Kövér: Washington magyar elitcserére készül

Publikálás dátuma
2014.12.27. 12:38
Kövér László. FOTÓ: Népszava
Az Országgyűlés elnöke szerint az amerikaiak célja Magyarországon egy új, az SZDSZ helyébe lépő „kreatúrapárt” megalapítása lehet, amelyet 2018-ra nem lehetne megkerülni a kormányalakításhoz. Szerinte Magyarország gyalog abban a világpolitikai játszmában, amelynek a tétje az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye. „Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán az amerikaiak csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk. De olyan gyalogként lépkedünk, amely nem akar a játékszabályaik szerint játszani” - mondta Kövér László a Magyar Hírlapnak.

Kövér László szerint nem azon kell dolgozni, hogy „az amerikaiak megszeressenek”, máshol kell szövetségeseket találni. „Olyanokat, akikkel ugyanabban a hajóban evezünk, méghozzá az alsó fedélközben. Ők a kelet-közép-európai országok” – mondta.

Lecserélnék a teljes magyar elitet?

„Volt néhány békés évünk, amikor azt lehetett gondolni, beáll az egypólusú világrend. De látjuk, erről szó sincs, a feltörekvő, valaha harmadik világbéli hatalmakkal, az új riválisokkal és Oroszországgal is meg kell küzdenie az Egyesült Államoknak” – tette hozzá. A házelnök szerint a mostani ütközések ebből adódnak.

Arra a kérdésre, hogy mi a céljuk az amerikaiaknak, Kövér László kijelentette: úgy tűnik, most már nem elégednek meg azzal, hogy egy másik kormány jöjjön a mostani helyett, hanem teljes kormánypárti és ellenzéki elitcserében gondolkodnak. "Egészen a megszűnéséig az SZDSZ volt az a párt, amelyik az Egyesült Államok politikájának kiszolgálója és szószólója volt Magyarországon. Miután ez a projekt is megbukott, jöhet a szappanopera következő évada."

Az SZDSZ helyére új "kreatúrapártot" akarnak

„Nem hiszem, hogy a komolyan vehető szakértőik azt gondolnák, hogy az erőviszonyokat olyan mértékben meg lehet változtatni 2018-ra, hogy abból egy új kormányzó erő kerüljön ki. Nem biztos, hogy ez a céljuk. Viszont azt gondolhatják, hogy azt az űrt, amely az SZDSZ széthullásával keletkezett, be lehet tölteni egy új párttal. A mérleg nyelve, a 'túlsúlyos kisebbség' pozíciójára, amely nélkül nem lehet kormányozni, ott lesz majd egy új kreatúrapárt. Tizenkét évig, ugyan más szereplőkkel, de egészen jól működött az a projekt, hogy egy kis párt diktálni, zsarolni tudta koalíciós partnerét, egy nagy néppártot." – fejtette ki. 

Kövér László szerint az, hogy számottevő támogatottsággal bírnak a radikálisok, kapóra is jöhet egy ilyen forgatókönyv kiagyalóinak. A Jobbik húzott ugyanis hasznot az elmúlt hónapok tüntetéseiből és a Fidesz gyengüléséből. "Minél erősebb a szalonképtelennek, kirekesztőnek, antiszemitának, rasszistának és ezért koalíció-képtelennek tartott Jobbik, annál könnyebb olyan kormányszövetséget összetákolni a másik oldalon, amelyben akár a Fidesz is ott lehet a maga túlsúlyával. A lényeg, hogy ne lehessen kormányt alakítani a poszt-SZDSZ nélkül a Jobbikkal szemben. Nincs arról szó, hogy ez a szcenárió bekövetkezik, hiszen a választók döntenek. De mindez kezd veszélyesen nyilvánvalóvá válni."

Küzdelmes lesz az újév

A házelnök szerint a következő négy esztendő sem lesz könnyebb, mint a mögöttünk hagyott. "Egyfelől küzdelmes esztendőre számítok, amely tele lesz a parlamenti, de főleg a parlamenten kívüli ellenzék feszültségkeltésre irányuló akciói­val. Másrészt pedig arra, hogy mind a kormány, mind pedig a frakció képes lesz ehhez a harcmodorhoz alkalmazkodva továbbra is a saját feladatára koncentrálni."

Az eredeti cikket itt olvashatja!

Orbán: A korrupció csak "fedőtörténet"
Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában arról van szó - folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége - jelentette ki. Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Szerző

Vigyázzunk az utakon! - Különösen ezekben a megyékben

Téliesebb útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek Vas, Zala, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein, ahol a hajnali órák óta több centiméternyi hó hullott le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton.

Téliesebb útviszonyokra kell számítani a Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alacsonyabb forgalmú mellékutakon, illetve keleten Nyírbátor térségében, szintén az alsóbbrendű utakon. Kiskőrös környékén deresedés miatt előfordulhatnak még síkosabb mellékúti szakaszok - olvasható a közleményben.

Ezekben a térségekben a társaság több tucat munkagépe dolgozik a síkosságmentesítésen - írták. A gyorsforgalmi, valamint a főutak a Dunántúl nagy részén, valamint a középső és a keleti országrészben többfelé nedvesek.

Szerző

Ön is érintett? 7 millió "égető" kávéfőzőt hívtak vissza

Publikálás dátuma
2014.12.27. 10:18
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Nem sikerült tökéletesre tervezni/csinálni egyes Keurig kávéfőzők működését. A technológiába hiba csúszott, a készülékek rossz helyre célzott forró kávésugárral lephetik meg tulajdonosaikat - írja a hvg.hu.

Visszahívja a 2009 és 2014 között gyártott K10 Mini Plus kávéfőzői egy részét a gyártó Keurig, miután egyre többen jeleztek a géphez kapcsolódó égési sérüléseket. A probléma nagyjából 7 millió, már az otthonokban lévő készüléket érint, ezek onnan ismerhetők fel, hogy az aljukon lévő vonalkód 31-es számmal kezdődik.

A gyártó közlése szerint már 200-nál is több olyan bejelentés érkezett hozzájuk, hogy a K10 rendellenes módon lövi ki magából a forró folyadékot. 90 esetben égési sérüléseket is dokumentáltak.

Szerző