Lázár a Jani a Fideszben

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:00
Pokorni Zoltán nem a saját, hanem Lázár János milliós Rolex Bubbleback karórájára célzott, amikor az urizálást emlegette FOTÓ: V
"Saját magát gyöngíti vagy végzi ki" Lázár János szerint az, aki a Fideszen belüli 30-40-es generációt támadja. Ezzel Pokorni Zoltánt Fidesz-alelnököt bírálta, aki a közelmúltban kifogásolta a párton belüli urizálást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter saját maga mellett ebbe az új generációba sorolta Giró-Szász Andrást, Rogán Antalt és Szijjártó Pétert és Habony Árpádot is - épp az ő vagyoni ügyeikre derült fény nemrég. Lázár nyilatkozata mögött vélhetően maga Orbán Viktor áll.

Nekiment a Miniszterelnökséget vezető miniszter Pokorni Zoltánnak, aki a közelmúltban kifogásolta egyes fideszes politikusok "urizálását". Lázár János a Figyelőnek adott interjújában épp erre, a Fidesz-alelnök Hír Tv-nek adott interjújára utalt, amikor azt mondta: Pokorni "nyilatkozatát hátbatámadásnak tekintem. Olyan támadásnak, amelyet egy politikai veterán intézett a csatasorban elől állókkal szemben. Giró-Szász Andrást, Rogán Antalt, Szijjártó Pétert és engem talált meg vele."

Emlékezetes, Pokorni a vezető fideszesek botrányairól úgy vélekedett: "nem engedheti meg magának egy felelős kormánytag, vezető politikus sem ezt a fajta urizálást, ami lehet, hogy korábban elment." A XII. kerületi polgármester a korrupciós vádak miatt visszafogottságot várna el párttársaitól. Bár neveket nem mondott, de az általa megnevezett ügyekkel Kósa Lajosra, Szijjártóra és Lázárra célzhatott: "Az ami belefért, nem tudom én milyen kirándulás Ausztráliába két évvel ezelőtt, az nem fér bele, és nem kellene akkora házat venni, amekkorát tudsz, akkor sem, ha egyébként a fizetésedből megtehetnéd, mert kétmillió forintos fizetés az egy jó fizetés. Önkorlátozás és polgári erények, nincs urizálás, nem járunk vadászni, nem hordunk milliós karórát, és így tovább".

Erre reagálva Lázár szó szerint azt mondta, "a legsúlyosabb hibák közé sorolom a politikában, ha valaki hátba támadja az első sorban harcolókat." Hozzátette, a párt politikai veteránjai elszánták magukat a 30-40-es generáció megrendszabályozására, pedig a kritizáltak "2012 körül nemcsak konszolidálták a helyzetet, de előkészítették a kormányzatot és a pártot arra, hogy a választást képes legyen megnyerni". Az ugyancsak Fidesz-alelnök Lázár nem állítja, hogy Pokorni, illetve Kövér László szivárogtatták ki a fideszes politikusok ügyeit és elfogadja a négyszemközt vagy elnökségi üléseken megfogalmazott kritikáikat. Úgy vélte ugyanakkor: "Az viszont már egy politikai akció része, ha ezt a nyilvánosság előtt teszi egy politikai veterán." A házelnök ugyanis, mint ismert, az MTI-nek december 14-én azt mondta: inkább befelé, s az érintetteknek személyesen szereti elmondani a véleményét, de szerinte "nem volt haszontalan Pokorni Zoltán fideszes alelnök önkorlátozásra intő, az urizálást elutasító megszólalása".

Eközben azonban Orbán Viktor a múlt héten a Blikknek azt mondta: Pokorni félreérti a helyzetet. "Ez nem urizálás. A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák. Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok."

Lázár szerint is természetes, hogy a Fideszben van egy új generáció, amely iránt nagy az érdeklődés. Idesorolta Habony Árpádot is, "őt is erősen lövik mostanában". Szerinte egy politikai veteránnak jól meg kell gondolnia, milyen mértékben gyöngíti őket, "akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból", mert azzal "saját magát gyöngíti vagy végzi ki". Pokorni az mno.hu-n úgy reagált: az interjút nem tekinti személyes ügynek. "Lázár János korosztályának egyik legdinamikusabb és legtehetségesebb tagja." Természetesnek nevezte, hogy a Fideszen belüli fiatalabb generáció vezetőjeként vállalja a konfliktusokat. "De mi (...) megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét. A politikai családon belüli egyensúly megőrzése azért fontos, mert ez az egyik feltétele annak, hogy a magyar társadalomban tudjunk nyugalmat és kiegyensúlyozottságot teremteni."

Az interjú megjelenése után sokan felhívták a figyelmet: Lázár semmiképpen nem nyilatkozott volna így, ha szavait nem egyezteti a pártelnök-kormányfővel. Az utóbbi időben amúgy is őt tekintik Orbán egyik legfőbb bizalmasának, aki többet engedhet meg magának, mint mások. Pokorni pedig idén inkább a polgármestersége választotta, mint az országos politizálást. Érdekesség, hogy bár Pokorni egyértelműen utalt Kósára, Lázár nem említette őt, aki nem is sorolható a 30-40-esek közé, inkább veteránnak számít.

A Fidesz-elnökétől nem is idegen az ilyen, mások által való üzengetés; ráadásul 2006-ban, a választási vereség után előbb épp Pokorni, majd 2007 januárjában Áder János is megkapta a magáét. Pokornit a Magyar Nemzetben egy Egei Antal nevű, ismeretlen szerző olyan politikusnak nevezte, aki számára "láthatóan most jött el az idő ahhoz, hogy Orbán Viktorral szemben a párton belüli lehetséges legerősebb pozíciót kiharcolja magának, célja pedig végső soron a szövetségen belüli teljes hatalomátvétel lehet". Bár Orbán akkor megvédte őt, mondván: "a Fidesz egyik legmegbízhatóbb vezetője, lejáratása a párt politikai riválisainak célját erősítheti azzal, hogy ellentétet szít a Fidesz vezetői között", de a gyanú, hogy ő maga rendelte meg a cikket, azóta sem oszlott el.

Erős üzenetek Lázártól
- Pokorni Zoltán volt képviselőtársam nyilatkozatát hátbatámadásnak tekintem.
- Rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.
- Az igazi bajt az jelenti, ha a törzsszavazóink, a saját politikai véleményformálóink vagy meghatározó politikusaink bizonytalanodnak el vagy fordulnak ellenünk.
- A Fidesz szempontjából életveszélyesnek tartom ezeket a belső vitákat: nincs valós tartalmuk, ugyanakkor álszentek, jópofizók, bűnbakkeresők.


Orbán és Habony is furcsán gyarapodott a DK és a PM szerint

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Orbánnal szemben a Demokratikus Koalíció (DK). A párt szerint a miniszterelnök teljes éves fizetésénél is többet költ lánya egy éves svájci taníttatására. Gréczy Zsolt szóvivő közölte, a mentelmi bizottság elnökének címzett levelükben összegyűjtötték a kormányfő vagyonának alakulását 2001 óta. Ebből kiderül, hogy Orbán vagyonnyilatkozatai "minden részletükben biztosan nem fedik a valóságot".

Eközben jó hírnevének megsértése miatt jogi lépéseket tesz Habony Árpád "a hamis látszatot keltő kijelentéseket" terjesztőkkel szemben. A Párbeszéd Magyarországért (PM) ugyanis bejelentette: vagyongyarapodási eljárást kezdeményez ellene a NAV-nál. Habony jogi képviselője visszautasított minden olyan, a médiában megjelenő, ügyfelére vonatkozó állítást, "amely azt a hamis látszatot kelti, hogy nem rendelkezik a megélhetését biztosító törvényes és nyomon követhető jövedelemmel".

Szerző

Kijelölt cégek seprik a kéményeket Heves megyében

Az egri közgyűlés csütörtöki döntése alapján a Városgondozás Eger Kft. és a Borsodi Kéményseprő Kft. látja el a megyében átmenetileg a kéményseprő-ipari közszolgáltatást.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kijelölt két cég végezhessen ideiglenesen kéményseprést a megyében. A cégek a Tűzkév Kft.-t váltják, amely december 15-én szüntette be szolgáltatását a megye területén. A megbízás az új közszolgáltatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb kilenc hónap időtartamra szól.

A  rezsicsökkentés kéményseprők világát, és az általuk kitöltött számlákat is megváltoztatta - írta lapunk még januárban. Az úgynevezett rezsicsökkentés első ránézésre előnyös a fogyasztónak és csak a szolgáltatót sújtja, csakhogy ez nem ennyire fekete-fehér. A jogszabályváltozás miatt a kéményseprő vállalkozások jelentős része már nemhogy a nyereséget, de a működési költséget sem képes kitermelni. Emiatt több cég is jelezte, bedobja a törülközőt. A másik lehetséges megoldás a létszámcsökkentés, ahol egyáltalán lehetséges, illetve a szolgáltatás színvonalának csökkentése. Mindkét döntés szó szerint életveszélyes helyzetet teremthet, hiszen már így is évente tucatnyian veszítik életüket hibás, vagy nem kellően karbantartott kémények miatt. A kormányzat, a saját maga okozta problémát úgy akarja megoldani, hogy a közszolgáltatások ellátásáról szóló, 2013. júliusától hatályos törvényt úgy módosította, hogy a katasztrófavédelem idén januártól a kéményseprő vállalkozások megszűnése esetén közérdekű szolgáltatót választhat ki a kéményseprésre jogosult cégek közül.

Szerző

Kijelölt cégek seprik a kéményeket Heves megyében

Az egri közgyűlés csütörtöki döntése alapján a Városgondozás Eger Kft. és a Borsodi Kéményseprő Kft. látja el a megyében átmenetileg a kéményseprő-ipari közszolgáltatást.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kijelölt két cég végezhessen ideiglenesen kéményseprést a megyében. A cégek a Tűzkév Kft.-t váltják, amely december 15-én szüntette be szolgáltatását a megye területén. A megbízás az új közszolgáltatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb kilenc hónap időtartamra szól.

A  rezsicsökkentés kéményseprők világát, és az általuk kitöltött számlákat is megváltoztatta - írta lapunk még januárban. Az úgynevezett rezsicsökkentés első ránézésre előnyös a fogyasztónak és csak a szolgáltatót sújtja, csakhogy ez nem ennyire fekete-fehér. A jogszabályváltozás miatt a kéményseprő vállalkozások jelentős része már nemhogy a nyereséget, de a működési költséget sem képes kitermelni. Emiatt több cég is jelezte, bedobja a törülközőt. A másik lehetséges megoldás a létszámcsökkentés, ahol egyáltalán lehetséges, illetve a szolgáltatás színvonalának csökkentése. Mindkét döntés szó szerint életveszélyes helyzetet teremthet, hiszen már így is évente tucatnyian veszítik életüket hibás, vagy nem kellően karbantartott kémények miatt. A kormányzat, a saját maga okozta problémát úgy akarja megoldani, hogy a közszolgáltatások ellátásáról szóló, 2013. júliusától hatályos törvényt úgy módosította, hogy a katasztrófavédelem idén januártól a kéményseprő vállalkozások megszűnése esetén közérdekű szolgáltatót választhat ki a kéményseprésre jogosult cégek közül.

Szerző