Előfizetés

Nyakunkon a karácsony

Publikálás dátuma
2014.12.08. 06:12
A karácsony megmaradt családi ünnepnek FOTÓ: MTI/BALÁZS ATTILA
Abban semmi új nincs, hogy a lakosság harmada már novemberben elkezd vásárolni karácsonyra, csak minden tizedik megkérdezett hagyja az üzleteket az utolsó pillanatokra, egy felmérés szerint általában hét embernek veszünk ajándékot, a legtöbbször könyvet. Lassan beindul a fenyőfavásár nagyüzeme is, s ma a helyére kerül a Kossuth téren a parlament előtt az ország karácsonyfája is. Itt a karácsony!

A megkérdezettek csaknem harmada novemberben kezdi el a karácsonyi ajándékok beszerzését, és átlagosan hét személyt ajándékoznak meg – derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból, amelyet a GfK készített 300 fős, bankkapcsolattal rendelkező, 25-59 éves, városi, ABC státuszú megkérdezett körében.

Ma érkezik az országfenyő

Hétfőn érkezik a Parlament elé, a Kossuth térre az ország karácsonyfája. A 19 méter magas, 45 centiméter törzsátmérőjű fenyő december 8-tól január 6-ig díszíti a teret. A fát - amelyet az idén a Pilisi Parkerdő Zrt. ajánlott fel – a parkerdő munkatársai vágják ki, majd a két tonna súlyú "túlméretes szállítmányt" Gödöllő környékéről rendőri felvezetéssel szállítják a Kossuth térre.

A válaszadók karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költenek, míg további csaknem 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

A legtöbben jellemzően előre spórolnak, tudatosan készülnek az ünnepi költekezésre, de 19 százalék hitelt is igénybe vesz a kiadások finanszírozására.

A hagyományoknak megfelelően a

karácsony a család ünnepe, amelyet a legtöbben otthon vagy családtagoknál töltenek.

A megkérdezettek háromnegyede szűk, 34 százaléka pedig szélesebb családi körben is ünnepel, és csupán 11 százalék azoknak a száma, akik barátaikat is felkeresik.

A válaszadók több mint felénél (56 százalék) halászlé kerül az ünnepi asztalra, de népszerű a töltött káposzta (48) és a bejgli (74) is.

A kutatásban résztvevők 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családjában szokás karácsonyi ajándékot adni, az ajándékok megvásárlását illetően pedig a megkérdezettek fele jelezte, hogy nincs kiemelt, fő vásárló, azaz többen is kiveszik részüket az ajándékok beszerzéséből.

Tudatosan készülnek a válaszadók a karácsonyi ajándékvásárlásra, hiszen 18 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően az év során, 27 százalék pedig novemberben megkezdi azok beszerzését, 43 százalék december első felében kezd vásárolni, míg az utolsó pillanatra mindössze 10 százalék hagyja a boltok felkeresését.

A megkérdezettek 79 százaléka előre megtervezi, hogy mit vesz majd, és mindössze 4 százalék nyilatkozott úgy, hogy csak a vásárlás helyszínén dönti el, mivel lepje meg szeretteit.

A legnépszerűbb ajándék most is a könyv (68 százalék), a kozmetikum (63) és a ruhanemű, illetve cipő (52), de népszerű az édesség (41), a kisebb háztartási gépek (41) és a játékok (38) is.

A megkérdezettek átlagosan hét személynek vásárolnak ajándékot, és átlagosan 67 ezer forintot költenek ajándékra háztartásonként.

A felmérésben résztvevők ezen felül átlag 45 ezer forintot költenek az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

Tudatosak a megkérdezettek az ajándékok finanszírozását illetően is: 60 százalék az aktuális fizetéséből, 42 százalék általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, 36 százalék a kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodik, kölcsönt pedig 19 százalék vesz igénybe.

A karácsonyhoz kapcsolódó előre tervezett kiadások mellett egy váratlan esemény – például műszaki cikk vagy autó elromlása, esetleg hirtelen szükségessé váló fogászati beavatkozás – esetén azonban már többen vennének fel hitelt: 24 százalék folyószámlahitelt igényelne, 12 személyi kölcsönt és 9 hitelkártyát.

A karácsony közeledtével a fogyasztóvédelmi hatóság is megszigorította az ellenőrzéseket, fő céljuk a vásárlók biztonságának garantálása, a szabályokat megszegők kiszűrése a kereskedelemből.

Az országos ellenőrzések során kiemelten nézik az árak feltüntetését, az akciók érvényesítését, a vásárlók tájékoztatását és a termékek biztonságát.

Az ellenőrzések első hetén a vizsgált kereskedők harmadánál tapasztaltak hiányosságot, továbbra is jellemző a hibás árfelszámítás, a megtévesztő akciós ajánlat, a mérési pontatlanság.

Az egyre terjedő internetes vásárlással kapcsolatban a fogyasztóvédelemnél kiemelték: csak olyan weblapon célszerű vásárolni, ahol az üzemeltető személye beazonosítható, és érdemes a szállítási határidőt pontosítani.

Felmérések szerint egyébként a hazai internethasználók több mint 30 százaléka adatbiztonsági félelmek miatt továbbra is tartózkodik az online vásárlástól – írja a Piac és Profit.

Ez a félelem nem alaptalan, világszerte mind több a visszaélés a vásárlók adataival. A Dueo Security felmérése szerint 2013-ban 62 százalékkal nőtt az adatvisszaélések száma, és csak az USA piacán 18 milliárd dollár veszteséget okoztak a bankkártyához kapcsolódó csalások. (A karácsony a főszezon a bűnözőknél.)

Európában, így Magyarországon is masszívan jelen van ez a fajta bűnözés, amire az Európai Központi Bank (EKB) bankkártyacsalásokról szóló idei jelentése is rávilágít: miközben a fizikai kártyahasználatot igénylő műveletek esetében a technológiai fejlődés hatására visszaszorult, addig a kártya jelenléte nélkül zajló (zömmel internetes) tranzakciók (CNP-tranzakciók) esetében nőtt a csalások összértéke.

A jelentés szerint Magyarországon a CNP-tranzakciók során elkövetett csalások értéke 2012-re egy év alatt 30 százalékkal nőtt, és az összes kártyacsalás felét immár ily módon követték el.

A bankjegy-automaták (ATM) révén elkövetett csalások aránya 27, míg a kártyás fizetést lehetővé tévő POS berendezések révén okozott károk aránya 23 százalékra csökkent.

Az arányok évről évre közelítik az EU- és EFTA-országokat tömörítő Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) országainak átlagát.

Itt a karácsonyfaszezon

Karácsonyfának való fenyőt Magyarországon 1500-2000 hektáron, elsősorban az ország dél-nyugati részén, Zala, Vas és Somogy megyében termesztenek. Néhány 20-25 hektáron termelő gazdaság mellett több száz kistermelő, családi gazdaság neveli a fákat 1-2 hektáron, a telepítéstől számítva fajtól és mérettől függően 5-10 évig. A minőségi áru előállítása sok kézi munkát igényel.

A termesztéshez szükséges speciális gépek drágák, beszerzésük nehézkes. Magyarországon évente 1,5-1,8 millió család állít az ünnepekre karácsonyfát. A lucfenyőt illatáért és kedvező áráért kedvelik, az ezüstfenyő iránti kereslet az utóbbi évek csökkenése után ismét nő. A nordmann fenyő ára bár a fenyőfák közül a legmagasabb, a vásárlók kedvelik, mert tűleveleit hosszan megtartja.

Az export és az import ezen a területen kiegyenlíti egymást, 200 ezer darabra tehető. Importból a nagyobb 1,8-2,0 méter magas nordmann fenyő érkezik, főleg Dániából, kisebb része Németországból. A gyökeres magyar lucfenyőre pedig Olaszországban van nagy kereslet. A termelői árak az utóbbi években 10-15 százalékkal csökkentek, nagyrészt az önköltség szintjén mozognak.

A kereskedelmi árak az elmúlt évekhez hasonlóan alakulnak az idén is. Így a lucfenyőért általában 1500-2000 forintot, az ezüstfenyőért 3000-4000 forintot, míg a nordmannért 6000-7000 forintot kérnek az árusok folyóméterenként. A nagyobb méretű, 2,2-2,5 méter feletti fák esetében darabárakat alkalmaznak a kereskedők.

Szürreális felmérés készült Gyurcsányról

Hogyan, milyen alapon akarja a Fidesz Gyurcsány Ferencet kitiltani a parlamentből - tette fel a kérdést tegnap Gréczy Zsolt. A DK szóvivője emlékeztetett, a sajtóban megjelent, nem cáfolt hír szerint a Miniszterelnökség önálló "közvélemény-kutatást" rendelt, amelyben a rezsim két "főellenségéről", Gyurcsány Ferencről és André Goodfriendről kérdezik az embereket. A "független, objektív, többféle alternatívát felkínáló" kérdéssor kitér arra, hogy az illető mit gondol az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjéről, valamint, hogy Gyurcsány külföldi érdekeket szolgál-e, ha igen, ezért ki kell-e tiltani a parlamentből.

A szóvivő szerint a felmérés, amire az adófizetők pénzéből százmillió forintot költ a korrupt Orbán-rezsim, annyira szürreális, hogy akár legyinthetnének. A DK eddig is tudta, hogy a miniszterelnök "úgy fél Gyurcsánytól, mint ördög a tömjénfüsttől". Arra viszont kíváncsiak, hogy hány százalék kell ahhoz, hogy egy ilyen jogtipró eljárást megindítsanak egy - még az általuk antidemokratikusan átírt szabályok ellenére is - megválasztott képviselővel szemben. Gréczy azt javasolta, hogy a kutatásra szánt százmilliót fordítsák inkább az éhező gyerekekre. Közölte, Gyurcsány és a DK a jövőben is a legkeményebb ellenzéke lesz a hatalomnak.

Az Index írta meg, hogy a kormányzati megbízással is rendelkező Kód Piac- és Közvélemény-kutató Intézet kérdezői telefonon érdeklődnek arról, hogy Gyurcsányt ki kell-e tiltani a parlamentből, valamint hogy mi a magyarok véleménye az USA budapesti ügyvivőjéről.

Csend van Miskolcon

Még májusban döntött a miskolci önkormányzat a romák kitelepítéséről: felszámolják a szegénynegyedet, költözésre kényszerítve az ott élőket. Most csend van a városban: a kitelepítés szünetel.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, roma telepek felszámolásába kezdett még nyár végén Miskolc fideszes önkormányzata, amire - bár nem hivatkoztak rá - a közeljövőben megépülő diósgyőri stadion parkolójának bővítése miatt van szükség.

Az önkormányzat levélben szólította fel a helyi szegénynegyed lakóit, önként hagyják el addigi otthonaikat, amihez, ha arra érdemesek találtatnak, anyagi támogatást kapnak.

Aki ment, annak térítési díj ellenében csereingatlanokat ajánlottak fel, amit zömmel el is fogadtak, egy családot kivéve, amely Miskolctól 50 kilométerre, egy családi házba költözött – közölte a Népszavával Koczák Szilvia, a Miskolci Önkormányzati Hivatal sajtószóvivője.

A telepen élők többsége a városvezetés eljárása ellen bizonytalan időre sátras tüntetést szervezett.

Bár az akció a vártnál hamarabb véget ért, Váradi Gábor, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke nem zárja ki, hogy újra tüntetés kezdődjön. Lapunk kérdésére, készülnek-e a jövőben is hasonló tiltakozásra, azt felelte

„Nehéz előre megmondani, ez attól függ, hogy milyen irányban halad az ügy. Elviekben áprilisig nem várható újabb demonstráció, de ha valami komolyabb változás történik, akkor újra utcára vonulunk.”.

Váradi szavaiból kiderült, egyelőre béke van a városban, nincs szükség újabb demonstrációra.

Ezt erősíti meg Koczák véleménye is, aki azonban teljesen másként ítéli meg az alaphelyzetet, mivel szerinte szó sincs roma kitelepítésről, nincs kilakoltatás, az önkormányzat csupán egy telepfelszámolási programot indított, amely egyaránt érint romákat és a nem romákat.

Véleménye szerint Miskolcon megindult egy folyamat, ami miatt nagyon sok támadás érte a múltban az önkormányzatot. Arra a kérdésre, zajlik-e most a szegénynegyedben valamilyen kiköltöztetés azt válaszolta, „legutóbb a Gizella utcában számoltunk fel egy 13 lakásból álló lepusztult épülettömböt”.

Amiből arra lehet következtetni, hogy folytatódnak a kilakoltatások, de - mint azt a sajtószóvivő közölte - az eddigiekkel ellentétben a legutóbb felszámolt Gizella utcai épületet nem bontják el, mivel jó a szerkezete, így alkalmas a felújításra.

A talán átmeneti csendben reménykednek a helyiek, még ha a bizonytalanság megmaradt is. Váradi szerint ugyanis van olyan terület, ahol a kilakoltatások átmenetileg szünetelnek, de akad olyan is, ahol teljesen leálltak, nem történik semmi.

Abban egyértelműen megegyeznek azonban a vélemények, hogy egyelőre építkezésnek nyomát sem látni a stadion környékén, amire az önkormányzatnál csak annyit mondanak: először mindenképpen tereprendezésre van szükség, csak ezután kezdődhet a tervezés. A kérdés így már csak az maradt, mit ért a városvezetés tereprendezésen.