Előfizetés

Megijedtek: nem lesz ingyenes képviselői autópálya-matrica

A Fidesz kezdeményezésére a parlament kedd délelőtt úgy döntött, leveszik a napirendről annak a törvényjavaslatnak a zárószavazását, amely lehetővé tette volna egyebek mellett azt, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyából ezentúl jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni.

Az országgyűlési törvény ezzel kapcsolatos módosítását a parlament igazságügyi bizottsága kezdeményezte a múlt héten, és a házszabálytól eltérve már kedden szavaztak volna róla, végül azonban ez nem történt meg. 

Hotel Hungaria: a szállodában nem történt ételmérgezés

A fővárosi Best Western Hotel Hungariában nem történt ételmérgezés - szögezte le közleményében a szálloda.

Előzőleg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója, Müller Péter azt közölte, hogy ételfertőzés gyanújával vittek hozzájuk 42 külföldi állampolgárt, főleg fiatalokat. A Best Western Hotel Hungaria közleményében viszont kiemelte: a szállodában jelentkező megbetegedések mögött nagy valószínűség szerint fertőző betegség áll, mivel a szállodába étkező csaknem 400 vendég közül csupán egyetlen turistacsoport tagjai közt jelentkezett rosszullét.

Mint írták: az érintett csoport előző este érkezett, és az első megbetegedéseket már másnap délelőtt 10 órakor jelezték. Az egészségügyi hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a szakértők megerősítették, hogy az ételmérgezés lehetősége kizárt - emelte ki a szálloda, hozzátéve: a fertőzés terjedésének megakadályozására megtették a szükséges óvintézkedéseket. A Hotel Hungaria a Best Western szállodalánc szigorú üzemeltetési sztenderdjei szerint működik, melyek betartását rendszeres hatósági ellenőrzések igazolják.

A Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet korábbi tájékoztatása szerint a kórházukba érkezett betegek közül 40 fiatalkorú, ketten felnőttek. A betegeket hányás, hasmenés, láz miatt vették fel a kórházba. Kezelésük, kivizsgálásuk folyamatban van. A betegek általános állapota jó, többségük várhatóan 1-2 napon belül elbocsájtható a kórházból. A járványügyi vizsgálatot Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve végzi.

Megszűnik a tervezési hivatal

Jogutód nélkül megszűnik a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) december 31-ével, megmaradó feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezeti egységei veszik át - közölte a tárca.

A közlemény szerint a hivatal megszüntetése évi egymilliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésben. 

A NGM háttérintézményeként működő NTH fő feladatköre az Európai Partnerségi Megállapodást előkészítő programok kidolgozása volt, ami annak befejeztével és a megállapodás megkötésével megszűnt - írja a tárca a közleményben. A 2011-ben létrehozott hivatal általános feladata egyebek mellett a gazdaságpolitikát megalapozó előrejelzések, elemzések elkészítése, tervezésben való részvétel, szakmai módszertanok kidolgozása volt