Fizetős M0-ás: Az MSZP összegyűjtötte az aláírásokat

Publikálás dátuma
2014.12.16. 16:15
A kép a hétfői plenáris ülésen készült MTI Fotó: Mohai Balázs
Az MSZP kedden délelőtt rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményezett azért, hogy kiderüljön, ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.  A szocialista frakció kedden jelezte, hogy összegyűltek az aláírások a rendkívüli parlamenti ülésnap megtartásához.

A közlemény szerint Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének össze kell hívnia a rendkívüli ülést, mivel az MSZP-s, az LMP-s és a független képviselők támogatásával összegyűlt a szükséges mennyiségű (negyven) aláírás. Emlékeztettek arra, hogy az MSZP kedd délelőtt kezdeményezte a rendkívüli ülésnapot azért, hogy kiderüljön, ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke kedden közölte, azt akarják elérni, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni útdíjat, a jövőre se kelljen, és ezt országgyűlési határozati javaslatban is kezdeményezték.

Az országgyűlési törvény szerint a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

A házszabály szerint a rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezésével egyidejűleg a napirendre javasolt önálló indítványt is be kell nyújtani. A napirendre csak olyan önálló indítvány vehető fel, amelynek napirendre vételét a rendkívüli ülés kezdeményezésére jogosultak kérték.

Nem lesz ingyenes képviselői matrica
A Fidesz kezdeményezésére a parlament kedd délelőtt úgy döntött, leveszik a napirendről annak a törvényjavaslatnak a zárószavazását, amely lehetővé tette volna egyebek mellett azt, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyából ezentúl jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni. Az országgyűlési törvény ezzel kapcsolatos módosítását a parlament igazságügyi bizottsága kezdeményezte a múlt héten, és a házszabálytól eltérve már kedden szavaztak volna róla, végül azonban ez nem történt meg. 

Szerző

Örülnünk kellene? A KDNP a magyarokat ünnepli

A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása - értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után.

A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni. Kifejtette: a 200 négyzetméter alatti és családi vállalkozásban működtetett üzletek nyitva lehetnek. A törvényben rögzített kivételekkel biztosítani tudják azt is, hogy aki akar, vasárnap vásárolhasson. A dolgozó szülőknek ugyanakkor lehetőségük lesz a gyermekeikkel tölteni a vasárnapot, ezt szolgálja a családok érdeke is - mondta.

Cáfolta, hogy a javaslat a CBA-nak kedvező lenne, az érintett lánc üzleteinek 95 százaléka zárva lesz. Most a kereskedelemben dolgozókra érvényes a rendelkezés, azt szeretnék, hogy előbb-utóbb mindenkire érvényes legyen a szükséges kivételekkel - tette hozzá Harrach Péter. Szerinte nem kell elbocsátásoktól sem tartani, hiszen jelenleg is munkaerő-hiány tapasztalható a kereskedelemben. A gazdaság teljesítménye sem fog visszaesni, nem csökken a vásárlások mértéke, csak áthelyeződik majd. Az ellenzéki pártok és az érdekelt cégek részéről megjelenő riogatásokat valótlannak nevezte, s a 23 millió román munkavállalóhoz hasonlította.

Kérdésre jelezte: a kormány és a szakszervezetek is készítettek hatástanulmányokat és ezek nem támasztják alá az aggodalmakat. Azt javasolta, hogy figyelje mindenki "a valódi híreket" az elbocsátásokkal összefüggésben. Kitért arra is, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be Szatmáry Kristóf fideszes képviselőtársával, amely a Munka törvénykönyvében a vasárnapi munkavégzés bérpótlékát 50 százalékról 100 százalékra növelné.

Arról, hogy volt olyan KDNP-s aki nem szavazta meg a javaslatot, azt mondta, nem tud ilyenről, de ez véletlen lehetett és figyelmetlenségből történhetett, hiszen az előterjesztést valamennyi frakciótag aláírta. Arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségé (VOSZ) népszavazást helyezett kilátásba és ehhez a DK is kapcsolódott azt mondta: a nagyvállalkozók és a párt összefonódása nyilvánvaló. Úgy gondolja, nem kell félniük egy ilyen népszavazástól, előbb-utóbb mindenki számára bebizonyosodik, hogy ez egy jó törvény és jó intézkedés. A magyar lakosság többsége szolidaritást fog vállalni azon munkavállalókkal, akik kénytelenek voltak eddig dolgozni, és most szabad vasárnapjuk van.

A parlament kedden szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát - amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak - 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Szerző

DK: Miért "öntött" a kormány 3 milliárdot a bankba?

A Demokratikus Koalíció (DK) hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyében - ezt Kerék-Bárczy Szabolcs közölte kedden.

A párt elnökségének tagja közleményében azt írta: a kormány átvilágította a bankot, megállapította, hogy a pénzintézet törvénytelenül működik, ám mégis 3 milliárd forint közpénzzel támogatta a működését. A kabinet tehát egy törvénysértőre bízta az állami vagyont és most úgy tesz, mintha nem tudott volna róla - fogalmaz.

A DK az ügyben az Országgyűlés gazdasági bizottságának azonnali összehívását és a pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezi, valamint levélben fordul a gazdasági miniszterhez, és kikéri a hivatkozott átvilágítási anyagot - közli.

Kerék-Bárczy Szabolcs azt írja: arra keresik a választ, hogy miért "öntött" a kormány 3 milliárd forint közpénzt egy "törvénytelenül működő" bankba. Kérdésként teszi fel, hogy ki döntött erről, milyen tanulmányok alapján. Arra is kíváncsi, hogy mit tudott a dologról Matolcsy György, Varga Mihály és Orbán Viktor, illetve ki fog elszámolni az eltűnt 3 milliárd forinttal. A politikus emellett a DK nevében felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul indítson alapos vizsgálatot.

Szerző