Előfizetés

Majd' megfagyunk! Mínusz 15 fok is lehet

Publikálás dátuma
2014.12.28. 18:00
FOTÓ: Thinkstock
A következő napokban is több helyen megerősödik, viharossá fokozódik a szél, emiatt továbbra is készülni kell hófúvásokra. Emellett folytatódik a lehűlés, Szilveszter éjjelén helyenként mínusz 15 Celsius-foknál is hidegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből

Hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. Főleg a Mátra-Szeged vonal mentén, és a délnyugati határvidéken mérsékeltebb lesz a légmozgás, de másutt még mindig gyakran erős, főleg a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A Dunántúlon és az Alföld déli részein továbbra is kiterjedt hófúvás várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

Kedden szórványosan alakul ki hózápor, néhol intenzív havazás is lehet. A Dunántúlon többfelé erős lesz a szél, ezért arrafelé további hófúvások is kialakulnak. A minimum hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz fok között valószínű, de a vastag hóval borított, szélvédett tájakon ennél hidegebb várható. A nappali maximumok várhatóan mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakulnak.

Szerdán, az év utolsó napján túlnyomóan derült, napos időre lehet számítani. A szél megélénkülhet, de csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 13 és mínusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a vastag hóval borított, szélcsendes tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. Nappal mínusz 6 és mínusz 2 fok közé melegedhet a levegő.

Újév napján, csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 15 és mínusz 8, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 1 fok között alakul. 

Pénteken estig nem várható csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között, nappal mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton szórványosan valószínű eső, ónos eső, havas eső, havazás. Emellett többfelé megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul. 

Vasárnap néhány órára a nap is kisüthet, de szórványosan hózápor is lehet. Ismét többfelé megerősödik a szél. A minimum hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között valószínű. Nappal mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Ujhelyi: Orbán "szélkakas politikus"

Az MSZP európai diplomáciai offenzívát kezd jövőre annak érdekében, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokratikus értékekhez - jelentette be Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője és alelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus szerint az Orbán-kormány életveszélyesen lépked a nemzetközi politikában, ennek hatására pedig Magyarország külpolitikai elszigeteltsége 1975 óta nem látott mértékűre nőtt. Az MSZP alelnöke szerint nem véletlen, hogy vezető kormánypárti politikusok egyre többet utalnak háborúra nyilatkozataikban. Példaként említette a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, aki háborús válságkormányzásról, valamint Kövér László házelnököt, aki negyedik világháborúról beszélt a közelmúltban. 

Ujhelyi István felolvasott egy Orbán Viktortól származó 2009-es idézetet is, amelyben az akkor ellenzékben lévő jelenlegi kormányfő még egy erős Európában képzelte el Magyarország erősödését. A szocialista politikus erre hivatkozva felszólította a miniszterelnököt, hogy újra köteleződjön el az európai értékek iránt, vagyis hagyjon fel a "kettős beszéddel", és ne legyen része olyan "titkos paktumoknak", amelyek az Európai Unió belső gyengítését célozzák.

A brüsszeli képviselő ezzel összefüggésben "szélkakas politikusként" jellemezte Orbán Viktort, akit arra figyelmeztetett, hogy "autokrata egypártrendszert építő despota" politikájának beláthatatlan következményei lehetnek. Ami egy ideig ügyes pávatáncnak tűnt, ma már tragikus orosz rulett - fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: aki azon gondolkozik, hogy Magyarországot európai közösségből kivezesse, az a haza érdekeit árulja el.

Magyarországnak biztonságra, erős szövetségesi partnerkapcsolatokra, valamint az uniós fejlesztési források kihasználására van szüksége - szögezte le az MSZP-s EP-képviselő, aki arra is felszólította a kormányoldalt, hogy tegye világossá euroatlanti elkötelezettségét. Ujhelyi István szerint ennek egyik fontos szimbóluma lenne az Európai Unió lobogójának megjelenítése az Országgyűlés épületében.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az MSZP a helyes irány megtalálása érdekében több vezető európai politikust hív Magyarországra, így egyebek mellett az európai szocialisták júniusban Budapesten tarthatják kongresszusokat. Ujhelyi István jelzésértékűnek nevezte, hogy az esemény rendezésének jogáról több nyugati nagyváros lemondott, ráadásul szerinte a kongresszus alkalmából várhatóan több állam- és kormányfő érkezik Magyarországra, mint az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta összesen.

Kiemelte, az európai vezetőkkel tervezett találkozásaik témái nem aktuálpolitikai kérdésekről szólnak majd, hanem arról, hogy az Orbán-kormány bukását követően a gazdaság fejlesztésével miként lehet csökkenteni a munkanélküliséget, illetve más szociális problémákat.

Hóhelyzet - Aki teheti, ne induljon útnak!

Publikálás dátuma
2014.12.28. 14:04
Autók a behavazott úton, Kozármisleny közelében 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak. Hétfőn is komoly gondokat okozhat még a hófúvás, a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Autók a behavazott M60-as autópályán, Pécs közelében 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Autók a behavazott M60-as autópályán, Pécs közelében 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), valamint az Útinform (http://utinform.hu) és a meteorológiai szolgálat (http://met.hu) oldalán lehet értesülni - közölte.Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.  A közlemény szerint a helyenként viharos széllökések és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak gyenge hófúvás valószínű. 

A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan tovább erősödik, ami a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvást okozhat. Hozzátették: vasárnap estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további körülbelül 2-15 centiméter friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Ettől a sávtól északra nem valószínű jelentős hómennyiség. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg nem várható. 

A Kilátókő-szobor Budapesten havazás után, 2014. december 28-án. MTI Fotó: Lakatos Péter

A Kilátókő-szobor Budapesten havazás után, 2014. december 28-án. MTI Fotó: Lakatos Péter

Jelezték: tovább erősödik a szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos (általában 60-75, néhol 80 kilométer/óra körüli) széllökések is lehetnek. A szél mérséklődése hétfőn napközben várható. Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között valószínű, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében várható 0 fok feletti hőmérséklet. Késő estére mínusz 5 és 0 fok közé hűl a levegő.

Keresztbe fordult autók Pécsnél, útlezárás!

Lezárja a rendőrség a Baranya megyei Kozármislenyt elkerülő utat vasárnap két kamion elakadása miatt - tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A közlemény szerint a járművek keresztbe fordultak a Pécshez közeli 578-as úton, mentésüket a pécsi hivatásos tűzoltók végzik. A katasztrófavédelem arra kéri a közlekedőket, vasárnap este válasszanak más útvonalat.

Folyamatosan havazik a Dunántúlon

Az M1-es és az M5-ös autópálya sónedves, ahogyan az M7-es is, de ott Fonyód térségében latyakos szakaszok is lehetnek. Az M43-as burkolata ugyancsak latyakos - közölte a kommunikációs osztályvezető. Ahol intenzíven esik a hó, ott a főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, letaposott havas, hókásás vagy latyakos. A Dunántúl középső és északi területein, az Alföldön és a Tiszántúlon vizes, sónedves a burkolat - tájékoztatott.

Közepes erejű szél fúj a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében, Veszprém nagy részén és Kaposvár környékén. Erős széllökéseket jelentettek Zala megyéből, míg Fertőszentmiklós, Sárvár és Vasvár környékén, valamint Edelény térségében viharos lökéseket mértek. Egyes dunántúli területeken emiatt már síkosabbá váltak az utak, kisebb mértékben már hordja a havat a szél - hívta fel a figyelmet Pécsi Norbert Sándor.

Nyolc megyében marad hétfőn is a narancsriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Feloldották a korlátozást, de mindenkit átvizsgálnak

Rövid időn belül feloldották a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre elrendelt forgalomkorlátozást a barcsi határátkelőhelyen, ugyanakkor csak úgy engedik be őket Horvátországba, ha felkészültek a téli útviszonyokra - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap. Kiemelte: a rendkívüli időjárási, látási és útviszonyok miatt Horvátországba kizárólag előzetes átvizsgálást követően léphetnek be a gépjárművek a barcsi közúti határátkelőhelyen.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!