Előfizetés

MSZP: Vegyen részt a Fidesz-KDNP az útdíj vitáján

Az MSZP felszólítja a Fidesz-KDNP képviselőit, hogy vegyenek részt az M0-s és az elkerülő útszakaszok díjáról szóló rendkívüli parlamenti ülésnapon! A kormánypártok nem bújhatnak el a vita elől, mivel ez a kérdés a magyar emberekről, az ő pénztárcájukról szól - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A házbizottság pénteki ülésén Kövér László házelnök 2014. december 23-án reggel 8 órára hívta össze a Parlament rendkívüli ülésszakát, amelyen az egyetlen napirendi pont az M0-s és az elkerülő útszakaszok díjának megvitatása lesz.

Az MSZP e hét csütörtöki vagy pénteki vitanapot javasolt, ám Kövér László házelnök december 23-ika mellett döntött. A házbizottsági ülésen ott voltak a házelnök, a kormány és a parlamenti frakciók képviselői – kivéve a Fidesz-KDNP frakció.

Az MSZP azt akarja elérni, hogy a Parlament garantálja, egyetlen, jelenleg ingyenesen használható útszakasz sem lehet fizetős a jövőben, bármilyen ötlettel is álljon elő a kormány.

A Fidesz-KDNP képviselőinek kötelességük megjelenni az útdíj megvitatásáról szóló ülésnapon. Ha nem ezt teszik, saját választóikat árulják el.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes

Rogán Antal visszavág

Rogán Antal újabb jogi lépéseket tesz a Demokratikus Koalíció ellen, miután Varju László, az ellenzéki párt elnökségi tagja egy pénteki közleményben arról írt, hogy az V. kerületi önkormányzat áron alul értékesített egy ingatlant egy Portik Tamáshoz köthető személynek abban az időszakban, amikor még a Fidesz frakcióvezetője volt a kerület polgármestere.

Rogán Antal válaszul közleményt adott ki, amelyben emlékeztet arra, hogy a Demokratikus Koalícióval szemben rágalmazás és becsületsértés miatt korábban már jogi eljárást indított. Hangsúlyozza: a hét elején egyértelműen kiderült, hogy minden olyan állítás, amelyben korábban rágalmazták és a nevét megpróbálták összemosni Portik Tamással és az alvilággal, nyilvánvalóan hazugság. Leszögezi, hogy az általa vezetett önkormányzat mindenben a jogszabályoknak és a hatályos önkormányzati rendeleteknek megfelelően járt el, és soha nem ápolt kapcsolatot Portik Tamással vagy rokonaival.

A frakcióvezető kiemeli: nem csak a Demokratikus Koalíció, de mindenki ellen pert indított, aki az elmúlt hetekben ezzel rágalmazta. Arra is kitér, hogy amennyiben a bíróság jó hírnév megsértéséért kártérítést ítél meg a számára, akkor az összeget jótékony célra, a Dévény Anna Alapítvány számára ajánlja fel.

Varju László, a DK elnökségi tagja pénteken jelentette be, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen, mert az V. kerületi önkormányzat korábban 54,2 millió forintért adott el egy üzlethelyiséget. Hozzátette, hogy független ingatlanbecslések szerint az üzlethelyiség 127 millió forintot ér. Az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: az akkor még Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője által vezetett önkormányzat az ingatlant egy Portik Tamáshoz köthető személynek adta el.

Pápa Marianne, a Classic Immo Kft. tulajdonosa, akivel az V. kerületi önkormányzat üzleti kapcsolatban állt, kedden közleményben tudatta, hogy sem a múltban, sem jelenleg nem állt és nem áll sem élettársi, sem üzleti kapcsolatban Portik Tamással.

Rogán Antal ugyanaznap szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, egyértelműen kiderült, hazugság minden olyan állítás, amelyben megpróbálták összefüggésbe hozni őt Portik Tamással. Kiemelte: sem ő, sem az általa vezetett önkormányzat soha, semmilyen módon nem állt üzleti kapcsolatban Portik Tamással.

Áder visszadobott két törvényt

Publikálás dátuma
2014.12.19. 17:03
FOTÓ: Népszava
Megtiltották volna a napi fogyasztási cikkek árusítását a tartósan veszteséges nagy üzleteknek.

Megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek Áder János köztársasági elnök két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását. Mindkettőt december 9-én fogadta el az Országgyűlés. Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. A köztársasági elnöknek mind a két törvénymódosítással kapcsolatban kifogásai vannak, ezért az elfogadott módosításokat nem írta alá.

Korábban írtuk a vasárnapi zárva tartásról:

Egyes boltok már most találtak kiskaput a törvény szigorának elkerülésére. Ebből a szempontból tanulságos az egyik legjelentősebb üzletlánc, a SPAR stratégiaváltása. Szerdai sajtótájékoztatójukon ugyanis bejelentették: a cég növekedésének forrása a jövőben a franchise hálózat, amellyel úgymond a családi magánkereskedők számára biztosítanak fejlődési lehetőséget. Az új üzletek nyitása mellett csaknem 70-en jelentkeztek a dolgozóik közül, és emellett több magán kiskereskedő csatlakozására is számítanak az osztrák családi tulajdonban lévő vállalathoz. Ebből világosan kiderül, hogy alkalmazkodni próbálnak a rájuk kényszerített új körülményekhez.

Viszont a jelenlegi adópolitika következményeként elmarad 8 új üzletük megnyitása, illetve országszerte mintegy 30 áruház korszerűsítése, felújítása. Az eredeti elképzelések szerint a SPAR 59 millió eurót fektetett volna be Magyarországon jövőre, ehelyett mindössze 3 üzletegység megnyitása fog realizálódni Budapesten, ahol már szerződéses kötelezettségek vannak. Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. cégvezetője elmondta, hogy - mint Magyarország ötödik legnagyobb munkáltatója- igyekeznek megőrizni 13 ezer fős létszámukat.

A másik nagy áruházlánc, a Tesco - a hvg.hu információi szerint - az online-szolgáltatásai bővítésével próbálja kivédeni a vasárnapi zárva tartás okozta gondokat.