Előfizetés

Máris kiestek a horvátok

Kövér Dávid (Győr)
Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:58
A lengyelek nagy meglepetésre legyőzték az oroszokat, akik így kiestek az Eb-n FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Nagy meglepetéssel zárult a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója. A társházigazda szomszédjaink vereséget szenvedtek Németországtól, így a hollandok elleni mérkőzés eredményétől függetlenül búcsúznak a kontinensviadaltól. 

Nagy reményekkel vágott neki Horvátország a magyarokkal közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságnak, ám óriási kudarc lett belőle. A csapat ugyanis szerda este újabb vereséget szenvedett – az első fordulóban 30-28-ra kikaptak Svédországtól -, ezúttal Németország győzött Varasdon (26-24), ami azt jelentette, hogy Vladimir Canjuga lányai hollandok ellen – immár tét nélkül - lépnek utoljára pályára a kontinensviadalon.

Házigazdával még sosem történt hasonló a 2002-ben bevezetett középdöntős rendszer óta. Előtte a tizenkét résztvevő országot két csoportba osztották. A két hatos első két helyezettje jutott az elődöntőbe, a többi csapat pedig az első 5 fordulóban nyújtott teljesítménye alapján játszott a végső sorrendért.

A régi lebonyolításban az 1998-as Eb-n jutottak a horvátok sorsára a rendezők, akkor Hollandia búcsúzott a csoportküzdelmek után, ugyanis 1 győzelmével négy vereség mellett a hatos csoportban ötödik lett. A kiábrándító eredmény áldozatot is szedett. Vladimir Canjuga, a horvátok szövetségi kapitánya bejelentette, távozik posztjáról.

„Vállalom a teljes felelősséget ezért a borzalomért. A hollandok ellen még én irányítom a válogatottat, aztán távozom. Ez volt az utolsó fejezetem a női válogatott történetében” – idézi a szakvezetőt a Vecernji list című lap. A tréner 2010 óta irányította a nemzeti csapatot, amelytől minimum a középdöntőt várták el.

A C csoport másik mérkőzésén nem bírtak egymással a csapatok. Hollandia 30-30-as döntetlent játszott Svédországgal, így ebben a négyesben már csak az a kérdés, hogy a svéd, holland és a német válogatott közül ki hány pontot visz magával a zágrábi középdöntőbe.

A magyarok szerencsére nem jártak úgy, mint a horvátok, és a lengyelek legyőzésével biztosították helyüket a debreceni középdöntőbe. Németh András csapata tegnap – lapzártánk után – fogadta a százszázalékos spanyol együttest. A lányok az anyagi örömök elé néző világklasszis irányítóval, Görbicz Anitával készültek a találkozóra, míg az ibériaiak könnyed tánccal hangolódtak a mérkőzésre.

A győri kvartett másik összecsapása a továbbjutásért zajlott, ahol az oroszok 29-26-ra legyőzték a lengyeleket, így csatlakoztak a magyarokhoz és a spanyolokhoz. A lengyelek nyeretlenül búcsúztak.

Eszéken szerdán a franciák voltak az egyértelmű esélyesek Szerbiával szemben. Hogy ez mennyire igaznak bizonyult, arra az első félidő adott leginkább választ: a délszlávok mindössze háromszor voltak eredményesek, márpedig ilyen gyenge támadójátékkal nem lehet meccset nyerni.

Ez egyébként új negatív rekord is, korábban ugyanis még egy csapat sem dobott ilyen kevés gólt kontinenstornán az első játékrészben. A második félidőben aztán valamelyest talpra állt a vb-ezüstérmes gárda, és csökkentette a különbséget, de ez nem változtatott azon a tényen, hogy a franciák második meccsüket is megnyerték, és bejutottak a középdöntőbe, míg déli szomszédjainknak az utolsó fordulóban kell kiharcolniuk a továbbjutást.

A D csoport másik mérkőzésén a címvédő Montenegró a papírformának megfelelően legyőzte Szlovákiát. A mai Montenegró-Franciaország mérkőzés a csoportelsőségről, míg a Szerbia-Szlovákia találkozó a továbbjutásról dönt.

Debrecenben tegnap – lapzártánk után – skandináv derbit rendeztek, ahol a dánoknak volt nagyobb szükségük a győzelemre a norvégok ellen, mivel a románok elleni döntetlennel értékes pontot hullajtottak. Románia és Ukrajna ki-ki mérkőzést vívott a továbbjutásért, melyet előbbi szerzett meg: xx-xx-ra legyőzte északi szomszédját.

Magyarországon lezárultak a csoportmérkőzések. Németh András lányai a kötelezőt teljesítették, most már a végső célért kell küzdeni, hogy Budapesten is megmutathassák Tomori Zsuzsannáék mit is tudnak.

 Ők mondták

Andrea Penezic, a horvátok balátlövője: „Nagyon csalódott vagyok, sírtam is a mérkőzés után. Hazai környezetben játszottunk, és nem jutottunk tovább.”

Thomas Sivertsson, a svédek szövetségi kapitánya: „Ezerarcú mérkőzés volt. Kemény harcot folytattunk, hogy visszatérjünk a meccsbe, ezért elégedettek lehetünk.”

Tess Wester, a hollandok kapusa: „Nem gondolnám, hogy szükségünk lenne a pocsék kezdésre ahhoz, hogy igazán jó meccset játsszunk. Azt sem hiszem, hogy ne lennénk elég stabilak, mindössze csak korábban kell felébrednünk.”

Biljana Bandelier, a szerbek balátlövője: „Nem is tudom, mit mondjak. Alábecsültük őket, azt hittük, hogy mindent tudunk róluk. De ez egyáltalán nem látszódott meg a pályán.”

Nina Kamto, a franciák beállója: „A védekezésben szinte tökéleteset nyújtottunk. Összeszedetten, agresszívan játszottunk, és a jó megoldásokat választottuk a legtöbb alkalommal.”

Majda Mehmedovics, a montenegróiak kapusa: „Örülök, hogy ilyen jól védekeztünk, és remekül alakítottunk ki lehetőségeket, amelyekből könnyű gólokat dobhattunk. Ez volt a kulcs.”

Tomori Zsuzsanna, csapatkapitány: „Nem szabad megnyugodnunk, mennünk kell előre.”

Eredmények
A csoport (Győr)
3. forduló:
Oroszország-Lengyelország 29-26
Magyarország-Spanyolország lapzártánk után ért véget
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Spanyolország 4 pont, 2. (és már továbbjutott) Magyarország 3, 2. Oroszország 1, 4. Lengyelország 0.
B csoport (Debrecen)
3. forduló
Románia-Ukrajna 23-22
Norvégia-Dánia lapzártánk után ért véget
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Norvégia 4 pont, 2. (és már továbbjutott) Dánia 3, 3. Románia 1, 4. Ukrajna 0.
C csoport (Varasd)
2. forduló:
Hollandia-Svédország 30-30
Németország-Horvátország 26-24
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Hollandia 3 pont (59-56), 2. (és már továbbjutott) Svédország 3 (60-58), 3. (és már továbbjutott) Németország 2, 4. Horvátország 0.
A mai program:
Svédország-Németország (18 óra)
Horvátország-Hollandia (20.15, Tv: Sport2)
D csoport (Eszék)
2. forduló
Franciaország-Szerbia 27-16 (11-3)
Montenegró-Szlovákia 28-24 (20-10)
Az állás: 1. (és már továbbjutott) Franciaország 4 pont (48-34), 2. (és már továbbjutott) Montenegró 4 (50-43), 3. Szlovákia 0 (42-49), 4. Szerbia 0 (35-49).
A mai program:Montenegró-Franciaország (18 óra, Tv: Sport1)
Szerbia-Szlovákia (20.15)

Szép pólós győzelem sok kapott góllal

A magyar férfi vízilabda-válogatott könnyed győzelemmel zárta a 2014-es évet Románia ellen. A 20-10-es eredménnyel egyaránt elégedettek voltak a játékosok és Benedek Tibor szövetségi kapitány is, bár a tíz kapott gólt kicsit soknak látták a felek.

„Szép gólokat lőttünk, a védekezésben volt az elején egy kis megakadás, de később javult a helyzet. A 10 kapott gólt soknak tartom, 7-8 lett volna reális a román csapattal szemben. Ugyanakkor a támadójátékunk nagyon erős volt” – nyilatkozta Benedek a Digisportnak a szerda esti Világliga-mérkőzés után.

Eredmények
Világliga,
A csoport
Szlovákia–Görögország 10-16
Magyarország–Románia 20-10
Az állás: 1. Magyarország 6 pont (33-16), 2. Görögország 6 (31-18), 3. Szlovákia 0 (16-29), 4. Románia 0 (18-35).

Erdélyi Balázs öt góljával a találkozó legeredményesebb játékosa lett, aki kiválóan helyettesítette a kapitány által pihentetett Varga Dénest.

„Bár tudtuk, hogy nem fog játszani Dumi, de nem volt kimondva, hogy nekem kell gólokat lőnöm, vagy bármi ilyesmi teher volna rám helyezve.

Azért örülök, hogy így alakult. Leginkább a felállt védekezést tudtuk gyakorolni, támadásban annyira sok mindent nem, mert rengetegszer lefordulással fejeztük

be az akciókat” – értékelte csapata játékát Erdélyi. Legközelebb januárban, a csoport legerősebb együttesének tartott Görögország ellen száll medencébe idegenben a magyar válogatott a Világligában. Reméljük, hasonló folytatásra számíthatunk.

A McLaren nagy duója: Alonso és Button

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:54
Világbajnokok egymás közt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
Nagyon hosszú várakozás után végre tegnap fellebbent a függöny, és kiderült, hogy két világbajnok alkotja majd 2015-ben a McLaren-Honda F1-es csapatát.

Tehát az érkező Fernando Alonso megkapta Jenson Buttont maga mellé, így sokak kívánsága teljesült a párossal, többek között a spanyol pilótáé is. A brit istálló idei dán versenyzője, Kevin Magnussen teszt- és tartalékversenyzőként folytatja pályafutását a wokingiaknál.

Alonso 2007 után tér vissza a McLarenhez, ahol hét éve komoly veszekedések kíséretében, egyetlen év után távozott. A spanyol abban bízik, hogy a nagyra törő csapat segítségével végre megszerezheti harmadik világbajnoki címét.

„Sosem titkoltam, mennyire nagy tisztelője vagyok Ayrton Sennának, aki a kedvenc versenyzőm és példaképem a pályán. Mindig arról álmodoztam, hogy elérem ugyanazt, amit ő. Nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal csatlakozom ehhez a projekthez, tudva, hogy némi időre lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük a megcélzott eredményeket, de ez nem jelent problémát számomra.

Több mint egy éve a McLaren-Honda felvette velem a kapcsolatot, és arra kért, vegyek részt ebben a partnerségben – egy olyan partnerségben, amely korábban sokáig dominált a Forma–1-ben. Remélem, immár velem ugyanez lesz” - jelentette ki Alonso, aki a hírek szerint úgy 40 millió dolláros fizetést kaphat a két plusz egy évre szóló szerződése értelmében.

Button hatodik szezonjának ivághat neki a wokingiakkal, ám ezt leginkább a szezonhajrában mutatott remek teljesítménye, valamint az emberek támogatásának köszönheti. Ugyanakkor ő már dolgozott a Hondával - a gyári csapat tagja volt hat esztendőn át -, ráadásul azt is bizonyította Lewis Hamilton csapattársaként, jól kezeli a legjobbakkal való közös munka alatti szituációkat.

„Ahogy Fernando, én is biztos vagyok abban, hogy a McLaren és a Honda komoly sikereket érhet el együtt, és igazi nyerőcsapattá válhatunk” – fogalmazott Button.

A 2015-ös rajtrács

A McLaren-Honda bejelentésével szinte teljessé vált a jövő évi pilótanévsor, maximum a Caterham és a Marussia esetleges indulásakor szabadulhat fel két-két ülés.

Mercedes - Lewis Hamilton, Nico Rosberg

Red Bull-Renault - Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat

Williams-Mercedes - Valtteri Bottas, Felipe Massa

Ferrari - Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen

McLaren-Honda - Fernando Alonso, Jenson Button

Force India-Mercedes - Nico Hülkenberg, Sergio Pérez

Toro Rosso-Renault - Carlos Sainz Jr., Max Verstappen

Lotus-Mercedes - Romain Grosjean, Pastor Maldonado

Sauber-Ferrari - Marcus Ericsson, Felipe Nasr

Caterham - ?

Marussia - ?