Előfizetés

Fél méteres hó a hegyekben

Publikálás dátuma
2014.12.28. 13:17
FOTÓ: Thinkstock
Közel fél méter hó esett vasárnapra virradóra a nyugati és északnyugati hegyvidéki területeken Szlovéniában, a Júliai-Alpokban, amely az ország legmagasabban fekvő része.

Hótakaró borította be reggelre Szlovénia középső részét is, vastagsága ott elérte a 25, délnyugaton a 20 centimétert, az ország többi részén pedig a 15 centimétert.

Az ország nagy részén még mindig esik, de a havazás egyelőre nem okozott nagyobb fennakadásokat a forgalomban – jelentette az STA szlovén hírügynökség.

Kabinetfőnökből miniszterelnök

Az orosz rubel válságát keményen megérezte a fehérorosz gazdaság is, olyannyira, hogy kormányátalakításra kényszerült Alekszand Lukasenka elnök. Európa utolsó diktátorának is nevezett fehérorosz államfő menesztette szombaton Mihail Mjasznikovics 2010 óta hivatalban lévő kormányfőt és saját kabinetfőnökét nevezte ki miniszterelnöknek. Ugyanakkor új tárcavezetőt nevezett ki a gazdasági  valamint az ipari minisztérium élére és  menesztette a jegybank elnökét is.

Mihail Mjasznyikovics akadémikus 2010 óta állt a kabinet élén, az új miniszterelnök Andrej Kobjakov lesz. Az utóbbi években Lukasenka kabinetfőnökeként dolgozó Kobjakov nem új a politikában, korábban miniszterelnök-helyettes is volt. A kormányátalakítást nem indokolta Lukasenka, de vélhetően a rossz gazdasági teljesítmények köszönhető, az elnök ugyanis nemrég azzal fenyegetőzött, hogy leváltja a kormányt, ha nem teljesülnek a kitűzött gazdasági célok.

Fehéroroszországban máig szovjet típusú tervgazdaság van, amely gazdaságilag elsősorban Oroszországtól függ. Exportjának fele Oroszországba irányul, a pénzügyi tranzakciókat 92 százalékát rubelben bonyolítják. Minszk Moszkva pénzügyi támogatása nélkül életképtelen. A nyugati szankciók és az olajár csökkenés okozta orosz gazdasági és rubel válság így nehéz helyzetbe hozta a fehérorosz döntéshozókat is.  Elemezők szerint  az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka célja a személycserével az, hogy a most leváltotta kormánytagokat okolja majd a gazdasági nehézségekért a jövő évi választások előtt. 

Szíriában az éhhalál is pusztít

Publikálás dátuma
2014.12.28. 12:53
Az ostromgyűrűbe zárt területeken az élelem és a gyógyszerhiány tragikus szintet ért el, 313 személy vesztette életét. FOTÓ: Get
Több mint háromszázan, köztük 101 gyermek halt éhen a polgárháború dúlta Szíriában a 2014-es esztendőben. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja elnevezésű. Londonban székelő emigráns civil szervezet adatai szerint december 26-ig a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt területeken az élelem és a gyógyszerhiány tragikus szintet ért el, aminek következtében 313 személy vesztette életét,  101 gyermek, 34 felnőtt nő, a többiek férfiak. Legsúlyosabb a helyzet a Damaszkusz közelében fekvő Észak- Gutában, ezt a régiót ugyanis másfél év óta tartja ostromgyűrűben a hadsereg. Hasonlóan szörnyű állapotok uralkodnak Homsz központi kerületeiben. A londoni szervezet szerint Aszad rezsimje ezzel háborús bűnt követ el.