Előfizetés

Kapkodás a Fidesznél: "mostani formájában" nem lesz drogteszt

A kifejezés, hogy "most tervezett formájában", ismerősnek tűnik, hasonlóképpen jelezte annak idején Orbán Viktor, hogy nem lesz netadó, legalábbis - ahogy a kormányfő árnyalta - "ebben a formában" nem lehet bevezetni azt. 

Kommunikációs bravúr lesz, ha a Fidesznek sikerül komoly veszteség nélkül visszalépnie a drogteszttörvénytől - írja a Népszabadság. Kormánypárti jogászok szerint sem születhet ugyanis alkotmányos szabályozás, ha az kötelezően vonatkozik az újságírókra és a politikusokra. 

„Sehogy. A törvény a most tervezett formában nem fog megszületni, Kocsis Máté javaslatát Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely sem tudná alkotmányosnak nevezni” – így reagált egy ismert fideszes politikus a lapnak arra, miként lehet alkotmányos a Fidesz kommunikációs igazgatójának a Fidesz-frakció által támogatott drogkontrolljavaslata. A kötelező jelleg az újságírók és a politikusok esetében alkotmányellenes, de sérti az emberi jogok európai egyezményét is – állította a lap forrása.

A személyi integritás része ugyanis, hogy senki sem kötelezhető rendszeresen ilyen vizsgálatra, ráadásul a mentelmi jog védi a képviselőket. Az újságírók esetében pedig nincs olyan regiszter, mely pontosan meghatározná az e foglalkozási körhöz tartozókat.

forrás: nol.hu

Tiltakozás buktatta meg a rasszista szövegű köztévést

Publikálás dátuma
2014.12.11. 10:41
Siklósi Beatrix/Facebook
Már nem Siklósi Beatrixhoz tartoznak a köztévében a vallási műsorok, miután a nagy egyházak tiltakozás miatt az MTVA vezérigazgatója levette a szerkesztőt a területről – írja a Hír24.

A Népszabadsághoz jutott az a tiltakozó levél, amelyben Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, Gáncs Péter, evangélikus elnöki-püspök és a Heisler András, a Mazsihisz elnöke írt Szabó László Zsoltnak, az MTVA vezérének. Ebben többek közt azt írták, hogy „Siklósi Beatrix szerkesztő úrhölgy személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő, antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására".

Kiderült az, is, hogy erre még október végén a vezérigazgató válaszolt, amelyben megvédi Siklósit, és bízik abban, hogy kolléganőjét „valós érdemei és munkája alapján fogják megítélni". Mindemellett közölte azt is, hogy a vallási terület már nem szerepel a feladatkörében.

Siklósi Beatrix korábban rasszista vicceket, a szélsőjobboldali nézeteiről ismert kuruc.info „cikket" is posztolt már közösségi oldalán, ahol Horthy Miklós születésnapjáról is megemlékezett, ennek ellenére kinevezték a Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztőség élére.

forrás: hír24.hu

Angol—német ütközet az Atlanti-óceánon

Publikálás dátuma
2014.12.11. 09:00

Nagy angol hajóraj megtámadott öt német cirkálót. — A „Scharnhorst", „Gneisenau" és „Leipzig" elsüllyedtek. — Két német cirkáló elmenekült. — Az angolok veszteségei ismeretlenek.

Csütörtökön, a késő éjszakai órákban, a következő távirat érkezett:

(Berlin, december 10. — A Wolff-ügynökség jelenti: Hivatalos, december 10.) A londoni Reuter-ügynökség hivatalos jelentése szerint cirkáló hajórajunkat december 8-án reggeli fél 8 órakor a Falkland-szigetek táján észrevette és megtámadta a Sturdee altengernagy parancsnoksága alatt álló angol hajóraj.

Ugyanezen híradás szerint e harcban a „Scharnhorst"', „Gneisenau" és „Leipzig" hadihajók elsüllyedtek, két szénszállító gőzös pedig az ellenség kezébe jutott A „Dresden" és „Nürnberg" hajóknak sikerült elmenekülniük. Az üldözés hiábavaló volt.

Úgy látszik, hogy veszteségeink súlyosak. Az elsüllyedt hajók legénységéből számosat megmentettek.

Az ellenség állítólag csekély veszteségeket szenvedett. Hogy mekkora volt az ellenség ereje, arról az angol jelentés mit sem szól. A berlini Wolff-ügynökségnek ez a jelentése a német tengeri haderő nagy és meglepő veszteségét jelenti be. A híradásban megjelölt tengeri csatában, amelynek körülményei egyelőre még ismeretlenek, a német flottának azok az erősségei pusztultak el, amelyeknek a négy hónap óta folyó világháborúban a legnagyobb és legszebb vízi sikereit köszönhette a német haderő. A „Scharnhorst", a „Gneisenau" és a „Leipzig" német cirkálók voltak azok, amelyek egy hónappal ezelőtt a chilei vizeken példátlan hősiességgel megverték az angolok erős hajóraját, amelyből a „Monmouth" és a „Good Hope" páncélos cirkálók — 9.950 és 14.300 tonnásak — elsüllyedtek és a „Glasgow" védett cirkáló — 4900 tonnás — tartósan harcképtelenné lett. A chilei ütközet nagy meglepetés volt azok számára, akik vakon hittek abban, hogy az angolok még most is föltétlen urai a tengernek és ez a meglepetés annál nagyobb volt, mert a német hajóraj csaknem sértetlenül került ki az ütközetből.

A németek hajói a chilei ütközet előtt is és azóta is számos esetben bizonyságot tettek arról, hogy a német flotta határozott fölényben van a győzhetetlennek hitt angol tengeri haderő fölött. És tévedés volna hinni, hogy a németek a mostani, kétségtelenül nagy veszteségükkel elvesztették volna fölényüket. Amíg a német hajók szinte napról-napra újabb és meglepőbb sikereket érnek el, addig az angoloknak négy és fél hónap kellett, hogy nyílt ütközetben az első nagyobb csapást mérhessék a németekre. A Reuter-jelentés nem árulja el, hogy mekkora hajóraj támadta meg a német cirkálókat, de bizonyos, hogy az ellenség óriási túlerőben volt, mert csak a napokban érkezett hír arról, hogy vagy harminc angol, francia és japán hajó keresi a német cirkálókat.

Népszava 1914. december 11.