Előfizetés

Vasárnap megnyílt az eplényi sípálya

Publikálás dátuma
2014.12.28. 13:23
Folyamatosan dolgoznak a hóágyúk az eplényi Nordica Síarénában 2014. december 27-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
A hóágyúzásnak és a havazásnak köszönhetően vasárnap megnyitott az eplényi sípálya - közölte a síközpont marketingvezetője.

Ebele Bálint elmondta, síelhető a teljes 1-es pálya és a T1-es oktatópálya is. Üzembe állították Magyarország egyetlen négyüléses síliftjét, emellett az 1-es csákányos felvonó és az 1-es számú oktatólift is működik. Nyitva van a síiskola, a felszereléskölcsönző, és a büfék is várják a vendégeket, a parkolókban pedig a síközpont munkatársai irányítják a forgalmat.

A marketingvezető kiemelte: az utóbbi napokban 11-12 ezer köbméter havat készítettek hóágyúik segítségével, és közel 10 centiméter természetes hó is esett, így a pályát csaknem 30 centiméteres hóréteg borítja. 

Folyamatosan dolgozak a hóágyúk az eplényi Nordica Síarénában 2014. december 27-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

Folyamatosan dolgoztak a hóágyúk az eplényi Nordica Síarénában 2014. december 27-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

"Folytatódik a télies időjárás, mi is folytatjuk éjszakánként a hóágyúzást, és újabb pályákat, újabb felvonókat nyitunk meg a következő napokban" - tette hozzá Ebele Bálint. A síközpont a téli szünidő alatt minden nap várja a téli sportok kedvelőit.

Együtt: Pártkomisszárokból kancellárok

Az Együtt szerint a kormány a kancellárok személyében pártkomisszárokat nevez ki az egyetemekre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden közölte, hogy eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is hamarosan megkezdhetik munkájukat a kancellárok, amelyekben nem volt sikeres az első pályázat.

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője közleményében azt írta, hogy például a Kecskeméti Főiskola kancellárja a fejlesztési minisztérium egyik államtitkára, Hegmanné Nemes Sára lesz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellári pozícióját pedig Kupper András korábbi fideszes képviselő kapta.

Az ellenzéki politikus pártkomisszároknak tartja a kancellárokat, akik "többségének fogalma sincs a felsőoktatásról, feladatuk pedig az egyetemi autonómia felszámolása, a központi utasítások végrehajtása lesz". Az Együtt azt követeli, hogy állítsák vissza az egyetemi autonómiát, az intézményeket pedig valóban a rektorok vezethessék. A kancellárokra szerintük nincs szükség.

Korábban írtuk, hogy eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is megkezdhetik munkájukat a kancellárok, ahol az első fordulót követően nem volt sikeres pályázat - írta december 23-i közleményében az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) felsőoktatási államtitkársága. Mint ismert, november elején csak 21 állami fenntartású felsőoktatási intézmény élére nevezett ki Orbán Viktor kancellárokat. Az ő feladatuk, hogy a kormány meghosszabbított karjaként gazdaságilag kézben tartsák az egyetemeket, főiskolákat. Már akkor két hónappal elhúzódott a pályáztatás, de nyolc intézmény élére sehogy sem találtak megfelelő embert. A most kinevezettek ezen intézmények élére pályáztak, a közlemény szerint november 24-e volt a határidő és 102 pályázó nyújtott be 143 pályázatot (vagyis néhány pályázó több kancellári posztra is próbálkozott).

Újabb fideszes kancellárok

Hogy többnyire a kormánypárthoz kötődő személyeket nevez ki a kormányfő, nem meglepő, hiszen Orbán júliusban a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a kancellárok egy részéről már tudja, kiket fog megbízni a feladattal - noha ekkor még el sem indult a pályáztatás. Némi meglepetést azért jelent, hogy Kupper András lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja. Kupper ugyanis 2006 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselője volt, de 1993 és 2006 között a fővárosi közgyűlésben is dolgozott képviselőként, e minőségében 2003-tól 2006-ig frakcióvezetőként is. Sőt, 2004-től 2007-ig a Fidesz budapesti elnöki tisztét is ellátta. Kancellári kinevezését már korábban megszellőztették, ám mivel orvosi diplomája van, sőt, a SOTE-n tanársegédként is dolgozott, ezért azt várták, hogy oda nevezik ki. Ám nem így történt, hiszen a Zeneakadémián kötött ki. Hogy ehhez is van affinitása, azt jól mutatja, hogy egy korábbi önéletrajza szerint "hobbija a zongorázás és a kutyák". Sőt, okleveles borvizsgáló is, így akár más intézményeket is felügyelhetne a jövőben. Érdekesség, hogy az Egészségügyi Közlöny szerint 2010. november 10-től érvénytelenítették általános orvosi diplomáját, amit azóta visszaszerezhetett, hiszen a kancellári poszthoz felsőfokú végzettség szükséges - legalábbis a törvény szerint.Havazás - folyamatos az utak tisztítása

Publikálás dátuma
2014.12.28. 10:15
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője vasárnap.

Közölte: az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése szerint az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területeit. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, Szentlőrinc térségéből intenzív havazást jeleztek. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autópályák vizesek, nedvesek, a leállósávon előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves. Ott viszont, ahol intenzívebben havazik, a fő- és mellékutak egy részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.