Előfizetés

Becsődölt az Ebola-szűrés

Felülvizsgálják a brit egészségügyi hatóságok a nagy-britanniai repülőtereken nemrég bevezetett ebolaszűrési eljárást, miután szerdán kiderült, hogy egy Ebola fertőzéssel Londonban kezelt brit ápolónőt a betegség már jelentkező tünetei ellenére továbbengedtek a londoni Heathrow repülőtéren. A legnagyobb brit repülőtereken október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket.

Sally Davies, az angol-walesi tisztifőorvos a BBC-nek elmondta: a Sierra Leonéból hazatért skót ápolónőt is megvizsgálták a Heathrow-n működő szűrőállomáson, testhőmérsékletét is megmérték, de nem észlelték a fertőzés tüneteit. A beteg azonban már a szűrővizsgálat után, a glasgow-i járat indulására várva úgy érezte, hogy láza van, ezért visszament a szűrőállomásra, és félóra alatt még hatszor megmérték a lázát. A tisztifőorvos szerint az ápolónő testhőmérséklete ekkor is "a repüléshez megfelelő sávban" volt.

A brit hatóságok továbbra is folyamatosan keresik azoknak a járatoknak az utasait, amelyeken az ápolónő hazautazott Sierra Leonéból. Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England) szerdai közleménye szerint a Casablanca-London járat 132 utasának harmadával, a London-Glasgow járat utasainak "több mint a felével" sikerült felvenni a kapcsolatot.

Mindeközben Nyugat-Afrikában tovább tombol a járvány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi, december 24-én közzétett adatai óta újabb 317 halálos áldozatról tudnak. A fertőzöttek száma meghaladja a 20 000-et, a halálos áldozatoké a nyilvántartás szerint jelenleg 7905. A szakértők szerint a járvány teljes leküzdéséhez még legalább egy év kell, és 2015 végéig nem várható, hogy vége lesz.

Abbász tovább próbálkozik

Rendkívüli ülésen vitatta meg tegnap az izraeli kabinet, milyen választ adjanak Mahmúd Abbász év végi lépésére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában elszenvedett kudarc után a Palesztin Hatóság vezetője közölte, nem adják fel, hanem tovább próbálkoznak. A BT egy szavazat híján elutasította az önálló palesztin állam elismertetése ügyében kidolgozott jordániai határozattervezetet, kilenc igen voksra lett volna szükség, de az Egyesült Államok akkor is vétóval élt volna.

Abbász szerdán nyilvánosan aláírt mintegy húsz nemzetközi szerződést, köztük a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapító okiratát, a Római Statútumot. Az ICC-hez való csatlakozás révén lehetővé válik, hogy háborús bűnökkel vádolják meg Izraelt a testület előtt. „Panaszt akarunk tenni az ICC-nél, a Biztonsági Tanács cserben hagyott minket, hova máshová fordulhatnánk?” – nyilatkozta Abbász a Palesztin Hatóság rámalláhi központjában.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, a palesztínoknak több a veszítenivalójuk, s Izrael mindenképpen válaszol e lépésre. Az Egyesült Cahi Hanegbi izraeli külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az ICC-tagság épp a palesztinokra jelentené a legnagyobb veszélyt, mivel így a palesztin illetékeseket vád alá lehet helyezni a terrorcselekményekben való érintettségük miatt.

Bankpánik fenyeget Görögországban

Kisebb pánik tört ki Görögországban a bizonytalan politikai helyzet miatt. December folyamán összesen 2,5 milliárd eurót vettek ki vállalatok és betétesek bankszámláikról. Ez azért is aggasztó, mert a görög bankrendszer továbbra is rendkívül sérülékeny. 

Gikasz Harduvelisz pénzügyminiszter a napokban azt közölte, hogy az ország pénzintézetei márciusig rendelkeznek elég tőkével, ezután azonban külső segítség nélkül veszélybe kerülhet likviditásuk. Miután a parlament harmadszorra sem tudott elnököt választani, január 25-re előrehozott választást kellett kiírni, amelyen a hitelmegállapodást elutasító erők győzhetnek.

Ez azonban pénzügyi apokalipszist hozhat Athén számára. Jól jellemzi a helyzetet, hogy – mint a Kathimerini írta – novemberben még csak 200 millió eurót vettek ki a betétesek bankszámláikról. Ugyanakkor szakértők szerint a decemberi adatok még nem tanúskodnak bankpánikról, de a polgárok növekvő aggodalmáról igen.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, a bankoknak ügyelniük kell arra, hogy a kártyaautomatákat elegendő tőkével lássák el, mert már az is pánikot okozhat, ha egy-két automatából egyszerűen kifogy a pénz.

A pénzügyi helyzet is azt mutatja, hogy a politikai válság a lehető legrosszabbkor jött, hiszen az emberek már kezdték visszanyerni a bankrendszerbe vetett bizalmukat. Októberben és novemberben is már több pénzt helyeztek el a fiókokban, mint amennyit kivettek onnan. Sok szakértő gyökeres fordulatról kezdett beszélni.

A válság 2009-es kitörése óta a bankok tőkéjük mintegy harmadát vesztették el. Sok betétes külföldre menekítette megtakarítását attól tartva, hogy az állam ráteszi a pénzére a kezét, amint ez Cipruson – részben legalábbis – meg is történt. Becslések szerint 2010 márciusa és 2011 októbere között 200 milliárd euró folyt külföldre.