Előfizetés

Jövőre indul az új szocpol

Használt lakás vásárlásához, meglévő bővítéséhez és egy gyermekesek számára is felvehető lesz a jövő év közepétől elérhető új szocpol. Az 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő vissza nem térítendő otthonteremtési juttatásra jövőre (fél évre) összesen 4 milliárd, 2016-tól pedig már 9-10 milliárd forintot terveznek fordítani - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondása szerint igény esetén nőhet ez az összeg, úgymond felülről nyitott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kerete.

Több gyermek után és energiatakarékos ingatlanok esetén több támogatás jár majd; a négy éven belül megszülető vállalt gyermek(ek)re pedig előre is igénybe vehető lesz a szociális juttatás. A támogatást nemcsak házaspárok, hanem élettársi kapcsolatban élő, gyermekkel rendelkező családok is igényelhetik. Ám újabb gyermek vállalása esetén már csak a házasságban élő párok kérhetnek támogatást.

Ingoványos költségvetés

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.12.11. 06:22
A kormány az önkormányzatokat újabb helyi adók bevezetésére kényszeríti FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gyenge lábakon áll a 2015-ös költségvetés, a kormány teli rakta rejtett aknákkal, időzített bombákkal. A szakértők szerint sok a légből kapott, vagy ismeretlen adatokon alapuló számítás mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. Ami viszont szinte bizonyos, jövőre többször is módosításra szorul majd a költségvetési törvény.

Derűlátóbb a kormányzat a legtöbb szakértőnél, amikor a költségvetési törvényben 2,4 százalékos hiányt prognosztizál 2015-re. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tegnapi értékelése szerint például ez a szám már 2,7 százalék. Ráadásul - hangsúlyozták az elemzők - ez a hiányszám még nem is tartalmazza a kockázatokat, amelyekből bőven lehet szemezgetni a törvény szövegét elolvasva. Az egyik ilyen kockázat, hogy a kormány, minden különösebb indoklás nélkül 60-ról 30 milliárd forintra csökkentette a költségvetésben a tartalékot. A törvényjavaslat mintha nem számolt volna több, kieső, vagy csökkenő bevételi forrással sem. A 2,4 százalékos hiány kiszámolásához képest időközben már kihúzták a listáról az internetadót, a cafeteria elvonás is módosult, így abból is kevesebb adóbevételre lehet számítani.

Romhányi Balázs, a KFIB ügyvezetője a tanulmány ismertetésekor jelezte, idén ugyan 3,3 százalékos lesz a növekedés, ám ezt jövőre már nem lehet megismételni. A gazdaság bővülése lassulni fog.

Kockázatot jelent egyebek mellett a titokzatos vagyoni bevétel 169 milliárd forintja, amiről ennél többet a szövegből nem igen lehet megtudni. E témában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára képviselői kérdésre írásban válaszolt tegnap, de abból sem lettünk okosabbak. Legalább ilyen homályos az is, honnan vették a költségvetés összeállítói, hogy 2015-ben az e-útdíjból 20 milliárd forinttal nagyobb bevétel érkezhet a büdzsébe. Szó volt ugyan arról, hogy a buszoknak is fizetnie kelljen az e-útdíj rendszerben, de végül ettől elállt a kormány. Ugyancsak növeli a bizonytalanságot a költségvetési szervek lejárt tartozásállománya, amely például a kórházak esetében igencsak tetemes. Az útépítésekkel kapcsolatos uniós visszafizetési kötelezettség elérheti a 90 milliárd forintot.

A kormány magasabb áfa bevételekre számít a devizahitesek "mentőcsomagja" miatt a lakosságnál maradó többlet források, illetve a szigorodó ellenőrzéseknek köszönhetően a gazdaság kifehéredése miatt, de a szakértők, köztük a KFIB közgazdászai is, mérsékeltebb fogyasztásnövekedésre számítanak, mint a kabinet.

Rendkívül ingatag annak a 28 milliárd forintnak a sorsa is, amit a kormány a Paks II. jövő évben felmerülő költségeire szánt. Különösen a Déli Áramlat minden előzetes figyelmeztetés nélküli lefújása után éleződhet ki ez a kérdés, bár az utóbbi napokban teljes titoktartás mellett, hosszú időre titkosítva 6 milliárd eurós szerződést írt alá a kormány egy orosz céggel Paksról.

Romhányi Balázs az államadósság alakulását is borúlátóbban ítélte meg a kincstári optimizmust sugárzó hivatalos előrejelzéseknél. Szerinte - és ebben sincs egyedül - az államadósság beragad a GDP arányos 78-79 százalékos sávba. Korábban Varga Mihály ennél jóval alacsonyabb mértékről nyilatkozott.

A KFIB ügyvezetője megállapította: a 2015-ös költségvetés most rosszabb állapotban van, mint amit a Költségvetési Tanács szeptemberben látott. Ezért nem zárta ki, hogy 2012-höz hasonlóan jövőre is sorozatos költségvetési kiigazításra lesz szükség. Mindezt úgy kell majd végrehajtani, hogy egyre kisebb a mozgástér adóemelésekre.

Az idei adózást és különböző egyéb közterheket érintő 27 intézkedés a KFIB szakértői szerint 2015-ben legalább 130 milliárd forintos adóemelést jelent. Csupán az élelmiszerlánc felügyeleti díjból 24 milliárdos többlet bevétel folyhat be az államkasszába.

Katona Tamás, az MSZP szakpolitikusa, volt pénzügyminisztériumi államtitkár a Népszavának úgy fogalmazott, ez a költségvetés a Matolcsy-féle törvénytervezetekkel ellentétben legalább formálisan rendben van. A számok összeadása, eredménye megfelel a matematika szabályainak, amit az előző miniszter esetében nem lehetett elmondani - tette hozzá a közgazdász. Ezzel azonban nagyjából le is zárható a költségvetésről elmondható pozitívumok sora, mert a tartalmi kérdésekben annál több a gond.

Nagyon nagy szociális válság küszöbén áll az ország - hívta fel a figyelmet a várható folyamatokra Katona. A költségvetés soraiból az olvasható ki, hogy a kormány 200 milliárd forintot von ki a szociális ellátásból. Egy sor alanyi jogon járó juttatást vesznek el a rászorulóktól. A mostani felmérések nagyjából 600 ezerre teszik az éhező gyermekek számát és az unióban egyedül Magyarországon nem sikerült ezen javítani. Jövőre ez a szám és a szegénység mértéke is nőhet - tette hozzá a szakpolitikus.

Nincsenek meg az alapvető feltételei az egészségügy, az oktatás normális működtetésének. Az állam éppen onnan vonul ki ahol dolga volna, például az oktatásból, az egészségügyből, a szociális ellátás, és benyomul oda, ahol semmi keresnivalója, mint a gazdaság, vagy a személyes szféra.

Katona Tamás szerint a kormány a népszerűtlen, de elkerülhetetlen adóemeléseket, újak bevezetését áttolja 2015-ben az önkormányzatokra, amelyek a forráselvonások miatt már most is nehezen tudják ellátni feladataikat.

A költségvetési hiányt egészen biztosan 3 százalék alatt tartja majd a kormány, de a bruttó államadósság nőni fog akár 80 százalékra is.

A szakember úgy vélte föl kellene hagyni az olyan presztízs beruházásokkal, mint például a Budapest Bank megvásárlása, ami majd' 100 milliárd forintjába kerülhet az adófizetőknek, de le kellene mondani a stadionépítési hóbortról, a Városliget és a budai Vár projektről is.

A világgazdaság gyorsuló növekedésére számít az ENSZ

Gyorsul a világgazdaság növekedése, jövőre 3,1, 2016-ra 3,3 százalékos globális bővüléssel számol az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amely szerdán ismertette éves jelentésének főbb megállapításait.

A nemzetközi szervezet arra számít, hogy idén összesen 2,6 százalékkal gyarapodik a bruttó hazai termék (GDP) világszinten.
A világgazdaság helyzete és kilátásai 2015 című előrejelzés szerint a növekedés egyenlőtlen lesz az egyes régiók között. A globális átlagot meghaladóan fognak bővülni a legkevésbé fejlett gazdaságok, és Kelet-Ázsia megtartja vezető helyét mint a leggyorsabban fejlődő régió a lakossági fogyasztás folyamatos erősödése miatt.

Az eurózóna problémái, többek között a magas munkanélküliség továbbra is visszafogja a nyugat-európai országok gazdaságát. Kína növekedése az eddiginél visszafogottabb ütemben folytatódik, Oroszországban nem várható elmozdulás a mostani gazdasági növekedési holtpontról az ukrajnai válság miatt.

Az Egyesült Államok gazdasága az ENSZ jelentése szerint 2,8 százalékkal bővül jövőre, majd 3,1 százalékkal 2016-ban. Az Európai Unióban jövőre 1,7 százalékos, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést prognosztizálnak a kutatók.

A kínai gazdaság jövőre 7 százalékkal nő az ENSZ szerint, egy évvel később ennél lassabb ütemű, 6,8 százalékos bővülést várnak. India gazdasági növekedése várhatóan gyorsul, 2015-ben 5,9 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos növekedéssel számol a jelentés.

Latin-Amerikában a nagy állami befektetési projektek előreláthatólag fellendítik a gazdaságot, Brazíliában jövőre 1,5, majd egy évvel később 2,4 százalékos bővülést jelez előre az ENSZ, míg Mexikóban ugyanebben a két időszakban 3,4 és 3,8 százalékosat.

A legjobban az afrikai országok gazdaságai erősödnek a következő két évben, a jelentés kiemelte Nigériát, ahol 6,1 és 5,9 százalékos növekedést várnak 2015-2016 során.

Az Iszlám Állam közel-keleti térnyerése visszafogta a világgazdaság növekedését, azonban csak korlátozott hatással volt rá, mivel a globális olajpiac stabil maradt. Az olajkitermelés növekedése - elsősorban az Egyesült Államokban - ellensúlyozta azt a félelmet, hogy a helyi konfliktusok miatt csökken az olajkínálat világszinten.

A jelentés szerint az olaj hordónkénti világpiaci ára 2015-ben 92 dollár, 2016-ban 96 dollár lesz.