Előfizetés

Várhatóan nem perli be Goodfriendet a NAV-elnök

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2014.12.08. 06:00
Július negyedikét ünnepli az amerikai nagykövetség FOTÓ: NÉPSZAVA
Nem valószínű, hogy Vida Ildikó valóban pert fontolgat az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivőjével szemben, de az sem, hogy vízumot kérvényezne Amerikába. Előbbire ugyanis jogalapja sincs, hiszen André Goodfriend nem rágalmazta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, sőt, nem tett semmilyen ténybeli kijelentést sem vele, pontosabban az általa elkövetni vélt korrupciós cselekménnyel kapcsolatban. Ha Vida mégis ezt gyanítja, az amerikai ügyvivőt akkor is diplomáciai mentesség illeti meg, semmilyen - sem büntető, sem pedig polgári peres - eljárás nem indítható ellene, ezt tartalmazza a bécsi szerződés, valamint a magánjogi nemzetközi egyezmény.

Eközben Goodfriend a lapunknak adott interjúban ismételten azt üzente Vida Ildikónak, kérjen vízumot, s így konkrét válaszokat kaphat, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Ha ugyanis a NAV elnöke vízumért folyamodik, ezt a kérelmét - a korrupciós gyanú miatt hozott elnöki határozat nyomán - visszautasítják majd, s így megnyílik a lehetőség a közigazgatási eljárás előtt, azaz Vida egy amerikai bíróságon közigazgatási pert indíthat. Ott már az amerikai hatóságoknak kell bizonyítani, hogy milyen bizonyítékok alapján tiltották ki az Egyesült Államokból a magyar adóhatóság elnökét (több vezetőtársával, s a magyar kormányhoz kötődő személyekkel egy időben - a szerk.). Goodfriend szerint a magyar kormánynak "ahelyett, hogy arról beszél, nem látott az amerikaiak által benyújtott bizonyítékokat, a magyar állampolgárok által benyújtott bizonyítékokról kellene beszélnie". Orbán Viktor ugyanis ismét bizonyítékokat kért számon az amerikai félen, a korrupciós gyanúba keveredett adóhatósági elnököt pedig az ideiglenes ügyvivő beperelésére biztatta, azt állítva: semmi más dolguk nincs a korrupciós ügyben.

Valójában a miniszterelnöknek nem érdeke, hogy a NAV-elnök pereljen - fogalmazott lapunknak Kerék-Bárczy Szabolcs. A DK elnökségi tagja szerint ugyanis, ha Vida Ildikó ezt megtenné, a perben kiderülhetne az igazság. Az amerikai hatóságok mentesülnének minden olyan jogszabályi kötelezettség alól, amely jelenleg akadályozza őket abban, hogy a közvélemény elé tárják a tényeket. Kerék-Bárczy kijelentette, a magyar emberek érdeke ez az eljárás, bár nem tudni, kit perelhetne be Vida: az ideiglenes amerikai ügyvivőt, az amerikai külügyminisztert, vagy a szövetségi kormányt. Az ellenzéki politikus szerint az is a magyar emberek érdeke lenne, hogy Vida kérjen vízumot az Egyesült Államokba, de a NAV-elnök ezt vélhetően nem fogja megtenni. Orbán blöfföl, mert a miniszterelnök pontosan tudja, mit kifogásol az USA, és ezt a korrupt rendszert ő maga hozta létre - tette hozzá. Tóbiás József, az MSZP elnöke pedig szombaton közölte: a miniszterelnök azt tanácsolta Vidának, perelje be Goodfriendet, az amerikai ügyvivő arra biztatta a NAV elnökét, kérjen vízumot, a szocialisták viszont azt akarják, hogy Vida azonnali hatállyal távozzon posztjáról, mert miatta sérül az általa vezetett intézmény erkölcsi megítélése.

Hétfő délelőtt még marad az eső

Publikálás dátuma
2014.12.07. 22:05
FOTÓ: Getty Images, Jason Oxenham

Hétfőn reggel még országszerte, napközben egyre inkább a Dunától keletre alakulhat ki újabb eső, a hegyekben havas eső, havazás, miközben nyugat-északnyugat felől délután már megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A Dunántúlon és a Duna vonalában élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 0- +5, délután 3-7°C várható.

Újabb őrület: jön a drogteszt

Publikálás dátuma
2014.12.07. 21:13
Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA J
Szakmailag és jogilag is nonszensznek tartják szakértők Kocsi Máté "drogellenes" javaslatát. A Fidesz kommunikációs igazgatója, VIII. kerületi polgármestere bombaként dobta be, hogy kötelezővé tenné a 12-18 év közöttiek, a választott politikusok és az újságírók számára az évenkénti drogtesztet. A megvalósítása esetén több százmilliárdba és nemzetközi perekbe kerülő ötletet, úgy tűnik, csak a Fidesz veszi komolyan.

Már hétfőn tárgyalja a Fidesz-frakció Kocsis Máté drogteszt-javaslatát - közölte Tuzson Bence, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője. A Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Facebook-oldalán javasolt a 12-18 év közöttiek, a választott politikusok és az újságírók számára évenkénti kötelező drogtesztet. Kocsis azzal indokolta ezt, hogy a drog életveszélyes, s a jövőben drogpolitika helyett drogellenes politikáról szeretne hallani. A józsefvárosi polgármester bejegyzése után szinte "felrobbant" az internet, nemcsak a hírportálok számoltak be az ötletről, de a nemzetközi sajtó is.

Hamar reagált az ellenzék is: a szocialista Harangozó Tamás szintén a Facebookon javasolta Kocsisnak: forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez. "Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy Orbán Viktor és a kormány tagjai állnak majd sorba a kis petricsészéjükkel a parlament folyosóján! Az egész még viccnek is rossz" - írta Harangozó, hozzátéve: a fideszeseknek inkább azon kellene törnie a fejüket, hogy miként számolják fel a gyermekéhezést, vagy miként javítják az állami egészségügyi ellátást.

Szabó Tímea szerint abból a pénzből, amibe a Kocsis által felvetett évenkénti drogteszt kerülne, minden éhező magyar gyermek közétkeztetését meg lehetne oldani a téli szünet idejére. Előzetes számítások szerint csak a középiskolások ellenőrzése évi 4,2 milliárd forintba kerülne, míg a kormány drogprevencióra 100 millió forintnál kevesebbet költ évente. A PM politikusa azt javasolta Kocsisnak, vezesse be inkább az alkoholszondát a Fidesz és a KDNP irodái előtt a parlamentből ki- és bemenet. Az Együtt azt kérte a Fidesz-frakciótól, ne tárgyalják Kocsis "felháborító és valóságtól elrugaszkodott" javaslatát. A Liberálisok szerint pedig a józsefvárosi polgármester ötlete értelmezhetetlen és minősíthetetlen. A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemnek a tájékoztatás, a megelőzés és az ártalomcsökkentés hármasán kellene alapulnia - írták.

Világhírnevet szerzett vele
Kocsit ötletét felkapta az amerikai sajtó is - az Associated Press beszámolója alapján. A hírügynökség nemcsak az elképzelést ismertette, de felidézte azt is: Kocsis a főváros VIII. kerületének a polgármestereként "sikerrel" vetett véget az ingyenes tűcsereprogramnak, amelynek a célja az volt, hogy az intravénás kábítószer-használók között megállítsa a HIV és a hepatitisz C terjedését. A Kék Pont Alapítvány programja a tavalyi szerződésbontás után idén augusztus 26-án ért véget. Az AP emlékeztetett arra is, hogy Kocsis élen járt a hajléktalanok közterületekről való kitiltásában.

Hasonlóképp értékelték az ötletet a hozzáértők is. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője szakmai agyrémnek minősítette a javaslatot. Sárosi Péter az Indexnek elmondta: tavaly 59 millió forint értékben nyertek pályázati pénzt a különböző szervezetek iskolai drogprevencióra, ami jóval kevesebb, mint amit 5-10 éve biztosítottak erre. Ehhez képest egy átlagos vizeletteszt 3-5 ezer forintba kerül, amire rájönne a gyorstesztek verifikálásának költsége, a munkatársak fizetése, az adatok nyilvántartásának költségei, és még számos kiadás. Ha csak 850 ezer általános- és középiskolába járó gyerekkel számolunk, akkor 5 ezer forintjával máris 4,2 milliárd forintos tételnél jár az ötlet, s akkor még nincsenek benne a politikusok és az újságírók.

Ennél is lényegesen magasabb költséggel járna az ötlet megvalósítása Zacher Gábor szerint. Két szempontot érdemes megvizsgálni: technikailag kivitelezhető-e, s ha igen, megéri-e szakmailag az öltet megvalósítása - mondta lapunknak a toxikológus főorvos. Zacher szerint természetesen megvalósítható a Kocsis által felvetett terv, ám legalább 50 milliárd forintra tehető az érintett három csoportot alkotó több százezer ember tesztelésének évenkénti költsége, az eszköz, az infrastrukturális és a személyzeti kiadások pedig további, legalább ekkora összeget emésztenének fel, miközben e vizsgálatok elvégzése messze nem térül meg a társadalom számára. Zacher példaként említette, hogy a hiteles drogtesztlabor műszerekből ma Magyarországon nincs elegendő, ezek beszerzése darabonként 100 milliós nagyságrendű kiadás lenne. Az eszközök, a szakmai személyzet, amely egész évben ezt a munkát végezné, egyetlen év alatt nagyobb költséggel járna, mint amennyi az elrettentőnek szánt drogteszt sok évtizedes megtérülése lenne. Nem is beszélve a vizeletminta-vételi helyiségekről, amelyeket ki kellene alakítani erre a célra, s utána fenntartani - tette hozzá.

Ráadásul maga a módszer szakmailag sem nevezhető hatékonynak, hiszen egyfelől könnyen kicselezhető, másfelől valódi elrettentő erővel nem bír. Ha ugyanis valaki megbukik a teszten, az az eddig ismert eljárást vonhatja magával: droggal való visszaélés miatt a rendőrségnek a törvény szerint nyomozást kell indítania, az illetőt előállítják és büntetőeljárás indul ellene, majd végül elterelése küldik, amelynek szintén megkérdőjelezhető a hatékonysága, de az elrettentésre sem alkalmas. Az ötlet preventív hatása tehát nulla - foglalta össze Zacher. A szakember szerint ennek az irdatlan mennyiségű pénznek lenne helye máshol, az egészségügyi ellátás számos területén jó megtérüléssel lehetne kamatoztatni. Hozzátette: ő csak egy egyszerű orvos, dönteni a politikusok fognak.

Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Alapjogsértések sora
Miért pont ez a három, diszkriminált csoport a célpont - tette fel a kérdést lapunknak Kadlót Erzsébet. A jogász szerint egyértelmű, hogy az ötlet minden elemében alapjogsértő, hiszen nemcsak a megkülönböztetés tilalmába ütközik, de az indokoltság hiánya, az alapos gyanú nélküli tesztelési kötelezettség teljesen figyelmen kívül hagyja az alaptörvényben, s a nemzetközi szerződéseinkben garantált jogokat.
A korábban éppen ilyen ügyekben bíróként ítélkező szakember emlékeztetett: a kábítószer fogyasztás tilos, büntetendő magatartás, melynek alapos gyanúja, például a drogbirtoklás indokolhatja a teszt elvégzését. Alapos gyanú nélkül azonban az emberi méltósághoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő, az alaptörvényben garantált jogait sérti az érintettnek egy kényszer-drogteszt, mellyel lényegében arra köteleznek társadalmi csoportokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot maguk ellen - még ha a bűnelkövetésnek semmiféle gyanúja sem áll fenn.
Kadlót szerint szakmailag is nonszensz a Kocsis-javaslat, hiszen köztudott, hogy az évenkénti tesztelés szinte fölöslegesnek mondható, miután minden egyes kábítószernek van felszívódási és hatóideje, így a periodikus ellenőrzés könnyedén kijátszható, ráadásul megelőző funkciója nincs. A szakembert külön felháborítja, s a gyermekjogokat sértőnek tartja, hogy a kiskorú 12-18 év közöttiek az egyik, nyilvánvalóan diszkriminálandó célcsoport, hiszen a felnőtt, bizonyos szakmát gyakorló érintettek esetében a pályaválasztással e feltétel "vállalása" döntés. Ám egy gyereknél döntési helyzetet sem hagynak, így miután kiskorúak esetében szülői engedély kell egy ilyen teszthez, az is könnyen elképzelhető, hogy a drogvizsgálatot elutasítókkal szemben majd kiskorú veszélyeztetése miatt indítanak eljárást.