Előfizetés

Kinőtték a hazait

Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:56
A veszprémiek a BL-siker reményében választották a SEHA Ligát a magyar helyett FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Van három olyan látványsportágunk, amiben az itthon a mezőnyből messze kiemelkedő gárda a fejlődése érdekében úgy döntött, átlépi az ország határait. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jó volt az elgondolásuk, mert hosszabb-rövidebb idő elteltével már nemzetközi szinten is a felső ház tagjai közé tartoznak. Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdázói, a Szolnoki Olaj férfi kosárlabdázói és a Fehérvár AV19 hokisai megmutatták tehát, mi a helyes út.

Noha örülnünk kellene – sőt, örülünk is – annak, hogy vannak olyan csapataink különböző sportágakban, akik külföldön elért sikereikkel öregbítik Magyarország hírnevét. Ez dicséretes is, ám ezeket a sikerek úgy születtek, hogy a veszprémi kézilabdázók, a szolnoki kosarasok és a fehérvári hokisok a hazai bajnokságok helyett a mienknél jóval erősebb pontvadászatokban pallérozódnak.

Nem véletlen, hogy elhagyták a hazai sorozatokat, hiszen itthon emberemlékezet óta nem győzték le őket, így a magyar bajnokság – bármilyen szomorú is ezt leírni – nem jelentett már számukra kihívást. A külföldi pontvadászatban viszont erős ellenfelek ellen nagy csatákra vannak kényszerítve, ráadásul olyan sűrű versenynaptárral fűszerezve, amivel itthon nem találkoznának, hogy nem csoda az, már a nemzetközi sportéletben is kezdenek maradandót alkotni.

Az első lépést a fehérváriak tették meg, amikor sokadik bajnoki címük után a helyben topogás helyett a jóval erősebb osztrák profi ligában, az EBEL-ben neveztek hét évvel ezelőtt. Módszeresen kezdték utolérni a náluk jóval nagyobb büdzséből gazdálkodó ellenfeleket, és mára a sorozat egyik élcsapatává nőtték ki magukat, hiszen jelenleg is dobogón várják a folytatást.

Egyre több magyar tehetség kerül be a csapatba, és mellettük végre olyan idegenlégiósok erősítik a Fehérvárt, akik valóban minőséget jelentenek: a Boivin, Ejdepalm, LoVecchio, Sarauer, Banham első sor már mindenki tiszteletét kivívta a ligában.

„A szezon elején sokan kételkedtek benne, hogy sikerül az első hatban zárnunk az alapszakaszt, remélem lassan mindenkit meggyőzünk erről. Azonban továbbra is csak a következő feladatra szabad koncentrálnunk és akkor szép szezonunk lehet” – jelentette ki Rob Pallin edzője.

A Szolnoki Olaj is kimagaslik a hazai férfi kosárlabdából, és idén már a harmadik szezonjukat kezdték meg a rettentő erős Adria Ligában. Az első két évadnak is jelentős hatása volt a Tisza-partiakra, hiszen az elmúlt három évben kétszer is bejutottak a harmadik számú nemzetközi kupasorozat négyes döntőjébe – legutóbb éppen tavasszal –, míg itthon egy vereséggel behúzták a magyar kupát és bajnokságot.

A szolnoki kosárlabda egyre magasabb szintű FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS

A szolnoki kosárlabda egyre magasabb szintű FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS

A most futó idényben Dragan Alekszics csapata az Adria Ligában eddigi legjobb teljesítményét nyújtva – 6-6 győzelem és vereség – a dobogóért harcol, hiszen két pont választja el a harmadiktól. Nos, ez nem tűnik behozhatatlannak, főleg annak tükrében, hogy az Olaj éppen vasárnap látogat a bronzérmet jelenleg fogó Cedevitához. Ráadásul nemrég fejeződött be a csapat Európa Kupa-menetelése, és Báderék a második számú kupasorozatban első nekifutásra 3 győzelem/7 vereség mutatóval kiestek a csoportjukban.

„Szeretnék köszönetet mondani a játékosaimnak, akik sokszor szinte hihetetlen dolgokat műveltek a pályán, a sok sérülési problémánk ellenére. Gyakorlatilag gyakorlás nélkül játsszuk a meccseket. Kemény időszak előtt állunk, sok idegenbeli mérkőzéssel. Remélem sikerül „túlélnünk” ezt, és készen állunk a szezon második felére” – fogalmazta meg elvárásait Dragan Alekszics mester.

A Veszprém férfi kézilabda-csapata is túllépett a sorozatban nyert magyar bajnoki címeken, és a BL-siker reményében a hazainál erősebb SEHA Ligában indult ebben a szezonban. A bakonyi világválogatottként emlegetett alakulat eddig végigsöpört az 5 BL-csapattal bíró sorozaton, hiszen 12 meccsből éppen 12 győzelmet aratott. A Bajnokok Ligájában eddig remekül teljesítő veszprémiek formáját elnézve reális lehet a csapat azon célja, hogy 2015 májusában a kontinens legjobbjává váljon, és végre elnyerje a BL-serleget.

„Eddig fantasztikus a szezonunk, hiszen egyedül a Löwen otthonában kaptunk ki, a többi találkozót megnyertük. Jelenleg már mindenki az ünnepekre gondol, remélem, hogy az ünnepek után mindenki energiával feltöltődve tér vissza, hogy folytassuk az utunkat a céljaink felé” – fogalmazott Carlos Ortega, a csapat vezetőedzője.

Három magyar csapat, egyféle út.

Ja, és majd elfelejtettük: valamennyit külföldi tréner irányítja…

Nyilvánosságra kerül a Garcia jelentés

Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:55
Fotó: Getty Images
Váratlan fordulatot hozott a FIFA végrehajtó bizottságának marokkói ülése. A küldöttek ugyanis úgy döntöttek, nyilvánosságra kell hozni az úgynevezett Garcia jelentést.

A közzététellel kapcsolatos kötélhúzás már több mint egy hónapja tart. Korábban a volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének csütörtökön lemondott vezetőjét bízták meg azzal, vizsgálja ki, történt-e korrupció a következő két, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során. November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

A döntést megtámadta Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született, s mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le. Echert ítélete nagy felháborodást keltett, különösen a német és az angol labdarúgó szövetségnél, melyek még az említett két világbajnokság bojkottját sem tartották kizártnak, illetve megfenyegették a FIFÁ-t, kilép az UEFA a nemzetközi szövetségből, amennyiben nem hozzák nyilvánosságra Garcia jelentését.

A végrehajtó bizottság döntése ellenére sem világos, hogy valóban teljes egészében a nyilvánosság elé tárják-e a 430 oldalas dokumentumot. A goal.com szerint a kényes tanúvallomások miatt erről a FIFA etikai bizottsága a következő hetekben dönt.

A Die Welt úgy értesült, a végrehajtó bizottsági tagok március ultimátumot adtak Katarnak az emberi jogok helyzetének javítására. Ha az időpontig nem történik kedvező fordulat, elveszik a rendezés jogát az arab országtól.

Női kézilabda Eb - Norvég-spanyol döntő lesz

Az olimpiai bajnok norvég válogatott legyőzte a svéd csapatot a pénteki második elődöntőben, így a spanyolok után bejutott a vasárnapi fináléba a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon.

Eredmény, elődöntő:
Norvégia-Svédország 29-25 (13-11)

A norvégok - akiknél többen betegen vállalták a játékot - 6-3-as rohammal kezdtek, a svédek időkérésük után voltak képesek hatékonyabban játszani, de így is csak a különbséget tudták tartani. Az olimpiai bajnoknál sokszor sikerült helyzetbe hozni a győriek légiósát, Lökét, ugyanakkor a svédeknél nem akadt kiemelkedő egyéni teljesítmény, a félidei 11 gólon nyolcan osztoztak.

A folytatásban már egyértelműen a norvégok játszottak jobban, Löke mellé mások is - főleg Mörk és Koren - felzárkóztak a gólszerzésben, míg a túloldalon szinte csak Gullden jelentett veszélyt a kapura. A svédek szakvezetője hiába kért időt a hajrá előtt, játékosai nem tudták megállítani a norvégokat.

Korábban:
Spanyolország-Montenegró 19-18 (13-8)
az 5. helyért:
Franciaország-Magyarország 26-25 (16-13)

Vasárnap:
a 3. helyért:
Montenegró-Svédország 15.30
döntő:
Spanyolország-Norvégia 18.00