Előfizetés

El a kezekkel a nemzeti parkoktól!

Felháborító és elképesztő az a legfrissebb fideszes javaslat, hogy ezentúl a földmutyik kiszolgáló szerve, az NFA kezelésébe kerüljenek a nemzeti parkok egyes területei, védett természeti értékeink és erdeink! Az állami szintű korrupció szimbolikus intézménye nem alkalmas erre a feladatra! - írja az MSZP sajtóközleményében.

Felszólítjuk a Fideszt, hogy amíg nem hoz létre átlátható és nyílt földbérleti pályázati rendszert, addig azonnal vesse el ezt a tervezetet, amely lehetőséget teremt arra, hogy védett környezetei értékeink, erdeink a fideszes haverok, a „mészároslőrincek” kezébe jussanak!

Egyúttal felszólítjuk a kormányt, hogy az elmúlt két évben természetvédelmi okokból kisajátított területek után fizesse ki végre azt az összeget, ami az érintett területek addigi kezelőinek, tulajdonosainak jár.

Még egy hétig dönthetünk az eváról

December 22-ig jelentkezhetnek be az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény hatálya alá 2015-re a vállalkozások, és addig lehet kijelentkezni is alóla.

Azoknak, akik 2014-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2015-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük. Az egyéni vállalkozók szintén december 22-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátásokért a járulékokat az általánosnál magasabb - a minimálbér másfélszeresét meghaladó - alap után fizetik meg. 

Az adózó köteles kijelentkezni az eva hatálya alól, ha 2014. december 22-én nem felel meg az Eva törvényben meghatározott bármelyik feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet kell beterjeszteni. A hivatal a bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat. 

Az eva alanyiság megszűnését követő négy adóévre nem lehet az evát választani, kivéve, ha az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság egyéni cég alapítása amiatt szűnik meg. Az eva hatálya alól kikerülők a 2015-ös adóévre választhatják az átalányadózást, ha megfelelnek az szja törvényben foglalt valamennyi feltételnek és a jogszabálynak megfelelő adózók választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját, valamint a kisvállalati adót is. Az eva szerinti adózással többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és közkereseti társaságok élhetnek.

Az eva alapja az adóévben megszerzett összes bevétel, melyet módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel. Az adó mértéke a pozitív adóalap 37 százaléka. Ha az adóalany bevétele és az összes bevételt növelő összege együttesen meghaladja az adóalanyiság választására jogosító 30 millió forintos értékhatárt, akkor az értékhatárt meghaladó rész után az eva mértéke 50 százalék. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint egyszerűsített vállalkozói adóból az év első kilenc hónapjában 48,8 milliárd forintot fizettek be az adóalanyok, ami 13 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. A szaktárca szerint ennek oka az eva hatálya alá tartozó adózók számának csökkenése.

Elhunyt az ATV volt munkatársa

48 esztendős korában hosszú súlyos, gyógyíthatatlan betegség után meghalt Kőrösi Zoltán, az ATV korábbi gyártásvezetője - írja az atv.hu.

Kőrösi Zoltán már két éve nem dolgozott az ATV-nél, amikor 48 esztendősen hosszú, súlyos és gyógyíthatatlan betegség után meghalt.

Az ATV készített egy videót volt munkatársuk emlékére, az összeállítást itt  megtekintheti!