Időszakos forgalomkorlátozás a Rákóczi hídon

Időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani a hétvégén a Rákóczi hídon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Petőfi híd igénybe vételét javasolja.

A BKK közleménye szerint az 1-es villamos dél-budai meghosszabbításához kapcsolódóan festik a korlátokat az új villamosmegállókban, ezért a hídon mindkét irányban időszakosan sávlezárásokra kell számítani.

A munkálatok forgalomlassulást, kisebb toródásokat okozhatnak a Rákóczi hídon és az oda vezető utakon.

Szerző

Szocialista kezdeményezés Palesztina elismeréséért

Jövő heti strasbourgi, évzáró plenáris ülésén az Európai Parlament a palesztin államiság elismeréséről is szavaz. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben több nyugat-európai ország parlamentje is kezdeményezte Palesztina államként való diplomáciai elismerését.

A nemzeti parlamentek általában nem kötelezhetik saját kormányukat egyes államok elismerésére vagy nem elismerésére, de ha a kormánytöbbség megszavaz egy ilyen határozatot, akkor az komoly nyomás a kabinet számára is. Az „elismerési hullámot” a svéd parlament kezdte, és többségi szavazással Palesztina elismerésére szólította fel a kormányt. Ezt követően a svéd kormány valóban el is ismerte a palesztin államiságot. A brit, s a spanyol és az ír parlament is ilyen határozatot hozott, de az ottani kormányok még nem döntöttek arról, hogy elfogadják-e a parlamenti döntést.

Az Európai Parlament természetesen még kevésbé kötelezheti a tagállamokat egy ország elismerésére. Miközben Koszovó már uniós tagságra pályázik, több tagállam még a Szerbiától való függetlenedését sem ismeri el. De egy strasbourgi igen mégis erkölcsi nyomást jelent a Palesztina elismerését halogató tagállamoknak.

A javaslatot az Európai Parlament szocialista csoportja kezdeményezte, de a baloldali-kommunista és a zöld frakció is felsorakozott mögötte. A sikerhez az kell, hogy legalább a liberálisok és a jobboldaliak egy része támogassa az indítványt. Magyarország e tekintetben egyébként évtizedekkel megelőzte az EU-t. Hazánk 1988-ban ismerte el Palesztinát, s ezen azóta sem a rendszerváltás, sem a sok kormányváltás nem változtatott. A palesztinai magyar nagykövetség két helyszínen, Kelet-Jeruzsálemben és Ramallahban működik, amúgy igen takarékos üzemmódban. Ez a tény semmit sem árt a kitűnő magyar-izraeli kapcsolatoknak. 

A vasutasok is sztrájkolnak Olaszországban

Mégis csatlakoztak a pénteki általános sztrájkhoz az olasz vasutasok. A vasutas szakszervezetek sztrájkját az olasz közlekedésügyi miniszter először betiltotta, majd mégis engedélyezte. Azzal a módosítással, hogy a péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkot a vasutasok egy órával korábban befejezik, tehát délután négy órától újraindul az olaszországi vonatközlekedés. Addig is biztosított a hosszú távú nemzetközi járatok célba érése. A szombat este kezdődő újabb 24 órás vasutassztrájk kezdetét is szombat éjfélre tolták el.

Sztrájkolnak az olasz légi- és hajóforgalom, valamint a városi tömegközlekedésben dolgozók, a közalkalmazottak, pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a gyári munkások. 

Az "Így nem megy" jelszavú általános sztrájkot a CGIL és az UIL szakszervezeti föderáció hirdette meg a Matteo Renzi vezette balközép kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjával szemben. A sztrájk a CGIL tömegdemonstrációjával kezdődött Torinó utcáin. A menetet vezető Susanna Camusso CGIL-főtitkár elmondta, a kormány megszorító intézkedései nem gazdasági növekedéshez, hanem recesszióhoz vezettek. Munkahelyteremtést, beruházásokat, méltóságteljes munkát, a dolgozói jogok védelmét sürgette Camusso a 3 millió olasz munkanélkülire és a külföldre emigráló fiatalokra emlékeztetve. Az olasz szakszervezetek több mint 50 városban tartanak tüntetést.

Matteo Renzi miniszterelnök hangoztatta, hogy a sztrájkhoz való jog Olaszországban biztosított, de a kormány nem a szakszervezetek szerint irányítja a politikáját. Diákok csoportja péntek hajnalban elfoglalta a római kormánypalota előtti teret "Nem adjuk a jövőnket!" feliratú transzparenssel. Békés demonstrációt tartottak az Expo 2015 milánói világkiállítás építkezési területén is.

Ez az első alkalom, hogy a szakszervezetek egy balközép kormány idején rendeznek általános sztrájkot. Az utolsó általános sztrájkot az olasz szakszervezetek 2002 áprilisában tartották a II. Berlusconi-kormány alatt. Ezt megelőzően pedig 1982 júniusában a kereszténydemokrata Spadolini-kormány alatt.

A Mávinform pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy hivatalos információjuk nincs az olasz vasutasok pénteki sztrájkjáról, egyelőre az olasz vasutak hivatalos közlése alapján úgy tudják: az olaszországi vasutasok december 14-én vasárnap 0 órától este 9 óráig sztrájkolnak. A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt az olasz vasút belföldi vonatközlekedésében járatok törlésére, rövidülésekre, késésekre kell számítani.

A Budapest Airport honlapján elérhető információk szerint az induló járatok közül törölték a Ryanair 12 óra 15 perckor induló milánói és az Alitalia 18 óra 15 perces római járatát. Az érkező gépek közül törölték a Ryanair 15 óra 50 perces milánói és az Alitalia 16 óra 55 perces római járatát.

Azt javasolják az Olaszországba készülő utasoknak, hogy figyeljék a repülőtér honlapján (www.bud.hu) a folyamatosan frissülő menetrendi információkat.

Szerző