Nemzetstratégiai jelentőségű a Fővárosi Gázmű-részvények átruházása

A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. részvényeinek átruházását az MVM Magyar Villamos Művektől a Magyar Fejlesztési Bankra.

A Magyar közlöny legfrissebb, csütörtöki számában megjelent rendelet szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben fennálló részesedése az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül.

Az MVM közérdekből ruházza át a Főgáz 160 690 darab törzsrészvényét, 49,83 százalékos részvénypakettjét az MFB-re és az MFB Investre. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. áprilisban fizette ki a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához.

A tranzakció zárásával párhuzamosan kezdődtek meg a tárgyalások a Főgáz Csoport Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagjának, illetve az 1 darab "B" sorozatú részvényének megvásárlásáról is - közölték akkor. Októberben jelentették be, hogy az állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését.

A kormány utóbb döntött arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerül a Főgáz állami tulajdonú részesedése, az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot. A korábbi határozatban az áll: a lakossági energiaellátás biztonságának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés hatásainak hosszú távú megőrzése érdekében határoztak a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről. Az értékesítés része a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésének, az erről szóló kormányhatározat szeptember 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

E szerint a nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről. A Főgáz Csoport több mint kétmillió ember biztonságos földgáz ellátását szavatolja Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi gázhálózatán keresztül. A társaság tavaly mintegy 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A Főgáz több éves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője - írta közleményében az MVM.

A Főgáz honlapján található tájékoztatás szerint a cég az egyetlen többségi állami tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon. A társaság részvényeinek 50 százaléka, valamint egy A és egy B sorozatú részvény az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, a részvények 49,83 százaléka a szintén többségi állami tulajdonú MVM Zrt-é, a kisbefektetők 0,17 százalékos részvénypakettel rendelkeznek.

Szerző

Sportcsillagok - Berki Krisztián az év férfi sportolója

A lólengésben idén harmadszor világbajnok Berki Krisztián lett az év férfi sportolója a magyar sportújságírók szavazatai alapján.

Az Újpest 29 éves tornásza - aki vb-címe mellett Európa-bajnoki ezüstöt is nyert ebben az évben - 2010 és 2011 után harmadszor győzött a voksoláson. Berki mögött Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó végzett a második, Pars Krisztián Eb-győztes kalapácsvető pedig a harmadik helyen.

Az Év férfi sportolója választás dobogósai:
1. Berki Krisztián 1563 pont
2. Bácsi Péter 1397
3. Pars Krisztián 405

Az Év férfi sportolója választás dobogósai a fogyatékkal élőknél:
1. Rozbora András, kajak-kenu
2. Boronkay Péter, triatlon
3. Kovács Dániel, kerékpár

Szerző

Sportcsillagok - A Győri Audi ETO KC az év csapata

A címét megvédve Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO női kézilabdacsapata érdemelte ki az év csapata címet a magyar sportújságírók szavazatai alapján.

A második helyen a világ- és Európa-bajnok férfi öttusacsapat, a harmadikon pedig a szintén vb-győztes női kajaknégyes végzett.

A tavaly második győri női kézisek első alkalommal érdemelték ki a címet.

Az Év csapata választás dobogósai:
1. Győri Audi ETO KC 1509 pont
2. Férfi öttusaválogatott 650
3. Női kajaknégyes 571

Az Év csapata választás dobogósai a fogyatékkal élőknél:
1. Csonka András, Zborai Gyula, asztalitenisz
2. Farkas László, Farkas Attila, Navratyil Sándor, kerekesszékes tenisz
3. Gulykás János, Vizsnyai Dávid, asztalitenisz

Szerző