Előfizetés

Románia: magyar felirat kell az emlékművekre

A romániai kulturális minisztérium rendelete értelmében 2015 végéig a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell azokat a műemlékeket, amelyek az érintett kisebbség kulturális örökségéhez tartoznak.

A rendeletről Kelemen Hunor és Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi kulturális miniszterei számoltak be egy hétfői kolozsvári sajtóbeszélgetésen. Hegedüs Csilla elmondta, a Kelemen Hunor minisztersége idején előkészített rendelet, mely a cseréjük folytán végül az ő aláírásával jelent meg, négy kritériumot jelöl meg, amelyek valamelyikének a teljesülése esetén kötelező a kisebbség nyelvén történő feliratozás.

Magyar feliratnak is kell kerülnie azokra az épületekre, amelyek építtetője vagy tervezője magyar volt, amelyek a magyar kulturális örökség részét képezik, amelyek olyan településen állnak, amelyen jelentős magyar közösség él, és ez igényli a feliratozást, vagy ha a megyei, esetleg helyi önkormányzat kéri ezt. A minisztérium a feliratok formai jegyeit is szabályozta. Hegedüs Csilla megjegyezte, ha a többnyelvű feliratozás nem történik meg 2015-ig, „az elvileg büntethető”.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a rendelet fontos lépés a multikulturalitás, a többnyelvűség és a kultúrák kölcsönös tisztelete felé. A volt miniszter hozzátette, az intézkedés nemcsak a magyar, hanem a romániai német, zsidó, török vagy más kisebbségi közösségek számára is fontos.

Kelemen Hunor elmondta, az elmúlt kilenc hónapban magyar politikusok által vezetett tárca ismét összeállította és benyújtotta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt az anyagot, amellyel a Csíksomlyói Búcsúnak a világ szellemi öröksége részévé nyilvánítását kezdeményezik. Hozzátette, a korábbi folyamodványuk azért akadt el, mert 2013-ban az UNESCO annak kiegészítését kérte, és az illetékes bukaresti bizottság „elszabotálta a válaszadást”. A politikus szerint Csíksomlyó ügye 2015-ben az UNESCO közgyűlése elé kell, hogy kerüljön.

Kelemen Hunor a magyar vezetésű kulturális tárcánál elvégzett munka fontos eredményének tartotta, hogy elkészült az örökségvédelmi törvénykönyv és a filmtörvény tervezete. A politikus hozzátette azonban, hogy a tárca jelenlegi vezetőit semmi nem kötelezi arra, hogy az előkészített tervezeteket benyújtsák a parlamentben. Kelemen Hunor kijelentette, ha a tárca nem nyújtja be a törvénytervezeteket, mérlegeli, hogy egyéni képviselői kezdeményezésként bocsássa azokat vitára a román parlamentben.

Szexbotrányokat lepleztek le a hadseregben

Az izraeli hadsereg több tisztje ellen indult vizsgálat szexuális vétségek miatt az utóbbi napokban az izraeli média értesülései szerint.A tel-avivi bíróság vasárnap három nappal meghosszabbította a hírszerzés egy meg nem nevezett ezredesének előzetes letartóztatását, akit azzal vádol a rendőrség, hogy tizenöt éves fiúkkal létesített pénzért nemi kapcsolatot – írta hétfőn az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.

A tizenévesek az interneten elárulták neki életkorukat, noha a katonatiszt azzal védekezik, hogy tizenhét évesnek gondolta őket. (A büntethetőségi korhatár 16 év.) A bizonyítékok között beszélgetéseknek az ezredes személyes számítógépén és okostelefonján megőrzött felvételei is megtalálhatóak.

A hatóságok elkezdték kivizsgálni, hogy a férfi pedofil honlapokat is látogatott-e, és ehhez nemzetközi rendőri segítséget kértek a Háárec című lap értesülése szerint. Az ezredes feladatát a hadseregben a nyomozás lezártáig más vette át. Múlt héten egy másik katonai szexbotrány is kipattant, amelyben a Giváti dandár Cabar elit zászlóaljának parancsnokát, Liran Hadzsbit leplezték le.

Ellene két katonalány tett panaszt szexuális zaklatás miatt. Egyikük a szárnysegédje volt, aki a molesztálás miatt elhagyta az egységet. Egy másik vád szerint a nyári Erős szikla hadművelet idején az egyik tűzszünet alatt egy hozzá beosztott titkárnővel egy Gázai övezet melletti szálláson töltött egy éjszakát.

Móse Jaalon védelmi miniszter is megszólalt vasárnap ebben az ügyben. „Aggodalommal tölt el engem és a vezérkari főnököt is, ami a Giváti dandárnál történik„ - idézte szavait a Háárec.

Nem sikerülhet Pásztor leváltása

Nem kaphat többséget a vajdasági parlamentben Nenad Canak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) vezetőjének azon kezdeményezése, amely szerint leváltaná a tartományi képviselőház éléről Pásztor Istvánt – írta a Danas.

A Demokrata Párt ugyanis nem támogatja a kezdeményezést – írja a lap, amely szerint bejelentése még saját párttársait is meglepte. A Danas emlékeztet arra, hogy az LSV kilenc képviselővel rendelkezik a tartományi törvényhozásban, s már arra nagyon kicsi az esély, hogy megszerezze 25 honatya támogatását ahhoz, hogy a parlament egyáltalán felvegye napirendjére a kérdést. Ha ez megtörténne is, 61 szavazatot kellene összeszedni a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének elmozdítására, ami szintén teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnik.

Az LSV-nek ugyanis ebben a helyzetben nem lenne más választása, mint együttműködni az ellenzéki pártokkal, a Szerb Haladó Párttal (SNS), valamint más kisebb tömörülésekkel. Erre azonban vajmi kevés az esély. Pásztor a Danasnak nem kívánta kommentálni Canak kijelentéseit.

Nenad Canak előzőleg az újvidéki televíziónak nyilatkozta, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) követelni fogja Pásztor Istvánnak a tartományi házelnöki posztról való leváltását. Szavai szerint Pásztor szeptember, október és november folyamán három alkalommal árulta el tartományi koalíciós partnereit. Canak külön felrótta Pásztornak, hogy nem jelent meg a tartományi képviselők tiltakozásán, amelyen Borislav Novakovicnak, a Demokrata Párt (DS) frakcióvezetőjének vizsgálat fogságban tartását ellenezték.

Canak szerint az LSV-t illeti a meg a tartományi parlament elnöki tisztsége a képviselőik számát tekintve, de – mint fogalmazott – a DS ezt a helyzet a választások után átengedte a VMSZ-nek. „És most Pásztor nem akart eljönni, amikor az őt megválasztó képviselő letartóztatása ellen tiltakoznak, ugyanakkor velem nem is akar beszélni. Ezzel párhozamosan Budapesten jelenti be a vajdasági nemzeti kisebbségi választások eredményeit. Nem vagyok kész elfogadni, hogy a vajdasági legfelsőbb képviselői testület elnöke olyan valaki legyen, aki holnap kész lesz elmenekülni, függetlenül attól, mikor jelentkezik a probléma” – szögezte le Canak az RTV-nek nyilatkozva