Előfizetés

Szilveszteri koncertdömping Presseréknél

Publikálás dátuma
2014.12.16. 17:43
FOTÓ: Facebook
A nagy érdeklődésre való tekintettel dupla szilveszteri koncertet tart az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor a Zeneakadémia nagytermében.

 A 22:45-kor kezdődő előadásra alig maradt néhány belépő, így a zenészek 19 órakor is színpadra lépnek - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A koncert első része hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel. A második részben színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor és az idei sztárvendég, Karácsony János.

Presser Gábor és az Amadinda idén újra a Zeneakadémián tartja szilveszteri koncertjét, miután hét évig a Művészetek Palotájában "vendégeskedett" a produkció.

Minden kortyban az Alföld gyöngye

Publikálás dátuma
2014.12.16. 10:00
Forrás: Frittmann Borászat
A kunsági borvidéken az Alföld, Magyarország legnagyobb borvidékén is hódolhatunk a borivás felemelő élvezetének. A Duna-Tisza közén Soltvadkerten található Frittmann Borászatban családi vállalkozásban készülnek a jobbnál jobb, szőlőből erjesztett nedűk. A család évek óta szorgos munkával, szakmai felkészültséggel – odaadással, kiváló minőségű borokat készít, melyekkel az egész országban kivívták a szakma és a borfogyasztó közönség elismerését.

A mai birtok gazdáinak a nagyszülei is szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkoztak. Mára felnőtt az új generáció, hiszen Frittmann János (2007-es Év Bortermelője) és Frittmann István gyermekei is szakirányúan képezték magukat, és mára már bekapcsolódtak a szőlőtermesztés-borkészítés munkájába.

Mindig is elsődleges céljuk volt, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsák elő a boraikat. Náluk nagy jelentőséget kapnak a szortimentben a hungarikumok, mint például az Ezerjó és az Irsai Olivér. E mellett egyre népszerűbb fajta a szintén hungarikum muskotályos illatú Cserszegi Fűszeres. A Frittmann Pincészet választékában megtalálhatók a világfajták is, mint például a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling, a Cabernet Sauvignon-Franc, a Merlot. A vörösboraik hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével, fa és barrique érleléssel készülnek.

Forrás: Frittmann Borászat

Forrás: Frittmann Borászat

A pincészet egyre népszerűbb bora a friss, könnyed FriSecco, melyet készítenek Kékfrankos rosé-ból és Irsai Olivér – Ezerjó-ból házasított borból is. Ezek a gyöngyöző borok manapság divatosak, előszeretettel fogyasztják fiatalok és idősek egyaránt. Üdítő, illatos, méltó helyettesítői lehetnek akár a pezsgőknek is ünnepi alkalmakkor. A borászat más újdonságokkal is meglepte a borrajongókat az elmúlt időszakban. Az Ezerjó-ból és Piros Traminiből keresztezett Generosaszőlőből egyedi íz világú, illatos reduktív bort készítenek. A kisgyerekekre és a sofőrökre gondolva három fajta hőkezeléssel tartósított natúr mustot is vásárolhatunk náluk, illetve hamarosan megjelenik tradicionális módon készítet pezsgőjük.

A Frittmann Pincészetnél széles választékban mindenki megtalálhatja a „szája ízének” megfelelő kunsági bort elérhető, korrekt áron. A minőség garantált, és évtizedek óta jellemzi a borászatot. A sokszor lesajnált alföldi bor Frittmannéknál a megfelelő, elismerést érdemlő helyen van, sőt az eredményeket nézve kijelenthetjük, hogy az élvonalban.

A pincészet közelmúltbeli szakmai elismerései
XI. Újborverseny aranyérem: Generosa, Rosécuvée, Kékfrankos rosé.
Villányban a Gyöngyözőborok első országos versenyén, az Ezerjó-Irsai Olivér Frisecco aranyérmes, a Kékfrankos RoséFrisecco ezüstérmes.
VinAgora nemzetközi borversenyen a 2013-as Rajnai Rizling aranyérmes.
Brüsszelben a Monde Selection nemzetközi borversenyen a 2011 fahordós ezerjó és a 2013 Sauvignon Blanc ezüstérmes.
Cannes, Le Mondial Du Rosé: 2013 Rosécuvée (Cabernet Franc – Kékfrankos) aranyérmes

Ismételt esély az Iparművészetinek

Publikálás dátuma
2014.12.16. 06:45
Cselovszki Zoltán: építész vagyok, tisztelem a kollégáim munkáját FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Cselovszki Zoltán az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója szerint az intézmény újraalapítására van szükség. Egyelőre nincs forrása az épület rekonstrukciójára.

- Az Iparművészeti kibontakozásának alapja az épület megújulása. Kapott-e ígéretet az épület felújításra?

- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma törekszik arra, hogy a következő uniós költségvetési ciklusba bekerüljön a múzeum rekonstrukciója, de ez még nem eldöntött tény. Én azt hiszem, meg kell harcolni ezekért forrásokért. Azt is tudomásul kell venni, hogy a felújítás nem cél, hanem a múzeum megújításának eszköze kell, hogy legyen. Akkor lehet elindítani az épület felújítását és a tervezett új szárny felépítését, ha a múzeum újrafogalmazta önmagát, elkészült az állapotfelmérés, az új alapító okirat, és az új szervezeti és működési szabályzat.

- A korábbi vezetés alatt elkészültek az épület tervei, megtartja ezeket?

- Építész vagyok, tisztelem a kollégáim munkáját. Természetesen a pályázaton kiválasztott terveket valósítjuk meg. Igaz egy-két eleme még átgondolandó.

- Baán László miniszteri biztos továbbra is felügyeli az intézményt, nem tekinti ezt bizalmatlanságnak a tárca részéről? Hogyan fognak együtt dolgozni?

- Baán László a jó barátom, évtizedek óta dolgozunk együtt. Azt is mondhatnám, hogy a mesteremnek tekintem, tehát nem fog gondot okozni a közös munka.

- Elődje formálisan azért mondott le, mert a Hopp Ferenc Múzeumot elcsatolták az intézménytől, és a múzeum egyik, ha nem a legértékesebb műtárgyegyüttesét az Esterházy kincstárat Fertődre akarja vinni a kormány? Ön mit szól ez utóbbihoz?

- Amikor ez az ügy zajlott, én az asztal másik oldalán ültem. A Forster Központ igazgatójaként azért lobbiztam, hogy az általunk felújított kastélyok ismét megteljenek élettel, s ehhez az is szükséges, és logikus lépés, hogy az egykor ott őrzött kincsek, berendezések visszatérjenek. Ennek nagyon sok módja van, a kiállítás, kölcsönzés, másolat elhelyezése.

- Ez ellen elődjének sem volt kifogása, az ellen tiltakozott, hogy fizikálisan és leltárilag is kiszakítják azokat a múzeumból.

- Ha Eszterházán valóban létrejön egy tudományos központ; mind szakmailag, mind technikailag képesek lesznek gondozni a műtárgyakat, akkor nincs kifogásom, az ellen, hogy véglegesen Fertődre kerüljenek. Egy ilyen lépéshez joga van az államnak, aki – ezt ne felejtsük el - a műtárgyak tulajdonosa.

- Szeretne együtt dolgozni elődjével, Takács Imrével?

- Nem. Azt remélem sikerül megegyezni Takács úrral.

- Tervez további személyi változásokat?

- A szűk felső vezetői körben igen, de elsősorban belső erőkre szeretnék támaszkodni.

A politika sodrában
Az ötvenöt éves, építész végzettségű Cselovszki Zoltán a Fidesz alakuló kongresszusán lépett be a pártba 1988-ban. 1990-ben bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe. 1994-ben rábízták a frissen megalakult várostervezési és városképvédelmi bizottság irányítását.
Tízéves fővárosi politizálás után – innen datálódik személyes jó barátsága Baán Lászlóval – 2000-ben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal élére került, melyből ő építette fel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nevű műemlékes csúcsszervet, amit az ellenzék ugyan sokat bírált, de hatalomra kerülve, 2002 után mégsem változtatott a struktúrán, csak a vezető személyén.
Ezután elsősorban Budapest urbanisztikai kérdéseivel foglalkozott. Az Új Budapest Központ élén kidolgozta a Fidesz hivatalos programjává tett „Új Budapest Tervet". 2002–2006 között ő volt az V. kerületi Vagyonkezelő Zrt. elnöke. 2007-ben pedig a kerület főépítésze lett.
A nevéhez főződik a „Budapest Szíve” projekt megvalósítása, de támogatta számos épület lebontásával járó, Csipak Péter végül meg nem valósult Zeppelin-projektjét is.2012 júliusában az általa létrehozott, akkor már jócskán legyengített KÖH élére került.
Bár reménykedett, hogy a hatósági jogköröktől megfosztott hivatalt újrapozicionálhatja, ám erre már nem volt ideje: 2012 szeptemberében a kormány megszüntette a KÖH-öt. Forster Központ néven az egykor hatalmas intézmény egy – jogosítványoktól megfosztott – részét sikerült átmentenie, ám ezt sem vezethette sokáig.
Amikor a harmadik Orbán-kormány megalakulása után a Miniszterelnökséghez, pontosabban L. Simon László miniszter-helyetteshez került az állami műemlékeket hasznosító Műemlékek Nemzeti Gondnokságával felturbózott Forster Központ, Cselovszkit idén szeptemberben menesztették az egyre fontosabbá váló intézmény éléről.
November 10-én az Iparművészeti Múzeum megbízott igazgatójának nevezte ki az emberi erőforrás minisztere. Az Iparművészeti múzeum éléről a korábbi igazgató, Takács Imre azért távozott, mert nem értett egyet a minisztérium egyes döntéseivel, így az Esterházy- kincstár Fertődre kerülésével és a Hopp Ferenc Múzeum elcsatolásával. Ugyanakkor Takács nem volt képes az intézmény gazdálkodását egyensúlyban tartani, vezetési stílusával pedig szétzilálta az intézmény működését.