Előfizetés

Egy iskolát vettek tűz alá a donyecki szakadárok

Tűz alá vettek hétfőn egy iskolát a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok Donyeck megyében, a Horlivka közelében lévő Artemove településen. Egy gyermek megsérült - közölte az ukrán belügyminisztérium megyei részlegének vezetője.

Vjacseszlav Abroszkin Facebook-oldalán arról számolt be hogy egy nyolcéves kisfiú a tüzérségi repesztől szenvedett sérülést, a gyermeket elsősegélyben részesítették. Az iskolában még mintegy 50 gyerek tartózkodik, akiket a tanáruk az épület alagsorában helyezett biztonságba.

November 1-jén találtak el rakéta-sorozatvetővel egy általános iskolát Donyeckben Kijev szerint a szakadárok, aminek következtében négy felnőtt életét vesztette, és nyolc megsérült. A lövedék becsapódásának pillanatában 70 gyermek volt az iskolában. Közülük senki sem sérült meg, a pedagógusok valamennyiüket átvezették az alagsorban lévő óvóhelyre.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be,hogy az elmúlt 24 órában egy ukrán katona esett el, és 8 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcok övezetében. A terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága pedig azt közölte, hogy egy nap alatt több mint 50-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásaira, amelyet utóbbiak csaknem minden alkalommal viszonoztak.

Sajtójelentések szerint heves harcok folynak Donyecktől északra Horlivka és Debalceve térségében. A védelmi tanács közlése szerint az ukrán katonák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a donyecki repülőtér mindkét terminálját.

Liszenko szavai szerint nem csökken eközben az orosz katonák száma a Donyec-medencében, ahová folyamatosan érkeznek újak az elesettek helyére. A szóvivő pontos számot nem közölt, azt mondta, hogy néhány ezren vannak a Donyec-medencében.

Múlt csütörtökön az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője, Olekszandr Rozmaznin közölte, hogy adataik alapján a Donyec-medencében jelenleg összesen 32 400 fegyveres harcol az ukrán katonák ellen, közülük 6-10 ezren a reguláris orosz hadsereg, a többiek pedig úgynevezett törvényellenes alakulatok tagjai, azaz zsoldosok. Hozzátette, hogy utóbbiak között is "nagyon kevés" az ukrán állampolgár, java részük Oroszországban élő orosz vagy más nemzetiségű személy.

A Fidesz tovább piszkálja Goodfriendet

A Fidesz-frakció arról kérdezi André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, hogy Barack Obama amerikai elnök ellen is kíván-e tüntetni internetadóügyben - közölte Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője.

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: amikor a távközlési adó kiterjesztésének terve komoly vitákat váltott ki Magyarországon, ami utcai demonstrációkhoz is vezetett, amelyekben "az Egyesült Államok ügyvivője is tevékeny szerepet vállalt", aközben azt olvasni a sajtóban, hogy az Egyesült Államokban Barack Obama az internetadó bevezetését javasolja a távközlési adó kiterjesztésén keresztül.

A Fidesz-frakció ezért "érdeklődéssel kérdezi Mr. Goodfriendet", kíván-e tüntetni Barack Obama ellen is, és ha igen, ezt milyen formában fogja megvalósítani, "Budapesten vagy esetleg Washingtonban" - közölte.
Rogán Antal szerint ha az ügyvivő ezt nem teszi meg, akkor nyilvánvaló, hogy amit Budapesten csinált, az nem más, mint képmutatás.

A tájékoztatón kérdésként többször is előkerült Portik Tamás és az V. kerületi önkormányzat ügye. Rogán Antal - korábbi belvárosi polgármester - reagálásában közölte: mindenkit, aki összefüggésbe hozta az ő vagy az V. kerületi önkormányzat nevét Portik Tamással, kénytelen lesz beperelni, mert nem igaz, hogy az önkormányzat és Portik Tamás üzletelt egymással.
A vasárnapi pihenőnap ügyében a frakcióvezető elmondta, a Fidesz képviselőcsoportja változtatásokkal támogatja a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó KDNP-s javaslatot, elsőként a kereskedelemben. Kezdeményezik ugyanakkor, hogy akit mégis dolgoztatnak vasárnap, annak százszázalékos munkabérpótlékot kell kapnia, és az illető havonta maximum két vasárnap végezhet munkát.

A frakcióvezetőt arról is kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy alkalmasnak tartja-e Töröcskei Istvánt az államadósság kezelésére azok után, ami a Széchenyi Bankkal történt. Rogán Antal erre azt válaszolta: az államadósság kezelése az elmúlt években Töröcskei Istvánnál biztosan jobb helyen volt, mint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknél, mert utóbbinál az adósság nominálisan a duplájára nőtt, előbbinél viszont csökkent. Ugyanakkor "hogy (Töröcskei István) jól kezelte-e a saját vállalkozásait és a bankjait, ez már egy erősen vitatható kérdés" - tette hozzá.

A jegybank pénteken vonta vissza a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált; a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A Széchenyi Bank egyedüli részvényese az állami tulajdonszerzéskor a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. volt, amely Töröcskei Istvánhoz, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjéhez volt köthető. A DK a hétvégén arra szólította fel a kormányt, távolítsa el Töröcskei Istvánt az államadósság-kezelő éléről.
A hétfői Fidesz-sajtótájékoztatón jelen volt a Transparency International (TI) képviselője is, aki arról érdeklődött Rogán Antalnál, mit gondol a magyarországi korrupciós helyzetről, és támogatná-e adományával a TI munkáját.
Az adományozással kapcsolatban a frakcióvezető azt kérte, előbb küldjék el neki az adományozók névsorát. A másik kérdésre pedig azt mondta: határozott korrupcióellenes küzdelemre van szükség.

Liberálisok: a drogteszt-javaslat szembemegy a józan ésszel

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a 12-18 közötti fiatalokat, a választott politikusokat és az újságírókat érintő drogteszt felvetése szembemegy a józan ésszel és az emberi méltóság elvével.

Fodor Gábor, az MLP elnöke, független országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján "igazi orwelli elképzelésként" jellemezte a fideszes javaslatot, hozzátéve: ilyeneket "Észak-Koreában kellene benyújtani, nem egy civilizált, a nyugati értékrendhez tartozó országban".

A politikus ennek gondolatát is visszautasította, mondván, a felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi csoportokat. A megvalósítás a becslések szerint 50 milliárd forintot venne igénybe és 90 évig tartana - jegyezte meg.
Az MLP elnöke tiltakozásra kérte a demokratikus értékrendet valló pártokat, s azt mondta: ha kell, polgári engedetlenségi mozgalmat szervez a javaslat ellen.