Előfizetés

Drágán is fogynak a szilveszteri szállások

Publikálás dátuma
2014.12.22. 06:11
A wellness szilveszterkor is vonzó FOTÓ: NÉPSZAVA
Szép számban akadnak olyan szálláshelyek Magyarországon, amelyek már most telt házzal várják a szilvesztert. Leginkább az extra programokat és esetleg ismert embereket is felvonultató csomagajánlatok népszerűek a magyarok körében a Szallas.hu friss adatai szerint. Az ünnepek idején is gyakran választjuk a fürdővárosokat kikapcsolódás céljából, a szilveszteri szállásra pedig átlagosan 15 ezer forintot költünk fejenként.

Gyorsan fogynak szilveszterre a szabad szálláshelyek, leginkább a különleges programokat, illetve wellness-szolgáltatást nyújtó szállodák kapósak az óévet nem otthon búcsúztató magyarok körében. „Míg a karácsony előtti időszakban árkedvezményekkel sem könnyű a vendégeket belföldi pihenésre csábítani, addig szilveszter idején még az átlagosan 35 százalékkal többért kínált szobák is rendkívül jól fogynak – sok szálloda telt házzal köszöntheti majd az újévet" – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője.

Beszámolt arról is, hogy évről évre bővül azok száma, akik karácsonyra meglepetésként valamilyen belföldi kikapcsolódásra lehetőséget biztosító ajándékutalvánnyal lepik meg szeretteiket. Ez jellemzően egy wellness-szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyen váltható be, amire átlagosan 50 ezer forintot szánnak.

A szállodák által kínált szilveszteri programok gyakran felbukkanó elemei a különleges showműsorok és menüsorok, a gyermekek szórakozását biztosító lehetőségek, valamint a tűzijáték és a tombola. Ezek mellett nem ritka, hogy olyan ismert emberek bukkannak fel az óévet exkluzív környezetben búcsúztató csomagok kínálatában, mint például Szinetár Dóra, Vastag Csaba, Molnár Ferenc Caramel vagy Muri Enikő.

A szilveszterre időzített belföldi foglalások egyébként jellemzően 2-3 főre szólnak, a szállásra – a program nélkül – átlagosan 15 ezer forintot költenek a magyarok fejenként.  Az elmúlt években az ünnepek idején a legnépszerűbb utazási célpontok többségét fürdővárosok adták, tavaly például a top 10-es listán kilenc volt ilyen.

Az idén ugyanakkor némi átrendeződés figyelhető meg: az élen most decemberben is Budapest végzett, a toplistán ugyanakkor már csak hat fürdőváros szerepel, új belépőként pedig Győr, Pécs és Debrecen küzdötte be magát a tízes élbolyba. A Szallas.hu adatai szerint azok, akik külföldön töltik az ünnepeket, általában 3-4 csillagos szállodát választanak, a kedvelt úti célok pedig Bécs, Prága, Donovaly és Zakopane.

Belföldön a legtöbb előfoglalás december 27-ére, illetve december 31-ére szól, így ezeken a napokon lehet számítani a legnagyobb forgalomra a magyar utakon. A Szallas.hu adatai szerint a szilvesztert valamilyen szálláshelyen töltők több mint fele még az új év második napjára is marad, s csak ezt követően indul majd haza.

 

Ingyenes marad a Megyeri híd

A jövőben is ingyenesen lesz használható a Megyeri híd - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap.

Lázár János a HírTV-nek nyilatkozva azt mondta, a díjmentesség fenntartásáról azután döntött szerdán a kormány, hogy mérlegelte az észrevételeket.  A miniszter beszámolt arról, a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter tájékoztatta a kormányt az önkormányzatokkal és a szakmai érdekképviseletekkel lefolytatott tárgyalásokról.

Lázár János szerint a vidéken, az autópályák mellett élők, illetve az ottani társadalmi csoportok és szervezetek támogatták a díjcsökkentést. Felhívta arra a figyelmet, hogy a jövőben 42 ezer forint helyett megyén belül ötezer forintért használhatják az autópályát.

Közben vasárnap kora este civil demonstráció zajlott az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszánál Budaörsön. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere mondott beszédet a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport tiltakozó akcióján.

Wittinghoff Tamás MTI Fotó: Marjai János

Wittinghoff Tamás MTI Fotó: Marjai János

A résztvevők egy rövid időre lezárták a fél útpályát, hogy így tiltakozzanak az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételé ellen. 

Megszorítások a "szent tehenekért"

Vannak olyan politikusok a Fideszben, akik kibékülnének Simicska Lajossal, illetve az RTL Klubbal - írja a Hetek, egy névtelenségbe burkolózó informátorra hivatkozva. A hetilap legutóbbi számában cikket közöl arról, melyik az a négy terület, az a négy „seb”, ami miatt bajba került a kormánypárt.

Egy a kormányzati apparátusban dolgozó, vezető beosztású technokrata szakember katasztrofálisnak nevezte, miként látja belülről az Orbán-kabinet választások utáni heteit.Teljesen felesleges, az embereket bosszantó, valójában jelentéktelen adókkal és intézkedésekkel szalámiznak le magukról társadalmi csoportokat, miközben az intézkedések mögött nem valamiféle zseniális „mesterterv” húzódik meg, hanem rögtönzések, átgondolatlan ötletelések sorozata - mondta a lap informátora. Miközben ugyanis a minisztériumokban számolni tudó szakemberek garmadája áll rendelkezésre, a politikusok legkevésbé a kormányzati szakemberekre számítanak. Érdemben nem hallgatják meg őket, még a legintelligensebbnek tartott politikusok is csak a saját fejük után mennek, a döntéseik mögé pedig nem készíttetnek érdemi háttérszámításokat. Pontosabban az történik, hogy a politikusok kitalálnak valamit, beleszeretnek önnön gondolatukba, majd ehhez „gyártatnak” le olyan elemzéseket a stábbal, amelyek a döntésüknek hivatottak érvrendszert biztosítani.

A költségvetést úgy építették fel, hogy 2018-ra azt lehessen bemutatni, hogy a kormány – elődjeivel szemben – megint milyen látványos építkezéseket hajtott végre, Három kiemelt, 100 és 200 milliárd forint közé tehető projekt indul el, amelyre már 2015-ben is forrásokat különítenek el. A három „szent tehén”: a Budai Vár rekonstrukciója és a kormányzati negyed monumentális kialakítása a Várnegyedben; a fővárosi sportlétesítmények modernizálása, aminek része az új Puskás Stadion; illetve a Városligetbe tervezett gigantikus múzeumi negyed felépítése. Az ezekre – és a látványsportokra, így a focira – szánt pénz tabu, ezért a költségvetés tervezésekor a deficitcél tartásához szükséges hiányzó milliárdokra új adófajtákat kellett kitalálni. Ilyen lett volna az internetadó, ilyen az M0-ás útdíj. Tűl sok a rögtönzés, mint amilyen Orbán Viktor kommunikációs offenzívája.

Kövér: közelebb a törésvonalhoz

Nem tartja szerencsésnek, hogy az a nyilvánosság előtt zajlik, de azt a miniszterelnök dönti el, hogy beleavatkozik-e, nyilatkozta Balog Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztere a Fideszben zajló „nemzedéki vitáról” a Hír Tv-nek. Balog Lázár Jánosnak a Figyelőben megjelent, lapunkban is ismertetett interjújára utalt, amelyben a kancelláriaminiszter Pokorni Zoltánnak (és Kövér Lászlónak) üzent, és bírálta azokat a párttársait, akik egyes politikusok vagyonosodása miatt kibeszélnek a Fideszből. Határozottabb hangon nyilatkozott ugyancsak a Hír Tv egy ma este adásba kerülő műsorának Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Utalva Pokorni szavaira azt mondta: „Egy figyelmeztetésnek, amit ugyanígy szó szerint ebben a formában megismételhetnék, címezhetném a fiatal harcosoknak is, ha felvenném a kesztyűt, ha úgy látnám, ez egy értelmes vita.” Hozzátette: ők nem támadtak hátba senkit. „Van egy politikai realitás: a Fideszszel szimpatizáló értelmiségiek és nem értelmiségiek, aktivisták, szimpatizánsok úgy gondolják, valami kezd megbicsaklani a Fidesz tartásában, önazonosságában. Ezt fel kell ismerni, kezelnünk kell, és egymásban partnert, nem pedig ellenséget kell látnunk” – mondta.

Kövér szerint eddig nem volt, de Lázár János kijelentése után már lehet törésvonal a Fideszen belül. „Eddig, ha valaki megkérdezte volna vagy meg is kérdezte négyszemközt tőlem, a legteljesebb, őszinte meggyőződéssel tagadtam, hogy ilyen törésvonal vagy pláne rivalizálás létezik. Most már közelebb jutottunk ahhoz, hogy létezzen. Ami egyszer kimondatott, az a valóság dimenziójába lépett” – tette hozzá a házelnök.