Előfizetés

Közelkép - Barenboim milánói Fideliója

Csodálatos ajándékot kaptak vasárnap este Milánóból az operamuzsika szerelmesei és Beethoven rajongói. Az Arte HD német-francia csatorna egyenesben közvetítette a Fideliót, a Scala főzeneigazgatójának, Daniel Barenboimnak a vezénylésével.

Ez a zenekar amúgy is bámulatosan játszik, de a Maestro, visszanyúlt a korábbi évtizedek stílusához, Otto Klemperer tökéletes hangzó ritmusához.

Nem lassú, de nem is hajszolt, olyan szín, amely az orkesztra minden hangszerét kiemeli, bársonyos vonósok, tisztán zengő fa-és rézfúvósok, pontos ütősök. Beethoven szimfonikus zenekara, az énekhangok legszebb kísérője.

Igazolta, hogy a Fidelio a titán egyetlen operája ugyan, de egyenes folytatása a mozarti hagyománynak, zeneileg tökéletesen kidolgozott jellemek, egyéniségek,

A rendezés mondható akár modernnek is, nem túlzó és nem is torzító, az örök emberi drámát emeli ki, az igaztalanul üldözöttét, az önkény kiszemelt áldozatáét.

A színpad mintha kissé sivár volna, de ez adja vissza mondhatni hűségesen a szövegkönyvet. Ugyanakkor az előadás a legszebb emberi érzelem tükrözője, a hitvesi szerelem himnusza, ezért a győzelemé is.

A játék a dráma természetességét igyekezett visszaadni, a tragédiát minél hívebben tolmácsolni.

Az előadás Leonorája egyszerű, férjét imádó asszony, börtönőrnek álcázva, Florestan sem föltűnést kereső hőstenor, Rocco ugyancsak nem a mélységet hajszoló basszus, a fiatalok is természetesek.

Pizzarro sem szikrázó bariton, játékában kerüli az „ideális gonosz” megtestesítőjét, bürokrata köztisztviselő, Jágónál kevesebb, mindenre elszánt intrikusnál több.

Szép, kiegyensúlyozott orgánumok, a partitúra ideálisan érvényesül, amit látunk és hallunk a legklasszikusabb Beethoven. A tökéletességet szolgálta az énekkar gyönyörű színe is, a szólamok megszólaltatói, színészi tökélyre igyekvő statiszták.

Parádés este volt, az európai operakultúra ünnepe. Felejthetetlen, és akinek sikerült rögzítenie, bámulatos különlegességhez juthatott.

Bajnokok Ligája - A keddi műsor csoportállásokkal

Kedden az A, a B, a C és a D csoportban is befejeződnek a küzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

A keddi program: (uefa.com)

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:
A csoport:
Juventus (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 20.45
Olimpiakosz (görög)-Malmö (svéd) 20.45
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Atlético Madrid 12 pont, 2. Juventus 9, 3. Olimpiakosz 6, 4. Malmö 3

B csoport:
Liverpool (angol)-FC Basel (svájci) 20.45
Real Madrid (spanyol)-Ludogorec (bolgár) 20.45
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Real Madrid 15 pont, 2. Basel 6, 3. FC Liverpool 4 (4-8), 4. Ludogorec 4 (5-10)

C csoport:
Benfica (portugál)-Bayer Leverkusen (német) 20.45
AS Monaco (francia)-Zenit (orosz) 20.45
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayer Leverkusen 9 pont, 2 AS Monaco 8, 3. Zenit 7, 4. Benfica 4

D csoport:
Borussia Dortmund (német)-Anderlecht (belga) 20.45
Galatasaray (török)-Arsenal (angol) 20.45

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Dortmund 12 pont, 2. (már továbbjutott) Arsenal 10, 3. Anderlecht 5, 4. Galatasaray 1
A csoportok első két helyezettjei jutnak a nyolcaddöntőbe, a harmadikok átkerülnek az Európa Ligába, a legjobb 32 közé.

BL: fekete napjuk volt a magyaroknak

Publikálás dátuma
2014.12.08. 07:00
Bombac nem tudta sikerre vezetni a Szegedet FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Az idei utolsó Bajnokok Ligája csoportmeccseken az eddig remeklő Veszprém és a Szeged is kikapott, ám a továbbjutásuk így sem került veszélybe. Sőt!

Noha akár a csoportelsőségre is rámehetett volna a Szeged, ha legyőzi a lengyel Kielce gárdáját, ám a zsúfolásig megtelt Tisza-parti sportcsarnokban az utolsó másodpercekben kapott góllal 27-26-os vereséget szenvedett.

Elment a Bombázó

Varga István világválogatott kézilabdás szombaton késő este elhunyt Debrecenben. A sportoló a Debreceni Egyetem tüdőgyógyászati klinikáján hunyt el hetvenegy éves korában, hosszan tartó betegség után.

Varga István az 1970-es években a Debreceni Dózsa világklasszis átlövője 127-szer volt a válogatott tagja, ötször volt magyar bajnok, háromszor a magyar kupagyőztes csapat tagja és hatszor gólkirály. Sportolói teljesítményéért megkapta Debrecen város Hajós Alfréd díját.

Persze bánkódni lehet az elszalasztott lehetőség miatt – negyedórával a vége előtt 22-18-ra vezettek a hazaiak –, ám nagy baj nincs, ugyanis az EHF Kupa győztese így is csoportmásodikként lép a nyolcaddöntőbe a hátralévő két meccs végeredményétől függetlenül, ami azt jelenti, a másik csoportok harmadikjai közül kap majd ellenfelet, ráadásul a visszavágót rendezik Szegeden.

Tény, a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev vezette Kielce esélyeshez méltóan játszott, de ha valamikor, akkor most legyőzhető lett volna.

„Nem örülök, hiszen az utolsó pillanatokban kaptunk ki. Volt két akciónk a végén, amellyel akár nyerhettünk is volna, de a döntetlen megőrzésére is volt esélyünk. Sajnálom, hogy nem tudtuk megtartani az előnyt, viszont örülök annak, hogy egy ilyen komoly csapat ellen otthon meccsben voltunk” – árulta el Juan Carlos Pastor, a szegediek mestere.

A négy találattal záró átlövő, Balogh Zsolt szerint emelt fővel távozhattak a pályáról, de ha ha a BL-ben is eredményesen akarnak szerepelni, akkor van még hova fejlődniük.

„Magunkat csapnánk be, ha nem ismerjük el, hogy még szükségünk van a fejlődésre, hogy egy Final Four-szintű csapat ellen nyerjünk” – jelentette ki a szegedi játékos.

A Veszprém sem járt jobban, holott a mannheimi SAP Arénában 7250 néző előtt pályára lépő bakonyi világválogatott egy szerzett ponttal nemcsak bebiztosította volna a C csoport első helyét, hanem tovább folytatta volna veretlenségi sorozatát.

Nos, se egy pont, se veretlenség nem lett, amikor lefújták a meccset, ugyanis a Löwen – elsősorban remek első félidei játékával – simán, 32-25-re legyőzte Mikleréket.

„Gratulálok a Löwennek, sokkal jobbak voltak ma, mint mi. A 6-0-s és az 5-1-es védekezésükre is készültünk, ám az utóbbira mégsem tudtunk megfelelően reagálni a pályán. A fő probléma emiatt a támadásainkban volt, sokat hibáztunk, emiatt sok könnyű gólt lőttek.

Az első félidőben 10 labdát adtunk el, ezt könyörtelenül kihasználták. Nagy lecke volt ez nekünk, semmit nem mutattunk meg a tudásunkból. Mérges vagyok magamra és a csapatomra is, így nem lehet játszani” – dühöngött a találkozó után Antonio Carlos Ortega, a csapat spanyol mestere.

Persze nincs még elveszve a csoportelsőség, ám azt immár a februári, Celje elleni hazai meccsen szerezhetik meg Ilicsék.

Hétvégi eredmények
Bajnokok Ligája, 8. forduló
D csoport:
MOL-Pick Szeged - Kielce (lengyel) 26-27
Dunkerque (francia) - Motor Zaporizzsja (ukrán) 31-29
Schaffhausen (svájci) - Aalborg (dán) 25-25
Az állás: 1. Kielce 16 pont, 2. Szeged 12 – már továbbjutottak, 3. Aalborg (dán) 6, 4. Dunkerque (francia) 6, 5. Motor Zaporizzsja (ukrán) 4 (220-226), 6. Schaffhausen (svájci) 4/8 (207-239).
C csoport:
Rhein-Neckar Löwen (német) - MKB-MVM Veszprém 32-25
Csehovszkije Medvegyi (orosz) - Vardar Szkopje (macedón) 34-39
Celje (szlovén) - Montpellier (francia) 27-30
Az állás: 1. Veszprém 14 pont, 2. Vardar Szkopje (macedón) 11, 3. R-N Löwen 10 – már továbbjutottak, 4. Montpellier (francia) 8, 5. Celje (szlovén) 4, 6. Csehovszkije Medvegyi (orosz) 1.