Előfizetés

Nézeteltérések drogügyben

Publikálás dátuma
2014.12.15. 06:02
A képen Deutsch Tamás. Juhász Péter korábban azt állította, hogy a politikus igenis fogyasztott már kábítószert. FOTÓ: Tóth Gerg
"Petya, beleállok" - írta a Facebookon a Fidesz EP-képviselője Juhász Péternek, aki korábban azt állította, hogy tanúi vannak rá: Deutsch Tamás igenis fogyasztott már kábítószert. Az Együtt társelnöke szombaton Facebook-oldalán írt arról, hogy Deutsch állításával ellentétben biztosan drogozott. 

Ezt több barátjától tudja, akik ugyan a politikába nem akarnak belekeveredni, de bíróságon vállalnák állításukat. Juhász szerint a drogozás lehetne Deutsch magánéletének része, hallgathatott volna. Az EP-képviselő azonban több újságnak azt nyilatkozta, hogy soha életében nem nyúlt droghoz, mivel nem bírja a hányást és ez egy NSZK-filmben összekapcsolódott a kábítószer-fogyasztással. Juhász azt szeretné elérni, ha a Vida-Goodfriend pereskedés alapján ebben az ügyben is bíróságon derülhetne ki az igazság. Deutsch szombaton a Facebookon üzent vissza Juhásznak, tegnap délután pedig egy újabb posztban esett neki az ellenzéki politikusnak, akit - többek között - "aljas, hazug, moral insanity politikai merénylőnek" és "kábszeres politikai terroristának" nevezett. Juhász e kifakadásra úgy reagált: "A magyar úgy mondja, elgurult a gyógyszere. A szakértő úgy hívja, elvonási tünet. A stílus maga az ember. Vagy ami maradt belőle."

Eközben a kormányoldalon egyre nagyobb a káosz drogteszt-ügyben is. Az már biztos, hogy a fideszes Kocsis Máté józsefvárosi polgármester eredeti javaslatát nem támogatja a kabinet, így az iskolás korúaknál már biztosan nem lenne "kötelező", csak a szülők által választható a drogteszt. A politikusok, azaz a képviselők esetében pedig az eljárásjogi mentességük miatt kérdéses, hogy kötelezhetőek-e bármilyen vizsgálatra. Így maradhatnak az újságírók, akiket a kormány valamiért droggal való visszaéléssel gyanúsít, ám a szakmát megkülönböztető tesztkényszer a diszkrimináció tilalmának alkotmányos és nemzetközi elvébe ütközik.

Az alaptörvényre és nemzetközi jogi kötelezettségeinkre tekintettel kell a törvényeket elfogadni, és ez igaz a drogtesztre is, ami nyilván behatárolja, hogy ebből az ötletből mi és hogyan valósítható meg - mondta Gulyás Gergely. A parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, az Igazságügyi Minisztériummal egyeztetve január végéig fogalmazzanak meg jogilag megalapozott véleményt arról, megvalósítható-e a javaslat. "Ezzel együtt meglepve nézem azt az elképesztő gyűlölködést, ami a javaslat kapcsán kialakult" - mondta, hozzátéve: rögzíteni kell, a fiatalságnál az egyik legkomolyabb probléma a drogkérdés, és ennek felismerése szerinte nem igényel politikai szimpátiát.

Eközben azonban - Orbán Viktor kormányfőnek is ellentmondva - nem támogatja a 12-18 éves diákok általános drogtesztjét Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere a Hír Tv-nek azt mondta: "Mindenütt, ahol a bűncselekmény gyanúja fölmerül, igenis szükséges, hogy alkalmazzák a drogtesztet, de én annak nem látom értelmét, hogy általános drogteszt legyen minden gyermekre, akár a szülő beleegyezésével is, mert szerintem az nem jó megoldás".

Így vágja a fát maga alatt a kormány

Barna L. Norbert, Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2014.12.15. 06:00
Vajon honnan jönnek az ötletek? Ez nem a múzsa csókja… FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Június óta döbbenetes teljes offenzívába lendült a harmadik Orbán-kormány: a visszamenőleges hatályú, ám végül lefújt aszfaltadótól kezdve a kormányfő Várba költöztetésén át az autópálya-bevezetők megadóztatásáig számos ötlettel borzolta az adófizetők kedélyét. Az internet megadóztatásának belengetése óta pedig szinte hetente érik egymást a botrányok, melyeket a Fidesz abszurdabbnál abszurdabb új ötletekkel igyekszik enyhíteni.

Petőfiből bulvár lett

A közmédia először cáfolta lapunk értesülését, két héttel később mégis bejelentették: a fiatalok megnyeréséért új szórakoztató csatornát indítanak Petőfi Tv néven. Az ötlet  Árpádé lehet, a cél pedig hosszútávon az RTL Klub marginalizálása – a Petőfi Tv ugyanis az esti műsorsávban sugározna, amikor a fiatalok többsége az RTL-t vagy a Tv2-t választja. Orbán korábban is egyértelművé tette, szükség lenne egy magyar tulajdonú kereskedelmi csatornára, miután azonban a Tv2 Fidesz-közelbe kerülése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Habony a bulváradóban láthatta a megoldást. M5 néven új sportcsatorna is indul és jövőre több mint 80 milliárdból gazdálkodhat a közmédia. Eközben a negyedik leépítési hullámot szenvedi el, ugyanis a Fidesz az MTI, az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Tv egyesítésére tett javaslatot.

Állami reklámgazda

Október 10-e óta ugyan már működik az állami hirdetések felett diszponáló hivatal, melyet Nobilis Kristóf üzletember fia, Nobilis Márton vezet, nem sokat tudni konkrét feladatairól. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) ötletét ugyancsak Habonynak tulajdonítják, egyik lényeges feladata pedig annak kontrollálása, hogy túl sok közpénz továbbra se jusson kormánykritikus médiumokhoz. Ám az NKH létrehozása részben az Orbán-Simicska konfliktus egyik következménye, hiszen súlyosan érinti a Fidesszel egykor jó kapcsolatot ápoló üzletember érdekeltségeit.

Kormányrendelet: „A kormány egyetért azzal, hogy az egységes, koordinált kormányzati kommunikáció megvalósítása érdekében (...) a központi költségvetési szervek, valamint a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám, PR és kommunikációs feladatait egy központi kommunikációs hivatal lássa el.”

Vasárnap zárva az ország

A Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni – állt a nagyobbik kormánypárt a KDNP egyszer már elvetett ötlete mellé. A tervek szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Az adventi időszakban feloldanák a tiltást, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Rogán először a jelenleginél 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékról beszélt, ma már 100 százalék a terv. A nemzetközi kereskedőláncok ellen irányuló ötletnek számtalan kiegészítő eleme van, a mai véglegesnek tűnő tervek szerint a családi üzletek is csak 200 négyzetméter alatt tarthatnának nyitva. Ez a rendelkezés még a baráti cégeknek, így a CBA-nak az érdekeit is sérti.

Orbán Viktor: „Nem támogatjuk a bezárásokat. Azt támogatjuk, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.” (Blikk) Mindannyian tudjuk, hogy a magyar emberek azt viselik a legnehezebben, ha meg akarják nekik mondani, hogyan kellene élniük. Ez a magyarok egyik legvonzóbb tulajdonsága. Született várvédők. (Napi Gazdaság)

Ettől mindenki bepisil

„Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt” – ezzel ütötte fel másfél hete a kötelező drogteszt ötletét Kocsis Máté. Azóta kiderült, hogy a – mint a kormányfő fogalmazott – „közbizalmi állásokat” betöltőket pisiltető javaslat alsó hangon is 40 milliárdot emésztene fel. „Aki nem támogatja az ötletet, az a drogot támogatja” – mondta Rogán. Bár azóta mintha kihátrálna a javaslat mögül a Fidesz a szülők ellenállása miatt, a Hír Tv több szerkesztőséget is megkeresett, hogy az újságírók vállalnák-e a drogtesztet.

O. V.: Magyarországon a drogmaffia folyamatosan növekszik, új, szintetikus szerek jelennek meg, ez az egész társadalmat és a gazdaságot is fenyegeti. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja az országot a drogmaffiától. A közbizalmi állások betöltőit azért kell tesztelni, hogy látni lehessen, kire lehet számítani ebben a harcban. (Kossuth Rádió)

Útdíj az agglomerációnak

Januártól fizetni kell az M1-M7, M3 és az M5 autópályák bevezető szakaszainak használatáért, az M0 egyes részein, illetve a nagyvárosokat elkerülő utakon. A kormány újabb ötletével elsősorban az agglomerációhoz tartozó települések lakói és a budapestiek járnának rosszul. Sok fideszes polgármester is tiltakozott az évi ötezer forintos sarc ellen. A hírt megerősítette a szaktárca, de a részleteken még dolgoznak az érintettek, akik legalább már egyeztettek néhány szervezettel. Az ötletet a jövő évi költségvetésből hiányzó bevételek miatt találhatta ki a kabinet; kommunikációja szerint a tervezett díj egy hónapra eső 400 forintja miatt nem térnek le megszokott útjukról az autósok. Brüsszel cáfolta Orbán állítását, hogy uniós kényszer miatt van szükség az új fizetős szakaszokra.

O. V.: "Olyan rendszert építünk ki, amely megkíméli a magyarokat. Ez a megyei matricarendszer. Ha egy megyében utazik valaki, akkor évente 5 ezer forintot kell fizetnie az évi 42 ezer forint helyett. Ez havi négyszáz forint. Az autópálya-rendszert az ország európai uniós forrásból és mindannyiunk adóforintjaiból építettük ki. Ezért igazságos megoldás kell.” (Napi Gazdaság)

Így vágja a fát maga alatt a kormány

Barna L. Norbert, Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2014.12.15. 06:00
Vajon honnan jönnek az ötletek? Ez nem a múzsa csókja… FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Június óta döbbenetes teljes offenzívába lendült a harmadik Orbán-kormány: a visszamenőleges hatályú, ám végül lefújt aszfaltadótól kezdve a kormányfő Várba költöztetésén át az autópálya-bevezetők megadóztatásáig számos ötlettel borzolta az adófizetők kedélyét. Az internet megadóztatásának belengetése óta pedig szinte hetente érik egymást a botrányok, melyeket a Fidesz abszurdabbnál abszurdabb új ötletekkel igyekszik enyhíteni.

Petőfiből bulvár lett

A közmédia először cáfolta lapunk értesülését, két héttel később mégis bejelentették: a fiatalok megnyeréséért új szórakoztató csatornát indítanak Petőfi Tv néven. Az ötlet  Árpádé lehet, a cél pedig hosszútávon az RTL Klub marginalizálása – a Petőfi Tv ugyanis az esti műsorsávban sugározna, amikor a fiatalok többsége az RTL-t vagy a Tv2-t választja. Orbán korábban is egyértelművé tette, szükség lenne egy magyar tulajdonú kereskedelmi csatornára, miután azonban a Tv2 Fidesz-közelbe kerülése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Habony a bulváradóban láthatta a megoldást. M5 néven új sportcsatorna is indul és jövőre több mint 80 milliárdból gazdálkodhat a közmédia. Eközben a negyedik leépítési hullámot szenvedi el, ugyanis a Fidesz az MTI, az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Tv egyesítésére tett javaslatot.

Állami reklámgazda

Október 10-e óta ugyan már működik az állami hirdetések felett diszponáló hivatal, melyet Nobilis Kristóf üzletember fia, Nobilis Márton vezet, nem sokat tudni konkrét feladatairól. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) ötletét ugyancsak Habonynak tulajdonítják, egyik lényeges feladata pedig annak kontrollálása, hogy túl sok közpénz továbbra se jusson kormánykritikus médiumokhoz. Ám az NKH létrehozása részben az Orbán-Simicska konfliktus egyik következménye, hiszen súlyosan érinti a Fidesszel egykor jó kapcsolatot ápoló üzletember érdekeltségeit.

Kormányrendelet: „A kormány egyetért azzal, hogy az egységes, koordinált kormányzati kommunikáció megvalósítása érdekében (...) a központi költségvetési szervek, valamint a többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám, PR és kommunikációs feladatait egy központi kommunikációs hivatal lássa el.”

Vasárnap zárva az ország

A Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni – állt a nagyobbik kormánypárt a KDNP egyszer már elvetett ötlete mellé. A tervek szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Az adventi időszakban feloldanák a tiltást, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak. Rogán először a jelenleginél 50 százalékkal magasabb vasárnapi pótlékról beszélt, ma már 100 százalék a terv. A nemzetközi kereskedőláncok ellen irányuló ötletnek számtalan kiegészítő eleme van, a mai véglegesnek tűnő tervek szerint a családi üzletek is csak 200 négyzetméter alatt tarthatnának nyitva. Ez a rendelkezés még a baráti cégeknek, így a CBA-nak az érdekeit is sérti.

Orbán Viktor: „Nem támogatjuk a bezárásokat. Azt támogatjuk, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.” (Blikk) Mindannyian tudjuk, hogy a magyar emberek azt viselik a legnehezebben, ha meg akarják nekik mondani, hogyan kellene élniük. Ez a magyarok egyik legvonzóbb tulajdonsága. Született várvédők. (Napi Gazdaság)

Ettől mindenki bepisil

„Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt” – ezzel ütötte fel másfél hete a kötelező drogteszt ötletét Kocsis Máté. Azóta kiderült, hogy a – mint a kormányfő fogalmazott – „közbizalmi állásokat” betöltőket pisiltető javaslat alsó hangon is 40 milliárdot emésztene fel. „Aki nem támogatja az ötletet, az a drogot támogatja” – mondta Rogán. Bár azóta mintha kihátrálna a javaslat mögül a Fidesz a szülők ellenállása miatt, a Hír Tv több szerkesztőséget is megkeresett, hogy az újságírók vállalnák-e a drogtesztet.

O. V.: Magyarországon a drogmaffia folyamatosan növekszik, új, szintetikus szerek jelennek meg, ez az egész társadalmat és a gazdaságot is fenyegeti. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja az országot a drogmaffiától. A közbizalmi állások betöltőit azért kell tesztelni, hogy látni lehessen, kire lehet számítani ebben a harcban. (Kossuth Rádió)

Útdíj az agglomerációnak

Januártól fizetni kell az M1-M7, M3 és az M5 autópályák bevezető szakaszainak használatáért, az M0 egyes részein, illetve a nagyvárosokat elkerülő utakon. A kormány újabb ötletével elsősorban az agglomerációhoz tartozó települések lakói és a budapestiek járnának rosszul. Sok fideszes polgármester is tiltakozott az évi ötezer forintos sarc ellen. A hírt megerősítette a szaktárca, de a részleteken még dolgoznak az érintettek, akik legalább már egyeztettek néhány szervezettel. Az ötletet a jövő évi költségvetésből hiányzó bevételek miatt találhatta ki a kabinet; kommunikációja szerint a tervezett díj egy hónapra eső 400 forintja miatt nem térnek le megszokott útjukról az autósok. Brüsszel cáfolta Orbán állítását, hogy uniós kényszer miatt van szükség az új fizetős szakaszokra.

O. V.: "Olyan rendszert építünk ki, amely megkíméli a magyarokat. Ez a megyei matricarendszer. Ha egy megyében utazik valaki, akkor évente 5 ezer forintot kell fizetnie az évi 42 ezer forint helyett. Ez havi négyszáz forint. Az autópálya-rendszert az ország európai uniós forrásból és mindannyiunk adóforintjaiból építettük ki. Ezért igazságos megoldás kell.” (Napi Gazdaság)