Káosz a londoni légtérben

Jelentős forgalmi korlátozásokat rendeltek el péntek délután London légterében az irányítási rendszer informatikai hálózatának meghibásodása miatt.

Az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet, a Eurocontrol és a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) egyaránt azt közölte, hogy a hiba a NATS Swanwickban működő irányító központjában következett be, de a meghibásodás mivoltáról nem árultak el részleteket.

Az első közleményben még a londoni légtér teljes lezárásáról volt szó, de a NATS második tájékoztatásában már csak a forgalom korlátozása szerepelt.

A legnagyobb londoni repülőtéren, a Heathrow-n a leszállásokat korlátozták, a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken a felszállásokat állították le.

Szerző

Visszavonul az élsporttól Gyenesei Leila

Befejezi versenyzői pályafutását Gyenesei Leila, aki két sportágban - sífutásban és öttusában - is rajthoz állt olimpián, utóbbiban kétszer nyert aranyérmet világbajnokságon, háromszor pedig Európa-bajnokságon.

A 28 éves sportoló hosszan tartó, makacs sérülésével indokolta döntését.
Gyenesei Leila tavaly még tagja volt a tajvani világbajnokságon ezüstérmes női öttusaváltónak, idén azonban már derék- és csípőtáji problémái miatt nem versenyzett.

Huszonkét éves sportolói pályafutásába a sífutás és az öttusa mellett belefért az atlétika, a triatlon, a duatlon, az aquatlon is.
A 2006-os torinói téli játékokon a 10 kilométeres klasszikus versenyben indult sífutásban, két évre rá viszont már öttusázóként volt ott a pekingi nyári olimpián.

Legnagyobb sikereit öttusában érte el: 2008-ban, Budapesten, 2011-ben pedig Moszkvában nyert világbajnoki aranyat a magyar váltóval.

Szerző

Asztalitenisz World Tour - Póta a nyolc között

Póta Georgina hat szettben legyőzte a román Elizabeta Samarát, s ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) World Tour-sorozatának egymillió dollár összdíjazású döntőjében, Bangkokban.

Az ITTF honlapja szerint az aktuális világranglistán 18. Póta első mérkőzésén 45 perc alatt kerekedett felül a mezőny másik európai születésű játékosán, aki egy hellyel szorul mögé az ITTF rangsorában. Kettejük párharca így most már 2-2-re áll.

Pótára a szombati negyeddöntőben egy újabb "európai", a német színeket képviselő Shan Xiaona vagy a portugálok honosított asztaliteniszezője, Yu Fu vár.

Eredmény:

női egyes, 1. forduló: (nyolcaddöntő)

Póta Georgina-Elizabeta Samara (román) 4-2 (6, 8, -10, -6, 10, 9)

A finálé egyéni küzdelmeiben mindkét nemnél 16-16 játékos áll asztalhoz, a WT-sorozat versenyein elért pontszámok alapján lehetett részvételi jogot szerezni, s Póta tizedik lett a nők rangsorában.

A Berlinben légióskodó magyar játékos pályafutása során először szerepelhet a döntőben. A magyarok közül korábban Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina és Pergel Szandra (utóbbi 2012-ben 32 fős mezőny tagjaként) vívta ki a részvétel jogát. A döntő első helyezettje 100 ezer dollárral gazdagodik, a második 60 ezret kap, a harmadikak jutalma 30 ezer, a negyeddöntősöké 15 ezer, a nyolcaddöntősöké 8 ezer dollár.

Szerző