Előfizetés

Újabb két ebola-gyanús eset Európában

Két újabb ebolagyanús pácienst vizsgálnak Nagy-Britanniában - közölték kedden a brit egészségügyi hatóságok.

Előző nap egy ápolónőnél, aki a járvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza, már kimutatták a fertőzést a skóciai Glasgowban. Az ápolónőt kedden a londoni Royal Free kórházba szállították át. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden a BBC rádiónak nyilatkozva közölte: a skót hatóságok egy másik egészségügyi dolgozót is vizsgálnak, aki szintén Nyugat-Afrikából tért haza. Sturgeon szerint "alacsony a valószínűsége" annak, hogy ez a páciens is ebolafertőzött lenne, mivel az ebolával kezelt ápolónőtől eltérően ő nem érintkezett közvetlenül betegekkel afrikai munkája során.

A másik újabb ebolagyanús esetet a délnyugat-angliai Cornwall megyében vizsgálják. Itt is egy olyan páciens jelentkezett a hatóságoknál, aki a nyugat-afrikai járványövezetben járt.

Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) keddi közleménye szerint a betegen több tesztet is elvégeznek, és ezek egyike szolgál az esetleges ebolafertőzöttség kimutatására. A PHE szerint legalább 24 órába telik, mire a vizsgálatok eredményt hoznak, a pácienst addig a Truro városban működő Royal Cornwall Hospital kórház elkülönítőjében tartják megfigyelés alatt. A szolgálat hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági jellegű vizsgálatokról van szó, és az ebola kezdeti tünetei hasonlóak számos más trópusi betegség, köztük a malária jeleihez.

Az igazoltan ebolafertőzött skót ápolónőt kedd délelőtt szállították át Glasgowból Londonba. A beteg a brit királyi légierő (RAF) egyik különlegesen kialakított repülőgépén, egy inkubátorszerű izolációs berendezésben tette meg az utat a skót nagyvárosból az északnyugat-londoni Northolt városnegyed közelében működő RAF-légitámaszpontra. Innen a légierő mentőautójával, rendőrségi biztosítással vitték a közeli Royal Free kórház speciális elkülönítő részlegébe.

Ugyanitt kezelték augusztusban az első brit ebolafertőzöttet is. A fiatal férfit - aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként az ebolajárvány leküzdésében segédkezett Sierra Leonéban - már betegen szállították haza. A páciens néhány hét múlva gyógyultan távozott. A most megbetegedett egészségügyi dolgozó az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei. Nagy-Britanniában az ebolavírus négy évtizeddel ezelőtti felfedezése óta eddig soha nem fordult elő behurcolt ebolafertőzés.

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter elnökletével ülést tartott a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA. Az értekezlet után Hunt a BBC-nek nyilatkozva felidézte, hogy az angol-walesi tiszti főorvos, Sally Davies már az ősszel valószínűsítette "nagyon csekély számú" ebolafertőzés nagy-britanniai megjelenését. A miniszter hangsúlyozta, hogy a brit lakosságot fenyegető fertőzési kockázat "rendkívül alacsony". Megerősítette ugyanakkor, hogy a brit hatóságok felveszik a kapcsolatot azoknak a repülőgépeknek az utasaival, amelyekkel az ebolával kezelt beteg a hétvégén Casablanca érintésével Londonba, majd Londonból Glasgowba utazott.

A legnagyobb brit repülőtereken - köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő vasárnap este átszállt a Glasgow-ba tartó járatra - október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket. Kedden kiderült, hogy vasárnap esti érkezése után az azóta megbetegedett ápolónőt is megvizsgálták Heathrow-n, ahogy ezt a járványtérségből visszatérő összes brit egészségügyi dolgozó esetében rutinszerűen teszik, ám mivel akkor még jól érezte magát, és láza sem volt, továbbengedték a csatlakozó glasgow-i járatra.

A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy az ebolabetegek csak a tünetek megjelenése után válnak fertőzővé, és mivel az ápolónőn csak másnap, már Glasgowban jelentkeztek a betegség jelei, a vele együtt utazók fertőződési kockázata "elhanyagolható".

A svájci-magyar alap pályázat nyertesei megkapják a pénzt

Hamarosan hozzájuthatnak a pénzükhöz a svájci-magyar civil alapok pályázatain nyertes szervezetek, miután megállapodott erről a magyar és a svájci kormány - erősítette meg a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

"Amíg az Ökotárs ellen zajlik a vizsgálat, addig Svájc a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján az Ökotárs kihagyásával, a magyar kormányon keresztül kifizeti a támogatást a nyertes projekteknek. Így az Ökotárs elleni vizsgálat miatt nem éri hátrány a támogatott civil szervezeteket" - közölte  Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. 

Az államtitkár lapunkat már december 19-én tájékoztatta arról, hogy megállapodást kötött a Miniszterelnökség az illetékes svájci kormányzati szervvel arról, hogy az Ökotárs Alapítványt - melynek adószáma a folyamatban lévő eljárások és nyomozások miatt fel van függesztve - megkerülve kifizetik a Svájci Civil Alap programjain már nyertes civil szervezeteket. Csepreghy Nándor a Népszavának azt mondta: a Széchenyi Programirodán keresztül fizetik ki az érintett szervezeteket, hogy "az Ökotárs körüli problémák miatt a tisztességesen dolgozó civileket ne érhesse kár".

Nem hagyjuk! Világítsák át Habony Árpádot!

Jelent-e biztonsági kockázatot? Honnan van parlamenti belépője? Ingyen ad tanácsokat? Miért hazudott a kormányszóvivő? - Nem hagyják annyiban a "maszatolást", Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa azt követeli, a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzést folytassák le Habony Árpáddal szemben, mivel ennek hiányában nem tudható, jelent-e biztonsági kockázatot a miniszterelnök bizalmasa. 

Az Együtt parlamenti képviselője közleménye szerint: tudni szeretné, ki és milyen jogcímen kezdeményezte állandó parlamenti belépő kiállítását Habony Árpád részére. Szabó szerint a kormányszóvivőnek le kell mondania, miután hazudott a tanácsadó átvilágítását illetően.

"Orbán Viktor magyar hangjaként Semjén Zsolt a tegnapi napon válaszolt arra a kérdésemre, átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon Habony Árpád. A kormányfő egyik legfőbb bizalmasaként ismert Habony – a miniszterelnök-helyettes válasza szerint – ilyen ellenőrzésen nem esett át, de rendelkezik állandó fényképes belépővel az Országház épületébe. Amennyiben Semjén válaszában igazat mond, az azt jelenti, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő hazudott, amikor egy ATV-interjúban arról beszélt: a miniszterelnök környezetében dolgozókat átvilágították, Habony átesett a szükséges vizsgálatokon, és vele kapcsolatban semmilyen probléma nem merült föl.

Az Együtt választ követel: ha valóban nem esett át Habony Árpád nemzetbiztonsági ellenőrzésen, ennek hiányában honnan tudható, hogy személye nem jelent kockázatot? Szeretnénk tudni, ki kezdeményezte a parlamenti állandó belépő kiállítását részére? A nyilvánosságban megjelent információk szerint, Habonynak sem a kormányzattól, sem a Századvég Alapítványtól nem származik jövedelme. A kormányban valóban azt akarják, hogy elhiggyük, Habony bevétel nélkül gazdag, és nem kap fizetséget a tanácsaiért?

Követeljük: a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzést folytassák le Habony Árpád személyét illetően, és annak eredményéről tájékoztassák a nyilvánosságot! Kovács Zoltán kormányszóvivő méltatlanná vált poziciója betöltésére, mert hazudott, ezért le kell mondania.

Budapest, 2014. december 30.
Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője,
az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottsága tagja"