Előfizetés

Michael Schumacherért aggódott a világ

Publikálás dátuma
2014.12.23. 06:56
Fotó: Europress/Getty Images
Ismét eljött az idő, hogy egy sportszempontból izgalmas év végén visszagondoljunk arra, kikért is szurkoltunk 2014-ben. Volt ebben az esztendőben minden: sivatagi csata, labdarúgó-világbajnokság, kézilabda Európa-bajnokság, téli olimpia – hogy csak párat említsünk a rengeteg eseményből. Tizenkét részes sorozatunkat kezdjük a januárral.

Az egész sportszerető világ aggódva figyelte egész hónapban a Michael Schumacherről érkező híreket, ugyanis a hétszeres F1-es világbajnok egy síbalesetben súlyos fejsérülést szenvedett, és kómába került. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta, és január végéig semmilyen komoly javulás nem állt be az állapotába.

Az év elején a darts adta 2014 első világbajnokát, miután a holland Michael van Gerwen fantasztikus teljesítménnyel kiérdemelte az aranyat. A tereprali világa viszont erre az évre kettészakadt: a dél-amerikai Dakar mellett immár – vele szinte azonos időben – rendezték meg az Africa Race-t, amely az eredeti afrikai helyszíneken zajlott.

A Dakart végül Nani Roma nyerte az autósok között, igaz, sosem fogja lemosni magáról, hogy ezt az első helyett a Mini csapatvezetőitől kapta Stephane Peterhansel kárára. Az itt induló magyarok – Sebestyén Sándorék autóval, valamint Dési János motorral – célba értek. Afrikában a verseny atyja, Louis Schlesser diadalmaskodott, Szalay Balázsék technikai okokból nem szólhattak bele az elsőségbe, de legalább célba értek. A kamionosok között Kovács Miklósék a második helyen végeztek.

A portugálok egyik pillanatban örültek és ünnepeltek, miután Cristiano Ronaldo kapta az Aranylabdát, a másikban viszont gyászoltak, mert elhunyt a legendás labdarúgójuk, Eusebio. A kolumbiaiak is kis híján gyászolni kezdtek, hiszen legjobb támadójuk, Radamel Falcao súlyos sérülést szenvedett – elszakadt a térdszalagja – így biztossá vált az, hogy nélküle szerepel majd a válogatott a nyári világbajnokságon.

A magyar labdarúgás ugyan éppen téli álmát aludta, ám eseményekben így sem volt hiány. Az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila bejelentette, szeretné, ha a válogatott keret tagjaival kéthetente összetartást végezhetne. Ugyanakkor bemutatkozott a ferencvárosiak új edzője is, a német Thomas Doll kemény munkát és sikeres Fradit ígért.

Pofonból is kijutott, ugyanis kiderült, a brazíliai világbajnokságon nem lesz ott Kassai Viktor és csapata. Megint jött a szokásos magyarázkodás, ám ismét bebizonyosodott, sportdiplomáciából bukásra állunk hosszú idő óta.

Férfi kézilabdázóink szereplése felemásra sikeredett a dániai Európa-bajnokságon: egyrészt továbbjutottak a halálcsoportnak nevezett kvartettből (Spanyolország, Izland, Norvégia), majd a középdöntő utolsó fordulójában 26-25-re kikaptak Ausztriától, így az 5. hely helyett nyolcadikként zárták a kontinensviadalt. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindezt legjobbjuk, a sérült Nagy László nélkül érték el.

Az év első tenisz Grand Slam-tornája, az Australian Open hatalmas meglepetést hozott. A férfiaknál a svájci Stanislaw Wawrinka, míg a hölgyeknél a kínai Li Na diadalmaskodott.

Menekülnek a légiósok

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.12.23. 06:54
Elképzelhető, hogy Hulk kénytelen lesz hátat fordítani a Zenitnek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/EPSILON
Az orosz rubelválság nem oldódik meg egyik napról a másikra. Ugyan a nagy pánikot követően, akikor egy dollárért 80 rubelt is adtak, stabilizálódott az orosz nemzeti valuta árfolyama, maga Vlagyimir Putyin elnök is elismerte, kedvező esetben két év is kell, hogy magára találjon a gazdaság. A Nyugat szankciói és az olaj értékének 60 dollár alá való csökkenése megoldhatatlan feladat elé állította a Kreml gazdasági szakértőit. No és a labdarúgás és a jégkorong irányítóit is.

A rubelválság szinte minden szférában érezteti a hatását. A labdarúgásban különösképpen, hiszen a Premjer Ligában egy sor, nem is rosszul fizetett külföldi szolgál, köztük Dzsudzsák Balázs. E sztárok euróban kapják a fizetésüket, s mivel a közös európai valutával szemben az egekbe került az orosz pénznem árfolyama, az együttesek egyre nehezebben tudják megtartani legjobbjaikat.

Akadnak persze olyan csapatok is, amelyek helyzete egy fokkal könnyebb tehetős szponzoraiknak köszönhetően: a szentpétervári Zenitet például a Gazprom, a moszkvai Szpartakot pedig a Lukoil támogatja. De még a legtehetősebbek is nagyon megérzik a rubelválság következményeit. A brazil válogatott támadó, Hulk fizetése most körülbelül havi 42 millió rubeljébe kerül a Zenitnek, miközben januárban még csak 26 millió rubelt kellett költeni a bérére.

A kisebb csapatokat különösen drámaian sújtja az orosz valuta értékcsökkenése. Jó példa erre az FK Rosztov példája. A klub 84 évvel ezelőtti megalapítása óta sok mindent megélt már, egyebek mellett négy névváltoztatást, kiesést, majd feljutást. Igazán nagy sikerei sosem voltak a klubnak - írta a Neue Zürcher Zeitung -, egészen 2014 májusáig, amikor az orosz kupa döntőjében 11-esekkel fektette két vállra az FK Kransznodar együttesét.

Akkor sokan azt gondolhatták, új fejezet kezdődik az egyesület életében. Az élet azonban máshogy hozta. Az egyre siralmasabb gazdasági helyzet miatt a klub már nem tudja fizetni játékosait. A szponzorok felkutatása egyre nehezebb feladat. „Ahhoz, hogy játékosaink a mindennapi betevőhöz jussanak, hitelt kellett felvenniük” – írta le a nem éppen ideális állapotokat a Rosztov profija, a 43-szoros litván válogatott Edgaras Cesnauskis.

Aki teheti, új munkaadó után néz, mint októberben Jan Holenda. A cseh utánpótlás válogatott az UEFA-nak azt a szabályát használhatta ki, amely szerint egy focista egyoldalúan felbonthatja a szerződését, amennyiben legalább három hónapnyi bérrel tartoznak neki. Holenda fogta magát, s visszatért egykori sikerei színhelyére, Plzenbe, a Viktoriához.

Ivan Kalasnikov, a sports.ru tulajdonosa az NZZ-nek elmondta, hogy Oroszországban nem ritkák a labdarúgásban a hasonló pénzügyi nehézségek. A múltban is számos példa volt arra, hogy a klubok irányítói mesés ajánlatokkal csábították együttesükhöz a kiszemelt játékost, aki el is követte azt a hibát, hogy aláírt. Az ígéretet azonban nem tudták teljesíteni. A klubvezetők szponzorok után kezdtek kutatni, erőfeszítéseiket azonban gyakran csekély siker koronázta.

Ezúttal elsősorban azok a klubok kerültek igen nehéz helyzetbe, amelyek nem élnének meg az önkormányzatok támogatása nélkül. Ma már azonban a helyi városvezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy jelentős összegeket fordítsanak az adott település csapatára. A kluboknak új források után kell nézniük, de általában a vége az, hogy el kell engedniük legjobbjaikat. Erre a sorsra jutott az Amkar Perm és a Kuban Krasznodar.

A válság azonban egyre inkább kezd átgyűrűzni a nagyokra is. A Zenitnek vagy a CSZKA-nak megvan az a könnyebbsége, hogy a nemzetközi szereplésért a költségvetés szempontjából nem jelentéktelen összegeket kapnak az UEFÁ-tól.

„Ezek a pénzek azért nagyon fontos számunkra, mert kemény valutában kapjuk meg” – mondta a CSZKA főigazgatója, Roman Babajev. A televíziós bevételek nem jelentéktelenek ugyan, a Premjer Liga 16 csapata 82 millió eurót kap három évre, de messze nem jelent gyógyírt a bajokra.

A Dinamo Moszkva, Dzsudzsák Balázs csapata, ugyan továbbjutott az Európa Ligában, ez a viadal azonban messze nem olyan jövedelmező, mint a BL, így a moszkvai együttes is nehéz helyzetbe kerülhet. Elsőként a holland állampolgársággal is rendelkező brazil Douglas hagyja el a csapatot, de másoktól is megválhatnak.

Guram Adzsojev klubelnök közölte, a szerződése alapján euróban fizetett, ezért túl drágává vált légiósok közül a középhátvédet biztosan áruba bocsátják. A ni.nl holland holnap szerint azonban további légiósok is követhetik a példáját, így Dzsudzsák, aki félmillióval többet keres nála, 2,5 millió eurójával. Christopher Samba 3, Kevin Kuranyi pedig 5,7 milliót keres.

A rubelválság azonban nemcsak a labdarúgást, a KHL hokiligát is igen érzékenyen érinti. A 2008-ban az NHL kelet-európai riválisaként alapított viadal nagyon súlyos problémákkal küzd. Az Atlant Moscow Oblast nevű, együttest a teljes pénzügyi összeomlás fenyegeti. A Szibir Novoszibirszk, az Avangard Omszk, valamint a Neftehimik Nisnekamszk, amelyek költségvetését a helyi önkormányzatok és oligarchák finanszírozzák, már nem tudják fizetni a légiósok bérét.

A siralmas állapotok láttán Vlagyimir Putyin is közbelépett. Az orosz elnök a szocsi téli olimpiai játékok olimpiai bizottságának elnökét, Dmitrij Csenyisenkót nevezte ki a hokiliga elnökének. Feladata az lesz, hogy a KHL-hez kínai tőkét csábítson.

„Nem mindegy, mekkora a tét!”

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2014.12.23. 06:53
A norvégok és a románok ellen játszottak kiemelkedően a lányok FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Továbbra is fenntartja a véleményét Mocsai Lajos, miszerint a múlt vasárnap véget ért Európa-bajnokságon elért 6. helyével megerősítette pozícióit a magyar női kézilabda válogatott. A Testnevelési Egyetem rektora úgy véli, a fiatal csapatunk – melyből nagyon hiányzott Görbicz Anita – még nem mindegyik meccsen bírta el a rá nehezedő nyomást a végjátékban. A nyugat-európai pénztárcákhoz mért jegyáraknak ő sem örült, szerinte a nemzetközi szövetségnek jobban figyelembe kellene vennie a helyi anyagi viszonyokat.

- Sokan úgy vélik, Görbicz Anita hiánya szinte az Eb előtt kivette a még jobb helyezés esélyét a magyarok kezéből. Tényleg ennyit számít egyetlen játékos kiesése?

Bizonyítványosztás
A magyar válogatott a hatodik helyen végzett a múlt vasárnap véget ért horvát-magyar közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon. Lapunk arra vállalkozott, hogy 1-től 5-ig osztályzattal értékeli a pályára lépett magyar játékosokat.
Kapusok
Kiss Éva – jeles- védési hatékonyság 38%, háromszor volt a meccs legjobbja
Bíró Blanka – jeles- védési hatékonyság 40%, egyszer volt a meccs legjobbja
Herr Orsolya – közepes- védési hatékonyság 21%
Jobbszélsők
Kovacsicz Mónika – közepes- 11 gólt szerzett
Bódi Bernadett – közepes- 6 gólt szerzett
Jobbátlövők
Tomori Zsuzsanna – közepes- 28 gólt szerzett
Planéta Szimonetta – közepes- 10 gólt szerzett
Irányítók
Szucsánszki Zita – közepes- 11 gólt szerzett
Tóth Gabriella – jó- 11 gólt szerzett
Temes Bernadett – nem értékelhető- 1 gólt szerzett
Beállók
Szamoránsky Piroska – gyenge- 2 gólt szerzett
Mayer Szabina – jó- 15 gólt dobott
Mészáros Rea – közepes- 2 gólt dobott
Balátlövők
Bulath Anita – jó- 14 gólt szerzett
Triscsuk Krisztina – jó- 39 gólt szerzett
Klivinyi Kinga – nem értékelhető- 1 gólt szerzett
Balszélsők
Erdősi Ildikó – gyenge- 5 gólt dobott
Kovacsics Anikó – jó- 22 gólt dobott

- Görbicz Anita mindenképpen hiányzott a csapatból, ráadásul jobban, mint azt a kontinensviadal rajtja előtt hittük volna, mert éppen a kreativitás, az okos játék akadozott időnként, és a legfontosabb pillanatokban nem volt olyan valaki, aki összefogta volna a csapatot. Ám ne feledjük el, egy edzőnek nem különféle játékosai, hanem CSAPATA van, és minden megmérettetés alkalmával a rendelkezésre állókkal kell eredményt elérni. Úgy érzem, az adott pillanatban a legjobb csapat vett részt az Eb-n.

- A meccsek végjátéka meglehetősen hektikusra sikeredett. Volt, hogy a mi javunkra dőlt el mérkőzés, volt, hogy éppen a hajrára esett össze a válogatott. Miért jellemző ez a fajta szélsőség a csapatra? Erőnléti vagy más problémák adódtak?

- Én nem hinném ezt. Ráadásul úgy vélem, érdekes hozzáállás a végjátékot feszegetni. nagyon szélsőséges volt ebben a témában a média, valamint a magyar szurkoló tábor. Állítom, a meccsek nagy részében a magyarok világszínvonalon kézilabdáztak, ám a kiegyenlített erőviszonyok miatt alakult ide-oda a meccs végeredménye egy vagy két góllal. Amíg voltak meccsek, amikor a végjátékból mi jöttünk ki rosszul, addig például a norvégok, de főleg a románok elleni meccsen kiemelkedően játszottak a lányok.

- Ez pont a két legjobb példa, hiszen az egyiknél, a románok ellen az életünk volt a tét, míg a norvégok ellenin…

- Ez így van, nem mindegy, hogy egy hajrának milyen téttel vág neki a csapat. A román meccsen a csarnok hangulata a játékosokra is átragadt, egy önkívületi állapotot hozott elő, ugyanakkor a norvégok ellen látszódott az, hogy az ellenfélnek igazán mindegy, mi lesz a vége, neki már nem kellett egyetlen pont sem. Ráadásul a fiatal magyar csapat esetében láthattuk, volt olyan találkozó, amelyen a tét nagy terhet rótt a játékosokra, akiknek ilyen pillanatokban még megremegett a keze.

- A spanyol és a dán meccsen taktikailag is alulmaradtunk. Mi miért nem tudtunk reagálni az ellenfelek váratlan húzásaira?

- Egy válogatottnak mindig kevés ideje van arra, hogy a taktikai elemeket teljes mértékben begyakorolja. Az úgynevezett bázistaktikára, annak begyakorlására van idő csak, és egy világversenyen egy csapat mindig erre építi a taktikáját. Sajnos az említett két meccsen az

ellenfél váratlan és egyben meglepő húzására a magyar csapat nem tudott reagálni. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy a hölgyek váratlan helyzetekben megmerevednek, megzavarodnak, ami aztán végzetes lehet.

- Rengeteg panasz érkezett a hazai zsebekhez képest megfizethetetlenül magas jegyárak miatt. Ebbe, mint szervezőknek, nem lehetett volna beleszólásunk?

- Nem, mert a nemzetközi szövetség határozza meg az anyagi feltételeket, és ők egyáltalán nem veszik figyelembe a helyi viszonyokat. Nyugat-Európában azért lehet kasszasiker egy ilyen torna, mert a jegyeket eladják szponzoroknak, így a kongó csarnokok ellenére teltházas bevételek vannak a jegyárakból. Ezt itthon egyelőre nem lehet megoldani, így tökéletesen egyetértek azokkal, akik nagyon borsosnak vélték a belépők árait.

Szervezésből is jelest kaptunk
Jean Brihault, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke szerint a magyar-horvát közös rendezésű női Európa-bajnokság szervezői megfeleltek a kihívásnak, amelyet a két ország-hat helyszín-nagy távolságok hármasa jelentett. Mint mondta, megítélése szerint remek eseményen vannak túl
.„A magyar és a horvát szervezőbizottság egymással, valamint az EHF-fel kiválóan együttműködött. A torna televíziós nézettségi adatai nagyszerűek, valamennyi doppingteszt negatív lett az Eb-n és előtte” – közölte az EHF elnöke.Arne Elovsson, az EHF alelnöke hangsúlyozta: sok tornán járt már, de még nem találkozott ilyen vendégszeretettel, odaadó munkával, mint amilyet most tapasztalt az önkéntesek részéről.
A honi szövetség első embere, Vetési Iván – aki egyben a szervezőbizottság magyarországi elnöke is volt – kiemelte: óriási öröm és megtiszteltetés volt megrendezni az Európa-bajnokságot.„Remélem, a torna minden résztvevője mostanra tudja, miért mondtuk az Eb szlogenjeként, hogy kézilabda, szeretlek! A magyar mérkőzések átlagos nézettsége 1,2 millió fölött volt, erre külön is büszkék vagyunk" - fogalmazott Vetési, aki a szervezőbizottság valamennyi tagjának, az ötszáz önkéntesnek, a média képviselőinek is megköszönte a munkáját.
Michael Wiederer, az EHF főtitkára bejelentette, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség és az EHF, valamint az EHF Marketing aláírta a szerződést a női Bajnokok Ligája négyes döntőjének 2015-ös és 2016-os budapesti megrendezéséről.