Előfizetés

Válaszol: Bazsa Görgy, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság volt elnöke

Lehet-e kancellár az, aki PhD-t hazudott magának?

Ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Jogilag ugyan elfogadható lenne, hogy valaki feltünteti PhD tanulmányait, ha a képzést elvégezte, ám a magyar törvények még így sem tekintik ezt lezárt végzettségnek. Etikailag mindenképp elítélendő, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan kiskapu, amit ki tud majd játszani a kancellári posztra választott személy.

Jön a hideg és a síszezon

Publikálás dátuma
2014.12.27. 06:12
FOTÓ: Thinkstock
A december eddig se nem hideg, se nem havas nem volt és a fehér karácsonyról már senki sem mert álmodni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégétől jön a fagy és a hóesés. A következő napokban lehűlés várható, és a tavaszias időt a hideg veszi át.

Vége a december végi enyhe időnek: a Meteorológiai Intézet szerint mától hózápor is előfordulhat, vasárnap pedig több helyen havazhat is, a fővárosban viszont igen kicsi rá az esély. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, akár 10-15 centi is leeshet. Az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön néhány centi hó várható. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos lesz az északi és északkeleti szél, amely első sorban a dunántúli tájakon, és a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében írja: eddig nem volt igazán télies az idő, ennek ellenére november 10-e óta téli műszakban dolgoznak. Sok helyen az éjszakai és reggeli órákban végeztek síkosságmentesítést, de hóeltakarításra csak az ország északi, magasabban fekvő területein volt szükség. Eddig több ezer tonna útszóró sót használtak el az országos közúthálózaton.

A hideg időnek köszönhetően a síelők is fellélegezhetnek: több sípálya megnyitja kapuit a sportkedvelők előtt. A Mátraszentistváni Sípark a várható lehűlés miatt december 27-től folyamatosan helyezi üzembe sípályáit, írja a vjm.hu. Mind a 16 hóágyút beindítják, a síoktatóteraszok és a hócsúszdaparkot is megnyitják.

Vasárnapra a 6-os pálya tanuló tányéros sílifttel is használható lesz, hétfőn pedig a hóágyúzás előrehaladtával a 4-es pálya felső szakasza és az 5-ös pálya is kinyit. Az idei szezonban új Doppelmayr korongos sífelvonót helyeztek üzembe, így óránként hétszáz emberrel többet tudnak majd szállítani a felvonók.

Eplényben december 28-án reggel hivatalosan is megkezdődik a síszezon. Nyitva lesz az 1-es pálya, a T1-es tanulópálya és valószínűleg az 1/b pálya is. Ez összesen 1347 méter síelhető pálya. Kinyit a síiskola, a kölcsönző és várják a vendégeket az éttermek is.

Dobogókőn az ónos eső hatalmas károkat okozott és nem csak az erdőkben, hanem az ottani sípályán is. A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány önkéntesek segítségével elkezdte megtisztítani a pályát. Honlapjukon írják, hogy jól halad a károk megszüntetése, de még mindig várják a segítő kezeket. Az alapítvány oldalán olvasható,hogy a híresztelésekkel ellentétben mindenképp ki fog nyitna a síszezonra a Dobogókő Sícentrum.

Több pénzt követel a turizmusnak Ujhelyi

Publikálás dátuma
2014.12.27. 06:05
Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő. FOTÓ: Népszava
Több költségvetési pénzt követel a hazai turisztikai ágazat szereplőinek Ujhelyi István. A szocialista EP-képviselő, a brüsszeli parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerint, ha a Fidesz valóban Magyarország és a magyar emberek érdekeit nézi, akkor a kormány több figyelmet és forrást biztosít az ágazatnak. A turizmus ugyanis a válság alatt és azt követően is Európa-szerte jól teljesít - hívta fel a figyelmet Ujhelyi, kifejtve: az uniós polgárok kétharmada az EU-tagállamok valamelyikében tölti szabadságát, a világturizmusból származó bevételek mintegy ötven százaléka az unió piacán képződik.

A szakpolitikus szerint a turizmus kiemelt szerepet játszik az unió és a világ gazdaságában: egyes mérések alapján a világ GDP-jének kilenc, az európai közösség GDP-jének pedig öt százalékát ez a szektor termeli. A felmérések szerint csaknem húszmillió európai munkahelyet biztosít, éppen ezért a turisztikai szektor több figyelmet igényel, amit 2015-ben meg is fog kapni. Az MSZP-s EP-képviselő bizottsági alelnökként kezdeményezője volt a turizmusfejlesztéssel és a kulturális örökség kérdéseivel foglalkozó intergroup megalakításának, amelynek része lesz abban, hogy a következő évtől közvetlenebb kapcsolat épül a turisztikai szektor, illetve az Európai Bizottság és a Parlament között. Ennek eredményeként új, fenntartható munkahelyek jönnek létre, amely segítheti az ifjúsági munkanélküliség felszámolását - fogalmazott a politikus.

Ujhelyi szorgalmazza, hogy a magyar kormány is ismerje fel a turizmusban rejlő lehetőségeket és kiemelten támogassa a szektort. A politikus szerint ugyanis sajnálatos, hogy az Orbán-kabinet a jövő évi költségvetésben mindössze 4,9 milliárd forintot különített el turisztikai célra, pedig ez a keret még az első Orbán-kormány idején is ennek az ötszöröse volt. Emlékeztetett: az európai statisztikák szerint 2008-ban Magyarországon még a GDP 0,3 százalékát fordítottuk a turizmusra, de még 2009-ben és 2010-ben is elérte ez az összeg a GDP 0,2 százalékát. A 2010-es kormányváltás óta azonban már alig haladja meg a 0,1 százalékot. "Európa a turizmus felé fordul a következő években, ha a magyar kormány ennek ellenkezőjét teszi, akkor nem érti a jelenkor és a gazdasági racionalitás üzenetét" - írta.