Előfizetés

Budapestre készülnek Tomoriék

Kövér Dávid (Győr)
Publikálás dátuma
2014.12.11. 06:53
Tomorit szabálytalanul sem tudták megállítani a lengyelek FOTÓ ORLÓCI ZSUZSANNA
A magyar női kézilabda-válogatott 29-23-ra legyőzte Lengyelországot, így biztosította helyét a debreceni középdöntőben a horvátokkal közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon. Németh András szövetségi kapitánya kiemelte, most csapatának azon kell dolgoznia, hogy Budapesten is pályára léphessenek.

Láthatóan igencsak derűs emberek hagyták el kedd este a győri Audi Arénát. Még éjfél körül is hallani lehetett a belvárosban a magyar női kézilabda-válogatott első Európa-bajnoki győzelme után dalra fakadó szurkolókat, akik ekkorra – persze némi sör elfogyasztása után - valósággal euforikus hangulatba kerültek.

Németh András tanítványai remek játékot bemutatva könnyedén legyőzték Lengyelországot, így a spanyolok elleni mérkőzéstől függetlenül biztosan ott lesznek a debreceni középdöntőben. A sikernek köszönhetően nem csak továbbjutásukat biztosították a lányok, hanem egy nagy teher is lekerült a vállukról.

Ez érződött is Tomori Zsuzsannáékon, akik vidáman válaszoltak az újságírói kérdésekre, még az érzelmeit általában remekül palástoló Németh András is elejtett egy félmosolyt.

„Az első győzelmünk volt, és ezt nagyon kell értékelni. Ha nem az lenne, morognék, de sikerült átesnünk a tűzkeresztségen” - nyilatkozta lapunknak Németh András.

Majd elemzésbe fogott: „Az első félidő védekezése határozta meg a végeredményt. Elbizonytalanítottuk a lengyel támadókat, és gyors tempóban játszottunk. A második félidő nem sikerült annyira jól, a lengyelek amolyan minden mindegy alapon játszottak, hiszen nem volt veszítenivalójuk, így a megoldásaik is sikeresebbek voltak.

A 10 gólos vezetés után 6 gólra csökkent az előny, de elégedett vagyok az eredménnyel. Sportszerű ellenfelet győztünk le, a lengyel válogatott még biztosan megmutatja majd szebbik arcát is”- mondta a szövetségi kapitány.

Kim Rasmussen lányai nehéz helyzetbe kerültek: két forduló után 0 ponttal állnak, így az utolsó körben mindenképp győzniük kell az oroszok ellen, ha tovább szeretnének jutni. A vb-negyedik csapat szövetségi kapitánya, érhető módon nagyon csalódottan nyilatkozott a sajtótájékoztatón.

„Először is gratulálok a magyaroknak, megbüntették a hibáinkat, minden elveszített labdánkból növelni tudták az előnyüket. Borzalmas volt az első félidőnk, amikor jobbra kellett volna, akkor balra futottunk, amikor balra kellett, akkor jobbra rohantunk.

A második játékrésszel ugyanakkor elégedett voltam, ekkor megfelelő volt a csapat hozzáállása, és szorosabbá tudtuk tenni a meccset. Visszaküzdöttük magunkat öt gólra, de amikor még közelebb kerülhettünk volna, a magyarok mindig megrázták magukat”- fogalmazott Kim Rasmussen.

A magyar válogatott ma a százszázalékos teljesítménnyel álló spanyol együttest fogadja. A tét a csoportelsőség sorsa, valamint, hogy ki visz magával több pontot Debrecenbe. Hogy mit várhatunk a csapattól?

„Az Európa-bajnokság két helyszínén már ott leszünk, most elkezdünk azért dolgozni, hogy a harmadikon is játszhassunk”- adta ki az utasítást Németh András.

Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság házigazdái Vetési Iván, a magyar szövetség (MKSZ) és egyben a szervezőbizottság elnöke szerint.

Vetési az MKSZ honlapjának szerdán elmondta: a benyomások is kedvezőek, ugyanakkor az eddigieknél több nézőt szeretnének bevinni a csarnokokba, ezt nagyon fontos feladatnak nevezte.

Hozzátette: amire szintén nagyon kell figyelniük, hogy a budapesti végküzdelmeket a lehető legjobban előkészítsék, hiszen a Papp László Sportaréna "belakására" kevés idő áll rendelkezésre.

Vetési jelezte: az európai szövetség a korábbi tornákból kiindulva arra számított, hogy a rajt előtt közvetlenül és a rajt napján nagy lesz a fejetlenség és a káosz, ezzel szemben Győrben és Debrecenben teljesen nyugodt volt a légkör, és problémák nélkül tudták elindítani a tornát.

Női kézilabda Eb - Franciák a középdöntőben

A francia válogatott bejutott a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság 12-es középdöntőjébe, miután csoportjában a második mérkőzését is megnyerte.

A franciák úgy győzték le az előző kontinensviadalon negyedik helyen záró szerbeket, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

Eredmények a viadal honlapja alapján:
2. forduló:
C csoport (Varasd):
Hollandia-Svédország 30-30 (14-14)
később:
Horvátország-Németország 20.15

D csoport (Eszék):
Franciaország-Szerbia 27-16 (11-3)
később:
Szlovákia-Montenegró 20.15

Ligakupa - Nyolc között a Ferencváros

A Ferencváros gól nélküli döntetlent ért el az ősi rivális Újpest otthonában a szerdai visszavágón, így megőrizte az első összecsapáson szerzett háromgólos előnyét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Ligakupában.

Ligakupa, nyolcaddöntő, visszavágó:
Újpest FC-Ferencváros 0-0
Továbbjutott: a Ferencváros 4-1-es összesítéssel.

szerdán játszották:
Videoton FC-Dunaújváros Pase 3-1 (1-1)
Továbbjutott: a Videoton 4-3-as összesítéssel.
Szombathelyi Haladás - PMFC-Matias 1-2 (1-2)
Továbbjutott: a Pécs 2-1-es összesítéssel.
Nyíregyháza Spartacus-Békéscsaba 1-0 (0-0)
Továbbjutott: a Nyíregyháza 3-2-es összesítéssel.
DVSC-TEVA - Soproni VSE 3-1 (1-0)
Továbbjutott: a DVSC-TEVA 4-2-es összesítéssel.
Szigetszentmiklós-Győri ETO FC 0-0
Továbbjutott: a Szigetszentmiklós 2-1-es összesítéssel.
MTK Budapest - MVM-Paks 2-1 (0-1)
Továbbjutott: az MTK Budapest kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

A Diósgyőri VTK-Budapest Honvéd párharc első felvonását február 14-én, visszavágóját pedig egy héttel később rendezik.

A negyeddöntő párosítása:
DVSC-TEVA - Videoton FC
PMFC-Matias - MTK Budapest
Szigetszentmiklós-Ferencváros
Nyíregyháza Spartacus - Diósgyőri VTK/Budapest Honvéd

s