Kicsik és nagyok a Fehér Házban

Publikálás dátuma
2014.12.27. 06:32
Az amerikai elnöki gyermekek életének része a protokoll, sokszor el kell kísérniük szüleiket hivatalos utakra is FOTÓ: EUROPRESS
Sokszor magányosnak érzik magukat, idegeikre megy, hogy folyamatosan reflektorfényben élnek, titkosügynökök követik minden mozdulatukat, ki sem léphetnek az utcára, csak szigorú kísérettel, s hatalmas logisztikai hadműveletre van szükség, ha át akarják hívni néhány barátjukat szombat esti bulizásra. Szüleik igyekeznek mindent megtenni, hogy „normális életet” biztosítsanak számukra, de ez alig-alig sikerül. A fehér házi gyerekek külön kasztot alkotnak. Mintegy negyvenen lehettek, akik kisebb-nagyobb gyerekként több évet töltöttek az amerikai elnöki rezidencián.

Alighanem politikai ambíciókat dédelget Bill és Hillary Clinton egyetlen lánya, Chelsea, aki már maga is boldog anyuka. A Clinton-unoka, Charlotte Clinton Mezvinsky idén szeptemberben született. Chelsea a kisbaba mellett is szakít időt a nyilvános szereplésekre, karácsony előtt például édesburgonya adományt csomagolt éjszaka a Clinton Alapítvány 50 fős stábjával a rászorulóknak. Chelsea 13 éves volt, amikor beköltözött szüleivel a fehér házi „üvegkalitkába”, s nem volt vele különösebben kíméletes a sajtó. Az elnöki pár igencsak megbántódott, amikor a média Al Gore alelnök lányait szebbnek találta Chelsea-nél. Rush Limbaugh, a szélsőséges konzervatív rádiós műsorvezető pedig egyenesen egy kutyához hasonlította Chelsea-t. A titkosszolgálat akkor sem hagyhatta magára, amikor 1997-ben megkezdte tanulmányait Kaliforniában, a Stanford Egyetemen. Clintonék lányának nem lehetett könnyű dolga, amikor a Monica Lewinsky-botrányon csámcsogott az egész amerikai média. 1999-ben a People magazin címplapsztorit szentelt a botránynak, s Chelsea érzéseivel is bőségesen foglalkoztak. Az elnöki pár sajnálkozását fejezte ki, a titkosszolgálat pedig megpróbálta leállítani a cikk megjelenését, mondván, biztonsági kockázatot jelent Chelsea számára a túl nagy publicitás. A magazin vezetése azonban úgy ítélte, a 19 éves lány már nem lehet tabu a sajtó számára. Chelsea-t 2012-ben, Hillary elnökválasztási kampánya során egy választási gyűlésen még mindig a régi skandalumról kérdezték. Talpraesetten reagált, mondván, magánéleti kérdésekkel nem hajlandó foglalkozni. Kislánya születéséig Chelsea is dolgozott az NBC-nél.

Bár játékházat építettek számára a Fehér Ház parkjában, az egyik fa tetején, Jimmy Carter lánya, Amy nem élvezte igazán a négy évet az elnöki rezidencián. Kilenc éves volt, amikor Georgiából Washingtonba költöztek. Amy-nek volt egy sziámi macskája, gyakran görkorcsolyázott a Fehér Ház folyosóin. A sajtó érdeklődése azonban zavarta, nem akarta, hogy fényképezzék és interjúkat készítsenek vele. Őt azért bírálták egyszer, mivel könyvet olvasott az asztalnál egy állami díszvacsorán. Szülei egy washingtoni állami iskolába járatták, Chelsea Clintont ugyanakkor a Sidwell Friends előkelő kvéker magániskolába íratták be, amiből akkoriban nagy sajtóvita is kerekedett. Bár az iskolák minősége között is nagy a szakadék, az iskolaválasztást biztonsági megfontolásokkal indokolták. Obamáék e téren is Clintonék példáját követték, lányaik szintén a Sidwellbe járnak.

Egyetlen elnök gyermekeit sem zárták annyira szívükbe az amerikaiak, mint a tragikus sorsú elnök, John F. Kennedy utódaiét. John és Jacqueline Kennedy személyében az egyik legfiatalabb és legmutatósabb elnöki pár érkezett a Fehér Házba. Kislányuk, Caroline – a jelenlegi tokiói amerikai nagykövet – még nem töltötte be a négyet, John Junior pedig még csecsemő volt, amikor 1961 februárjában beköltöztek. Utoljára 50 évvel korábban, Theodore Roosevelt idejében éltek ilyen fiatal gyerekek az elnöki rezidencián. Az Ovális Irodában készült az ikonikus fotó az elnöki íróasztal titkos ajtaja mögött rejtőző kis Johnról. Szeretett ott bújkálni, ha azonban fontos tárgyalás kezdődött, a titkosszolgálat valamelyik emberének kellett kicibálnia az asztal alól. Caroline-t pónilovon fényképezték. Az ifjabb John egyszer beesett egy sárral teli szökőkútba, a mamája mentette ki onnan – emlékezett vissza Preston Bruce titkosügynök, aki könyvet írt a Kennedyek mellett töltött időszakról. Azután elkészült a fénykép, amelynek láttán sírva fakadtak az emberek: a kis John apja temetésén tisztelgett az elhaladó koporsó előtt. JFK fia ideális elnökjelölt lehetett volna, de másként alakult az élete. Magánrepülőgépe szerencsétlenül járt Cape Cod partjai mellett. Így már csak Caroline az, aki valamelyest emlékszik a fehér házi évekre.

Tündérmese vagy börtönlét?

„Aki a Fehér Házban nőtt fel, az egész életében fehér házi gyerek marad” – mondta egyszer Julie Nixon Eisenhower, Richard Nixon lánya, aki egy korábbi elnök, Dwight Eisenhower egyetlen unokájához ment férjhez. A fiatalok 1968 telén, Nixon elnökké választása után, de még beiktatása előtt házasodtak. Nixon idősebbik lánya, Tricia az elnöki rezidencia kertjében tartotta az esküvőjét 1971-ben. A második világháború után ő volt a második mennyasszony a Fehér Házban, 1967-ben Johnson elnök idősebbik lánya, Lynda Bird Johnson mondta ki a boldogító igent a Keleti Teremben.

Susan Ford, Gerald Ford elnök lánya középiskolás volt, amikor Nixonékat váltották a Fehér Házban. Susan egyszer úgy nyilatkozott, az ottani élet „olyan, mint a tündérmese”, királyokkal és királynőkkel, hírességekkel találkozhat az ember, de azért leginkább „egy zárda és egy nevelőintézet keverékeként” jellemezhető az elnöki rezidencia. Egyszer szökni is próbált. Margaret Truman, aki apja hivatali idejében már felnőttként élt ott, gyakran „nagy fehér börtönként” emlegette a Fehér Házat. De az 1942-ben, Franklin D. Roosevelt idején épült mozitermet ő is nagyon élvezte, feljegyezték, hogy 16-szor vetíttette le kedvenc filmjét, a Vörös Pimpernelt. Truman elnök nagyon mérges lett, amikor egy operagálát követően énekesnőnek tanuló lányát bírálta a sajtó, levélben fenyegette meg az egyik kritikust, hogy beveri az orrát.

Grover Cleveland elnök leánya, Esther volt az első – és az egyetlen - elnöki csecsemő, aki a Fehér Házban született 1893-ban, apja második hivatali idejének kezdetén. Két nővérével együtt nagyon népszerűek voltak Washingtonban. Theodore Roosevelt idejében élt a legtöbb, hat gyerek a rezidencián, a legidősebb 16, a legfiatalabb három éves volt, amikor Washingtonba költöztek. „Nem hinném, hogy volt elnöki család, amely jobban élvezte volna a fehér házi éveket” – mondta egyszer Theodore Roosevelt.

Háborús időket élt át az elnöki rezidencián Abraham Lincoln elnök két kisebbik fia. Lincoln szerette a gyerekeket, sok mindent megengedett nekik. A legfiatalabb, Tad ólomkatonákkal játszott, még játékágyúja is volt. Amikor kapott egy kecskét, egy konyhai szék elébe fogta, s úgy húzatta magát végig a Fehér Ház Keleti Termében. Willie 11 évesen valószínűleg a Potomac folyó fertőzött vízétől kapott tífuszban halt meg. Tad is megbetegedett, de akkor még felgyógyult. 18 éves korában tüdőgyulladás vitte el.

Szerző

Szegény orosz milliárdosok

Publikálás dátuma
2014.12.27. 06:31
Aliser Uszmanov veszítette a legtöbbet FOTÓ: ALEXANDER HASSENSTEIN BONGARTS
Szegény orosz milliárdosok! Miközben az emberek milliói azzal vannak elfoglalva, hogyan jöjjenek ki a havi fizetésükből, ha egyáltalán kézhez kapják, a gazdagoknak az okoz fejfájást, hány milliárddal gazdálkodhatnak kevesebből, mint a válság kirobbanása előtt. Nemcsak a szegények, ők is veszteseknek érzik magukat.

Két nap alatt tízmilliárd dollárt vesztett Oroszország húsz leggazdagabb embere a rubel mélyrepülése következtében. A Bloomberg Billionaires Index számításai szerint 2014-ben az orosz milliárdosok vesztesége 62 milliárd dollár, vagyonukat december vége felé összesen 174 milliárdra becsülték.

A legnagyobb vesztes Leonyid Mikhelson, az ország második legnagyobb földgázkitermelő vállalatának a vezérigazgatója, aki 8,7 milliárd dollárral lett szegényebb 2014 eleje óta. A vesztesek listáján őt követi Gennagyij Timcsenko.

A Novotek gázbirodalomban 23,5 százalékkal részesedő üzletember vagyona a vállalatát ért amerikai szankciók következtében március óta 7,8 milliárd dollárról 3,2 milliárdra csökkent. A harmadik helyezett Vlagyimir Liszin, a Novolipetsk Steel acélóriás többségi tulajdonosa, akinek a vagyona 7,5 milliárddal lett kisebb, mivel a cégének értéke 42 százalékkal csökkent.

Alisher Uszmanov nemcsak pénzt vesztett, Oroszország leggazdagabb emberének címét is át kellett adnia, miután 6,8 milliárd dollárt vesztett, de még így is 13,4 milliárddal rendelkezik, ami a világ gazdagjai között a 69. helyet biztosítja a számára. Ő a MegaFon telekommunikációs cég részvényeinek 58 százalékos esésére fizetett rá. Arkagyij Rotenberg elvesztette milliárdos besorolását, vagyonának 72 százalékát vitte el a válság.

Százalékban kifejezve a legnagyobb vesztesnek egy ideig Vlagyimir Jevtusenkov, a „Szisztema” nevű cég feje tűnt. Vagyonának 90 százalékát vesztette el, és kiesett a 20 leggazdagabb orosz közül. Vesztesége 9 milliárd dollár. Egy ideig házi őrizetben várta, hogy döntsenek sorsáról. Azzal vádolták, hogy Basnyefty nevű vállalatának 5-7 milliárd dollárra becsült részvénytöbbségéhez 2 milliárdért jutott hozzá.

Aztán egyik pillanatról a másikra Putyin megkegyelmezett neki. Igaz, ennek az volt az ára, hogy a Basnyeftyet vissza kellett adni az államnak. Miután az államfő ezek után elejtette a vádat Jevtusenkovval szemben, nemcsak szabadon engedték, de cége részvényeinek árfolyama mintegy 150 százalékkal emelkedett.

A sok vesztes mellett az elmúlt hónapoknak van nyertese is, mégpedig Oleg Deripaszka, a „Ruszlan” vállalatban érdekelt újgazdag, aki 855 millióval még növelni is tudta a vagyonát. Az most meghaladja a 7,5 milliárd dollárt. A Putyinnal jó viszonyt ápoló újgazdagok 2014-ben is számíthattak arra, hogy az állam megsegíti őket a bajban.

Ezért nem lett még nagyobb a veszteségük. Az amerikai szankciók tavaszi bevezetése után Rotemberg és Timcsenko cégei több mint 300 milliárd rubeles állami megrendeléseket kaptak a Bloomberg számításai szerint. Rotenberg számíthat arra is, hogy a Kercsi tengerszoroson a Krímbe átívelő híd építésében is részt vállalhat sokmilliárd rubel értékben, és szibériai beruházásokhoz is hozzájut.

A veszteseket tehát nem kell sajnálni, megtalálják a módját a jó életnek. Apróságnak tűnik, de kifejező, hogy Uszmanovnak nagy veszteségei közepette is volt kedve ahhoz, hogy több mint 4 millió dollárért szerezzen egy kis örömet magának, megvette egy világhírű amerikai biológustól a Nobel-díjjal kapott érméjét.

Az örömét vagy a hírnevét aztán azzal tetézte, hogy az 1962-ben a fiziológia és az orvostudomány terén elért kimagasló eredményekért odaítélt érmet visszaadta a 86 éves James D. Watsonnak, aki azt ígérte: a kapott pénz egy részét szeretett intézeteinek juttatja el.

Egy másik milliárdos Mihail Prohorov azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy még korábban tett ígéretéhez híven a botrányairól elhíresült pártpolitikusnak, Zsirinovszkijnak egy olyan hazai tervezésű elektromos autót ajándékozott, amelyik a legnagyobb időjárási viszontagságoknak is ellenáll. Mint Zsirinovszkij elárulta az újságíróknak, ez már a második autó, amit Prohorov elajándékozott, a milliárdos azonban megakadályozta abban, hogy erről többet kifecsegjen. Az autó sorozatgyártására még várni kell a nyugati szankciók és a piac kiszámíthatatlansága miatt.

Eközben a Londonban élő Roman Abramovics azzal büszkélkedhet, hogy válság ide vagy oda, neki van a kilencedik legdrágább háza az angol fővárosban. A Chelsea futballcsapat tulajdonosa a gazdagok híres utcájában a Kensington Street Gardens-en lakik, és most azt tervezi, hogy földalatti helységekkel, többek között, teniszpályával bővíti otthonát. A The Guardian tudósítása szerint csak a Chelsea a 2013-14-es szezonban 20 millió font hasznot hozott Abramovicsnak.

Egy másik Londonban élő negyvenvalahány éves üzletember, aki nem fedte fel a nevét, 980.000 fontért vett egy nyakéket, több mint 600 ezerért három briliáns karkötőt és 111,6 ezerért briliáns fülbevalót. Tette ezt mindössze három óra leforgása alatt. A Bazsajev testvérek Szardínián vették meg a Forte Village luxus üdülőhelyet. Nem ők az egyetlen oroszok, akik Szardínián ingatlanhoz jutottak. Sokmillió eurós vételekről számolnak be az olasz lapok. Ezeket a vételeket botrányok is tarkították, ősszel például az olasz hatóságok Arkagyij Rotenberg 30 millió dolláros szardíniai ingatlanjára tették rá a kezüket.

Viktor Haritonyint mostanában jobban érdeklik az autós versenypályák. Vett is egyet Németországban, az egyik legnépszerűbbet. Így élnek, tehát, a gazdag oroszok, akik ugyanúgy várják az orosz gazdaság talpraállását, mint azok, akiknek a gondolatai nem a dollármilliók körül forognak.

Kapós a brit vízum
Érdekes cikket közölt a brit konzervatív The Sunday Times arról, hogy rendkívüli mértékben megnőtt az orosz milliárdosok érdeklődése a brit vízum iránt, amióta hazájukat nyugati szankciók sújtják. Ehhez nem is olyan nehéz hozzájutni, ha valakinek elég pénze van hozzá. Aki legalább kétmillió fontot (800 millió forintot) fektet be a brit gazdaságba, az öt évig Nagy-Britanniában maradhat.
Ötmillió fontért már három év után megszerezhető a határozatlan idejű tartózkodási engedély, tízmillióért pedig erre csak két évet kell várni. Arra is van példa, hogy egy újgazdag 24 óra alatt megkapta a letelepedési engedélyt, igaz ő 30 millió fontért vett egy házat magának Londonban. Minden csak pénz kérdése, az angol állampolgárság megszerzése is.
A lap információja szerint 2014 első kilenc hónapjában 162 orosz üzletember jutott letelepedési engedélyhez, 69 százalékkal több vízumot állítottak ki nekik, mint tavaly az azonos időszakban. Aligha kérdéses, hogy vagyonukat igyekeztek kimenekíteni Oroszországból.

Szerző
Frissítve: 2014.12.26. 20:25

Jön a hideg és a síszezon

Publikálás dátuma
2014.12.27. 06:12
FOTÓ: Thinkstock
A december eddig se nem hideg, se nem havas nem volt és a fehér karácsonyról már senki sem mert álmodni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégétől jön a fagy és a hóesés. A következő napokban lehűlés várható, és a tavaszias időt a hideg veszi át.

Vége a december végi enyhe időnek: a Meteorológiai Intézet szerint mától hózápor is előfordulhat, vasárnap pedig több helyen havazhat is, a fővárosban viszont igen kicsi rá az esély. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, akár 10-15 centi is leeshet. Az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön néhány centi hó várható. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos lesz az északi és északkeleti szél, amely első sorban a dunántúli tájakon, és a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében írja: eddig nem volt igazán télies az idő, ennek ellenére november 10-e óta téli műszakban dolgoznak. Sok helyen az éjszakai és reggeli órákban végeztek síkosságmentesítést, de hóeltakarításra csak az ország északi, magasabban fekvő területein volt szükség. Eddig több ezer tonna útszóró sót használtak el az országos közúthálózaton.

A hideg időnek köszönhetően a síelők is fellélegezhetnek: több sípálya megnyitja kapuit a sportkedvelők előtt. A Mátraszentistváni Sípark a várható lehűlés miatt december 27-től folyamatosan helyezi üzembe sípályáit, írja a vjm.hu. Mind a 16 hóágyút beindítják, a síoktatóteraszok és a hócsúszdaparkot is megnyitják.

Vasárnapra a 6-os pálya tanuló tányéros sílifttel is használható lesz, hétfőn pedig a hóágyúzás előrehaladtával a 4-es pálya felső szakasza és az 5-ös pálya is kinyit. Az idei szezonban új Doppelmayr korongos sífelvonót helyeztek üzembe, így óránként hétszáz emberrel többet tudnak majd szállítani a felvonók.

Eplényben december 28-án reggel hivatalosan is megkezdődik a síszezon. Nyitva lesz az 1-es pálya, a T1-es tanulópálya és valószínűleg az 1/b pálya is. Ez összesen 1347 méter síelhető pálya. Kinyit a síiskola, a kölcsönző és várják a vendégeket az éttermek is.

Dobogókőn az ónos eső hatalmas károkat okozott és nem csak az erdőkben, hanem az ottani sípályán is. A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány önkéntesek segítségével elkezdte megtisztítani a pályát. Honlapjukon írják, hogy jól halad a károk megszüntetése, de még mindig várják a segítő kezeket. Az alapítvány oldalán olvasható,hogy a híresztelésekkel ellentétben mindenképp ki fog nyitna a síszezonra a Dobogókő Sícentrum.

Szerző