Körgyűrű-kerengő

Publikálás dátuma
2014.12.16. 06:21
Tarlós István főpolgármester egyéves próbaidőről beszélt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az M0-ás körgyűrű fizetőssé tételéről egyezkedett tegnap a szaktárca és tizenkilenc település képviselője. A megbeszélésre azonban egészen másként emlékezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), mint a polgármesterek. A fővárosi városatyák egyéves próbaidőt javasolnak.

Eredménytelenül zárult a budapesti polgármesterek és a fejlesztési tárca egyeztetése az M0-s fizetőssé tételéről. A Megyeri híd és az onnan az M3-asig tartó szakasz kikerülhet a díjfizetés alól. Talán ennek is betudható, hogy Bús Balázs, Óbuda polgármestere szerint már jó ötlet a megyei matricarendszer. A megbeszélésen egységesek voltak a polgármesterek abban, hogy a megyei matricarendszer bevezetését támogatják, mert az sokaknak a fizetendő terhek csökkenését jelentené - közölte a szaktárca.

Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere a Népszavának elmondta, szó sem volt egyetértésről, ezzel szemben a fideszes polgármesterek a leghatározottabban számon kérték a minisztériumot képviselő Fónagy Jánoson, hogy december közepén a médiából kellett tudomást szerezni erről a döntésről, mindenféle előzetes egyeztetés, vagy háttértanulmány ismerete nélkül. A budaörsi polgármester úgy vélte, csak biodíszletnek hívták őket, hogy a szerdai kormányülés előtt kipipálhassák az "egyeztetés" fejezetet.

Budaőrs első embere kétségbe vonta, hogy létezhet olyan háttértanulmány, amely alátámasztja, hogy ez nem jelent majd többlet terhet azoknak a településeknek, amelyekről most elvezeti az M0-ás körgyűrű az átmentő forgalmat. A Kurucz Éva kormányszóvivő tegnap még váltig állította, létezik a háttértanulmány és azokat nyilvánosságra is hozzák.

Wintermantel Zsolt újpesti polgármester közlekedés mérnökként közlekedésszakmai szempontból hibás és egyébként előkészítetlen javaslatnak nevezte a körgyűrű fizetőssé tételét, hozzátéve, hogy az elkerülő gyorsforgalmi úthálózat lényege éppen a főváros tehermentesítése lenne, amivel a tervezett lépés ellentétesen hatna.

A megyei matricák ügyében pedig érdekes kérdés, hogy ha valaki elnéz egy autópálya lehajtót, és "átcsúszik" egy másik megyébe, akkor büntetést kell fizetnie- jegyezte meg Wittinghof Tamás.

Fónagy János közölte: a minisztérium várakozásai szerint akik korábban a rendszeres 5-10-20 kilométeres utazásokra nem váltottak matricát, a kedvezményes árú megyei matricák megjelenésével a gyorsabb sztrádákat választják.

Tarlós István Budapest főpolgármestere a kerületi polgármesterekkel folytatott egyeztetést a tervezett útdíj-kiterjesztésről és arra jutottak, hogy azt kérik a kormánytól, ha bevezetik az útdíjat, akkor legyen egy egyéves próbaidőszak, ezalatt mérjék a forgalmat az utakon, vizsgálják az útdíj hatásait. Ezután pedig összegezzék a tapasztalatokat, és ha kell, akkor változtassanak - mondta tájékoztatóján a főpolgármester.

Magukra gondoltak a képviselők
A képviselők máris megadták a választ a megyei matrica tervezett bevezetésére. Kormányoldalról olyan törvénymódosítást nyújtottak be, miszerint az országgyűlési képviselők a hivataltól kapott benzinkártyájukkal fizethetnék ki a matricát. Erről a házszabálytól való eltéréssel fog tárgyalni a ház, amit a jelen lévő képviselők nagyobb része megszavazott, mindössze Kónya Péter, Szelényi Zsuzsanna, Fodor Gábor, Varju László és én voltunk ellene - írta közleményében Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője.
Az MSZP-frakció határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy minden olyan útszakasz, amely eddig díjmentes volt, a jövőben se legyen díjköteles. Amennyiben az embereknek mégis fizetniük kell majd az M0-ásért, valamint a városi elkerülő és bevezető utakért, akkor az MSZP-frakció tagjai is fizetni fognak érte. A DK is felháborodott az indítványon és képviselői, ha lesz matrica, szintén maguk fizetik annak árát.

Szerző

E-kereskedelem a nyerő

Publikálás dátuma
2014.12.16. 06:19
A vasárnapi zárva tartás átalakíthatja a vásárlási szokásokat FOTÓ: PÁLFALVI KITTI
Idén jelentősen növekedett az online kiskereskedelmi piac, amely év végéig várhatóan eléri a 266 milliárd forintot és ezzel egy meredekebb növekedési pályára is lép. A tervezett vasárnapi zárva tartás újabb lökést adhat az online üzleteknek - derült ki az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. felméréséből.

Az eNET most először végzett középtávú előrejelzést a 2014-2018-as időszakra vonatkozóan, a kutatás eredményeként három forgatókönyv - egy optimista, egy pesszimista és egy realista - állt elő.

A magyarországi internetes kiskereskedelmi piac alakulásának tekintetében a szakértők ezek közül a 2014-es évre vonatkozóan az optimista megközelítést tartják a legvalószínűbbnek, hiszen ha sikerül meghaladni a 266 milliárdos forgalmat, az már 49 milliárd forintos, 22,5 százalékos növekedést jelentene a 2013-as évhez képest.

Ugyanakkor a forgatókönyvek közül tulajdonképpen mindhárom növekedést jósol, a különbség annak mértékéből fakad. Optimizmusra ad okot az is, hogy a 2001 óta végzett kutatások eredményei is biztatóak, a piac gyakorlatilag folyamatosan növekszik és minden évben felülmúlta a várakozásokat.

Jelentős növekedés volt megfigyelhető a 2001-2008 közötti időszakban, ekkor az online kiskereskedelem forgalma 3,2 milliárd forintról egészen 61,6 milliárd forintra nőtt, 2010-ig azonban még ennél is intenzívebb növekedés valósult meg, a forgalom valamivel több mint a duplájára, 132 milliárd forintra emelkedett. A 217 milliárdos áruforgalmat 2013-ban érte el a magyar e-kereskedelem, és ekkor emelkedett első alkalommal 3 százalék felé az online kiskereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmi forgalomhoz képest.

A kutatás szerint a 2014-es év egyik legnagyobb hatású akciójának a hazai webáruházak Black Friday keretében meghirdetett akciói számítanak: csak ezen a napon az internetezők körülbelül 2,3-2,7 milliárdos forgalmat generáltak a webáruházak számára.

A felmérés szerzői rámutatnak: nem kizárólag ennek az akcióknak köszönhető a meredekebb növekedési pályára állás, az csupán egy a számtalan tényező közül, amelyek hatással voltak a bővülés mértékére. 2014-ben is több új, szereplő jelent meg a piacon, akik ugyancsak jelentős forgalmat bonyolítottak le, emellett a vásárlási szokások átalakulása, az internetes vásárlásba vetett bizalom növekedése is szerepet játszik az erőteljesebb növekedésben.

A szakértők 2015-re azt jósolják, hogy az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelően tovább nő a piac, ám a növekedés mögött nem várt tényezők is szerepet játszhatnak: a 2015 márciusától esedékes - a családi vállalkozásokat leszámítva - minden boltnak kötelező vasárnapi zárva tartás átalakíthatja a vásárlási szokásokat.

Az eNET szakértői szerint az internetes kereskedelem szempontjából kulcskérdés, hogy az e-kereskedők tudnak-e ebből profitálni, magukhoz tudják-e csábítani a vasárnapi vásárlókat. "Amennyiben igen, akkor ez egy fokozott növekedési ütemet indíthat el a magyarországi online kiskereskedelemben" - írják.

Szerző
Frissítve: 2014.12.15. 21:23

Költségvetés a túlzott optimizmus jegyében

Publikálás dátuma
2014.12.15. 20:54
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A családok megerősítése, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés áll a 2015. évi állami költségvetés középpontjában Varga Mihály szerint. A nemzetgazdasági miniszter a büdzséről szóló törvény elfogadását követően tartott sajtótájékoztatóján ehhez hozzáfűzte, hogy a jövő esztendő a bankok elszámoltatásának éve lesz, és ezzel egyidejűleg a devizahiteleket is kivezetik. A költségvetési törvényhez benyújtott félezernyi módosító indítvány egyötödét fogadták el, ezek valamennyien a kormánypártoktól, illetve a Fidesz-KDNP többséggel működő költségvetési bizottságtól eredtek, és egyik nyomán sem történt érdemi változás.

Zsebbevágó változások

A jövő évi költségvetés, az ezt megalapozó törvény, a különböző adójogszabályok és egyéb, ezeket befolyásoló törvények révén 2015-től számos változással találkozhatnak mind a háztartások, mind a vállalkozások. Ezek döntő többségének kedvezőtlen hatásai lesznek a gazdaság szereplőire. Ezek közül a legjelentősebbek:

A pedagógus életpályamodellt a jövőben nem a minimálbérhez kötik, amit az érintettek kedvezőtlenül fogadtak, mert álláspontjuk szerint a legfontosabb garanciaelem esik ki ezáltal.

A magán-nyugdíjpénztárakat gyakorlatilag felszámolják azáltal, hogy a költségvetést megalapozó törvény kimondja: meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, amelynél a taglétszámhoz képesti befizetők aránya a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül nem éri el a 70 százalékot. Ezt a követelményt nehéz lesz teljesíteni, mert a munkaadók már nem fizetnek be a pénztárba.

A legfrissebb, nyilvánosságra került intézkedés az M0-ás fizetőssé tétele, amely ellen még számos kormánypárti településvezető tiltakozik.

Megvalósul az a kormányzat által is támogatott elképzelés, hogy a boltok 2015 márciusától kötelesek zárva tartani. A kisebb családi boltok egyenlőre mentesülnek a rendelkezés hatálya alól.

A külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok gazdaságos működését nagy mértékben befolyásolja, hogy 2015-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat sávosan kell megfizetni, mégpedig úgy, hogy a legfelső érték a korábbi hatvanszorosa lesz a korábbinak.

A veszteséges működést külön is szankcionálják, csak két deficites évet engedélyeznek a külföldi tulajdonban lévő láncoknak.

A vállalkozások számára kedvezőtlenül változik meg a társasági adónál a nyereségminimum kiszámításának módja, a jövőben a teljes árbevétel 2 százaléka után kell megfizetni a társasági adót.

A dohányipari vállalkozások sújtja, hogy egyszeri rendkívüli egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük, az árbevétel arányában. A törvény úgy differenciál, hogy egyes társaságokat ez kevésbé érint, másokat annál jobban. Emellett a dohány-kiskereskedelem ellátásánál kreáltak egy új szereplőt, a központi dohányellátót. Ennek működési módját még nem alakították ki. A szerepet betöltheti egy kijelölt társaság, de alapíthatnak erre a célra egy új állami céget is. Az még nem dőlt el, hogy ezt a szerepet mely cég fogja betölteni, vagy az állam saját vállalkozáson keresztül fogja ellátni. Szintén a szektort érinti, hogy az új trafiktörvény jövedéki adóemelésről döntött.

Mindent az államnak, semmit az embereknek...

Ez a pénzbehajtás költségvetése - jelentette ki a 2015-ös büdzsét megalapozó törvényekről szóló szavazás előtt Burány Sándor. A költségvetési bizottság MSZP-s elnöke hozzátette, a kormány mindenre adót vett ki, ami mozog, de arra is, ami nem, hogy biztosítsa a költségvetés egyensúlyát és a presztízsberuházások fedezetét. Ha ezt a pénzbehajtást nem a parlamentben csinálnák, hanem a nyílt utcán, akkor ezért büntetés járna. Az adóemelések közül a leghúsbavágóbbnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj hat százalékra emelését nevezte, amellyel szerinte 33 százalékra emelkedik a legtöbb élelmiszer adója. Burány szerint Orbán Viktor kormányfő a napokban nyíltan hazudott, amikor uniós előírással indokolta az M0-s fizetőssé tételét. Ezt az Európai Bizottság cáfolta. Az ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy miközben a szegénységet terhelő költségvetést a Fidesz megszavazza, a kormánypár politikusai "zavartalanul és látványosan gazdagodnak". Az embereknek teljesen igazuk van, amikor az utcára mennek a korrupt kormánnyal szemben - fogalmazott Burány.

Az LMP szerint a társadalom legmódosabb 10 százalékának kívánságlistáját tartalmazza a többség érdekeivel szemben a jövő évi költségvetés, amely tovább növeli a vagyoni és jövedelmi különbségeket. Schmuck Erzsébet a párt parlamenti képviselője kijelentette, a büdzsé azt bizonyítja, hogy a kormánytöbbség alkalmatlan az ország irányítására. A költségvetés növeli a szegények számát, 2015-ös büdzsé az Orbán-kormány eddigi leghivalkodóbb, legurizálóbb költségvetése, amely a jövő évet az adómaximalizálás és a társadalmi szolidaritás felmondásának évévé teszi.

A jövő évi büdzsé a PM szerint olyan, mint a sok alkohol: öl, butít és nyomorba dönt, és ha a költségvetést a jelenleg tervezett módon valósítják meg, akkor "éhen fogunk dögleni". Szabó Tímea, a párt társelnöke arról beszélt, hogy ez a büdzsé elveszi az utolsó falat kenyeret a szegény gyerekektől, az oktatáshoz való jogot a fiataloktól, a közmunkával pedig nyomorba dönti azokat, akiknek ma még lenne lehetőségük munkába állni. Kijelentette, aki igent mond a 215-ös költségvetésre, az saját urizálására, luxuskiadásaira szavaz, miközben hatszázezer gyermek nélkülöz.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt képviselője a szavazás előtt agyonadóztatásról, dilettáns tervezésről, a szegények megsarcolásáról beszélt. Mik a legnagyobb disznóságok a költségvetésben - kérdezte, majd azt válaszolta: a pénzeknek, amelyeket urizálásra költ a kormány sokkal jobb helye lenne az iskolásoknál, óvodásoknál, a szegényeknél. Szelényi szerint dióhéjban így foglalható össze a 215-ös költségvetés lényege: mindent az államnak, mindent Orbánnak, semmit az embereknek.

Igazságtalan és erkölcsileg védhetetlen a rozoga lábakon álló költségvetés. Ezt már a DK-s Varju László mondta az újságíróknak, még a parlamenti szavazások előtt. Az ellenzéki képviselő szerint a jövő évi büdzsé a pangás, a társadalmi leszakadás és az elszegényedés költségvetése. A kormány 2015-ben láthatóan minden bajbajutott embert magára hagy, mindenkitől több pénzt akar elvenni a különadókkal és az adóemelésekkel, eközben viszont nekik nyilvánvalóan jut újabb stadionokra, "felcsúti mangalicatelepre", medencékre, külföldi utakra - fogalmazott a DK pártigazgatója.

Egy tábla tejcsokoládét is kapott Varjutól a Népszava tudósítója, amin egy kisfiú mosolyog. A csoki hátára ezt írták: "Én azt szeretném kérni az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" Az ellenzéki politikus elmondta, hogy a dohányipari szervezetek minden képviselőnek küldtek egy ilyen tábla csokoládét, hátha meghallgatják a gyerekek kérését. 

Szerző