Elfogyott a fuvarozók türelme

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:21
A fuvarozók további tiltakozásra is készülnek. FOTÓ: Molnár Ádám
Senkivel, semmiről nem egyeztetett a kormányzat a fuvarozókat súlyosan érintő törvények, intézkedések előtt, beleértve az e-útdíjat, a körgyűrűn belüli díjfizetést és az elektronikus fuvarkövetést is. Versenyképességük csökkenése miatt a kisebb vállalkozások tömegesen mentek csődbe, miközben az ágazat terhei jövőre tovább növekednek.

Akár még idén év vége előtt lezárják a határátkelőket és a főbb útvonalakat is a fuvarosok, ha a kormány továbbra sem hajlandó a már uniós országokban elfogadott gyakorlat szerint korlátozni a harmadik országok vállalkozóinak kiadott engedélyek számát - említették meg az érintettek a Népszavának a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tegnapi sajtótájékoztatóját követően.

A fuvarozók elmondták, hogy felháborító: miközben a kormány a hazai vállalkozók támogatásáról, piacvédelemről beszél, szinte számolatlanul adja ki a magyar vállalkozók versenytársainak a jóval olcsóbb Unión kívül, kelet-európaiaknak, harmadik országbelieknek az útengedélyeket. Őrájuk ugyanis a közösségi előírások nem vonatkoznak, ezek ugyanis a hazaiak tevékenységét megdrágítják. A magyar-orosz közúti szállítások nagy részét például nem az érintett két ország vállalkozói végzik, hanem mások mellett az ukránok - kifogásolták a felháborodott fuvarozó vállalkozók, akiknek versenyhátrányt okoz, hogy költségeik egyre növekednek, ezt az üzemanyag árcsökkenés csak enyhít, de nem szüntet meg, ami közrejátszottak abban, hogy számos kisvállalkozó ment tönkre.

Vereczkey Zoltán, az egyesület elnöke megjegyezte: a kicsik helyét a közepes- és nagyvállalatok veszik át, és megindult a fuvarpiacon a koncentráció is. A szakember hozzátette: történik ez egy olyan ágazatban, amely 2004-2013. között megháromszorozta az unión belüli, és megkilencszerezte a harmadik országokba irányuló teljesítményét, amivel a közösség fuvarpiacán a hetedikek, a harmadik országok esetében pedig a negyedikek lettek a listán a magyar fuvarozók az uniós versenytársak között. Amikor Belgium, Franciaország és Németország már-már az uniós szabályok határait feszegetve védi a hazai piacát, Magyarország nem tesz semmit. A fuvarozói, szállítmányozási ágazat összességében közvetve és közvetlenül 130-140 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Az indulatokat csak szította, hogy a kormányzat korábban sem az e-útdíj , sem pedig a 2015. januártól életbe lépő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése előtt egyetlen szakmai érdekvédelmi szervezettel sem egyeztetett. Az EKAER rendszerről szóló kormányhatározat november 10-én előírta, hogy minden ezzel kapcsolatos jogszabály a hónap végéig megismerhető lesz. A Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján azonban még tegnap, december 18-án sem volt rajta az összes jogszabály. Ugyancsak a szakértőkkel folytatott konzultáció elmaradásának tudható be, hogy szakmailag tarthatatlan elemek is bekerültek a szabályozásba, például a gyűjtőfuvarozással kapcsolatban, amit a törvényhozók vélhetően nem tudtak kellőképpen beazonosítani, hogy a gyakorlatban mit is jelent

Az előzetes egyeztetések hiánya miatt egy rendkívül igazságtalan bírságolási gyakorlat, és egy félkész úthasználat arányos útdíj rendszer jött létre, amely a "finomhangolását" követően Európa egyik legdrágább rendszerét eredményezte. Hab a tortán, hogy 208 kilométerrel megnövelik a fizető útszakaszok hosszát az M0-ás körgyűrűt, az autópálya bevezető szakaszokat és a településeket elkerülő autóutakat is beszámítva, ami így összességében 8 százalékos díjemelést jelent. Mindezt egyeztetés nélkül, december közepén jelentette be a kormány, amikor már nem lehetett a megbízókkal újra tárgyalni a szerződéseket. Ezért - legalábbis átmenetileg - a fuvarozó vállalkozásoknak kell "lenyelni" ezt a költségnövekedést - említette meg Karmos Gábor. A Népszava kérdésére a főtitkár elmondta, ma még lehetetlen megmondani, milyen hátrányokat jelent majd az üzletek vasárnapi zárva tartása a fuvarozóknak, csak egy biztos, növeli a költségeiket.

Jellemző "apróság", hogy az útdíj-törvényben, illetve annak végrehajtási utasításában az szerepel, hogy 2013. október 1-jéig létre kell hozni egy társadalmi egyeztető szervezetet. Ez a szervezet a mai napig nem létezik. A kormányzat a saját szabályait sem tartja be, de másoktól mégis elvárja. A fuvarozók azt is sérelmezik, hogy ha ők a legkisebb hibát is vétenek, például a terminálon a viszonylati jegyre nulla helyett "o" betűt írnak, ugyanúgy 165 ezer forintos büntetést kell fizetniük, mint a tudatos bliccelő. A szakemberek a bírságrendszer azonnali módosítását követelik.

Szerző

Ökotárs: nincs kettős könyvelés

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:02
Forrás: Facebook
Nem kereste meg semmilyen hatóság az Ökotárs Alapítványt az ellene folytatott eljárásban a Kehi-vizsgálat lezárulta óta - mondta lapunknak Móra Veronika. Eközben azonban gyűlnek a kormány vádjai a norvég és svájci támogatások ügyében, legutóbb Csepreghy Nándor államtitkár "kettős könyveléssel", gyakorlatilag sikkasztással vádolta meg az Ökotársat, melynek vezetője visszautasítja ezt.

Adminisztrációs hiba miatt igyekszik sikkasztás gyanújába keverni az Ökotárs Alapítványt a kormány. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára tegnap a köztévében arról beszélt, hogy az alapítvány nemcsak a norvég fél irányába számolt el bizonyos költségeket, hanem Svájc felé is. "Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, akkor a klasszikus kettős könyvelés esete, azaz a közpénzekkel történő súlyos visszaélés" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a svájci alap esetében is közpénzekről van szó, bár azt már nem tette hozzá, hogy - ahogyan a norvég esetben, úgy itt - nem a magyar adófizetők pénzéről.

Az ilyen feltételezések azonban kiküszöbölhetők lettek volna Móra Veronika szerint, ha az alapítvány működését vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi ) megkeresi őket, "ahogyan ezt a jogszabályok előírják számára". Az Ökotárs igazgatója szerint szó sincs kettős könyvelésről. "Néhány munkatárs bére a Kehi szerint a norvég és a svájci alap terhére is el van számolva, ugyanakkor ha jól megfigyelik, 50-50 százalékban, ami együtt a 100 százalék. Vagyis nincs kettős könyvelés" - húzta alá lapunknak az igazgató, hozzátéve, az ő fizetését is így számolták el.

Abban Móra szerint valóban történt adminisztrációs hiba, ahol a Kehi "kettős finanszírozást" vélt felfedezni. Mint ugyanis elmondta, 2010 második felében a svájci programmal kapcsolatos jelentésben egy olyan munkatárs nevét tüntették fel, aki ugyan valóban a svájci alap ügyeiben dolgozott, ám később átkerült a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatainak kezeléséhez. De őt végül ott is adminisztrálták. Felvettek viszont egy új munkatársat is, akit véletlenül a Svájci Civil Alapnál "számoltak el", és lényegében az Ökotárs elfelejtette egyik nevet a másik szervezethez átírni. "De ezt a hibát akkor jeleztük is a támogatók felé, ezzel tisztában is voltak" - jegyezte meg Móra, hozzátéve, egyik Kehi-kifogást sem lehet valós problémaként értelmezni.

Emlékezetes, a Kehi vizsgálata még le sem zárult az Ökotárssal szemben, amikor már kezdeményezték az alapítvány adószámának felfüggesztését, és fel is jelentették őket a rendőrségen. Utóbbi miatt nyomozás is indult, hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanújával. Az adószámuk felfüggesztését a Kehi már szeptember elején kérte, pedig a kormányzati ellenőrzési szerv még két héttel később is további adatokat kért az Ökotárstól, tehát a vizsgálat még javában zajlott. A Kehi - miközben szeptemberben a svájci pénzek után is érdeklődni kezdett - október végére lezárta vizsgálatát az Ökotárs által felhasznált pályázati pénzekről, ebben 63 esetből 61-ben véltek visszaélést felfedezni a pályázatok elbírálásánál, majd az elszámolásnál, noha ezen ügyek töredékénél merült csak fel bűncselekmény gyanúja, ami miatt feljelentést tettek néhány héttel később. Lapunk érdeklődött a rendőrségnél a vizsgálatok állásáról, válaszukat várjuk. Ám eközben az Ökotárs feljelentésére indult eljárásról sincs hír: ők amiatt fordultak az illetékes hatóságokhoz, mert belső levelezésük egy - amúgy a Kehi által lefoglalt - része a Magyar Nemzetben kezdett megjelenni.

A napokban az is kiderült, a svájci alap ügyeit immár hivatalosan is a Miniszterelnökség hívatott "vegzálni". A kormányközeli Napi Gazdaság egy olyan levélre hivatkozva írt, amelyet a pályázati pénzeket kezelő szervezetek - az Ökotárs, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, az Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány - küldtek a svájci alap nyertes civiljeinek. Erről Csepreghy azt mondta, kiegészítő vizsgálat folyik, mely a technikai számlákra koncentrál, és a 45 napos határidő után derül ki, lesz-e feljelentés vagy sem.

Ökotárs: nincs kettős könyvelés

Publikálás dátuma
2014.12.19. 06:02
Forrás: Facebook
Nem kereste meg semmilyen hatóság az Ökotárs Alapítványt az ellene folytatott eljárásban a Kehi-vizsgálat lezárulta óta - mondta lapunknak Móra Veronika. Eközben azonban gyűlnek a kormány vádjai a norvég és svájci támogatások ügyében, legutóbb Csepreghy Nándor államtitkár "kettős könyveléssel", gyakorlatilag sikkasztással vádolta meg az Ökotársat, melynek vezetője visszautasítja ezt.

Adminisztrációs hiba miatt igyekszik sikkasztás gyanújába keverni az Ökotárs Alapítványt a kormány. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára tegnap a köztévében arról beszélt, hogy az alapítvány nemcsak a norvég fél irányába számolt el bizonyos költségeket, hanem Svájc felé is. "Ha ez adminisztratív hiba, szakmai alkalmatlanságot feltételez, ha szándékos, akkor a klasszikus kettős könyvelés esete, azaz a közpénzekkel történő súlyos visszaélés" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a svájci alap esetében is közpénzekről van szó, bár azt már nem tette hozzá, hogy - ahogyan a norvég esetben, úgy itt - nem a magyar adófizetők pénzéről.

Az ilyen feltételezések azonban kiküszöbölhetők lettek volna Móra Veronika szerint, ha az alapítvány működését vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi ) megkeresi őket, "ahogyan ezt a jogszabályok előírják számára". Az Ökotárs igazgatója szerint szó sincs kettős könyvelésről. "Néhány munkatárs bére a Kehi szerint a norvég és a svájci alap terhére is el van számolva, ugyanakkor ha jól megfigyelik, 50-50 százalékban, ami együtt a 100 százalék. Vagyis nincs kettős könyvelés" - húzta alá lapunknak az igazgató, hozzátéve, az ő fizetését is így számolták el.

Abban Móra szerint valóban történt adminisztrációs hiba, ahol a Kehi "kettős finanszírozást" vélt felfedezni. Mint ugyanis elmondta, 2010 második felében a svájci programmal kapcsolatos jelentésben egy olyan munkatárs nevét tüntették fel, aki ugyan valóban a svájci alap ügyeiben dolgozott, ám később átkerült a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatainak kezeléséhez. De őt végül ott is adminisztrálták. Felvettek viszont egy új munkatársat is, akit véletlenül a Svájci Civil Alapnál "számoltak el", és lényegében az Ökotárs elfelejtette egyik nevet a másik szervezethez átírni. "De ezt a hibát akkor jeleztük is a támogatók felé, ezzel tisztában is voltak" - jegyezte meg Móra, hozzátéve, egyik Kehi-kifogást sem lehet valós problémaként értelmezni.

Emlékezetes, a Kehi vizsgálata még le sem zárult az Ökotárssal szemben, amikor már kezdeményezték az alapítvány adószámának felfüggesztését, és fel is jelentették őket a rendőrségen. Utóbbi miatt nyomozás is indult, hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanújával. Az adószámuk felfüggesztését a Kehi már szeptember elején kérte, pedig a kormányzati ellenőrzési szerv még két héttel később is további adatokat kért az Ökotárstól, tehát a vizsgálat még javában zajlott. A Kehi - miközben szeptemberben a svájci pénzek után is érdeklődni kezdett - október végére lezárta vizsgálatát az Ökotárs által felhasznált pályázati pénzekről, ebben 63 esetből 61-ben véltek visszaélést felfedezni a pályázatok elbírálásánál, majd az elszámolásnál, noha ezen ügyek töredékénél merült csak fel bűncselekmény gyanúja, ami miatt feljelentést tettek néhány héttel később. Lapunk érdeklődött a rendőrségnél a vizsgálatok állásáról, válaszukat várjuk. Ám eközben az Ökotárs feljelentésére indult eljárásról sincs hír: ők amiatt fordultak az illetékes hatóságokhoz, mert belső levelezésük egy - amúgy a Kehi által lefoglalt - része a Magyar Nemzetben kezdett megjelenni.

A napokban az is kiderült, a svájci alap ügyeit immár hivatalosan is a Miniszterelnökség hívatott "vegzálni". A kormányközeli Napi Gazdaság egy olyan levélre hivatkozva írt, amelyet a pályázati pénzeket kezelő szervezetek - az Ökotárs, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, az Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány - küldtek a svájci alap nyertes civiljeinek. Erről Csepreghy azt mondta, kiegészítő vizsgálat folyik, mely a technikai számlákra koncentrál, és a 45 napos határidő után derül ki, lesz-e feljelentés vagy sem.