Előfizetés

A MÁV-ra nem vonatkozik a NER?

Újévtől Magyarországon csak a MÁV-pénztárakban nem lehet vasúti menetrendet kapni, ugyanott közlekedési kártyát sem. Hazánkban csak a vasút engedhette meg magának, hogy nem telepít kötelezően online pénztárgépet, ennek pedig az utazóközönség issza meg a levét. Bankkártyával is csak kilenc helyen lehet fizetni az ország kétezernyi állomásán, a XXI. században.

„A MÁV-START átmenetileg szünetelteti kiskereskedelmi termékkörbe tartozó egyes termékeinek árusítását a vasúti pénztárakban”- közölte a vasúttársaság. Eszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (48/2013 NGM) rendelete kötelezővé tette az online pénztárgép használatát a vasúttársaság pénztárai számára.

Ezt azonban a MÁV elszabotálta, utalván: erre nincs pénzük. „A vasúttársaság pillanatnyilag nem rendelkezik a pénztáraiban a szükséges technikai eszközökkel, ezért 2014. december 31. után felfüggeszti a MÁV-START Menetrendkönyv és a BTDH Budapest Kártya értékesítését a pénztáraiban”. (A BTDH helyesen BTDM, azaz Budapesti Turisztikai Desztináció Menedzsment - a szerk.) Utóbbi számtalan kedvezményre jogosítja a tömegközlekedő turistát - ha képes hozzájutni.

„A vasúttársaság célja, hogy a kialakult helyzetre hálózati szinten megoldást találjon, és a jövőben is tudja az utazáshoz, városlátogatáshoz kapcsolódó termékeket és a MÁV-START ajándéktárgyakat árusítani utasai számára az egyre több helyen elérhető személyes ügyfélszolgálati pontokon.”

A külföldiek – de a magyarok - számára ez értelmezhetetlen, különös tekintettel arra, hogy aligha olvasnak MÁV-közleményeket. A Népszava megkérdezte a MÁV illetékeseit, hogy a 2013-as rendelet végrehajtására eddig miért nem került sor?

„A MÁV-START Zrt. értékesítési rendszere megfelel a jogszabályoknak, amelyek vasúti menetjegyekre - mint a pénztárak elsőszámú és legfontosabb feladatára - vonatkoznak. A menetjegyek értékesítéséhez jelenleg nem szükséges NAV-rendszerbe bekötött pénztárgép alkalmazása, mert az értékesítési rendszer zárt és központilag (szerver alapon) ellenőrzött. Jelen korlátozás egyéb, olyan kiskereskedelmi tevékenységbe sorolt termékeket érint, amely a vonatkozó állásfoglalás szerint nem szorosan köthető a közszolgáltatásokhoz.”

A menetrendet pedig tessék letölteni az internetről! És, hogy mennyibe került volna a törvény betartása? „Mivel a MÁV-START számára nem kötelező az összes pénztár ellátása NAV rendszerbe bekötött pénztárgéppel, ezért erre vonatkozó felmérés nem készült”. 

Csúcson a kuponakció

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:08
A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete. FOTÓ: Népszava
A Tesco vásárlói már karácsony előtti hétvégén megdöntötték a tavalyi adományozási rekordot az áruházlánc kasszáinál. Míg tavaly az egész adventi akció ideje alatt 63 207 250 forint gyűlt össze, idén már most 73 076 250 forint értékben vettek adománykupont az áruházlánc vásárlói és még közel két hétig kaphatóak az adománykuponok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ünnepek között, illetve a szilveszteri nagy bevásárláskor is sokan adakoznak, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak karácsonyra gyűjt, hanem a jövő évi, egész éves munkájára. A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

A segélyszervezet azonban nemcsak a Tesco áruházainak vásárlóit híva az ünnepi összefogásba: a karácsonyi roham idején a szervezet önkéntesei rendhagyó ajándéklistákat osztottak a budapesti Adventi ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén. Az elgondolkodtató bevásárló listát formáló szórólapon szeretteink és barátaink mellett a rászoruló családok is helyet kaptak a megajándékozandók között. A bevásárlási rohamra időzített akcióval az Ökumenikus Segélyszervezet arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a karácsony előtti napokban, amikor boltokat járva azon igyekszünk, hogy szeretteinket hasznos ajándékkal lepjük meg, szánjunk egy percet a nélkülözőkre, és akár csak egy a 1353-as adományvonalra indított hívás formájában néhány száz forintot azokra is, akik valóban rászorulnak az adományra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkájának támogatására indított gyűjtéshez az alábbi módokon lehet még csatlakozni:

• A 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz.

• Aki rendelkezik bankkártyával, a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.

A gyűjtést idén is hármas célkitűzéssel indítja el a segélyszervezet: Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek! Évente családok tízezreinek nyújtanak kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonaikban családok százainak biztosítanak lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. És ami talán a legelőremutatóbb: az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Hogy az állásukat elvesztett családfenntartókat segítsék a munkakeresésben, hogy a gyermekeknek segítsenek a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Minimálbért követelnek a közmunkásoknak

R. I.
Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:04
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet. Céljuk az is, hogy a közmunkások megkaphassák a minimálbért. Vécsi István a szervezet elnöke szerint a közmunkások jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételeik fenntartása pedig "a nyomort konzerválja".

A szakszervezet ezért szeretné, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatna a helyzeten, egyúttal követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a Munka Törvénykönyve, így ők is megkaphatnák a minimálbért. Nyakó István szocialista politikus egyetért a béremelés követelésével, a szervezet társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján 2015. január 1-jétől havibér esetén bruttó 79 155, hetibér esetén 18 200, napibér esetén pedig 3639 forint a közfoglalkoztatási bér. 2014-ben a teljes havi összeg 77 300 forint volt, így az újévben mindössze 2 ezer forinttal nő a bruttó közmunkásbér. Vécsi hangsúlyozta: szakszervezetük tagjai februártól előbb a járási, később a megyeszékhelyekre vonulnak, hogy követeléseiket a hivatalok előtt ismertessék. Hozzátették, hogy ha nem látnak eredményt a megmozdulásaikkal, készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.

A Belügyminisztérium adataiból eközben kiderült, 2014. november végéig mintegy 364 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatási programban. Az évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes előirányzat 231,1 milliárd forint volt, az erre a célra szánt összeg az idei költségvetésben 270 milliárd forintra nő. Ezzel havi 220 ezren dolgozhatnak közfoglalkoztatásban, míg ez 2014-ben átlagosan havi 180 ezer embert jelentett. Csakhogy a közfoglalkoztatottak átlagosan 4,2 hónapot dolgoztak e programban, s 2013-2014-ben csupán 11-13 százalékuk tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napon belül. A minisztérium tájékoztatása szerint a 2013-2014. évi téli közfoglalkoztatáshoz kapcsoló képzéseken 99 571 ember vett részt és 93 százalékuk sikeresen fejezte be azokat.