Előfizetés

Itt hétfőn is marad a narancsriasztás

Publikálás dátuma
2014.12.28. 19:52
A behavazott Mohácsi kompkikötő 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Nyolc megyére hétfőre is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél. Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

Még van szabad hely a menedékszállókon

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a fővárosban 81 százalékos volt szombat éjjel - közölte Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa vasárnap.

Szombat éjjel a mindenki számára elérhető, "klasszikus" éjjeli menedékhelyek 1961 ágya közül több mint 300 maradt szabad - mondta el Gurály Zoltán. 

Hozzátette, 19 szálló közül 12-ben maradt szombat éjjel még szabad hely.

Korlátozások! Csak hólánccal lehet átlépni a határt

Publikálás dátuma
2014.12.28. 18:39
Hókotró a behavazott úton Orosháza közelében 2014. december 28-án. MTI Fotó: Rosta Tibor
Csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap. Forgalomkorlátozás van  a barcsi közúti határátkelőhelyen is a rendkívüli időjárási, látási és útviszonyok miatt.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

A barcsi határátkelőnél nem léphetnek be Horvátország területére a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap. A korlátozás a rendkívüli időjárási, látási és útviszonyok miatt 16 órakor lépett hatályba. Magyarország területére egyelőre nem korlátozzák a belépést.