Újabb két ebola-gyanús eset Európában

Két újabb ebolagyanús pácienst vizsgálnak Nagy-Britanniában - közölték kedden a brit egészségügyi hatóságok.

Előző nap egy ápolónőnél, aki a járvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza, már kimutatták a fertőzést a skóciai Glasgowban. Az ápolónőt kedden a londoni Royal Free kórházba szállították át. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden a BBC rádiónak nyilatkozva közölte: a skót hatóságok egy másik egészségügyi dolgozót is vizsgálnak, aki szintén Nyugat-Afrikából tért haza. Sturgeon szerint "alacsony a valószínűsége" annak, hogy ez a páciens is ebolafertőzött lenne, mivel az ebolával kezelt ápolónőtől eltérően ő nem érintkezett közvetlenül betegekkel afrikai munkája során.

A másik újabb ebolagyanús esetet a délnyugat-angliai Cornwall megyében vizsgálják. Itt is egy olyan páciens jelentkezett a hatóságoknál, aki a nyugat-afrikai járványövezetben járt.

Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) keddi közleménye szerint a betegen több tesztet is elvégeznek, és ezek egyike szolgál az esetleges ebolafertőzöttség kimutatására. A PHE szerint legalább 24 órába telik, mire a vizsgálatok eredményt hoznak, a pácienst addig a Truro városban működő Royal Cornwall Hospital kórház elkülönítőjében tartják megfigyelés alatt. A szolgálat hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági jellegű vizsgálatokról van szó, és az ebola kezdeti tünetei hasonlóak számos más trópusi betegség, köztük a malária jeleihez.

Az igazoltan ebolafertőzött skót ápolónőt kedd délelőtt szállították át Glasgowból Londonba. A beteg a brit királyi légierő (RAF) egyik különlegesen kialakított repülőgépén, egy inkubátorszerű izolációs berendezésben tette meg az utat a skót nagyvárosból az északnyugat-londoni Northolt városnegyed közelében működő RAF-légitámaszpontra. Innen a légierő mentőautójával, rendőrségi biztosítással vitték a közeli Royal Free kórház speciális elkülönítő részlegébe.

Ugyanitt kezelték augusztusban az első brit ebolafertőzöttet is. A fiatal férfit - aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként az ebolajárvány leküzdésében segédkezett Sierra Leonéban - már betegen szállították haza. A páciens néhány hét múlva gyógyultan távozott. A most megbetegedett egészségügyi dolgozó az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában az ebolavírus négy évtizeddel ezelőtti felfedezése óta eddig soha nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter elnökletével ülést tartott a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA. Az értekezlet után Hunt a BBC-nek nyilatkozva felidézte, hogy az angol-walesi tiszti főorvos, Sally Davies már az ősszel valószínűsítette "nagyon csekély számú" ebolafertőzés nagy-britanniai megjelenését. A miniszter hangsúlyozta, hogy a brit lakosságot fenyegető fertőzési kockázat "rendkívül alacsony". Megerősítette ugyanakkor, hogy a brit hatóságok felveszik a kapcsolatot azoknak a repülőgépeknek az utasaival, amelyekkel az ebolával kezelt beteg a hétvégén Casablanca érintésével Londonba, majd Londonból Glasgowba utazott.

A legnagyobb brit repülőtereken - köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő vasárnap este átszállt a Glasgow-ba tartó járatra - október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket. Kedden kiderült, hogy vasárnap esti érkezése után az azóta megbetegedett ápolónőt is megvizsgálták Heathrow-n, ahogy ezt a járványtérségből visszatérő összes brit egészségügyi dolgozó esetében rutinszerűen teszik, ám mivel akkor még jól érezte magát, és láza sem volt, továbbengedték a csatlakozó glasgow-i járatra.

A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy az ebolabetegek csak a tünetek megjelenése után válnak fertőzővé, és mivel az ápolónőn csak másnap, már Glasgowban jelentkeztek a betegség jelei, a vele együtt utazók fertőződési kockázata "elhanyagolható".

Szerző

A svájci-magyar alap pályázat nyertesei megkapják a pénzt

Hamarosan hozzájuthatnak a pénzükhöz a svájci-magyar civil alapok pályázatain nyertes szervezetek, miután megállapodott erről a magyar és a svájci kormány - erősítette meg a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

"Amíg az Ökotárs ellen zajlik a vizsgálat, addig Svájc a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján az Ökotárs kihagyásával, a magyar kormányon keresztül kifizeti a támogatást a nyertes projekteknek. Így az Ökotárs elleni vizsgálat miatt nem éri hátrány a támogatott civil szervezeteket" - közölte  Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. 

Az államtitkár lapunkat már december 19-én tájékoztatta arról, hogy megállapodást kötött a Miniszterelnökség az illetékes svájci kormányzati szervvel arról, hogy az Ökotárs Alapítványt - melynek adószáma a folyamatban lévő eljárások és nyomozások miatt fel van függesztve - megkerülve kifizetik a Svájci Civil Alap programjain már nyertes civil szervezeteket. Csepreghy Nándor a Népszavának azt mondta: a Széchenyi Programirodán keresztül fizetik ki az érintett szervezeteket, hogy "az Ökotárs körüli problémák miatt a tisztességesen dolgozó civileket ne érhesse kár".

Szerző

Nem hagyjuk! Világítsák át Habony Árpádot!

Jelent-e biztonsági kockázatot? Honnan van parlamenti belépője? Ingyen ad tanácsokat? Miért hazudott a kormányszóvivő? - Nem hagyják annyiban a "maszatolást", Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa azt követeli, a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzést folytassák le Habony Árpáddal szemben, mivel ennek hiányában nem tudható, jelent-e biztonsági kockázatot a miniszterelnök bizalmasa. 

Az Együtt parlamenti képviselője közleménye szerint: tudni szeretné, ki és milyen jogcímen kezdeményezte állandó parlamenti belépő kiállítását Habony Árpád részére. Szabó szerint a kormányszóvivőnek le kell mondania, miután hazudott a tanácsadó átvilágítását illetően.

"Orbán Viktor magyar hangjaként Semjén Zsolt a tegnapi napon válaszolt arra a kérdésemre, átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon Habony Árpád. A kormányfő egyik legfőbb bizalmasaként ismert Habony – a miniszterelnök-helyettes válasza szerint – ilyen ellenőrzésen nem esett át, de rendelkezik állandó fényképes belépővel az Országház épületébe. Amennyiben Semjén válaszában igazat mond, az azt jelenti, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő hazudott, amikor egy ATV-interjúban arról beszélt: a miniszterelnök környezetében dolgozókat átvilágították, Habony átesett a szükséges vizsgálatokon, és vele kapcsolatban semmilyen probléma nem merült föl.

Az Együtt választ követel: ha valóban nem esett át Habony Árpád nemzetbiztonsági ellenőrzésen, ennek hiányában honnan tudható, hogy személye nem jelent kockázatot? Szeretnénk tudni, ki kezdeményezte a parlamenti állandó belépő kiállítását részére? A nyilvánosságban megjelent információk szerint, Habonynak sem a kormányzattól, sem a Századvég Alapítványtól nem származik jövedelme. A kormányban valóban azt akarják, hogy elhiggyük, Habony bevétel nélkül gazdag, és nem kap fizetséget a tanácsaiért?

Követeljük: a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzést folytassák le Habony Árpád személyét illetően, és annak eredményéről tájékoztassák a nyilvánosságot! Kovács Zoltán kormányszóvivő méltatlanná vált poziciója betöltésére, mert hazudott, ezért le kell mondania.

Budapest, 2014. december 30.
Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője,
az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottsága tagja"

Szerző