Előfizetés

Skandinávia már alaposan beköszönt

Kövér Dávid (Győr)
Publikálás dátuma
2014.12.10. 06:54
A dánok (sötét mezben) sima győzelemmel kezdtek, már szinte középdöntősök FOTÓ: MTI/CEGLÉDI ZSOLT
Lezárult a csoportkör első fordulója a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon. A házigazda csapatoknak nem okozott túl nagy örömöt a nyitány, hiszen egyik otthoni együttes sem tudott diadalmaskodni. Lapunk elemezte, mi történt az első körben.

A magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság nyitófordulója nem úgy sikerült Németh András együttesének, ahogy eltervezte.

Hiába buzdította 4800 ember Tomori Zsuzsannáékat, végül döntetlen született az oroszok ellen. Az A csoport és egyben a kontinenstorna első mérkőzését a spanyolok vívták a lengyelekkel.

A találkozón könnyed győzelmet aratott Jorge Dueñas alakulata a vb-negyedik közép-európai csapattal szemben, így nagy lépést tett a továbbjutás felé.

A debreceni B jelű kvartettben az északi csapatok domináltak. Dánia és Norvégia is ellentmondást nem tűrően játszott. Előbbi Ukrajnát, míg utóbbi Romániát győzte le.

Eredmények
A csoport (Győr) 2. forduló
Spanyolország-Oroszország 25-24
Lengyelország-Magyarország lapzártánk után ért véget
Az állás: 1. Spanyolország 2 pont, 2. Magyarország 1 (29-29), 2. Oroszország 1 (29-29), 4. Lengyelország 0.
B csoport (Debrecen) 2. forduló
Románia-Dánia 29-29
Ukrajna-Norvégia lapzártánk után ért véget
Az állás: 1. Dánia 2 pont (32-23), 2. Norvégia 2 (27-19), 3. Románia 0 (19-27), 4. Ukrajna 0 (23-32).
C csoport (Varasd)
Svédország-Horvátország 30-28
Hollandia-Németország 29-26
Az állás: 1. Hollandia 2 pont (29-26), 2. Svédország 2 (30-28), 3. Horvátország 0 (28-30), Németország 0 (26-29).
A mai program:
Hollandia-Svédország (18 óra)
Horvátország-Németország (20.15, Tv: Sport2)
D csoport (Eszék)
Montenegró-Szerbia 22-19 (10-8)
Franciaország-Szlovákia 21-18 (7-9)
Az állás: 1. Montenegró 2 pont (22-19), 2. Franciaország 2 (21-18), 3. Szerbia 0 (19-22), 4. Szlovákia 0 (18-21).
A mai program:Szerbia-Franciaország (18 óra)Szlovákia-Montenegró (20.15)

A holnapi nap döntő lehet, mind a négy együttes számára, hiszen a papírforma alapján az első, valamint a továbbjutó harmadik helyért játszanak majd a Főnix Csarnokban.

Hétfőn Horvátország is bemutatkozott mind házigazda, ám a magyarokhoz hasonlóan a győzelem elmaradt.

Ráadásul Vladimir Canjuga leányainak még rosszabbul sikerült a debütálás, ugyanis vereséget szenvedtek Svédországtól, amely teljessé tette a skandináv diadalmenetet.

A C csoport másik mérkőzésén, a Németország-Hollandia találkozón Horváth Péter és Marton Balázs játékvezetőknek köszönhetően magyarokért is szoríthattunk.

A meccs fordulatosra sikeredett: a holland lányok az elején kicsit beragadtak, majd olyannyira magukra találtak, hogy nemcsak egyenlíteni tudtak, hanem fordítani is, és végül - némi meglepetésre - 29-26-ra nyertek.

Az első eszéki összecsapáson, meglepetésre a franciák megszenvedtek Szlovákiával. Az északi „szomszédjaink” az első félidőben még vezetni is tudtak kettővel. A második játékrészre aztán összeszedték magukat a gallok, és megszerezték a 2 pontot.

A D jelű kvartettben igazi balkáni harcnak lehettünk szemtanúi, amelynek az adott pikantériát, hogy egy horvát városban csapott össze egymással Szerbia és Montenegró.

A szerbek találtak először a hálóba, de - sokak meglepetésére - ekkor vezettek utoljára. Zsinórban 5-öt dobott ezután a címvédő Montenegró, majd végig uralva a mérkőzést, 22-19-re megnyerte első Eb-mérkőzését.

Tegnap Magyarországon a második körrel folytatódott a torna. Szucsánszki Zitáék a vereséggel rajtoló lengyelekkel – lapzártánk után – játszottak.

Így látták eddig
Jorge Dueñas, a spanyolok szövetségi kapitánya: „A helyszínnel és a rendezéssel rendkívül elégedettek vagyunk! Nagyon szép a szállás, gyönyörű az új Aréna, minden jól meg van szervezve”.
Kari Aalvik Grimsbö, a norvégok megsérült kapusa: „Azért bánt különösen, mert úgy éreztem, jó formában vagyok. Az orvosok nem túl bizakodóak, azt mondják, lehet, hogy ezen az Eb-n már nem léphetek pályára. Én viszont hiszek abban, hogy nem kell kihagynom az egész tornát, és részem lehet abban, hogy jó eredményt érjünk el”.
Allison Pineau, a franciák irányítója: „Nagyon nehéz mérkőzés volt, de tudtuk ezt. Úgy gondolom, a legfontosabb számunkra, hogy nyerni tudtunk, így most nagyon boldog vagyok”.
Dusan Poloz, a szlovákok szövetségi kapitánya: „Jó meccset játszottunk, de nem volt szerencsénk a végén. Lépésről-lépésre haladva bebizonyítjuk majd, hogy remek csapat vagyunk”.
Andrea Penezic, horvát balátlövő: „Óriási hangulatot varázsoltak a szurkolók a csarnokba. Csalódott vagyok, hogy nem sikerült nyernünk, de ez még csak az első találkozónk volt, hátra van még kettő, ahol mindenképp diadalmaskodnunk kell.
Linnea Torstensson, a sérüléséből felépült svéd irányító: „Fantasztikus érzés volt újra játszani. Ma az egész csapat jó teljesítményt nyújtott”.
Clara Woltering, a németek kapusa: „Ma kielemezzük a hibáinkat, de holnaptól a horvátok elleni mérkőzésre koncentrálunk. Harcolni fogunk”.
Estavana Polman, hollandok irányítója: „Jó mérkőzést játszottunk, de több van bennünk. Örülünk a győzelemnek, de most a Svédország elleni találkozóra kell összpontosítanunk”.
Darja Dmitrijeva, az oroszok irányítója: „Nagyon hangosak és a végén szomorúak voltak a magyar drukkerek, de ez nekem jót jelentett. Személy szerint nekem és szerintem a csapatnak is jobb, ha sok szurkoló előtt szerepelünk”.
Dragan Adzic, a montenegrói szövetségi kapitány: „Ez egy nagyon kemény meccs volt. Szerbia végig jól játszott. Nagyon fontos győzelmet arattunk”.
Biljana Bandelier, a szerbek balátlövője: „Nem koncentráltunk eléggé a kulcsfontosságú pillanatokban. Nagyon sajnálom, hogy elvesztettük ezt a mérkőzést”.
Jan Pytlick, a dánok szövetségi kapitánya: „Elégedett vagyok a győzelemmel, mert fontos mérkőzésen nyertünk. A nyitómérkőzéseken mindig van kis nyugtalanság bennem”.
Monika Stachowska, a lengyelek beállósa: „Taktikai hibákat követtünk el. A védekezésünk nem volt elég agresszív. Sajnos nem sikerült sok gólt szereznünk, mert a spanyol kapus jó formában volt”.
Paula Claudia Ungureanu, a románok kapusa: „Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést. Nem tudom mi történt”.
Görbicz Anita, a magyar kapitány segítője: „Másképp szólok a játékosokhoz kintről, mint amikor a pályán vagyok, hiszen játék közben nem mindig tudja az ember eltalálni a megfelelő hangnemet. Kint viszont, még ha ideges is vagyok, könnyebb higgadtnak maradni”.
Leonyid Ratner, az ukránok szövetségi kapitánya, aki az Eb után elköszön a válogatottól: „Eljött az idő. A fiatalabb generációt nem érdekli a sportág, Ukrajna eltűnhet a kézilabda térképéről”Most komolyan: nyári olimpia Budapesten?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt tervezi, hogy már januártól megkezdi az egyeztetéseket azokkal a lehetséges jelentkezőkkel, akik fontolgatják a pályázatot a 2024-es nyári játékokra. Az esemény iránt Budapest is érdeklődik.

"Ha minden a tervek szerint alakul, akkor már január 15-én elkezdjük az egyeztetéseket. Meghallgatjuk a problémákat, majd megfogalmazzuk a tanácsainkat a jelentkezőket" - mondta Monte-Carlóban Thomas Bach, a NOB elnöke.

A 2024-es olimpia iránt érdeklődik a magyar főváros is. Amint Borkai Zsolt MOB-elnök szeptember 11-én bejelentette: a Magyar Olimpiai Bizottság teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es rendezésre.

A programok összeállításánál is rugalmasabb lesz a NOB, ezért eltörölték a 28-as sportági plafont. Eljött a gazdaságos olimpiák ideje.

A mostani döntés megengedi azt is, hogy nem csak egy országon belül lehessen egy olimpiát megrendezni, hanem határon átnyúlóan, akár két ország összefogásával meg lehet rendezni, ez olyan lehetőség, amivel az olyan jellegű városoknak, mint Budapest, megnő a pályázási esélye” – fogalmazott Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Minimum 10 milliárd euróra becsülhető egy olimpia megrendezésének költsége, amelyhez elengedhetetlen a sportlétesítmények, a tömegközlekedés, valamint a szálláshelyek fejlesztése.

Mindenesetre a 2024-es nyári olimpia helyszínéről 2017-ben Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az Egyesült Államokban négy város (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington), Németországban két város (Berlin és Hamburg) vív belharcot a jelöltségért, de Budapest mellett Róma, Párizs, Isztambul, valamint Katar és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik.

Miután a 2016-os játékoknak Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont, így 2024-ben jó esély van az európai rendezésre.

Középdöntős a Németh-csapat!

Kövér Dávid (Győr)
Publikálás dátuma
2014.12.10. 06:50
FOTÓ: MTI, Vajda János
A magyar női kézilabda-válogatott megszerezte első győzelmét a lengyelek ellen a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon, így Németh András tanítványai az utolsó spanyolok elleni találkozótól függetlenül ott lesznek a debreceni középdöntőben. Akárcsak a hispánok, és a két északi sztárcsapat, Norvégia és Dánia.

„Természetesen magyar győzelmet várok”- jött kérdésünkre a válasz a mérkőzés előtt egy pattogatott kukoricáért sorban álló szurkolótól. Egyébként Győrben ez a slágertermék a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon. A mérkőzés előtt fél órával még a büfé volt a legnépszerűbb célpont a csarnok aulájában.

A győri Audi Aréna majdnem megtelt, érezték a drukkerek is, hogy elkél a bíztatás a csapatnak, hiszen a nyitómérkőzésen „csak” döntetlent játszottak Németh András lányai. A vereséggel kezdő lengyelek ellen mindenképpen nyernünk kellett. Egyrészről, hogy megszerezzük az első győzelmünket a kontinenstornán, másodszor pedig ha nyerünk, biztosan továbbjutunk a spanyolok elleni meccstől függetlenül. Ráadásul a statisztika is mellettünk szólt. A két csapat a mérkőzést megelőzően több mint öt éve találkozott egymással: 2009. november 21-én, ugyancsak Győrben 32-22-re győzött a magyar válogatott. Tétmérkőzésen 2008. március 28-án Bukarestben, olimpiai selejtezőn játszottak legutóbb, akkor 39-30-ra, míg a 2007. decemberi, franciaországi vb-n, Dijonban 28-26-ra nyertek Tomori Zsuzsannáék.

Aztán elég volt pár perc, és kiderült, ezúttal semmi idegeskedni valója nem lesz itt senkinek, aki a magyarokért szorít. Fokozatosan húzott el a csapat, és az első félidő végére Triscsukék már hét góllal vezettek (14-7). Zengett-zúgott az aréna, percenként harsant fel a „Ria, Ria, Hungária”.

A második félidőben aztán már tízzel is elhúztak a mieink, ám ekkor jött egy nyolcperces rövidzárlat, ám Bíró Blanka remekül védett, így a lengyelek nem tudták kihasználni a gólszünetünket, és három perccel a vége előtt mindössze négy gólra tudtak feljönni. Ám jött Németh András időkérése, és helyre állt rögtön a világ rendje.

A végén hat lett közte (29-23), ami azért valljuk be, szép eredmény a vb-4. lengyelek ellen. Ezzel végleg eldőlt, hogy a magyarok már középdöntősök. Hogy hányadik helyen zárnak a csoportban, az a spanyolok elleni derbin dől majd el. Mindenesetre a hispánok hatalmas csatában 25-24-re legyőzték az oroszokat, így egyelőre veretlenek.

A másik, debreceni csoportban előbb egy hihetetlen meccsen 29-29-es döntetlenre végzett egymással a román és a dán válogatott, míg a norvégok ezúttal az ukránokon gázoltak át, így a két északi válogatott már továbbjutott a középdöntőbe. Hogy melyikük lesz az első, az csütörtökön, a skandináv rangadón eldől.

Eredmények

A csoport (Győr)

Spanyolország-Oroszország 25-24

Magyarország-Lengyelország 29-23

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Oroszország 1, 4. Lengyelország 0.

B csoport (Debrecen)

Románia-Dánia 29-29

Norvégia-Ukrajna 34-23

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Dánia 3 pont, 3. Románia 1, 4. Ukrajna 0.

C csoport (Varasd)

Az 1. forduló:

Svédország-Horvátország 30-28

Hollandia-Németország 29-26

Az állás: 1. Hollandia 2 pont (29-26), 2. Svédország 2 (30-28), 3. Horvátország 0 (28-30), Németország 0 (26-29).

A mai program:

Hollandia-Svédország (18 óra)

Horvátország-Németország (20.15, Tv: Sport2)

D csoport (Eszék)

Montenegró-Szerbia 22-19 (10-8)

Franciaország-Szlovákia 21-18 (7-9)

Az állás: 1. Montenegró 2 pont (22-19), 2. Franciaország 2 (21-18), 3. Szerbia 0 (19-22), 4. Szlovákia 0 (18-21).

A mai program:

Szerbia-Franciaország (18 óra)

Szlovákia-Montenegró (20.15)