Előfizetés

Tiltakozó menet Washingtonban

Többezren vonultak fel Washingtonban tiltakozásul a feketékkel szembeni rendőri bánásmód miatt. A Fehér Ház közeléből, a Freedom Plazától a Capitoliumig, a Pennsylvania sugárúton végighaladt menetben ott voltak a fergusoni Michael Brown és a New York-i Eric Garner hozzátartozói. 

Mindketten ellenálltak a velük szemben fellépő rendőröknek, de nem volt náluk fegyver. A tizenéves Brownt hat lövéssel ölte megy egy fehér rendőr,  a 43 éves, hatgyerekes Garnert több rendőr próbálta ártalmatlanná tenni, az egyikük a nyakánál fogva tartotta, így fulladt meg. Egyik intézkedő rendőr ellen sem indul bírósági eljárás. A felvonulók első sorában haladt a veterán polgárjogi vezető, Al Sharpton, a menet fő szervezője. A fekete képviselő sürgette, hogy a kongresszus tegyen többen a feketék védelmében, a rendőri előítéletek, faji profilírozás, túlzott erőszak bevetése ellen.

A szombati washingtoni menet volt az egyik legnagyobb megmozdulás az elmúlt hónapokban, a szervezők szerint legalább 40-50 ezren vonultak fel. A Missouri állambeli Fergusonban már augusztus óta tartanak a tüntetések, múlt héten New Yorkban, Clevelandben, s számos más amerikai nagyvárosban is voltak tiltakozó akciók, autópályákat, hidakat zártak le, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon földre fekve tiltakoztak. Barack Obama egy interjúban támogatásáról biztosította a békés tüntetéseket, de óvott az erőszaktól.

Mától változik a vasúti menetrend

Publikálás dátuma
2014.12.14. 10:48
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Mától változik a vasúti menetrend, amelyet a MÁV közlése szerint rövidebb menetidő, új, közvetlen összeköttetések és sűrűbb vonatközlekedés jellemez.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy a Volán-társaságok csupán kismértékű kiigazítással, a meglévő kapacitásaik fenntartásával hirdették meg az új menetrendet, amelyről a társaságok honlapján, és a nagyobb állomásokon lehet tájékozódni. A MÁV korábbi tájékoztatása szerint a Hosszú lépés nevű vonat Budapest és Sátoraljaújhely között a tanulmányi időszakban pénteken, visszafelé pedig vasárnap 24, illetve 35 perccel rövidebb menetidővel közlekedik, ezzel elsősorban a fővárosban tanulók számára lesz gyorsabb a közlekedés. 

Budapest és Baja között fél órával csökken a menetidő, a légkondicionált, alacsonypadlós Desiro motorvonatokból álló expressz vonatok két és fél óra alatt teszik meg az utat Kelenföld és Baja között. Budapest elővárosában a tavaly bevezetett, Kőbánya-Kispest-Kelenföld-Székesfehérvár között közlekedő G43-as gyorsított személyvonat mellett S36-os jelzéssel Kőbánya-Kispest és Tárnok között is átlós viszonylatot alakítottak ki. Kőbánya-Kispest és Kelenföld között így az eddigi egy óra helyett már félóránként kínál közvetlen és gyors eljutási lehetőséget a vasúttársaság. Kőbánya-Kispestről vonattal és autóbusszal a ferihegyi repülőtér is elérhető. 

Szeged és Budapest között december 14-től már naponta tizenhat InterCity vonatpár közlekedik. A Budapest-Pécs vasútvonalon - az első Dombóvárról induló és az utolsó Dombóvárra érkező vonat kivételével, amelyek az elővárosban csak Érd-felsőn és Kelenföldön állnak meg - változatlanul ütemes rendben, de Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár, valamint Dombóvár-Pécs viszonylatban közlekednek a személyvonatok. 

A fővárosban tanuló pécsi diákoknak iskolai időben péntekenként Budapestről Pécsre, vasárnaponként pedig Pécsről Budapestre biztosít gyors eljutási lehetőséget a Zsolnay InterCity. A vonat Budapest és Dombóvár között a Rippl-Rónai IC vonattal együtt közlekedik. A keleti országrész és az osztrák főváros között átszállás nélkül kínálnak közvetlen eljutási lehetőséget a vasúttársaság új járatai. A "Hortobágy" EuroCity Debrecenből, az Avala EC pedig Belgrádból indulva, Kőbánya-Kispesten és Kelenföld állomáson át teremt új eljutási lehetőséget Bécsbe. Az új vonatokkal napi 12 vonatpárra bővül a Budapest és Bécs közötti közvetlen eljutási lehetőségek száma. 

Újabb közvetlen nemzetközi vonat indul Budapest és Hamburg között Pozsony, Prága, Drezda és Berlin érintésével. A Budapest és Zürich között közlekedő Wiener Walzer EuroNight menetideje jelentősen rövidül, emellett mindkét városban kedvezőbb érkezési- és indulási időket kínál. Újra közlekedik közvetlen vonat Szófiába (Serdica) és Ljubljanába (Citadella EC) is. A magyar és a szerb főváros között biztosít új kapcsolatot az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonatpár, amely a nyári szezonban hetente egyszer közvetlen eljutási lehetőséget nyújt Thesszalonikibe is.

A nyári szezonban már heti háromszor indul közvetlen vonat Split-be, és újdonságként Rijekába is, emellett kettőre nő a közvetlen várnai összeköttetések száma is. Kijev és Budapest között a Latorca IC közlekedik a korábbi Tisza expressz pótlásaként, Moszkvába pedig heti egyszer, Pozsonyon és Minszken át közlekedik az orosz vasút legmodernebb hálókocsija, amellyel már csak egy éjszakára lesz szükség az orosz fővárosba történő eljutáshoz.

A könnyebb tájékozódást az elővárosi vonalakon tavaly bevezetett viszonylatszámozás kiterjesztése segíti és jövőre még több, korszerű, kényelmes elővárosi motorvonat áll forgalomba. A jövő év végéig mind a negyvenkét új beszerzésű FLIRT-motorvonat forgalomba áll a fővárosi agglomerációs vonalakon, megszépül több vasútállomás, és folytatódnak a vonalátépítések is. Az érvényes menetrendről részletes tájékoztatás található a www.mav-start.hu honlapon és információt lehet kérni a MÁVDIREKT 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is.

Kövér szerint az amerikaiakkal van baj, nem velünk

Publikálás dátuma
2014.12.14. 10:09
Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az Országgyűlés elnöke szerint úgy javíthatók az amerikai-magyar kapcsolatok, ha az Egyesült Államok abbahagyja a Magyarországgal szemben gyakorolt, szövetségesek között merőben szokatlan és barátságtalan magatartást, valamint politikát. Kövér László tiltakozásul levelet küldött az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa elnökének.

"Az amerikaiak nem csak Magyarországgal szemben alkalmazzák ezt a politikát. Geopolitikai játszmáikban bennünket, a cseheket, a románokat, a szlovákokat eszközként használnak és kihasználnak annak érdekében, hogy a maguk szempontjai szerint "rendet csináljanak" a frontvonal mögötti közvetlen hátországban" - jelentette ki. Kövér László szerint a helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik, mert az amerikai külügyi döntéshozatal apparátusának középszintjén nagyon régóta vannak Magyarországnak, illetve a Fidesz-KDNP szövetségnek ellenfelei és ellenségei. 

Az amerikai döntéshozók pedig, mivel egy Magyarország méretű ország a legritkább esetben üti meg ingerküszöbüket, az apparátusban bízva, az ő véleményüket sajátjukká téve kommunikálnak - mondta a házelnök, aki úgy látja: ez az apparátusi középszint az elmúlt 25 évben mindig negatív környezetet igyekezett teremteni, amikor polgári erők voltak kormányon Magyarországon. "Talán a hangvétel most szokatlanabb, irracionálisabb, mint korábban volt. El tudjuk viselni a szeretetlenséget, de szövetségesként legalább a korrekt álláspontra igényt tartunk Amerikától" - tette hozzá a politikus. Kövér László kijelentette: "Nem a mi kezünkben van a kulcs a kétoldalú viszony normalizálásához."

Kövér László parlamenti dolgozószobájában. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kövér László parlamenti dolgozószobájában. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kövér László a kormánypártok népszerűségvesztését figyelmeztető jelnek nevezte, amellyel foglalkozni kell, de "pánikra semmi ok", mivel a parlamentáris demokrácia törvényszerűsége a közvélemény ciklikus változása. A közvélemény-kutatások adatai két választás között "vajmi keveset használhatók", azokból nem lehet következtetéseket levonni a következő választásra nézve. Ezeket a számokat csak a voksolás előtti évben szabad komolyabban értékelni - mondta.

Az okokat firtató kérdésre azzal felelt, hogy elmúlt a kampány, amelyben a Fidesz-KDNP pártszövetség folyamatosan fenn tudta tartani a kommunikációs kezdeményező pozícióját. "Most, hogy túl vagyunk a választásokon, és mindenkinek a kormányzati munkára kell összpontosítania - amely során követtünk el elkerülhető hibákat és hoztunk népszerűtlen, de szükségszerű döntéseket is -, sokkal nagyobb teret kapnak az ellenzéki és országon kívüli politikai erők, amelyek kitűzték a célt a 2018-as választásokra: a Fidesz ne tudja, vagy legalábbis egyedül ne tudja folytatni a kormányzást" - jelentette ki Kövér László.

A politikus csak tisztességtelenül gazdagodik?

A házelnök, habár elmondása szerint a maga részéről inkább befelé, s az érintetteknek személyesen szereti elmondani a véleményét, úgy vélekedett: nem volt haszontalan Pokorni Zoltán fideszes alelnök önkorlátozásra intő, az "urizálást" elutasító megszólalása, mert érzékeltette a párttal szimpatizáló, de a népszerűségvesztés miatt riadalmat érzőkkel, hogy "nem vesztettük el teljesen az eszünket és a talajt a lábunk alól".

Érdemes lenne ugyanakkor arról is higgadtan, nyugodtan beszélni, hogy 25 évvel a "félresikerült" rendszerváltozás után miért ítéli meg úgy a közvélemény, hogy tehetőssé lenni eleve csak tisztességtelenül lehet. "Vetem fel ezt úgy, hogy politikus létemre nem tartozom azon kisebbségbe, amely vagyonokat halmozott fel" - mondta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kövér szerint kényelmes a kétharmad

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a Fidesz a veszprémi időközi választások nyomán elveszíti kétharmados többségét, Kövér László kijelentette: "semmi nem lesz, legfeljebb nagy csinnadratta, tűzijáték, petárdadurrogtatás és az amerikai ügyvivő a demokrácia győzelméről fog beszélni. Aztán a karaván megy tovább, merthogy a kétharmadnak ebben a parlamenti ciklusban semmilyen jelentősége nincsen". Mindez nem jelenti azt, hogy ne vennék nagyon is komolyan a veszprémi időközi választást, amelyet jó esélyük van megnyerni.

A kétharmados többség kényelmet biztosít a kormányzó erőknek, hogy ha baj van, akkor tudjanak önállóan, "mindenféle elvtelen kompromisszum megkötése nélkül, meggyőződésük szerint" cselekedni - közölte az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: ha a "gondviseléstől" másodszor is megkapták a kétharmados többségi kormányzás lehetőségét, akkor azt igyekeznek is megtartani.

Kövér az amerikai alelnöknél "árulkodott" John McCainre
Korábban írtuk, hogy Kövér levelet írt az amerikai alelnöknek, hogy "bepanaszolja" John McCain szavait, miszerint Orbán Viktor neofasiszta diktátor és Putyinnal bújik ágyba. Az Országgyűlés elnöke levelében határozottan visszautasította a szenátor kijelentését és azt írta: John McCain minden valóságalapot nélkülöző szavaival megsérti Magyarország szuverenitását, lebecsüli Magyarország választópolgárait, és figyelmen kívül hagyja az emberi méltóság tiszteletének kötelezettségét, mely tisztelet a magyar miniszterelnököt is megilleti. "Levelem megírására az késztetett, hogy úgy látom: John McCain szenátor magatartása brutális megnyilvánulása annak a folyamatnak, melyet egyes politikusok kormányzati tisztségviselők és a kormányzattal nyilvánvaló kapcsolatban álló személyiségek nyilatkozatai, gesztusai, illetve magatartása - különösen az utóbbi időkben - felrajzolnak." A házelnök arra kérte Joe Bident, hogy tekintélyét latba vetve segítsen abban, hogy a törvényhozók és kormányzati tisztségviselők körében a Magyarországról szóló megnyilatkozások visszatérjenek abba a nyugodt mederbe, amely biztosítja a kölcsönös tisztelet és bizalom légkörét.