Előfizetés

Ebola: 7,5 ezer halott

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:40
Fotó: John Moore/ Getty Images
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a nyugat-afrikai Ebola-járványnak már 7588 halálos áldozata van. A fertőzöttek száma legkevesebb húszezer. A Time magazin által az év embereinek választott Ebola ellen harcoló egészségügyi dolgozók a legújabb jelentések szerint egyre újabb fertőzési pontokat azonosítanak. Eközben Líbiában - ahol nincs jelen az Ebola - a hatóságok tudomása szerint legalább négyen meghaltak az utóbbi napokban madárinfluenzás fertőzés miatt.

A napokban Guinea déli részén, a százezer lakosú Kissidougouban kezdett el minden előjel nélkül robbanásszerűen terjedni a vírus. Országszerte ugyancsak magas volt a megbetegedések száma az előző héten Guineában, amikor az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 156 új esetet regisztrált.

Sierra Leonéban sem történt előrelépés a járvány elleni küzdelemben. Az ország északi és nyugati részében az elmúlt héten 321 új megbetegedést regisztráltak; csak a fővárosban, Freetownban százan kapták el a vírust egy hét alatt, annak ellenére, hogy a szakemberek házról-házra járnak, hogy a fertőzés megelőzéséről tájékoztassák a lakosságot és felhívják a figyelmet a védekezés fontosságára. A járvány terjedésének megfékezése érdekében az ország északi részében megtiltották az istentiszteletek összehívását mind a keresztények, mind a muszlimok számára. A karácsonyi misék is elmaradtak.

Az Ebola egyik felfedezője, Peter Piot belga mikrobiológus az Independent nevű brit lapnak elmondta, véleménye szerint Európa sebezhetővé válik, ha nem kezeli az Ebolát „nemzetbiztonsági ügyként”, ahogyan az Egyesült Államok teszi. A tudós szerint kiképzett alakulatokra van szükség Európában, amelyek bevethetők a vírus ellen. Úgy véli, hiba, hogy Európában nincsen járványügyi hírszerzés, és csak az USA-ból érkező információkra hagyatkozhatunk. Piot szerint gondoskodhatunk arról, hogy ez legyen az utolsó olyan Ebola-járvány, amelynek során a karanténon kívül más eszköz nem áll rendelkezésünkre a vírus ellen.

A nyilatkozatra reagálva a brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a mostani járvány bebizonyította, hogy a járványok esetében hatékonyabb globális reakcióra van szükség, és Nagy-Britannia ki fogja venni a részét ebből.

Az év embere, 2014
A Time magazin 1927 óta minden évben – szerkesztőségi döntés alapján – osztja ki az Év embere díjat. Idén az Ebola-járvány ellen küzdő emberre esett a választás. ,,Bebizonyosodott, a globális egészségügyi rendszer sehol sem olyan erős, hogy mi biztonságban érezzük magunkat a fertőző betegségekkel szemben. A „mi” azt jelenti, mindenki, s nem csak azok, akiknek nap mint nap az életüket követelő fenyegetésekkel kell szembenézniük, tőlünk távol eső vidékeken" – magyarázta a döntést Nancy Gibbs, a Time magazin vezető szerkesztője.

Megkezdik a kínaiak által kifejlesztett Ebola-vakcina embereken történő tesztelését, nyilatkozta a kínai Védelmi Minisztérium szóvivője a China Daily-nek. A szóvivő, Yang Yujun egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vakcinát a Katonai Orvostudományi Intézet kutatócsoportja fejlesztette ki. A katonai és állami hatóságok értékelése pozitív volt, így megkezdődhet a klinikai tesztelés.

A kínaiak fejlesztése több szempontból is egyedülálló. Egyrészt a világon a harmadik olyan Ebola elleni oltóanyag, amely eljutott a klinikai tesztelésig, másrészt, a világ első 2014-es genetikai mutációval előállított vakcinája.

Az oltóanyag fejlesztése nem az első lépés a kínaiak részéről az Ebola megfékezésére. Szeptember óta több mint 300 katonai alkalmazottat és specialistát küldtek Sierra Leone-ba és Líbiába a járvány leküzdésének segítésére. A kínai erők a járvány elleni harcban együttműködtek a WHO és az Orvosok Határok Nélkül szervezeteivel, valamint Líbiában az ENSZ erőivel.

Ebola helyett madárinfluenza
Közben négy, madárinfluenzás beteg halt meg nemrég Líbiában. Három esetet Tripoliban, egyet Tobrukban azonosítottak. Ez utóbbi városban egy embert kezelnek. A H5N1 jelzésű vírustörzs több mint négyszáz halálesetet okozott Délkelet-Ázsiában a 2003-as megjelenése óta. Egy újabb, H7N9 jelű változat 170-nél több halálos áldozatot szedett, amióta 2013-ban azonosították. Egy harmadik törzs, a H5N8 jelű nemrég tűnt fel, és most először Európában is. A Líbiával szomszédos Egyiptomban a H5N1-es vírus nyolc embert ölt meg ebben az évben.Nyitott marad a horvát elnökválasztás

Horvátországban a második forduló dönti el, ki lesz az ország államfője az elkövetkező négy évben. A vasárnapi első forduló eredménye az exit pollok szerint rendkívül szoros lett. A voksolás legnagyobb esélyesének a hivatalban lévő balközép Ivo Josipovicot jelezték a közvélemény-kutatások, de azt is, hogy nincs esélye első fordulóból elnyerni a tisztséget. 

Az urnazárás utáni exit pollok szerint a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező jogászprofesszor nem hozta a várt 42-46 százalékot, csupán 38,9-et ért el. Legkomolyabb ellenfele, Kolinda Grabar-Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje viszont túlteljesítette az előre jelzett 30-34 százalékot, 38,1 százalékkal tulajdonképpen Josipoviccsal megegyező támogatottságot mutatott fel. Ivan Sincic 15,6, Milan Kujundzic eredménye 5,7 százalék körül mozog.

A független Horvátország történetében most hatodjára választhat államfőt a mintegy 3,8 millió horvát választópolgár.

Meggondolta magát a svéd kormányfő

Publikálás dátuma
2014.12.29. 06:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Előrehozott választást helyezett kilátásba december elején Stefan Löfven svéd miniszterelnök, miután a parlament elutasította a kisebbségben kormányzó kabinetje által beterjesztett költségvetést.

Szombaton azonban nyolc évre szóló megállapodást írt alá a költségvetési együttműködésről a balközép kormánykoalíció és a jobbközép ellenzék, így Löfven is visszalépett az előrehozott választástól. A megállapodást azért hozták tető alá, hogy megállítsák a szélsőjobb előretörését. Felmérések szerint az előre hozott választások sem oldották volna fel a politikai patthelyzetet, sem a bal-, sem pedig a mérsékelt jobboldal nem szerzett volna többséget, továbbra is a szélsőjobboldali párt maradt volna a mérleg nyelve.