addig Jacenyuk álláspontja kemény és hiányzik belőle a szükséges kompromisszumokra való hajlandóság.

"Jacenyuk miniszterelnök néhány kijelentése alapján úgy vélem, hogy ő inkább a 'háború kormányfője', mert nem akar békés megoldást, amelyet az egész Európai Bizottság ajánl, a problémát erővel akarja megoldani" - hangoztatta a cseh államfő, aki már korábban is bírálta az ukrán kormányzat politikáját a kelet-ukrajnai felkelőkkel szemben.

Zeman a beszélgetésben beismerte, hogy az ukrajnai konfliktusról és Oroszország szerepéről megfogalmazott sajátos véleményei is hozzájárulhattak népszerűsége csökkenéséhez. Felmérések szerint az államfő támogatottsága tavaly januártól novemberig az ötven százalékról negyven százalék alá süllyedt.

Kifejtette: számos "rosszul tájékozott ember" úgy véli, hogy Ukrajna Viktor Janukovics államfő tavalyi menesztésekor valami olyasmit élt át, mint Csehszlovákia 1989-ben a rendszerváltáshoz vezető bársonyos forradalom idején.
"Ezek az emberek azt gondolják, hogy ott valami olyasmi történt, mint amilyen nálunk a bársonyos forradalom volt.... A Majdan nem volt semmiféle demokratikus forradalom, és úgy gondolom, hogy Ukrajnában ma polgárháború folyik" - jelentette ki a cseh köztársasági elnök az interjúban.

Orbán a második legkorruptabb politikus

Publikálás dátuma
2015.01.03. 12:22
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktort választotta második helyezettnek a 2014-es év legkorruptabb politikusainak listáján a korrupcióellenes OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - írja vg.hu.

Az egyetlen politikus, aki az igencsak ironikus Év Embere díj szavazásán megelőzte még Orbánt is, Vlagyimir Putyin volt.

A második helyezett Orbán Viktor mellett a montenegrói miniszterelnök, Milo Djukanovics került fel a dobogóra. A díj korábbi nyerteseinek listáján megtalálható a magyar kormány egyik legjobb új barátja is: 2012-ben Ilham Alijev azeri diktátort választották az év legkorruptabb politikusának. 2013-ban nem egy személy kapta a díjat: akkor a teljes román parlamentet választották meg a legkorruptabbnak.

A teljes cikk itt olvasható!