Előfizetés

Megszavazták a dohányipari sarcot

A parlament úgy döntött, rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezi 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat.

A három fideszes előterjesztő, Szatmáry Kristóf, Selmeczi Gabriella és Gelencsér Attila javaslatát 123 igen szavazattal, 38 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés. A kormánypárt indoklása szerint az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtja, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz "szabadforgalomba bocsátanak".

A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele. A fizetendő hozzájárulás mértékét sávosan határozták meg: az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék - de legalább 30 millió forint -, az adóalap 30 és 60 milliárd forint közötti része után 2,5 százalék, az adóalap 60 milliárd forint feletti része után pedig 4,5 százalék.

Azoknak a dohányipari vállalkozásoknak, amelyek idén termelő beruházást valósítottak meg Magyarországon, lehetővé tették, hogy az általuk fizetendő adót a megvalósított beruházás összegének egy részével csökkentsék.

Ezrek kerülhetnek utcára, ha a Parlament megszavazza a dohányipart érintő törvényjavaslatokat, és a dohányipari befektetők szerint versenyjogilag is támadható a dohány-nagykereskedelem államosítása - írta az Origo még novemberben. "Ha lesz trafik 2, vagyis az állam által kijelölt dohány-kiskereskedelmi ellátó létrejön, akkor a cégemnek „game over” – mondta akkor a főleg dohánytermékek importjával és nagykereskedelmével foglalkozó Pannon Tabacco ügyvezető igazgatója a portálnak. 

Útdíj - Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az MSZP

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez annak érdekében, hogy még karácsony előtt kiderüljön, ki támogatja és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét - közölte az ellenzéki párt fővárosi elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő elmondta, azt akarják elérni, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni útdíjat, a jövőre se kelljen. Jelezte: 40 képviselő aláírására van szükség a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez, arra kérik a független, illetve az LMP-s képviselőket, hogy támogassák azt.

MNB: jelentősen csökkent a fizetési mérlegtöbblet

A jegybank adatai szerint alapvetően a külkereskedelemi egyenleg alakulása miatt 232 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg többlete októberre az előző havi 866 millióról.

A folyó mérleg és a tőkemérleg együtteséből számított külfölddel szembeni finanszírozási képesség szeptemberhez képest 523 millió euróval, csaknem felére csökkent és 583 millió volt októberben.

Az áruexportból származó bevételek a fizetési mérlegben októberben 47 millió euróval elmaradtak az előző havitól, de az import 418 millióval nőtt, így az alig 124 millió euró exporttöbblet 465 millióval kisebb lett a szeptemberinél. A szolgáltatások többlete, ezen belül az idegenforgalomé  is megcsappant 127, illetve 52 millió euróval és 356 millió eurót tett ki, amiből a turizmus  227 millióval részesedett. 

A befektetések jövedelmei formájában 551 millió euró áramlott külföldre, 56 millióval több, mint szeptemberben, amiből a működőtőke   profitjának repatriálása 366 millió eurót tett ki 50 millióval többet, mint az előző hónapban - tudatja honlapján a Magyar Nemzeti Bank.