Előfizetés

Újabb őrület: jön a drogteszt

Publikálás dátuma
2014.12.07. 21:13
Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA J
Szakmailag és jogilag is nonszensznek tartják szakértők Kocsi Máté "drogellenes" javaslatát. A Fidesz kommunikációs igazgatója, VIII. kerületi polgármestere bombaként dobta be, hogy kötelezővé tenné a 12-18 év közöttiek, a választott politikusok és az újságírók számára az évenkénti drogtesztet. A megvalósítása esetén több százmilliárdba és nemzetközi perekbe kerülő ötletet, úgy tűnik, csak a Fidesz veszi komolyan.

Már hétfőn tárgyalja a Fidesz-frakció Kocsis Máté drogteszt-javaslatát - közölte Tuzson Bence, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője. A Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Facebook-oldalán javasolt a 12-18 év közöttiek, a választott politikusok és az újságírók számára évenkénti kötelező drogtesztet. Kocsis azzal indokolta ezt, hogy a drog életveszélyes, s a jövőben drogpolitika helyett drogellenes politikáról szeretne hallani. A józsefvárosi polgármester bejegyzése után szinte "felrobbant" az internet, nemcsak a hírportálok számoltak be az ötletről, de a nemzetközi sajtó is.

Hamar reagált az ellenzék is: a szocialista Harangozó Tamás szintén a Facebookon javasolta Kocsisnak: forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez. "Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy Orbán Viktor és a kormány tagjai állnak majd sorba a kis petricsészéjükkel a parlament folyosóján! Az egész még viccnek is rossz" - írta Harangozó, hozzátéve: a fideszeseknek inkább azon kellene törnie a fejüket, hogy miként számolják fel a gyermekéhezést, vagy miként javítják az állami egészségügyi ellátást.

Szabó Tímea szerint abból a pénzből, amibe a Kocsis által felvetett évenkénti drogteszt kerülne, minden éhező magyar gyermek közétkeztetését meg lehetne oldani a téli szünet idejére. Előzetes számítások szerint csak a középiskolások ellenőrzése évi 4,2 milliárd forintba kerülne, míg a kormány drogprevencióra 100 millió forintnál kevesebbet költ évente. A PM politikusa azt javasolta Kocsisnak, vezesse be inkább az alkoholszondát a Fidesz és a KDNP irodái előtt a parlamentből ki- és bemenet. Az Együtt azt kérte a Fidesz-frakciótól, ne tárgyalják Kocsis "felháborító és valóságtól elrugaszkodott" javaslatát. A Liberálisok szerint pedig a józsefvárosi polgármester ötlete értelmezhetetlen és minősíthetetlen. A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemnek a tájékoztatás, a megelőzés és az ártalomcsökkentés hármasán kellene alapulnia - írták.

Világhírnevet szerzett vele
Kocsit ötletét felkapta az amerikai sajtó is - az Associated Press beszámolója alapján. A hírügynökség nemcsak az elképzelést ismertette, de felidézte azt is: Kocsis a főváros VIII. kerületének a polgármestereként "sikerrel" vetett véget az ingyenes tűcsereprogramnak, amelynek a célja az volt, hogy az intravénás kábítószer-használók között megállítsa a HIV és a hepatitisz C terjedését. A Kék Pont Alapítvány programja a tavalyi szerződésbontás után idén augusztus 26-án ért véget. Az AP emlékeztetett arra is, hogy Kocsis élen járt a hajléktalanok közterületekről való kitiltásában.

Hasonlóképp értékelték az ötletet a hozzáértők is. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője szakmai agyrémnek minősítette a javaslatot. Sárosi Péter az Indexnek elmondta: tavaly 59 millió forint értékben nyertek pályázati pénzt a különböző szervezetek iskolai drogprevencióra, ami jóval kevesebb, mint amit 5-10 éve biztosítottak erre. Ehhez képest egy átlagos vizeletteszt 3-5 ezer forintba kerül, amire rájönne a gyorstesztek verifikálásának költsége, a munkatársak fizetése, az adatok nyilvántartásának költségei, és még számos kiadás. Ha csak 850 ezer általános- és középiskolába járó gyerekkel számolunk, akkor 5 ezer forintjával máris 4,2 milliárd forintos tételnél jár az ötlet, s akkor még nincsenek benne a politikusok és az újságírók.

Ennél is lényegesen magasabb költséggel járna az ötlet megvalósítása Zacher Gábor szerint. Két szempontot érdemes megvizsgálni: technikailag kivitelezhető-e, s ha igen, megéri-e szakmailag az öltet megvalósítása - mondta lapunknak a toxikológus főorvos. Zacher szerint természetesen megvalósítható a Kocsis által felvetett terv, ám legalább 50 milliárd forintra tehető az érintett három csoportot alkotó több százezer ember tesztelésének évenkénti költsége, az eszköz, az infrastrukturális és a személyzeti kiadások pedig további, legalább ekkora összeget emésztenének fel, miközben e vizsgálatok elvégzése messze nem térül meg a társadalom számára. Zacher példaként említette, hogy a hiteles drogtesztlabor műszerekből ma Magyarországon nincs elegendő, ezek beszerzése darabonként 100 milliós nagyságrendű kiadás lenne. Az eszközök, a szakmai személyzet, amely egész évben ezt a munkát végezné, egyetlen év alatt nagyobb költséggel járna, mint amennyi az elrettentőnek szánt drogteszt sok évtizedes megtérülése lenne. Nem is beszélve a vizeletminta-vételi helyiségekről, amelyeket ki kellene alakítani erre a célra, s utána fenntartani - tette hozzá.

Ráadásul maga a módszer szakmailag sem nevezhető hatékonynak, hiszen egyfelől könnyen kicselezhető, másfelől valódi elrettentő erővel nem bír. Ha ugyanis valaki megbukik a teszten, az az eddig ismert eljárást vonhatja magával: droggal való visszaélés miatt a rendőrségnek a törvény szerint nyomozást kell indítania, az illetőt előállítják és büntetőeljárás indul ellene, majd végül elterelése küldik, amelynek szintén megkérdőjelezhető a hatékonysága, de az elrettentésre sem alkalmas. Az ötlet preventív hatása tehát nulla - foglalta össze Zacher. A szakember szerint ennek az irdatlan mennyiségű pénznek lenne helye máshol, az egészségügyi ellátás számos területén jó megtérüléssel lehetne kamatoztatni. Hozzátette: ő csak egy egyszerű orvos, dönteni a politikusok fognak.

Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Kocsis Máté Orbán Viktor mögött. A polgármester javaslata alapján a kormányfőnek is évente kellene vizeletet adnia FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Alapjogsértések sora
Miért pont ez a három, diszkriminált csoport a célpont - tette fel a kérdést lapunknak Kadlót Erzsébet. A jogász szerint egyértelmű, hogy az ötlet minden elemében alapjogsértő, hiszen nemcsak a megkülönböztetés tilalmába ütközik, de az indokoltság hiánya, az alapos gyanú nélküli tesztelési kötelezettség teljesen figyelmen kívül hagyja az alaptörvényben, s a nemzetközi szerződéseinkben garantált jogokat.
A korábban éppen ilyen ügyekben bíróként ítélkező szakember emlékeztetett: a kábítószer fogyasztás tilos, büntetendő magatartás, melynek alapos gyanúja, például a drogbirtoklás indokolhatja a teszt elvégzését. Alapos gyanú nélkül azonban az emberi méltósághoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő, az alaptörvényben garantált jogait sérti az érintettnek egy kényszer-drogteszt, mellyel lényegében arra köteleznek társadalmi csoportokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot maguk ellen - még ha a bűnelkövetésnek semmiféle gyanúja sem áll fenn.
Kadlót szerint szakmailag is nonszensz a Kocsis-javaslat, hiszen köztudott, hogy az évenkénti tesztelés szinte fölöslegesnek mondható, miután minden egyes kábítószernek van felszívódási és hatóideje, így a periodikus ellenőrzés könnyedén kijátszható, ráadásul megelőző funkciója nincs. A szakembert külön felháborítja, s a gyermekjogokat sértőnek tartja, hogy a kiskorú 12-18 év közöttiek az egyik, nyilvánvalóan diszkriminálandó célcsoport, hiszen a felnőtt, bizonyos szakmát gyakorló érintettek esetében a pályaválasztással e feltétel "vállalása" döntés. Ám egy gyereknél döntési helyzetet sem hagynak, így miután kiskorúak esetében szülői engedély kell egy ilyen teszthez, az is könnyen elképzelhető, hogy a drogvizsgálatot elutasítókkal szemben majd kiskorú veszélyeztetése miatt indítanak eljárást.Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter gyorson

Hosszú Katinka második lett a 200 méter gyors vasárnapi döntőjében, ezzel négy arany, két ezüst és egy bronz után nyolcadik érmét is megszerezte az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán.

Ideje 1:51.18 perc, amely országos csúcs, és egyetlen századdal gyengébb az eddigi világrekordnál, amelyet megdöntött a Hosszú előtt világbajnokként célba csapó svéd Sarah Sjöström (1:50.78 p). A magyar versenyző mostanáig élő csúcsa 1:51.41 perc volt, és idén nyáron, augusztus 27-én éppen Dohában, a rövidpályás világkupa-sorozat katari állomásán úszta.

Hosszú Katinka parádésan kezdett, ötvennél, száznál és százötven méternél is az élen haladt, Sjöström azonban még újítani tudott, befogta, majd meg is előzte őt. A magyar versenyző így nyolc éremmel (4, 3, 1) fejezte be dohai szereplését, és a világbajnokságnak legeredményesebb női résztvevője lett.

A döntő másik magyarja, Verrasztó Evelyn a nyolcadik helyen végzett 1:55.07-tel.
"Hihetetlenül boldog vagyok, hogy végül nyolc éremmel zártam! Egyéni csúcsot úsztam kétszázon, nem nyertem ugyan, ám emiatt nem vagyok bánatos. Sarah ma nagyon jó volt, gratulálok neki" - összegzett Hosszú Katinka a magyar szövetség Facebook-oldalán.

Hozzáfűzte, hogy talán az utolsó fordulónál a kelleténél hamarabb jött föl a víz alól.
"Nem delfineztem annyit, mint amennyit kellett volna, de nagyon nem emlékszem az egészre. Mentem, ahogy tudtam, különösebben fáradtnak sem éreztem magam - ellentétben délelőttel -, ez ma ezüsthöz volt elég" - mondta.
"Nagyon-nagyon jól sikerült ez az év, bár sokan gondolták azt, hogy 2013-at nem lehet felülmúlni. Nos nem tudom, hogy melyik volt a jobb, de azt kívánom magamnak, hogy a következő kettő is legyen ilyen jó, és akkor maximálisan elégedett leszek!" - közölte.

Verrasztó Evelyn így látta döntős szereplését:
"Leúsztam, mivel én is kezdek beteg lenni, ennél jobbat aligha várhattam magamtól. Ez a verseny azért volt fontos, mert végre megint döntőket úsztam egy világbajnokságon, négyből négyet, ami jelzi, az új út, amin elindultam, jó. Biztos vagyok benne, hogy még jobb lesz a folytatás."

Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter gyorson

Hosszú Katinka második lett a 200 méter gyors vasárnapi döntőjében, ezzel négy arany, két ezüst és egy bronz után nyolcadik érmét is megszerezte az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán.

Ideje 1:51.18 perc, amely országos csúcs, és egyetlen századdal gyengébb az eddigi világrekordnál, amelyet megdöntött a Hosszú előtt világbajnokként célba csapó svéd Sarah Sjöström (1:50.78 p). A magyar versenyző mostanáig élő csúcsa 1:51.41 perc volt, és idén nyáron, augusztus 27-én éppen Dohában, a rövidpályás világkupa-sorozat katari állomásán úszta.

Hosszú Katinka parádésan kezdett, ötvennél, száznál és százötven méternél is az élen haladt, Sjöström azonban még újítani tudott, befogta, majd meg is előzte őt. A magyar versenyző így nyolc éremmel (4, 3, 1) fejezte be dohai szereplését, és a világbajnokságnak legeredményesebb női résztvevője lett.

A döntő másik magyarja, Verrasztó Evelyn a nyolcadik helyen végzett 1:55.07-tel.
"Hihetetlenül boldog vagyok, hogy végül nyolc éremmel zártam! Egyéni csúcsot úsztam kétszázon, nem nyertem ugyan, ám emiatt nem vagyok bánatos. Sarah ma nagyon jó volt, gratulálok neki" - összegzett Hosszú Katinka a magyar szövetség Facebook-oldalán.

Hozzáfűzte, hogy talán az utolsó fordulónál a kelleténél hamarabb jött föl a víz alól.
"Nem delfineztem annyit, mint amennyit kellett volna, de nagyon nem emlékszem az egészre. Mentem, ahogy tudtam, különösebben fáradtnak sem éreztem magam - ellentétben délelőttel -, ez ma ezüsthöz volt elég" - mondta.
"Nagyon-nagyon jól sikerült ez az év, bár sokan gondolták azt, hogy 2013-at nem lehet felülmúlni. Nos nem tudom, hogy melyik volt a jobb, de azt kívánom magamnak, hogy a következő kettő is legyen ilyen jó, és akkor maximálisan elégedett leszek!" - közölte.

Verrasztó Evelyn így látta döntős szereplését:
"Leúsztam, mivel én is kezdek beteg lenni, ennél jobbat aligha várhattam magamtól. Ez a verseny azért volt fontos, mert végre megint döntőket úsztam egy világbajnokságon, négyből négyet, ami jelzi, az új út, amin elindultam, jó. Biztos vagyok benne, hogy még jobb lesz a folytatás."