Előfizetés

Orbán mémjei

Beindult a mémgyár Orbán Viktor Facebookon közzétett fotója nyomán; a miniszterelnök fenyőágak közül kikukucskáló fényképe beindította az internet világát (ugye hogy kellett volna az a netadó…). A mémek, kommentek egyáltalán nem pozitívak, akad közöttük kifejezetten sértő is, de többségük, mondhatni, szellemes. Amivel csak azt akarom mondani, hogy röhögnek a kormányfőn. Másként: kiröhögik őt.

Nem volt ez mindig így, sőt, azt is megkockáztatom, ez igazán új jelenség. Korábban bármit tett, jó ötletnek bizonyult; általában szerették őt az emberek. Most már, kijelenthetem, nem szeretik. Örülnek, ha gúnyképeket, ironikus szövegeket találnak róla, de hogy találjanak is, arról ő maga gondoskodik. Hol egy-egy ilyen képpel, hol a nyilvánosan elhangzó szövegeivel.

Valami nincs rendben Orbán Viktorral. Mintha elhagyta volna a gyors és éppen adekvát reakcióképessége, mintha nem érezné a szituációkat, mintha minden tette, mozdulata épp az ellenkezőjébe fordulna át. A kérdés persze az, hogy ő maga változott-e meg, vagy a helyzete alakult át, fogalmazhatnék úgy is: az elfogadottsága. Valószínűleg mindkettő. Ne feledjük: Orbán negyedszázada szinte megkérdőjelezhetetlen vezetője saját politikai csapatának és immár közel tíz éve az országnak. Ennyi idő ott fenn a csúcson képes mentálisan kikezdeni bárkit, hát még az olyanokat, akiknek hajlamuk is van rá. Már úgy értem, hogy hajlamuk van önmaguk túlértékelésére, döntéseik kikezdhetetlenségére. És hajlamuk van azt hinni: csak ők képesek megfelelő szavakat, mondatokat kínálni, a megfelelő döntéseket meghozni. Ne vitassuk el: Orbán nem pusztán hitte magáról, hogy mindezekre képes, másokkal is képes volt elfogadtatni "természetfeletti" erejét.

És tessék: most kigúnyolják, sokszor nevetségesnek tartják és bár félnek tőle – ő akarta így, hogy féljenek -, de már összesúgnak a háta mögött. Amit persze ő maga úgy fordít le – és ebben a hűséges szolgák, mint egy rendes diktátor esetében ki is szolgálják -, hogy puccs készül ellene. Ha lennék vele olyan viszonyban, azt mondanám neki: vigyázz Viktor – így tegezném őt -, ez előbb-utóbb önbeteljesítő jóslattá válik. Minél inkább elhatalmasodik rajtad ez az érzés, annál nagyobb esélye van, hogy be is induljon a szervezkedés ellened, a hátad mögött. De lehet, hogy már el is késnék ezekkel a szavakkal; a konspiratív akció már el is indult. Hisz nem véletlen, hogy ma már fideszes körökből azt hallani: csak pár hónap választja el a teljes bukástól.

Ha kitekint a karácsonyfaágak közül és erőteljesen fókuszál, már ő is láthatja…

FORRÁS: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA

FORRÁS: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA

Túl gyenge a forint, veszélyben az államadósság-csökkentés

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2014.12.26. 18:47
Varga Mihály miniszternek fejtörést okozhat az elszabadult euróárfolyam FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hazai fizetőeszközünk tartósan gyengülő pályára állt, péntek délután egy euró mindössze 317 forintot ért. Még a szakemberek számára is titok, milyen trükkökkel tudja ezek után a kormány - ne legyen kétségünk, a Magyar Nemzeti Bankkal karöltve - beállítani a GDP-arányos államadósság mértékét december 31-re, hogy az az egy esztendővel korábbi értékhez képest csökkenést mutasson. Erre ugyanis mind az alaptörvény, mind Brüsszel előírásai kötelezik Magyarországot.

Alig egy hete Banai Péter Benő bizakodóan jelentette ki: "az alaptörvényben rögzített államadósság-csökkenés számításaink szerint megvalósul." Amikor a nemzetgazdasági államtitkár a Világgazdaság kérdésére a válaszát megfogalmazta, még "csak" 315 forintos volt a forint/euró kurzusa, szemben a tegnapi 317 forintos árfolyammal. Az kétségtelen tény, hogy a hazai jogszabályok szerint a devizában fennálló adósságot azonos árfolyamon kell átszámolni, amikor két év államadósság-adatait összehasonlítjuk. Így az árfolyam változása az adósságmutatót nem befolyásolja, az Európai Bizottságot pedig ez az érték érdekli.

Ugyanakkor tavaly december 31-én egy euró 296 forintot ért, az idei költségvetési törvényben pedig 296,90 forint szerepel, tehát a tervezett árfolyam és a mostani tényleges árfolyam között a különbség csaknem húsz forint, ami aligha elhanyagolható. A 2013. év végi - ma már csodálatosnak mondható - árfolyamot, mint emlékezetes, csak trükkök árán sikerült beállítani, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 2014. januári átlagos kurzus 311 forintos volt, és idén egyetlen olyan hónapot sem lehet találni, amikor átlagosan 302 forintnál olcsóbban lehetett eurót vásárolni.

A tavaly év végi kormányzati trükközés olyannyira nem volt titok, hogy annak tényét lapunk érdeklődésére Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is elismerte. A trükkök között szerepelt, hogy - a forint árfolyam-szintjének beállítása mellett - csökkentették a készpénzállományt, visszafogták az államkötvények kibocsátását, illetve két nagy cégtől ideiglenes jelleggel visszavásároltak belőlük.

Idén 2200 milliárd forinttal emelkedett a magyar államadósság, és a forint mintegy 8 százalékkal gyengült az euróhoz képest. Valamicskét viszont javít az összképen, hogy eredetileg 2,5-2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítottak Magyarországon, viszont valószínűleg 3,2 százaléknál magasabb lesz a GDP emelkedése 2014-ben. Ez azonban korántsem lesz elegendő ahhoz, hogy az államadósságot 75,4 százalékra csökkentsék. Vagyis ismét jönnek a trükkök, és nem nehéz megjósolni, hogy 2015. januárjában - akárcsak idén - megugrik majd az adósságállomány.

A kép csak illusztráció/Népszava

A kép csak illusztráció/Népszava

Az azonban nem kis hasfájást okozhat a kormánynak, hogy az államadósság 40 százaléka deviza - elsősorban euró - alapú. Amikor 2010 nyarán Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter kipaterolta a Nemzetközi Valutaalapot, a feltörekvő országok pénz- és tőkepiacain igen aktív amerikai Franklin Templeton Investments befektetési alap nagyobb kötvénycsomagot vásárolt fel a magyar államkötvényekből. Ennek nyomán napjainkban a teljes magyar államadósság 11 százaléka van a tulajdonukban, állampapírban.

Annak a kockázata pedig jelentős, hogy egyetlen befektetési alap ilyen jelentős nagyságú portfólióval bír. Ezért a magyar kormánynak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie, hogy mi történik a Templeton egyéb - főként orosz és ukrán - befektetéseivel, már pedig e két piacon nem túl rózsás a helyzet. Ennek ellenére ma még nem áll fenn az a veszély, hogy a Templeton nem újítja meg a folyamatosan lejáró magyar állampapírjait, amelynek nagysága tekintélyes, a saját teljes állományának 5-7 százaléka. Ennek ellenére a magyar kormány folyamatosan keres újabb nagy befektetőket. Pillanatnyilag nem sok eredménnyel.

A pénzügyminiszter szavaira zuhanni kezdett az árfolyam

Zuhanni kezdett a rubel árfolyama a dollárhoz képest péntek délután. Előzőleg az orosz pénzügyminiszter közölte: az idei 0,7 százalékos növekedés után jövőre 4 százalékkal zsugorodhat az orosz gazdaság.

Anton Sziluanov közölte: felülvizsgálták a jövő évi költségvetést, ami azt veszi alapul, hogy a kőolaj ára átlagosan 60 dollár lesz. Az idei költségvetés előkészítésekor még 93 dolláros olajárral kalkuláltak. A 60 dolláros olajár mellett jövőre a hazai össztermék (GDP) 4 százalékkal zsugorodik, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig meghaladja majd a 4 százalékot - mondta az orosz pénzügyminiszter.

Az ország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, az olajárak csökkenése tehát jelentős hatással van a költségvetésre. Anton Sziluanov  közölte azt is, hogy jövőre a dollár átlagárfolyamát 51 rubel körüli szinten várja.

Az orosz gazdaság jövő évi kilátásait illető kijelentésekre a rubel árfolyama szinte azonnal zuhanni kezdett a dollárhoz képest. Reggel még december 1-e óta a legerősebb volt az orosz fizetőeszköz, ekkor 52,78 rubel ért egy dollárt. Délután kettőre a dollár 54,6 rubelre erősödött, ami több mint 4 százalék rubelgyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 16 óra előtt pár perccel 53,7 dolláron jegyezték a rubelt, ekkor a dollár 3,2 százalék pluszban állt a csütörtöki záróárhoz viszonyítva.