Előfizetés

Kövér is idegháborúzik

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:03
Kövér László és Semjén Zsolt követi a kormányfő forgatókönyvét: amerikai és titkosszolgálati támadásokat vizionálnak FOTÓ: TÓTH
Folytatta a hétvégén Kövér László, amit Orbán Viktor kormányfő és társai már a múlt héten megkezdtek: a Fidesz-kabinet elleni összeesküvést vizionált. Az összeesküvés elméletek szerint az Egyesült Államok kívülről akarja irányítani a magyar belpolitikát.

Az Országgyűlés elnöke szerint az amerikaiak célja Magyarországon egy új, az SZDSZ helyébe lépő "kreatúrapárt" megalapítása, amelyet 2018-ra nem lehetne megkerülni a kormányalakításhoz. Kövér László szerint Magyarország az egyik gyalog abban a világpolitikai sakkjátszmában, amelynek a tétje az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye. "Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán az amerikaiak csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk. De olyan gyalogként lépkedünk, amely nem akar a játékszabályaik szerint játszani" - fogalmazott a Magyar Hírlapnak.

Kövér úgy látja, nem azon kell dolgozni, hogy "az amerikaiak megszeressenek", máshol kell szövetségeseket találni. "Olyanokat, akikkel ugyanabban a hajóban evezünk, méghozzá az alsó fedélközben. Ők a kelet-közép-európai országok" - tette hozzá. Beszélt arról is, vannak olyan elméletek, hogy az első világháború nem ért véget, hanem a másodikkal folytatódott. Ezt továbbgondolva a második sem ért véget, a folytatása a hidegháború volt, és visszatekintve az elmúlt huszonöt évre Kövér szerint megállapítható, hogy a negyedik világháború zajlik. "Volt néhány békés évünk, amikor azt lehetett gondolni, beáll az egypólusú világrend. De látjuk, erről szó sincs, a feltörekvő, valaha harmadik világbéli hatalmakkal, az új riválisokkal és Oroszországgal is meg kell küzdenie az Egyesült Államoknak" - tette hozzá. A házelnök szerint a mostani ütközések ebből adódnak.

Arra a kérdésre, hogy mi a céljuk az amerikaiaknak, Kövér kijelentette: úgy tűnik, most már nem elégednek meg azzal, hogy egy másik kormány jöjjön a mostani helyett, hanem teljes kormánypárti és ellenzéki elitcserében gondolkodnak. "Egészen a megszűnéséig az SZDSZ volt az a párt, amelyik az Egyesült Államok politikájának kiszolgálója és szószólója volt Magyarországon. Miután ez a projekt is megbukott, jöhet a szappanopera következő évada" - fogalmazott, hozzátéve: "nem hiszem, hogy a komolyan vehető szakértőik azt gondolnák, hogy az erőviszonyokat olyan mértékben meg lehet változtatni 2018-ra, hogy abból egy új kormányzó erő kerüljön ki. Nem biztos, hogy ez a céljuk. Viszont azt gondolhatják, hogy azt az űrt, amely az SZDSZ széthullásával keletkezett, be lehet tölteni egy új párttal. A mérleg nyelve, a 'túlsúlyos kisebbség' pozíciójára, amely nélkül nem lehet kormányozni, ott lesz majd egy új kreatúrapárt" - fejtette ki. Kövér szerint az, hogy számottevő támogatottsággal bírnak a radikálisok, kapóra is jöhet egy ilyen forgatókönyv kiagyalóinak. A Jobbik húzott ugyanis hasznot az elmúlt hónapok tüntetéseiből és a Fidesz gyengüléséből.

Emlékezetes, Orbán Viktor egy hete hasonló összeesküvés elmélettel ment neki az Egyesül Államoknak. Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, "minden gondolkodó ember tudja", hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában arról van szó - folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - tette hozzá Orbán. Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfővel szinte egy időben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azzal vádolta meg a budapesti amerikai nagykövetséget: ők szervezik a kormányellenes tüntetéseket.

Semjén is titkosszolgálatokról regél
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint teljesíthető az a cél, hogy a ciklus végére meglegyen az egymillió új magyar állampolgár. Semjén Zsolt erről egy MTI-nek adott interjúban beszélt, jelezve: év végére meglesz a 700 ezredik állampolgársági kérelem és a 650 ezredik esküt tett polgár. Felidézte: kezdetben a külhoni kérelmezők jöttek intézni a honosítást Magyarországra, később a konzulátusokra, most már kihelyezett konzuli napokat tartanak, a diaszpórában pedig konzulok járják a magyar lakta városokat. A kérelmek száma számottevően nem csökkent - állította.
Szerinte a honosításnál további szigorítás nem indokolt, kisebb korrekciók lehetnek, bár "annyira egyszerű az eljárás, amennyire a teljes biztonság mellett lehet". Az esetleges visszaélésekről Semjén azt mondta: egyes államoknak nem tetszik, hogy területükön sok magyar van, akiket sikerül "a félig-meddig asszimilációs állapotból" visszahozni és identitásukat megerősíteni. Az ellenérdekelt politika sok esetben titkosszolgálati eszközökkel él, dezinformál, de ezzel együtt sokkal kevesebb a visszaélés, mint amire ennek figyelembevételével számítani lehetett.
Kiemelte: akinek tudomása van visszaélésekről, annak feljelentési kötelezettsége van, ha ezt elmulasztja, bűncselekményt követ el. Szerinte Magyarországnak hasonlóan kell cselekednie, mint Izraelnek, meg kell védenie diaszpóráját bárhol a világon. Semjén arra a legbüszkébb, hogy a három nemzetpolitikai kérdésben teljes a nézetazonosság az összes magyarországi párt és a társadalom körében: a határon túli magyarságnak jár az állampolgárság, a szavazati jog és az autonómia. Szerinte 2014-ben a környező országokban tartott választásokon mindenütt megerősödött a magyarság.Komlón már harminc centis a hó

Komlón 30 centis hóréteg hullt, a Dunántúl nagy részén pedig folyamatosan esik a hó, az utak járhatóak, de néhol latyakosak - írja az Origó.

Vastagodik a hótakaró a Baranya megyei településeken. Komlón már 30 centis hó hullt.  Az utak  egyelőre járhatóak, de a közlekedést a hódarát terítő erős szél is nehezíti - írta az Origo egyik olvasója.

Sárkány Sándortól, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől a portál megtudta, hogy az Ormánságban 25 centis, Pécs mellett 15 centiméteres hóréteget mértek. 

Az Útinform késő délutáni összesítése szerint folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében, továbbá Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrádban.

A Magyar Közút folyamatosan takarítja az utakat, az Az M1-es és az M5-ös autópálya  jelenleg sónedves, ahogyan az M7-es is, de ott Fonyód térségében szakaszok is lehetnek a hóátfúvások miatt. Az M43-ason szintén latyakra kell számítania az arra haladóknak - írta az Origó az MTI információira hivatkozva.

Keresztbe fordult autók Pécsnél, útlezárás!

Publikálás dátuma
2014.12.28. 20:54
Egy személygépkocsi a behavazott úton a Baranya megyei Páprád és Bogádmindszent között 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamá
Lezárja a rendőrség a Baranya megyei Kozármislenyt elkerülő utat vasárnap két kamion elakadása miatt - tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közlemény szerint a járművek keresztbe fordultak a Pécshez közeli 578-as úton, mentésüket a pécsi hivatásos tűzoltók végzik. A katasztrófavédelem arra kéri a közlekedőket, vasárnap este válasszanak más útvonalat.