Devizahitelek - Megint változott a törvény

December 6-án lépett hatályba a végrehajtási törvény újabb módosítása, amely kimondja: nem akad meg a devizahiteles lakással kapcsolatos végrehajtás akkor, ha a végrehajtást helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég kéri, vállalva az ingatlan felújítását és munkaerő-piaci célú bérbeadását.

A törvényjavaslatot még szeptember végén beterjesztő Csöbör Katalin (Fidesz) azzal indokolta a végrehajtási törvény ilyen kiegészítését, hogy ezzel kikerülhető a devizahiteles törvényben megfogalmazott végrehajtási, illetve kilakoltatási moratórium ezekben a speciális esetekben, amikor az önkormányzat, illetve állami cég indítana végrehajtást. A javaslat alkotmányos indoka az, hogy a jogalkotó minden eszközzel segítse a munkahelyek létesítését - állt az indoklásban.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára - a törvényjavaslat tárgyalásakor - októberben elmondta, hogy az új szabály célja: a településeken az önkormányzatok bérlakások biztosításával tudják segíteni a munkahelyek, vállalkozások létesítését.

A mostani módosítás szorosan kapcsolódik az első devizahiteles törvényhez, amely a devizahiteles ügyekben a végrehajtás szüneteltetését rendelte el. Ez alapján folytak - folynak - a bankok által indított perek, amelyekben a szerződési feltételeik tisztességtelenségének törvényi vélelmét kívánják megdönteni.
Azokban az esetekben, amikor a lakást már a devizahiteles törvény hatályba lépése - július 26. - előtt értékesítették, a kiürítés (kilakoltatás) elmarad a törvény szerint.

A devizahiteles törvény elfogadásával egyidőben, idén nyáron, módosította az Országgyűlés a végrehajtási törvényt is. Ez viszont úgy szólt, hogy a kilakoltatási moratórium nem alkalmazható akkor, ha a lakást - még a moratórium elrendelése előtt - helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég vásárolta meg az árverésen.
A módosítás további megkötéseket is tartalmazott, így a vásárló önkormányzatnak, illetve köztulajdonú cégnek vállalnia kellett, hogy - a lakás birtokbavételétől számítva - 2 éven belül felújítja azt, továbbá pályázatot ír ki a lakás bérbeadására, a településen munkát vállalók számára.
Ennek analógiájára módosult ismét a végrehajtási törvény.

Szerző

Tisztábban láthatunk? - Jönnek a gazdasági adatok

Több fontos hazai makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, köztük az államháztartás novemberi egyenlege, a novemberi fogyasztói árindex, továbbá az októberi részletes ipari termelési adatok.

Az államháztartás novemberi alakulásának előzetes adatait hétfőn hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az előző két hónapban többlettel zárt az államháztartás, a központi alrendszer októberi pénzforgalmi aktívuma 35 milliárd forint volt, így a hónap végére a hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött, ami az éves előirányzat 82,2 százaléka volt.

A kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmáról ugyancsak hétfőn közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábbi időszak statisztikáiból kiderül, hogy a turizmust a belföldi vendégforgalom növekedése húzza. Az év első kilenc hónapjában 4,9 százalékos volt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növekedése a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek forgalma 8,3, a külföldieké 1,8 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek bruttó árbevétele 9,3 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első három negyedévben és 250,81 milliárd forintot tett ki.

A külkereskedelem októberi előzetes statisztikája kedden jelenik meg. Szeptemberben rekordszintű, 939 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, a kilenc havi aktívum pedig 5,0 milliárd eurót tett ki, ami 105 millió euróval magasabb a tavalyi azonos időszakinál. Szeptemberben az export 6,0, az import 5,5 százalékkal nőtt euróban számítva 2013 szeptemberéhez viszonyítva.

Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának november 25-i kamatdöntő üléséről készült rövidített jegyzőkönyv. A testület novemberben is változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta az alapkamatot. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tanács egyes tagjai hogyan szavaztak.

A novemberi inflációs adatot csütörtökön közli a KSH. A fogyasztói árindex szeptemberben és októberben is csökkenést mutatott. Októberben a fogyasztói árak éves szinten 0,4 százalékkal, míg szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődtek. Elemzői várakozások szerint az infláció novemberben is negatív lehet, és csak decemberben, de még inkább jövőre indul emelkedésnek.

A pénteken megjelenő részletes októberi ipari termelési statisztikából kiderülhet, hogy mi okozta az ipar váratlan visszaesését. A múlt héten közzétett előzetes októberi adat szeptemberhez képest 2,6 százalékos csökkenést jelzett, míg éves szinten mindössze 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. A KSH szerint elsősorban a járműgyártás dinamikája mérséklődött.

Ugyancsak pénteken a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulását is közli a KSH. Szeptemberben 5,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5 százalékkal csökkent. Január-szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szerző

Kazáncsere - Kimerült egy újabb régiós pályázati keret

A forrás kimerülése miatt határozatlan időre felfüggesztik a kazáncsere pályázatokat a dél-dunántúli régióban, a jelentkezéseket december 7-én 8 óráig be lehet még adni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szombaton.

A tárca közleménye szerint az előzetesen meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatokat a Pályázati Útmutatóban rögzítettek szerint rangsorolják. A befogadható pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban.
Kiemelik, hogy a fűtéskorszerűsítés alprogram ezzel már minden magyarországi régióban megnyílt, és el is érte a támogatási limitet.

Szerző