Előfizetés

De bizony lesz drogszűrés, mögé állt a Fidesz

Publikálás dátuma
2014.12.08. 14:41
Rogán Antal a Parlamentben november 17-én. Fotó: Népszava
Tudósítónk jelentése szerint nem lesz igazuk azoknak, aki azt gondolták, talán csak egy kósza ötlet volt a fideszes Kocsis Máté részéről az éves drogteszt, kiderült ugyanis, hogy a javaslat mögött felsorakozott a Fidesz-frakció. A hírt a képviselőcsoport vezetője, Rogán Antal jelentette be. Ami az ötlet talán legnagyobb felháborodást kiváltó elemét illeti, a politikus jelezte: javaslatuk szerint a gyerek teszteredményét csak a szülővel lehet közölni. 

Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandóak mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el.

A VIII. kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést inkább "kekeckedésnek" nevezte.

A sajtótájékoztató elején Szabó Tímea, a PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő egy alkoholszonda megfújására kérte Rogán Antalt, aki ezt meg is tette. Az eredmény negatív lett.

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden olyannak áll elébe, amit egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik.

Mint megírtuk: szakértők szakmailag és jogilag is nonszensznek minősítették Kocsi Máté "drogellenes" javaslatát. A Fidesz kommunikációs igazgatója, VIII. kerületi polgármestere azt javasolta: legyen kötelezővé  a 12-18 év közöttiek, a választott politikusok és az újságírók számára az évenkénti drogtesztet. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Facebook-oldalán publikálta a javaslatot, azzal indokolva, hogy a drog életveszélyes, s a jövőben drogpolitika helyett drogellenes politikáról szeretne hallani. A józsefvárosi polgármester bejegyzése után szinte "felrobbant" az internet, nemcsak a hírportálok számoltak be az ötletről, de a nemzetközi sajtó is.

Hamar reagált az ellenzék is, közülük  talán Szabó Tímeáé volt a legszellemesebb, a PM-es politikus javaslata szerint  vezessék be inkább az alkoholszondát a Fidesz és a KDNP irodái előtt a parlamentből ki- és bemenet. Abból a pénzből pedig, amibe a Kocsis által felvetett évenkénti drogteszt kerülne, minden éhező magyar gyermek közétkeztetését meg lehetne oldani a téli szünet idejére. 

Első nemzeti vizeletminta átadónap
Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) vezetője és három társa leadták vizeletmintáikat hétfőn a VIII. kerületi polgármesteri hivatal portáján, hogy így tiltakozzanak Kocsis Máté fideszes polgármester drogteszttel kapcsolatos javaslata ellen. A Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezetének vezetője közölte: Kocsis Máté eleve drogosnak tekint minden fiatalt és most újabb lépést tett azért, hogy még rosszabb legyen Magyarországon fiatalnak lenni. A fideszes politikus javaslata azért is elfogadhatatlan, mert az "állam újabb módon akar belepofázni az életünkbe" - fogalmazott az IDE vezetője.

 

Liberálisok: a javaslat szembemegy a józan ésszel

Fodor Gábor, az MLP elnöke, független országgyűlési képviselő "igazi orwelli elképzelésként" jellemezte a fideszes javaslatot, hozzátéve: ilyeneket "Észak-Koreában kellene benyújtani, nem egy civilizált, a nyugati értékrendhez tartozó országban".

A politikus ennek gondolatát is visszautasította, mondván, a felvetés prevenció helyett kriminalizálni akar egyes társadalmi csoportokat. A megvalósítás a becslések szerint 50 milliárd forintot venne igénybe és 90 évig tartana - jegyezte meg.

Az MLP elnöke tiltakozásra kérte a demokratikus értékrendet valló pártokat, s azt mondta: ha kell, polgári engedetlenségi mozgalmat szervez a javaslat ellen.

Jobbik: felderítésre és prevencióra kellene többet költeni

Novák Előd, a Jobbik alelnöke elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani.

Az ellenzéki politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. "Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?" - kérdezte.

Novák Előd jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat.

A Jobbik alelnöke azt is hangoztatta: a Fidesznek inkább a "parlamenti alkoholizálás tiltásával" kellene foglalkoznia. Valamennyi képviselőt önkorlátozásra szólított fel a parlamenti büfében kapható alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatban.

MSZP: el a kezekkel a gyermekeinkről!

Lukács Zoltán "agyrémnek" nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket vegzálnának, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. 

Rámutatott arra is, hogy a jövő évi büdzsé összesen 100 millió forintot biztosít drogprevencióra, miközben a tervezett teszt elvégzése az érintett körben több mint 40 milliárd forintba kerülne. "Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt. 

Iskolai agresszió: új konfliktusok

Nem tapasztalt változást az iskolai agresszió területén az oktatási jogok biztosa a tavalyi évben. Erről Aáry-Tamás Lajos beszélt hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. Mint mondta, számos olyan konfliktust tapasztal, amiket korábban nem, a "fáradtság és kimerültség" olyan jelei láthatók már most, amelyek májusban-júniusban szoktak előfordulni. A Klik-kel folyamatosan egyeztet, a központ segítőkész és érzékeli a problémákat, és finomhangolásokba kezdtek - jelezte. 

A biztos a 2013-as év tapasztalatait összegezve kiemelte: különleges helyzet alakult ki, mert bár az oktatási reform elindult, de még nem lehetett azt mondani, hogy az új rendszer teljeségében működött. A mindennapi működésre vonatkozó szabályokat csak 2013 szeptemberében vezették be, ami azt is jelentette, hogy az a változás, ami a köznevelést érintette: egyszerre volt nagyon gyors, és egyszerre elhúzódó. 

Kitért arra is, hogy új tankönyvrendelési és kiosztási modell indult el, a hivatal az alapvető jogok biztosával vizsgálta az ebből fakadó anomáliákat. Szavai szerint azt lehetett látni, hogy márciusban még mindig ezres nagyságrendben nem voltak ott a könyvek az iskolákban. Az idei évben már kevesebb a panasz, de még mindig vannak iskolák, ahol a tankönyveket nem kapták meg a diákok.

Szólt a 16 óráig tartó iskolai bent tartózkodásról is: ez az első időszakban nem okozott gondot, de aztán ez a szabály szembement a tanárok kötelező 32 órájára vonatkozó előírással. Egyre inkább azt kezdték tapasztalni, hogy az iskolák arról kezdték győzködni a szülőket, hogy jobban tudják mi kell a gyermeknek, mint a család. A rendőrség úgy gondolta, hogy sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a köznevelésben, mint korábban, és többször a belügyi igazgatás döntött oktatási kérdésekben. Ha a biztonsági őrök korábbi rendőrök lesznek, vagy különböző prevenciós feladatokat rendőrökre bíznak akkor az ebből fakadó konfliktus elmélyülő lesz - vélte. 

Az iskolai agresszió területén növekedést nem lát, de csökkenést sem - jegyezte meg a biztos. Kiemelte: több mint 18 ezer panaszt kezelt az elmúlt 15 évben, számos olyan konfliktust tapasztal, amiket korábban nem. A "fáradtság és kimerültség" olyan jelei láthatók már most, amelyek májusban-júniusban szoktak előfordulni. A Klik-kel folyamatosan egyeztet, a központ segítőkész és érzékeli a problémákat, és finomhangolásokba kezdtek - jelezte.

A biztos egy olyan helyzetet is említett, amikor nem tudták eldönteni egy kiégett projektorégőről, hogy működtetési vagy fenntartási feladat-e a cseréje. Megjegyezte: mára ezek a problémák már kiküszöbölődtek. "Árnyékban" maradtak a fogyatékos gyermekek, az új rendszer átalakításakor nem születettek meg a vonatkozó döntések, és ezért hátrányba kerültek - tért át egy másik problémát, hangsúlyozva: el kell kezdeni integrálni őket az oktatás rendszerébe.

A gólyatábori vizsgálat gyakorlatilag kész van, a formába öntés van hátra, ha javaslatait a miniszternek megfogalmazta, tájékoztatást ad arról - jelezte. 

Ikotity István (LMP) alelnök azt firtatta, hogy a szűkített tankönyvlista csökkenti-e a pedagógusok választási jogát. Hiller István (MSZP) kiemelte: az elmúlt évek legalaposabb beszámolóját hallotta. Hozzátette: a 2009-es iskolai agresszióról szóló vizsgálat a tárcával való együttműködésen alapult. Ennek akkor lett volna hosszú távon értelme, ha ezt bizonyos időközönként megismétlik. Ez nem financiális kérdés, 10 millió forintról van szó - jegyezte meg.

A biztos válaszában azt mondta: nehéz bizonyítani a 6 osztályos gimnáziumoknál az említett jelenséget, de tudnak róla. A volt köznevelési államtitkár álláspontját ismeri, elfogadja, néhány dolgot másként látnak - jegyezte meg, hozzátéve: abból a mintából dolgoztak, ami hozzájuk érkezett, tavaly 1678 ügyet kaptak. Egyetértett azzal ez nem teljes. A közétkeztetésre vonatkozó vizsgálat lezárult, azt átadta a szakállamtitkárnak. Az azonos pontszámú diákoknál megfogalmaztak jogalkotási javaslatot, amit megfogadtak - jelezte.

Az LMP egyeztet a veszprémi jelöltről

Az LMP egyeztet a nagyobb ellenzéki pártokkal annak érdekében, hogy egy mindannyiuk által támogatható képviselőjelöltet találjon Veszprémben - mondta Sallai R. Benedek hétfői sajtótájékoztatóján.

Az LMP-s országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva közölte: olyan jelöltet keresnek, aki a nagyobb ellenzéki pártok által képviselt értékeket részben meg tudja jeleníteni, de - mint fogalmazott - nem könnyű megtalálni annak metszetét, ahol az MSZP, az LMP és a Jobbik találkozik. 

Az LMP az ellenzéki főpolgármester-jelölt állításának tapasztalatai után megfontoltan kíván jelöltet állítani, és figyelemmel az elmúlt három választás veszprémi eredményeire, akár egy független jelöltet is támogatni tudna - mondta Sallai R. Benedek, megjegyezve: az LMP számára azonban nem követhető az, hogy valaki "kitűzi a zászlót és azt mondja: mindenki jöjjön utánam".

A képviselő szólt a kereskedelmi törvény módosításáról is, amely nem tenné lehetővé napi fogyasztási cikkek értékesítését azoknak az üzleteknek, amelyek két egymást követő évben veszteségesek. Kijelentette: bár van létjogosultsága a héten elfogadandó változtatásnak, mivel valóban vannak olyan multinacionális kereskedőcégek, amelyek nemzetközi ügyletekkel próbálják elkerülni az adófizetést, de "nem lehet minden adócsalás mellé törvényt alkotni". A változtatás azokat is szankcionálja, akik fejlesztenének és munkahelyeket hoznának létre - mutatott rá.

A Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester drogteszttel kapcsolatos felvetésére válaszul Sallai R. Benedek kijelentette: elfogadhatatlan, hogy széles társadalmi rétegekre kötelezően vezessenek be egy olyan vizsgálatot, amelyben kevesek érintettek. Mindezt a közpénzek elherdálásának ítélte, ami nem jár megelőző hatással.