Tarlós próbaidős útdíjat akar

Publikálás dátuma
2014.12.15. 19:49
Tarlós István főpolgármester. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Egyéves próbaidőszakot javasol az útdíj bevezetésénél a fideszes kerületi polgármesterek többsége és Tarlós István. Budapest főpolgármestere hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. A fővárosi ellenzék továbbra is elutasítja az útdíj bevezetését.

Tarlós István az útdíj tervezett bevezetése miatt a kerületi polgármesterekkel folytatott egyeztetés után azt mondta: azt kérik a kormánytól, hogy ha bevezetik az útdíjat, akkor legyen egy egyéves próbaidőszak, ezalatt mérjék a forgalmat az utakon, vizsgálják az útdíj hatásait. Ezután pedig összegezzék a tapasztalatokat, és ha kell, akkor változtassanak - fűzte hozzá.

Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) szerint az útdíj bevezetéséről szóló elképzelés egyszerű pénzbehajtás, és nem illeszkedik semmilyen közlekedésszervezési koncepcióba. A zuglói polgármester az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a találkozó célja valószínűleg az volt, hogy lecsitítsák a fideszes polgármestereket. Egyik budapesti kerületnek sem érdeke, hogy az M0-ás fizetős legyen - jelentette ki.

Tarlós István és fideszes polgármesterek nem vették a bátorságot, hogy az ügyben világos jelzést küldjenek a kormánynak, holott az intézkedés rendkívül hátrányos a fővárosnak - tette hozzá.

Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester azt mondta, hogy minden fővárosit húsba vágóan érint az útdíj bevezetésének ügye. Az egyeztetésen javasolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés foglalkozzon az üggyel, Kispesten pedig határozati javaslattal készülnek, hogy felkérjék a kormányzatot a javaslat visszavonására - ismertette.

MSZP-s és DK-s képviselők is fizetni fognak
Az MSZP és a DK képviselői is sajtóközleményükben jelezték, hogy amennyiben bevezetik az útdíjat, ők is fizetni fognak az autópálya-használatért. 
Az MSZP-frakció határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy minden olyan útszakasz, amely eddig díjmentes volt, a jövőben se legyen díjköteles. Amennyiben azonban a kormánytöbbség nem fogadja el a párt indítványát, az MSZP-frakció tagjai vállalják, hogyha az embereknek fizetniük kell majd az M0-ásért, valamint a városi elkerülő és bevezető utakért, akkor az MSZP-frakció tagjai is fizetni fognak érte.
A DK tiltakozik, hogy amikor egy ország háborodik fel jogosan az újabb teher ellen, a Fideszben még előkerül olyan ötlet, hogy mindenki fizessen, csak a képviselők ne. A Demokratikus Koalíció nemmel szavazott a mélyen igazságtalan és vállalhatatlan javaslatra, egyúttal bejelentették: ha a fideszes többség igennel voksol, a DK képviselői továbbra is saját pénzükön veszik majd meg az autópálya matricát.

 

Szerző
Frissítve: 2014.12.15. 21:14

A DK is fizet majd az autópályáért

A Demokratikus Koalíció értetlenül áll az előtt, hogy juthat eszébe bárkinek olyan javaslat, hogy az országgyűlési képviselők benzinkártyájuk terhére - tehát ingyen - vásárolhassanak autópálya-matricát. Az összes párt, például az frakciójának többsége is támogatta a javaslatot.​  

A DK tiltakozik, hogy amikor egy ország háborodik fel jogosan az újabb teher ellen, a Fideszben még előkerül olyan ötlet, hogy mindenki fizessen, csak a képviselők ne. A Demokratikus Koalíció nemmel szavaz a mélyen igazságtalan és vállalhatatlan javaslatra, egyúttal bejelentjük: ha a fideszes többség igennel voksol, a DK képviselői továbbra is saját pénzükön veszik meg az autópálya matricát.

A mai parlamenti szavazások másik tanulsága,hogy minden 2/3-os törvény elfogadásánál a Jobbik segítette ki a Fideszt​. Vona Gábor előre bejelentett távolmaradása adta meg a biztos ​​alapot, melyet minden esetben kiegészített egy egy jobbikos szavazói magatartás. ​​A voksolás sikere nem billegett, ​​mert ​egy-egy jobbikos képviselő, Vágó Sebestyén és Volner János vagy távol maradá​ssal​, vag​y igenlő szavaz​attal hozzájárult az elfogadáshoz. A DK - néhány képviselője távolmaradásával - ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból, hogy az együttműködés lelepleződjék. Tudtuk előre, hogy ez fog történni. A leleplezés sikerült. Most már tudható, hogy a bajbajutott fideszes kétharmad bármikor számíthat a Jobbik támogatására.

Szerző

Baka jogerősen is nyert Strasbourgban

Publikálás dátuma
2014.12.15. 19:26
Baka András. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Megsértette a 2011 végén menesztett főbíró véleménynyilvánítási szabadsághoz, valamint a jogorvoslathoz való jogát, így a tisztességes eljárás követelményét a magyar állam - döntött a strasbourgi emberi jogi bíróság ma jogerősen is. A Népszava értesülései szerint az egyhangú májusi ítéletet egy az egyben fenntartotta a nagykamara is, amely így jogerősen kimondta: Baka Andrást azért váltották le a Legfelsőbb Bíróság (LB) éléről, mert bírálta a kormányoldal törvényeit. Update: lapunk információját egyelőre nem erősítették meg.

Úgy tudjuk, a mai ítélet azzal is súlyosbítja a kabinet kudarcát, hogy általánosságban is kimondja: a "bírónak joga van véleményt mondani a bírósági szervezet működéséről". Jogerős európai verdikt tehát, hogy jogellenesen távolította el a független igazságszolgáltatás vezetőjét az Orbán-kormány 2011 végén. Megírtuk: Bakát 2009-ben választották meg az LB elnökévé, hat évre. Mandátumának még a felét sem tudta kitölteni, mikor őt és helyettesét a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva eltávolította a kormány. Az LB-t ugyanis 2012 januárjától Kúriára keresztelték át, és noha mindenben az LB jogutódja lett, így valamennyi bíró szolgálati viszonya folyamatos maradt - sőt maga Baka is kúriai tanácselnök jelenleg -, az elnököt és helyettesét menesztették.

A volt főbíró többször tiltakozott a semmisségi törvény és a bírói kényszernyugdíjazás ellen, a bírósági rendszert érintő törvények parlamenti vitájában pedig minden korábbinál keményebb kritikákat fogalmazott meg. Ezek után a Fidesz-KDNP 2011. december 30-án elfogadta az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyben kimondták, hogy Baka az új alkotmány életbe lépésével távozik posztjáról.

A strasbourgi bíróság tegnap megerősített - várhatóan ma nyilvánosságra kerülő - jogerős ítéletében meghatározza a volt főbíró kárpótlásának "összegét" is. Megírtuk azt is, Baka jogsérelmeiért több mint hétszázezer euró kártérítést - 224 millió forint vagyoni és hatmillió forint nem vagyoni kárpótlást, valamint 46 millió forint ügyvédi munkadíjat - kért.

Lapunk információját egyelőre nem erősítették meg
A Baka Andrást érintő december 15-i döntés egyelőre nem került fel a strasbourgi emberi jogi bíróság honlapjára. Tegnapi információnkkal ellentétben hétfőn egy öttagú bírói tanács arról döntött, hogy a nagykamara tárgyalja-e az ügyet, vagy jóváhagyják a májusi ítéletet. Mivel az egyhangú döntéseket – mint a májusi – általában nem utalják a nagykamara elé, lapunk előrevetítette a májusi ítélet jóváhagyását. Ugyanakkor információnk szerint elképzelhető, hogy az ügyet politikai súlya miatt mégis a nagykamara elé utalták, ekkor azonban döntés csak egy későbbi időpontban várható.

Szerző