André Goodfriend nem rendőrködik

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:01
André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Nem avatkozik bele az Egyesült Államok Magyarország belügyeibe, hanem a magyar kormánnyal együtt harcol a korrupció ellen - mondta André Goodfriend a Hír TV-nek. Az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivőjét arról faggatták a kormánypárti csatornán, amit a múlt héten az amerikai külügyminisztérium emberi jogokért felelős államtitkára mondott.

Sarah Sewall a korrupcióellenes küzdelem kapcsán beszélt arról, Washington két tucat közép- és kelet-európai országba készít akciótervet a korrupció elleni harchoz, amelyre több száz millió dollárt fordítanak. Ezt Orbán Viktor kormányfő felháborodással fogadta, mert szerinte független civil szervezetek támogatásával akarnak nyomást gyakorolni a nemzeti kormányokra. Goodfriend erre reagálva azt mondta: egyelőre nem tudják, hogy mennyit költenek majd a magyar antikorrupciós programra, de egyeztetnek majd a magyar kormánnyal, hiszen "a közös munka nem beleavatkozás, hanem partnerség".

Eközben Lázár János szerint "az Egyesült Államok rendőrként és zsandárként viselkedik Magyarországgal szemben". A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Figyelőben azt is mondta, "körülbelül úgy vagyunk, mint 1849 után az oroszokkal és az osztrákokkal", az amerikaiak ugyanis szerinte nem veszik tudomásul az idei választások eredményeit, kisebbséget akarnak csinálni a többségből, sőt: "Lassan kitiltanak mindenkit, aki a Fideszre szavazott". Az amerikai külügyminisztérium pedig csalódottságát fejezte ki az "ügyvivőnket ért jogtalan támadás miatt.

Ha a perről szóló beszámolók igazak, akkor még inkább csalódottak vagyunk, hogy egy amerikai diplomatával ilyen módon bánnak. Nuland külügyi államtitkár azért hívta fel Szijjártó külügyminisztert, hogy tiltakozzon ezen intézkedések ellen" - írták a Népszabadságnak, miután kiderült: az amerikai külügy Kelet- és Közép-Európáért felelős helyettes államtitkára múlt héten hívta fel Szijjártó Pétert, s számon kérte, miért szólította fel Orbán Viktor az amerikai ügyvivő beperelésére Vida Ildikót, az adóhatóság elnökét.

Szerző

Nemzetstratégiai jelentőségű a Fővárosi Gázmű-részvények átruházása

A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. részvényeinek átruházását az MVM Magyar Villamos Művektől a Magyar Fejlesztési Bankra.

A Magyar közlöny legfrissebb, csütörtöki számában megjelent rendelet szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek a Fővárosi Gázművek Zrt.-ben fennálló részesedése az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül.

Az MVM közérdekből ruházza át a Főgáz 160 690 darab törzsrészvényét, 49,83 százalékos részvénypakettjét az MFB-re és az MFB Investre. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. áprilisban fizette ki a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához.

A tranzakció zárásával párhuzamosan kezdődtek meg a tárgyalások a Főgáz Csoport Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagjának, illetve az 1 darab "B" sorozatú részvényének megvásárlásáról is - közölték akkor. Októberben jelentették be, hogy az állam megvásárolta a Főgáz Zrt.-nek a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalékos társasági részesedését.

A kormány utóbb döntött arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerül a Főgáz állami tulajdonú részesedése, az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot. A korábbi határozatban az áll: a lakossági energiaellátás biztonságának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés hatásainak hosszú távú megőrzése érdekében határoztak a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről. Az értékesítés része a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésének, az erről szóló kormányhatározat szeptember 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

E szerint a nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről. A Főgáz Csoport több mint kétmillió ember biztonságos földgáz ellátását szavatolja Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi gázhálózatán keresztül. A társaság tavaly mintegy 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A Főgáz több éves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője - írta közleményében az MVM.

A Főgáz honlapján található tájékoztatás szerint a cég az egyetlen többségi állami tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon. A társaság részvényeinek 50 százaléka, valamint egy A és egy B sorozatú részvény az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, a részvények 49,83 százaléka a szintén többségi állami tulajdonú MVM Zrt-é, a kisbefektetők 0,17 százalékos részvénypakettel rendelkeznek.

Szerző

Haverok, buli, magyar bank!

Publikálás dátuma
2014.12.18. 20:47
Matolcsy György és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatójukon. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Átadja az állam az MKB Bank tulajdonosi jogainak gyakorlását a jegybanknak egy évre. A kormány felkérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a nemrég állami tulajdonba került MKB-t segítse újjászervezni. Az átalakításhoz és felfejlesztéshez így ideiglenesen – egy évre - átadja annak tulajdonjogait a leányvállalatokra is kiterjedően - erről Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György jegybankelnök számolt be csütörtöki, közös sajtótájékoztatóján.

A november elején államosított MKB támogatására azért van szükség, érvelt a miniszterelnök, mert a bankcsoport jelentős veszteséget termel. A MNB közleménye ugyanakkor arról ír, hogy a következő hónapokban intézményi szerkezetátalakítást és tekintélyes költségcsökkentést hajtanak végre, ésszerűsítik a banki folyamatokat, valamint azonosítják és leválasztják a nem jövedelmező portfólió elemeket. A jegybank egy külsős csapatot bíz majd meg az MKB átszervezésének végrehajtásával, amely a jegybank ellenőrzése alatt végzi majd a dolgát.

A sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta: „A jegybank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybanki mérleggel állnak az MKB mögé. Az MNB teljes likviditást biztosít a pénzintézetnek, minden, az MKB Bankban levő betét, a bank minden felvett hitele, kötvénye mögé garanciát ad a jegybank. Az MKB 12-18 hónapos reorganizációt követően a legjobb 3 bank közé emelkedhet. Hozzátette, hogy a jegybank a kormánynak azt fogja javasolni, hogy az MKB-t később privatizálják.

A miniszterelnök szerint a kormány az ország egyik legjobb és legerősebb bankját akarja létrehozni és a jegybanktörvényre hivatkozva kérte az MNB segítségét. Szakértők szerint viszont nehéz elképzelni, hogy ez a fajta újjászervezés beleférne a törvény kereteibe. A jegybanknak egyáltalán nem tartozik ugyanis a feladatkörébe bankok vásárlása vagy azok betéteinek garantálása. Orbán Viktor is elismerte, hogy állami tulajdonban legfeljebb olyan típusú bankok maradhatnak, mint a Magyar Fejlesztési Bank vagy az Eximbank. A sajtótájékoztatóval párhuzamosan Lázár János a tegnap megjelent Figyelőnek adott interjújában elmondta: jelenleg két osztrák pénzintézettel, az Erste Bankkal és a Raiffeisennel folytatnak tárgyalásokat a bankportfólió bővítésével összefüggésben.

Orbán Viktor szerint az államnak nem való a kereskedelmi banki tulajdonlás. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Orbán Viktor szerint az államnak nem való a kereskedelmi banki tulajdonlás. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait rendkívüli sajtótájékoztatóján Orbán is megerősítette, holott az osztrák Raiffeisen azonnal reagált a Lázár János által elmondottakra cáfolva azt, hogy tárgyalnának a magyar kormánnyal. Lapunk kérdésére Katona Tamás egyetemi tanár lapunknak arról beszélt, hogy szerinte Lázár János állítása egyszerű fenyegetés és üzenet arról, hogy nem piacgazdaság, hanem államkapitalizmus folyik. A céljuk az, hogy az adófizetők állják a bank veszteségeit. Katona szerint az MKB felfejlesztése mögött az állhat, hogy végül a privatizálással Fidesz közeli emberek kezére akarják átjátszani a bankot - vélte a szakember.

Az MKB és a Budapest Bank összevonása kapcsán merült fel a kérdés, hogy az állam hogyan tudja továbbadni a tulajdonában lévő bankokat. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a főszabály az, hogy az állam csak az átalakításért vállal tulajdonosi szerepet. Egyébként a Budapest Bank állami tulajdonba vétele csak 2015 első felének végén fejeződik be. Felcsuti Péter bankszakember lapunk kérdésére viszont úgy vélekedett, hogy jelenleg nehéz elképzelni, hogy az állam, mint tulajdonos hogyan fog tudni túladni az MKB Bankon, hiszen Magyarországon jelenleg nincsen olyan ember, aki garantálni tudná a tőkeellátottságot az üzlethez.

MSZP: Ellopják az MNB milliárdjait

A szocialisták szerint "nyílt és arcátlan korrupció", hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kasszájából több tízmilliárd forintot zúdít az államosított MKB Bankba. Az ellenzéki párt csütörtöki közleményében a Legfőbb Ügyészség vizsgálatát sürgette a Széchenyi Bankkal összefüggésben.

Az MSZP közleményében azt írta, az MKB-val kapcsolatos döntés célja az, hogy a bankot később továbbadhassák valamelyik fideszes havernak. Az MSZP véleménye szerint amikor a kormány az MKB megmentéséről beszél, az nem jelent mást, minthogy "ellopják". A szocialisták szerint ugyanezt az érvet hozták fel a magánnyugdíj-pénztári betéteknél, a trafikoknál, a földeknél. "Így lopják ki most a Magyar Nemzeti Bank tízmilliárdjait is, és az MKB Bankot használják talicskának" - fogalmaztak.

Az MSZP a Legfőbb Ügyészség vizsgálatát is követeli, mert álláspontja szerint több milliárd forintos kár érte Magyarországot a Széchenyi Bank csődje miatt. Emlékeztettek arra, hogy az állam alig több mint egy éve 3 milliárd forintért vásárolta meg a Széchenyi Bank 49 százalékos tulajdonrészét. Ez a közpénzek hűtlen kezelése - közölte az MSZP.

DK: Fideszes haveroké lehet a pénzintézet

A Demokratikus Koalíció (DK) azt gyanítja, hogy az MBK közpénzből történő rendbetétele után "fideszes haverokhoz" kerül a pénzintézet. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője erről szerdán tartott sajtótájékoztatóján beszél. DK attól tart, "újabb mutyi húzódik meg a háttérben" - fogalmazott Gréczy Zsolt, aki azt gyanítja: miután a jegybank az adófizetők pénzén rendbe teszi az MBK-t, "fideszes haveroknak, barátoknak játssza át a bankot".

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Szerző